ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:75/185)

KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 212

boczku kawałek twarogu - opcjonalnie- jeśli lubimyWykonanie:Obrać ziemniaki, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze albo też (tak ja robię) zmielić 2x w elektrycznej maszynce do mięsa razem z cebulą.Następnie trzeba je odcisnąć. Sok z góry delikatnie wylewam, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam(...)wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu hartuję je zimną wodą 5-6 sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i polewam dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty smalcem z cebulką.Podaję z zasmażaną kiszoną kapustą TUTAJ (synowi) ,a mężowi dodatkowo z  twarogiem

Walijskie Pichcenie
Ziemniaki po szwedzku 13964

mięs. Są również pyszne jako przekąska. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem.   Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką.   W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!!   Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, słodka

Passion of Cooking
Kapuśniak 189

jest tani. I smaczny. Czego chcieć więcej? KAPUŚNIAK Składniki: - 3,5 litra wody - 200 gram jakiegoś mięska, można również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony boczek wędzony razem ze skórką(...)boczek możemy pokroić również po ugotowaniu) oraz przyprawy. Gotujemy około 15 - 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa. Cebuli nie kroimy. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy ostatnie. Gotujemy kolejne 15 minut. I już na sam koniec dodajemy kiszona kapustę. Gotujemy około 1 godziny, ewentualnie doprawiamy do smaku. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Babka marchewkowa 149

marchewkę – ma piękny pomarańczowy kolor. Jest z boczkiem, bo przecież babka nie jest najbardziej dietetycznym daniem ever, ale nie wkładam mięsa do środka, żeby wegetarianie gawędziarze, tacy jak ja, mogli sobie odłożyć ten kawałek boczku na bok talerza i zjeść go po pół godzinie do piwa. Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych i obranych(...)kuchennym pomocnikiem nie jest tak źle. Zaczynam od starcia osobno marchewki i ziemniaków. Ziemniaki odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ziemniaki, jajka, marchewkę, cebulę, kaszę, olej i przyprawy. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich

Ugotowane pozamiatane
Jajka sadzone na wodzie i okraszone puree 213

Wywrócona "wersja jajka sadzonego na boczku. Z reguły smażyłam najpierw boczek ( lub inna wędzonkę ) a na nim jajko sadzone. Do tego podawałam ziemniaki puree i jakąś surówkę. Ale tak mi się spodobało smażenie jajek po podlaniu ich wodą ( są delikatne , nie przywierają i nie są wysuszone) , że boczek dodałam do puree ziemniaczanego. W zasadzie to , żaden wielki przepis - bardziej

Buniabaje w kuchni
Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem 211

proteście przeciwko zwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej.  500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka

Szefowa kuchni
Sałatka ziemniaczana z szynką i suszonymi pomidorami 138

sałatek ziemniaczanych. Sałatkę z szynką, suszonymi pomidorami i bazylią. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 ugotowany ziemniak 3 suszone pomidory 50g szynki parmeńskiej (lub boczku) Tarty parmezan Świeże listki bazylii 1 niecała łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Ziemniaka kroimy na kosteczkę. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki

Kolizje Smaków
Kartoflanka 146

kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne. SKŁADNIKI: 2 kawałki żeberek 20 dag. wędzonego boczku parka dobrej wędzonej kiełbasy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 liścia laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu kilka suszonych grzybow majeranek,sól,pieprz 125ml śmietanki 18% słodkiej(...)woda WYKONANIE: do wody kładziemy żeberka, liść laurowy,ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, wszystkie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy, na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy, zupę można podprawić śmietanką z dodatkiem musztardy (podpatrzyłam to w rewolucjach Magdy

Kuchnia Beaty
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 240

dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ?Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook(...)jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie:Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę i spinamy wykałaczkami.W głębokim talerzu rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące

Kulinarne przygody Gatity
Zupa musztardowa krem 214

przyrządzenia zupa o charakterystycznej goryczce musztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa(...)dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę na talerzu można udekorować świeżą lub suszoną pietruszką. Zupa ta, szczególnie z boczkiem, jest bardzo sycąca i spokojnie wystarczy sama za cały obiad. Zawiera także

PaleoSMAK
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 308

boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy(...)Każdy płat obficie smarujemy koncentratem oraz musztardą. Cebulę kroimy w plastry, boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik 233

leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;) Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).  Dodatkami do zupy mogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku usmażona na rumiano(...)cebula do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka Przepis na żuru znajdziecie tutaj . Składniki: 500-700 ml żuru 6 średnich ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki) 1 średnia cebula 2 ząbki 20 dkg wędzonego boczku 9 szkl. wody 3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

Codziennik Kuchenny
Kluseczki z bryndzą - haluszki 142

ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól- mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste. W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Do gotującej się wody wrzucamy łyżką małe kawałki ciasta. łyżkę moczymy w gorącej wodzie.  Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju   Wysmażonym boczkiem

W kuchennym oknie Ewy
Kapuśniak z czerwonej kapusty 196

wiem jest nieosiągalna. Kapuśniak jest pyszny, a odgrzewany nazajutrz jeszcze smaczniejszy. Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty lub więcej 400- 500 g wędzonego boczku 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 4 ziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boxty pancakes - irlandzkie placki ziemniaczane. 221

Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji. Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać tymiankiem. Gotowe boxty podać z boczkiem

Kulinarny karnet Christophera