też mniej tłuszczu od innego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j marchewką i boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek suszonych 5 ziarenek jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy
wesoła kuchniapuszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz, chili w proszku oliwa do smażenia Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na 2-3 łyżkach(...)grubym dnem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych składników i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolę
Trzeci talerzdnia dzisiejszego chyba na całym świecie. Szare kluski, to danie smaczne, szybkie, proste i bardzo syte. Składniki: - 2 kg obranych ziemniaków- 2 jajka- 2 szklanki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- sólDodadtkowo:- 200g boczku wędzonego- 1 duża cebula- olej W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Przekładamy do płóciennego woreczka(...)skrobię, która osiadła na dnie. Do miski przekładamy starte ziemniaki, dodajemy przesiane mąki, jajka, sól. Masę dokładnie wyrabiamy. Na wrzącą wodę kładziemy łyżką kluski, co jakiś czas mieszając je, aby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy ok. 7 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Ugotowane odcedzamy na sicie. Drobno pokrojony boczek i cebulę rumienimy na rozgrzanym oleju, dodajemy ugotowane kluski
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 700 g ziemniaków (młodych) 250 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych) 8 ogórków małosolnych 200 g surowego boczku wędzonego 3 dymki ze szczypiorem 1 pęczek koperku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy z oliwek sól ziołowa Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy lub obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie
Qchnia po prostukapuśniaku odrobinę koncentratu pomidorowego. Ja ten składnik pomijam, ale Wy jak najbardziej możecie spróbować :) SKŁADNIKI: Na około 4 porcje. 300 g żeberek wieprzowych 200 g boczku wędzonego 400 g kiszonej kapusty 5 - 6 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 opalona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego(...)czasie kroimy boczek w kostkę, przesmażamy na patelni, aż się zarumieni, po czym dodajemy go do zupy. 4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je z zupy: marchew, por, seler, pietruszkę. Ja ugotowaną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i z powrotem dodaję do zupy. 5. Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do czasu
W kuchni Katiebyć na żeberkach, z boczkiem i kiszoną nie płukaną kapustą. Kwaśnawa, mocno mięsna, pieprzna. To dla mnie podstawa pysznego kapuśniaka. Składniki: 660 g kapusty kiszonej 680 g żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki 180 g boczku pokrojonego w krótsze paseczki, bądź kosteczkę 3 marchewki 4 pietruszki seler duża cebula 2 większe ziemniaki ziele angielskie 3 sztuki(...)czasie dodaję włoszczyznę, tj. marchewkę, pietruszkę, seler. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości al dente warzyw. Wtedy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie rozgrzewam na patelni łyżkę masła, smażę na nim boczek z cebulą. Gdy boczek ładnie się zarumieni, cebulka zeszkli dodaję do zupy. Gotuję chwilę, po czym wrzucam posiekaną kiszoną kapustę. Gotuję jeszcze na wolnym ogniu
Zasmakuj Kuchnidekoracji sól do dekoracji opcjonalnie kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki Włoszczyznę obrać, umyć, grubo pokroić, włożyć do garnka. Zalać 1 litrem wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Wywar przecedzić. Od boczku oddzielić skórę. Pokroić go w kostkę. Na zimną patelnię włożyć boczek i skórę. Podsmażać, aż się lekko zrumieni. Zalać 1 szklanką(...)wody, żeby "odkleić" smak. Gotować 5 minut. Oba wywary przelać z boczkiem do garnka, uzupełnić 3 szklankami gorącej wody. Dodać kiełbasę (można też ugotować ją osobno- czasami tak robię) i majeranek. Całość gotować ok. 15 minut. Zakwas na żur zamieszać i przecedzić przez sito. Dodać do zupy, gotować jeszcze 10 minut. Śmietanę posolić, dodać do niej trochę gorącej zupy
Pełny talerzpachniały apetycznie, były bardzo sycące, ale jak dla mnie nieco zbyt mdłe i mało wyraziste (a może to wina użytych przeze mnie, jeszcze zeszłorocznych ziemniaków??) Mój A. wysunął myśl, żeby do farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:) składniki: spora główka kapusty 1 kg ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny
