różne archiwa wszędzie skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka. Tylko różnią się dodatkami. Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione z boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku ząbek czosnku 200 g kiełbasy sól i pieprz do smaku olej 2 łyżki bułki tartej Sos: 150 g serka
Dieta moja pasjaMazurski klimat kartacze pychota :D Składniki na ok 18 kartaczy: 3 kg surowych ziemniaków 700 g gotowanych ziemniaków w mundurkach 800 g mięsa mielonego ( nie może być za chude) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Omasta: 400 g boczku 2 duże cebule(...)Przygotowanie: Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy czystą pieluchą tetrowa lub gazą. Sok zlewamy do miski i odstawiamy na 15- 20 min. - tak robiły nasze babcie :) Ja używam trochę szybszego sposobu i dużo czystszego no i mniej pracochłonnego :) SOKOWIRÓWKA (zbawienie)- ziemniaki surowe przepuszczam przez sokowirówkę, cześć w zbiorniczku z odpadami przerzucam do miski, natomiast
Niezły Młynekkuchnią, nierzadko babciną, a często również ze świątecznym wigilijnym stołem. Odmianą dla tej prostej wersji jest kapusta kiszona gotowana z grochem i boczkiem. Boczek sprawia, że danie jest bardziej treściwe, a odrobina mąki i surowy starty ziemniak dodatkowo je zagęszczają. Tak przygotowaną kapustę podaje się z całymi ugotowanymi ziemniakami. Przepis pochodzi od pani Rozalii Jacek z Budziwoja (niegdyś wieś(...)między innymi tradycyjną kapustę z grochem, lasowiacką z grzybami, łemkowską z kminkiem i inne. Zapraszam :) Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 300 g grochu łuskanego 2 łyżki mąki pszennej 1 surowy ziemniak sól i pieprz do smaku Kapustę kiszoną kroimy drobniej, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po odcedzeniu zalewamy ją wrzątkiem
Trzeci talerzkaloryczne.Olej rzepakowy łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej(...)godziny. Po tym czasie fasolę odcedzić na sicie i zalać świeżą zimną wodą, dodać kawałek boczku wędzonego, marchewkę , pietruszkę, pokrojone suszone pomidory.Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić , zeszklić na oleju ,dodać pokrojoną kiełbasę i chwilę razem przesmażyć.Dodać do zupy
Moje domowe kucharzenieZupa zacierkowa , taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki. Składniki: por kawałek selera marchew pietruszka 2-3 szt.skrzydełek kurzych 3-4 ziemniaki 3-4 łyżki zacierki makaronowej parę plasterków boczku wędzonego majeranek ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą(...)podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam go do zupy. I zupka zacierkowa gotowa. Smacznego
potrawyregionalneSkładniki: - ok. 15 sporych ziemniaków - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżki oleju rzepakowego - 4 plastry boczku - pół cebuli - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajka. Łączymy składniki. 3. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Dzięki olejowi nie będą się sklejać
Od łyżki do widelcarazem z boczkiem. Do podsmażonych składników dorzucić podgotowane grzyby i mieszając podsmażyć całą zawartość patelni. Doprawić do smaku solą i obficie pieprzem (grzyby lubią dużo pieprzu). Następnie dodać kwaśną śmietanę i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, ja dodaję jeszcze trochę gorącej wody, by sosik śmietanowy był luźniejszy. Nigdy nie zaciągam mąką.Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, kaszą, ziemniakami(...)same. 2) Do podsmażonej cebuli z olejem kokosowym dorzucić podgotowane grzyby i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, ziemniakami, kaszą itp. Bez dodatku boczku i śmietany otrzymamy wersję dietetyczną, wegańską.Takie same grzybki bez dodatków były również przepyszne. Gotowe danie można posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego
