ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:79/185)

Pierogi z bryndzą i miętą. 197

boczku wędzonego Wykonanie  Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Ziemniaki, ser, drobno posiekane liście mięty połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonym w paski/kostkę boczkiem

zadanie-gotowanie
21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra 297

nadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim Rillettes z łososia Pulled pork, długo pieczona wieprzowina

Codziennik Kuchenny
Fasolka po bretońsku 672

białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska) 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży) 2 duże dojrzałe pomidory 1 duża marchewka 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku(...)ogniu około 40 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli będzie go zbyt mało, to uzupełniać go niewielką ilością gorącej wody. Marchew i ziemniaka obrać, drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli. Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć do zrumienienia się i dodać do fasoli. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu

Kuchcik gotuje
Zupa grochowa na golonce, idealna na jesień 190

lecie. Gotujemy zupy gęściejsze, bardziej  treściwe i rozgrzewające. Dlatego mój wybór padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku,   często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej są pyszne warzywa podsmażane na oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest

Kuchnia u Krysi
Mloda kapusta z boczkiem 168

główeczka czekała w lodówce.  Kapusta w ten sposób przygotowana jest smaczna zarówno solo jak i jako dodatek. My jedliśmy ja po prostu w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem. Młoda kapusta z boczkiem 1 główka młodej, białej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka sosu worcestershire listek laurowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 123

pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu

ClauditteMissCooking
Szałot śląski 349

Szałot śląski to jedna z najpopularniejszych śląskich potraw. To sałatka sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy. Obecnie rzadko wykonywana w tej tradycyjnej formie ze śledziem, bo sama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szpinakowe kluski z kapustą pekińską 135

ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka 1 por biała część mała 1 cebula sól, pieprz natka pietruszki olej rzepakowy Ziemniaki gotuję, odcedzam i ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na cztery części i jedną odejmuję. W jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej(...)ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam.  Boczek pokrojony

wesoła kuchnia
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 102

warzywa z własnego ogródka. Świetnie zastępuje danie obiadowe. Kusi smakiem. Polecam Składniki: 700 g cukinii ze skórką i ziarnami 500 g ziemniaków (obranych) 2 czerwone cebule 1 por (średni) 2 ząbki czosnku 10 – 15 dag boczku wędzonego (może być w plastrach) ½ szklanki mąki ½ szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka(...)czosnku niedźwiedziego   Wykonanie: Ziemniaki obrać. Cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek zmielić w chopperze lub potrzeć na tarce o cienkich oczkach. Por pociąć w półtalarki. Boczek pokroić na drobno. Wszystko wrzucić do miski, dodać mąkę, olej, jajka oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez 60 minut. Smacznego

Przepisy Babci
Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką 182

żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,, 1 litr wody, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę kroję(...)kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny. 2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję około 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki schabowe pieczone z ziemniakami 163

pyszną surówką, najlepiej z rukoli. Polecam #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura Składniki: 4 plastry schabu bez kości 8 plastrów boczku surowego wędzonego 1 duży kiszony ogórek kawałek czerwonej papryki 4 łyżeczki musztardy stołowej pieprz, sól,  Vegeta Natur z curry oraz: kilka małych ziemniaków 2 łyżki oleju sól,  Vegeta Natur z curry Przygotowanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy a następnie rozbijamy(...)mięsie. Z jednej strony układamy obok siebie 2 plasterki papryki, kawałek ogórka kiszonego i plasterek boczku. Ściśle zwijamy w roladkę i owijamy plastrem boczku. Robimy tak z każdym plastrem schabu. Gotowe roladki układamy na środku brytfanki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Polewamy olejem oraz przyprawiamy solą i vegetą, mieszamy. Układamy ziemniaki na około roladek. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
duszony kurczak z warzywami, na sposób włoski 187

kawałek tłustego boczku, albo słoniny 1 strączek chili 1 ziemniak 1 kieliszek białego wina zielony groszek – 1 puszka, albo odpowiednia ilość świeżego lub mrożonego 3 łyżeczki przecieru pomidorowego bulion z kurczaka 3 gałązki rozmarynu Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na połówki, pozostałe warzywa w grubą kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub słoniną

stajnia gołębie od kuchni
Kartoflanka z zacierkami 159

będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 20 dag wędzonego boczku (wybrałam jak najchudszy) 1 cebula 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz (pominęłam) oraz: 1 porcja zacierek: 1 jajko (wielkość sklepowa(...)minut. Zupa: Zaczynamy od warzyw: Przygotować dużą miskę na warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do wywaru. Zagotować. Teraz zacierki: odstane ciasto ścierać