6nieboKuchnia wielkopolska - regionalna. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości 1/2 kg łopatki wieprzowej 30 dag boczku wędzonego 1/2 kg kapusty kiszonej ¼ małej główki kapusty włoskiej 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki ¾ kostki masła 2 kwaśne jabłka przecier pomidorowy sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy(...)ziele angielskie. Na maśle przesmażyłem pokrojoną w kostkę łopatkę, boczek wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru. Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem
R'n'G Kitchenwersji wege. Prosta w wykonaniu. Z podanych proporcji powstają dwie małe foremki. Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, mogą być mączyste 1 średnia cebula ok 150 g różnych wędlin, u mnie to było po 50 g boczku wędzonego, schabu wędzonego oraz kiełbasy 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 50 g ostrego sera - ja użyłam parmezanu(...)ząbek) Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i rozgnieść. Można je zmiksować na jednolitą masę. Ja użyłam tłuczka do ziemniaków i męża - w zupełności wystarczyło :-) Wędlinę pokroić w kostkę ok 1 cm, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Jeśli używacie boczku nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Wystarczy w zupełności tłuszcz, który wytopi się z boczku. Jeśli używacie wędlin zawierających mało tłuszczu
Ze smakiem bez glutenudziecko też za nim nie przepadałam... Mimo to gorąco go Wam polecam. Składniki: 2 ½ l wody 3 marchewki 1 pietruszka 3 – 4 ziemniaki Kawałek korzenia selera 1 cebula Ok. 200 gram mięsa Niewielka ilość boczku wędzonego 100 gram kaszy jęczmiennej Liść laurowy Ziele angielskie Natka selera i pietruszki Sól, pieprz Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, szumujemy. W czasie(...)kiedy gotuje się mięso, przygotowujemy warzywa. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zupy wraz z całą cebulą, kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim oraz kaszą jęczmienną. Niewielką ilość boczku wędzonego kroimy w małe kawałki i również dodajemy do zupy ( głównie dla smaku i zapachu wędzonki ). Natkę selera i pietruszki kroimy drobno i również dodajemy
Smaki EwyZapraszam na nowy smak :) ziemniaki , pesto I parmesan. Zupa swoje korzenie ma oczywiście w kuchni włoskiej. "Przywędrowała" do mnie z moim ukochanym pesto I na stałe zagrzała miejsce.To to próbujemy :)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek6 plastrów beconowych rasherów- chudy wędzony boczek, wędzonka50 gr masłaok 600 gr ziemniaków3 duże cebuleok 500 ml bulionu kurczakowegook 500 ml śmietanyok 250 ml mleka100
Smaki EdytyŻur z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surowej cebuli do tego kawałek kiełbasy to żur w wersji, której najbardziej lubię. To moje smaki dzieciństwa ❤ Składniki: 500 g białej kiełbasy 250 g boczku 1 duża(...)cebula 3 ząbki czosnku 500 ml zakwasu 3 liście laurowe 4 ziarenek ziela angielskiego majeranek sól, pieprz dodatkowo jajka ziemniaki 1 mała cebula Wykonanie: Kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie wkładamy do garnka, zalewamy 2 L wody, gotujemy. W międzyczasie kroimy boczek, cebulę oraz czosnek w kostkę, podsmażamy na patelni. Całą zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy majeranek oraz wlewamy zakwas
magiczna kuchnia Kasijesieni zdążył przywiać zapowiedź zbliżającej się zimy. Powiem jedno. Czas na grochową:) Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku Składniki: 2 litry wody 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego, w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie 1 łyżki(...)curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła 20 dag wędzonego boczku w plastrach Do garnka z zimną wodą włóż cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajarzynką boczek podpieczony z cebulką do okraszenia kartaczy PRZYGOTOWANIE : Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Pozostałe ziemniaki ścieramy(...)tarce jarzynowej o małych oczkach. Przekładamy je na ściereczkę i wyciskamy cały płyn. Pozostawiamy go aby wytrąciła się skrobia. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła. Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdyby była bardzo klejąca należy dosypać mąki pszennej. Z ciasta formujemy na posypanym mąką ręku, owalne plaski, na środku
Kulinarne Fantazje Marioli