Składniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie foto z tel. Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej
mojej kuchnidressingiem i ogórasem, u nas korniszonem. Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony(...)pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórygrupą 4 tak na prawdę 5 podobno 6 imprezy 7 Bawarczycy 8 koledzy 9 koleżanki 10 najpierw 11 spacer 12 przypominać 13 kiełbasa 14 dodają 15 boczku wędzonego 16 smalcu 17 kilka 18 ziemniaków 19 pokrojoną 20 mniejsze 21 kawałki 22 wyrzućcie 23 za rzadkie 24 mówiła 25 ponakłuwałem 26 całkiem 27 tu: w międzyczasie 28 można 29 gotowe
Chop w kuchnimój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1/2 dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku(...)marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu oraz śmietanę. 7. Doprawiamy do smaku
Kuchnia Pełna Pasjipodgrzybki 3/4 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 duża, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3/4 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk, jajka 6 sztuk/M, boczek wędzony 2 plastry, masło 1 łyżeczka podgrzybki pokrojone zagotować, wylać na sito i opłukać zimną wodą na maśle zeszklić cebulę posiekaną, dodać podgrzybki, kucharka, pieprz(...)jakiś czas mieszając, wlać śmietanę i dusić z 5 minut, dodać natkę pietruszki na maśle zrumienić pokrojony w kostkę boczek wędzony, na boczek rozbić jajka i smażyć sadzone, do smaku posypać pieprzem jajka podać na ziemniakach ugotowanych w mundurkach, sosem grzybowym - danie jest syte, smaczne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWspaniałe wiejskie jadło na obiad. Składniki: Ziemniaki ½ kg Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli będzie potrzeba to dolać odrobinę wody. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odlać nadmiar soku, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić i kłaść łyżką kluski
Tradycyjna Kuchniaszynki 200 g naturalnie wędzonej kiełbasy (np. jałowcowej) 150 g naturalnie wędzonego boczku 2 lekko czubate łyżki chrzanu 1 lekko czubata łyżka majeranku 150 ml tłustej śmietanki (30%) ok. 80 ml białego, wytrawnego wina sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ugotowane w osolonym wrzątku i utłuczone ziemniaki, jajko sadzone Przygotowujemy wywar na wędzonce. Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę. Dorzucamy(...)potrzebne. Mięsa lekko studzimy, osuszamy. Boczek i szynkę kroimy na niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju boczek do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, a na patelnię wrzucamy kiełbasę, szynkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Po 3-4 minutach podsmażania wlewamy wino i wywar z gotowania grzybów
Poezja smakuSmakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych 2 liście laurowe 3 ziela(...)przekładam z wodą do garnka i gotuje aż będą miękkie, około 40 minut. Marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki, paprykę na kawałki. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony w kostkę boczek i chwile smażę, dodaje pokrojone warzywa, kabanosy i chwilę smażę. Dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam
wesoła kuchniabułki tartej, sól, pieprz Dodatkowo boczek do wytopienia Wykonanie: Mięso ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, wsypać bułkę wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Mięso pokroić na kawałki, zmielić przez maszynkę, dodać cebulę, wymieszać, doprawić roztartym majerankiem, pieprzem i solą, wyrobić farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce, osączyć(...)ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć ze startymi, dodać mąkę, wymieszać, doprawić solą wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć farsz (ja nakładam 1 małą łyżeczkę) i zlepić. Pyzy wkładać do wrzątku, gotować ok 12 minut od momentu zawrzenia, wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku. Podawać polane stopionym boczkiem
Pomysłowa kuchniaboczku kawałek twarogu - opcjonalnie- jeśli lubimyWykonanie:Obrać ziemniaki, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze albo też (tak ja robię) zmielić 2x w elektrycznej maszynce do mięsa razem z cebulą.Następnie trzeba je odcisnąć. Sok z góry delikatnie wylewam, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam(...)wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu hartuję je zimną wodą 5-6 sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i polewam dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty smalcem z cebulką.Podaję z zasmażaną kiszoną kapustą TUTAJ (synowi) ,a mężowi dodatkowo z twarogiem
Walijskie Pichceniemięs. Są również pyszne jako przekąska. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem. Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką. W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!! Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, słodka
Passion of Cookingjest tani. I smaczny. Czego chcieć więcej? KAPUŚNIAK Składniki: - 3,5 litra wody - 200 gram jakiegoś mięska, można również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony boczek wędzony razem ze skórką(...)boczek możemy pokroić również po ugotowaniu) oraz przyprawy. Gotujemy około 15 - 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa. Cebuli nie kroimy. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy ostatnie. Gotujemy kolejne 15 minut. I już na sam koniec dodajemy kiszona kapustę. Gotujemy około 1 godziny, ewentualnie doprawiamy do smaku. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumarchewkę – ma piękny pomarańczowy kolor. Jest z boczkiem, bo przecież babka nie jest najbardziej dietetycznym daniem ever, ale nie wkładam mięsa do środka, żeby wegetarianie gawędziarze, tacy jak ja, mogli sobie odłożyć ten kawałek boczku na bok talerza i zjeść go po pół godzinie do piwa. Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych i obranych(...)kuchennym pomocnikiem nie jest tak źle. Zaczynam od starcia osobno marchewki i ziemniaków. Ziemniaki odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ziemniaki, jajka, marchewkę, cebulę, kaszę, olej i przyprawy. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich
Ugotowane pozamiataneWywrócona "wersja jajka sadzonego na boczku. Z reguły smażyłam najpierw boczek ( lub inna wędzonkę ) a na nim jajko sadzone. Do tego podawałam ziemniaki puree i jakąś surówkę. Ale tak mi się spodobało smażenie jajek po podlaniu ich wodą ( są delikatne , nie przywierają i nie są wysuszone) , że boczek dodałam do puree ziemniaczanego. W zasadzie to , żaden wielki przepis - bardziej
Buniabaje w kuchniproteście przeciwko zwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka
Szefowa kuchnisałatek ziemniaczanych. Sałatkę z szynką, suszonymi pomidorami i bazylią. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 ugotowany ziemniak 3 suszone pomidory 50g szynki parmeńskiej (lub boczku) Tarty parmezan Świeże listki bazylii 1 niecała łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Ziemniaka kroimy na kosteczkę. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki
Kolizje Smaków