Posadzone i zjedzone
Jesienna grochówka ze świeżym majerankiem 145

połączenie . Groch , wędzonka i zapach majeranku…pycha Składniki : 1,5 szklanki grochu łuskanego 2 kiełbasy śląskie 3 żeberka wieprzowe kawałek wędzonego boczku 1 cebula 1-2 marchewki korzeń pietruszki 3-4 ziemniaki 3 l wody 1 łyżka maggi w płynie sól , pieprz do smaku mały pęczek świeżego majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy(...)złoty kolor . Przekładamy do garnka , dodajemy pokrojony dowolnie boczek , żeberka. Wlewamy wodę . Wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę oraz wsypujemy groch . Doprawiamy solą . Gotujemy około godziny na małym ogniu , po czym dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i maggi. Ponownie gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Wyłączamy gaz . Siekamy majeranek i wsypujemy do gorącej zupy . Czas doprawić pieprzem

Ogrodnik w podróży
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 152

drugi dzień jest równie smaczna jak na pierwszy.Składniki:- 2 całe brokuły (lub 2 paczki mrożonych)- 2 duże ziemniaki- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g)- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka)- płatki migdałów lub pestki dyni do posypania- 1-2 łyżki oliwy(...)Całość zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone korzonki brokuła. Zagotować. Do tego dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok.15-20 minut pod przykryciem. Można trochę posolić. Wody nie dajemy zbyt dużo, niezbędne minimum, tak by całość była prawie zakryta. W tym czasie kroimy na malutką kostkę wędzony boczek lub ogonówkę i podsmażamy na patelni tak, by ładnie

Smaczne Zdrowe
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 239

plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Zagotowujemy wodę z solą do gotowania ziemniaków. Ziemniaki cienko obieramy i równie cienko je kroimy w plasterki – plastry grubości 2-3mm będą idealne. Ja posłużyłam się mandoliną. Gdy woda(...)podniebieniu. Obiecuję Wam – jeśli raz spróbujecie, będziecie do tego przepisu często wracać. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości dorady, świeże lub mrożone, wypatroszone 600g ziemniaków (waga po obraniu) 3 pomidory drobne, malinowe, ok.300-350g 6 cieniutkich i długich plasterków wędzonego boczku 2-3 szalotki, około 100g 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka kaparów z zalewy ½ pęczka pietruszki 2 gałązki grubego szczypioru

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z farszem pieczarkowym 140

popularna. SKŁADNIKI: - 9 średniej wielkości ziemniaków - 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka) - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 10 cienkich plastrów boczku - 10 plastrów sera żółtego - przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól)   Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować, mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na maśle(...)solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki, po ugotowaniu, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy je kminkiem i szczyptą rozmarynu. Wrzucamy pieczarki rozprowadzając je po całej powierzchni. To samo robimy z mięsem mielonym i następnie cebulą. Na górę układamy plastry żółtego sera i boczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika

Związek na patelni
Rozpustne placki ziemniaczane z kremowymi kurkami 216

pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki - wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej rękoma). 3. Smaż na rozgrzanym oleju dość cienkie placki z obu stron na złoto. Sos z kurkami: 1. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej(...)patelni. 2. Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli z boczkiem - smaż ok. 5min. mieszając od czasu do czasu. 3. Dodaj mascarpone na patelnię z kurkami, wlej wodę i połącz, pozwalając rozpuścić się serkowi. 4. Zdejmij sos z ognia, dodaj zieloną pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Podawaj z gorącymi plackami. Smacznego! Potato

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Królik po myśliwsku 162

pieprz masło Do podania gotowane ziemniaki polane roztopionym masłem lub na nim podsmażone Instrukcje Jeżeli królik nie jest podzielony, dokonujemy rozbioru zgodnie ze wskazówkami we wstępie. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Cebule obieramy i kroimy tak samo jak pomidory. Boczek kroimy w dość cienkie plasterki(...)przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą i 2 łyżkami masła, w międzyczasie przesypując wszystkie składniki dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania