ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:72/185)

Kapuśniak ze świeżej kapusty 184

kapusty 5 ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 1 cebula 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony lubczyk kminek sól, pieprz opcjonalnie podsmażony boczek lub kiełbasa Sposób wykonania: 1. Obrać ziemniaki, marchew i selera. Dowolnie pokroić. Do wywaru mięsnego dodać ziele angielskie, liść laurowy i warzywa. Gotować. 2. W międzyczasie kapustę cienko poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę(...)będą półmiękkie, dodać kapustę i kminek. Gotować 10-15 minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Można podać z zrumienionym boczkiem lub kiełbaską. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
PIEROGI RUSKIE 111

ruskie SKŁADNIKI: farsz 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 kostka białego sera półtłustego 1 średnia cebula sól, pieprz  olej okrasa 200 g surowego-wędzonego boczku 2 średnie cebule A jak to zrobić: Ziemniaki obrać i zagotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę

Kuchnia w opałach
Zupa chrzanowa 143

biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcieli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liść laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze - 4 łyżki tartego chrzanu - 4 jajka - 1 łyżka masła(...)olej Sposób przygotowania 1. Ugotować jajka na twardo. 2. Boczek pokroić w kostkę,podsmażyć. 3. Czosnek drobno siekamy. 4. Pietruszkę, ziemniaki i seler, kroimy w kostkę. 5. Pora i cebulę w plasterki. 6. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. 7. Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy

Różne smaki w kuchni
Żur śląski 154

stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka z 3 litrami wody(...)wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość około

Kulinarne życie
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁAMI, JAJKIEM I BOCZKIEM 311

ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu. Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⧸₂ małego brokuła 2 jajka 2 ziemniaki 2 łyżki płatków migdałowych 100 g cienko pokrojonego boczku oliwa SOS  2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej/ polecam  taką 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)ZIEMNIAKI gotujemy do miękkości (nie rozgotowujemy) w mundurkach lub bez, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem. JAJKA wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut, licząc od zagotowania się wody. Studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy na połówki lub ćwiartki. PŁATKI MIGDAŁÓW prażymy na suchej patelni. BOCZEK kroimy

cool and minty
Sznycle w płatkach owsianych 158

szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 2 jajka pół pęczka natki pietruszki S&P 1 woreczek śniadaniowy Sałatka: 6 ziemniaków 1/2 cebuli 2-3 ogórki kiszone 7 plastrów boczku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję(...)rozgotowane, lepiej jak będą lekko twarde. Studzimy. Ogórek kiszony kroimy w większą kostkę. Cebulę w piórka. Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy ogórka, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Upieczony boczek osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki. Do głębokiego talerza wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą i posiekaną

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 221

smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy:- 500 g kiszonej kapusty- 300 g wędzonego boczku lub bekonu- 2 duże marchewki- 2 duże ziemniaki- 5 kostek warzywnych- małą cebulę- 3 ziarna ziela angielskiego- po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu- 2 liście laurowe- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz(...)maggi Przygotowanie:Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu. Gotowy dodać do zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić

W poszukiwaniu inspiracji
Ziemniaki faszerowane 150

średnich ziemniaków (u mnie na tę ilość farszu 6 sporych, po 2 "na głowę") 150g świeżych pieczarek mieszcząca się w dłoni kostka wędzonego boczku 1 duża cebula pieprz, sól olej do smażenia masło folia aluminiowa Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy ostygną obieramy je ze skórki i kroimy delikatnie na połowę i drążymy spore otworki. Boczek kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi ruskie 212

smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę wraz z tłuszczem(...)miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła

Czerwień i błękit
Grochówka na boczku 183

Jest pożywna, smaczna i tania. Rozgrzewa, syci i cieszy. Idealna na zimowe dni. Dziś zaprezentuję ją w wersji z boczkiem. Składniki: 400 gram grochu 250 gram boczku wędzonego włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) czosnek cebula majeranek mąka sól 2 ziemniaki(opcjonalnie) Przygotowanie: Groch należy zamoczyć na całą noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Następnego dnia, w tej samej wodzie, należy(...)zupę. Jeżeli wyjdzie wam za żadka możecie zagęścić ją zasmażką Jeżeli lubicie można dodać ziemnaki pokrojone w kostkę i gotować aż ziemniaki zmiękną. Gotując grochówke musicie pamietać o czestym mieszaniu bo lubi sie przypalać. The post Grochówka na boczku appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Pierogi ruskie 319

mojego dzieciństwa. Pyszne domowe, ruskie pierogi. Przepis podpatrzony od babci. Podobno moje wyszły tak samo dobrze;) Serdecznie polecam;) Składniki:*  Farsz: 1,2 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg białego sera 8-10 cebul skwarki z boczku (2-3 łyżki) wegeta pieprz masło klarowane Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić(...)ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli szklanka ciepłej wody łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto

Krakowskie smaki Ani
Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem 203

zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :)Składniki:około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości)2 duże cebule2 średnie marchwie1 pietruszka15 dag wędzonego boczku20 dag żółtego sera (można pominąć)sól, pieprzsuszony tymianek, zioła prowansalskieZiemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także(...)dodajemy do zupy.  Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy.  Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.kartoflanka z serem

Bon Appetit Małgorzaty
Krupnik wiosenny 193

Pyszna sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację.   Składniki: 500g surowego chudego boczku 300g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki ¼ korzenia selera Biała część pora 4 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku Sposób(...)niego przyprawy. Do wywaru wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie w kostkę kroimy boczek i pierś kurczaka. Warzywa, mięso oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku

Pyry na Gaz
ZASMAŻANA KAPUSTA KISZONA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ 114

Dziś chciałabym Wam zaproponować smaczny dodatek do obiadu, a mianowicie zasmażana kapusta kiszona z wędzonym boczkiem i cebulą.  Idealnie pasuje do ziemniaków i każdego rodzaju mięsa, począwszy od kotletów po różnego rodzaju pieczenie i mięsa duszone. Moja rodzinka zajada zawsze z apetytem :) Składniki: * 500 g kapusty kwaszonej z marchewką (użyłam  Orzech ) * 1 nieduża cebula * 100 g boczku

Zrób to smacznie