Smaczne Zdrowebazie dymionego boczku, białej kiełbasy i zakwasu na żurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na bulion: 200 g dymionego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek włoszczyzny 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Składniki na barszcz biały: przygotowany bulion* 500 g ziemniaków 1 łyżka oleju 1 duża cebula 400 g białej kiełbasy 500 ml zakwasu na żurek 300 ml śmietanki(...)drugi dzień. Smacznego! :) *bulion możemy zastąpić już gotowym, jeżeli nam został np z obiadu (będzie nam potrzebne około 1,7 l - 2 l bulionu). Wówczas boczek i czosnek dodajemy na etapie gotowania razem z ziemniakami, a następnie wyławiamy i wyrzucamy
My Culinary Artczyli zapiekanka ziemniaczana to super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo zetrzeć
Smaczne Potrawymisz-maszu w garnku hehe Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim
vegetanieBabcia robiła je kilka razy do roku i za każdym razem wzbudzały one tak samo wielkie zainteresowanie. Pamiętam, jak już od progu czuć było zapach skwierczącego na patelni wędzonego boczku. Zasiadaliśmy wtedy do stołu i każdy cierpliwie czekał na swoją porcję, bo kluchy należało gotować partiami. Z widelcem w dłoni wypatrywałem jak ziemniaczane pyszności, wynurzały się z sita zanurzanego(...)porcji 2 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 duże wiejskie jajka 2 płaskie łyżeczki soli boczek wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tartce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Tę czynność można sobie ułatwić np. malakserem. Masę
Food Squareteraz co najważniejsze, moja Minestrone jest bezglutenowa . Zapraszam :-) * * * Składniki (z podanych proporcji powstaje spory gar wystarczający dla 6-7 dorosłych osób): 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej(...)Boczek kroimy w kostkę i na oliwie smażymy chwilę do zezłocenia. 2. Kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do smażącego się boczku. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił. 4. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, mieszamy i smażymy. 5. Dorzucamy pokrojoną marchew ( u mnie w kosteczkę). 6. Dorzucamy pokrojony drobno por. 7. Dorzucamy posiekaną białą kapustę
Kawa z mlekiemjest przerobiona to znaczy szczypior i boczek jest tylko dodatkiem. Same placki ziemniaczane są również pyszne. Składniki : 2-2-5 kg ziemniaków polecam ziemniaki młode 1 szczypior pokrojony 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego. 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 surowe jajka Sól i pieprz do smaku 6-8 łyżek kaszy mannej (dzięki
Viola cooks with passionpaleo można wyczytać, żeby zastępować ziemniaki batatami, które nie należą do psiankowatych i nie zawierają saponin (niszczą czerwone ciałka krwi). Saponiny w ziemniaku znajdują się głównie w skórce, obierając ziemniaki ze skórki obniżamy ich poziom prawie do zera. Nawet Robb Wolf autor książki Paleo Dieta napisał na swoim blogu “ Meat and potatoes is probably the most Paleo of all meals(...)Plastrami wykładamy naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią pokrojony w kostkę boczek i topimy go do uzyskania przyjemnych chrupiących skwarków. Tak przygotowany boczek wsypujemy do miski z ziemniakami. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Cała potrawa musi mieć dość zwartą konsystencję, przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli nasze ziemniaki były zbyt wodniste możemy masę zagęścić skrobią
PaleoLifeMiękkie, aromatyczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania - zrazy wieprzowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem. Idealne smakują z młodymi ziemniakami. Składniki: 1 duży kawałek karkówki (ja użyłam 700 g) kilka plasterków boczku ogórki konserwowe 1 cebula musztarda sarepska sól, pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki(...)pomocą tłuczka rozbić, a następnie posolić, popieprzyć i posmarować odrobiną musztardy. 2. Następnie dodać plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. 3. Na rozgrzanej patelni bądź w garnku rozgrzać olej
Ugotowaćktórej podsmażaliśmy por, podsmażamy boczek i kiełbasę. Nie natłuszczamy patelni przed smażeniem wędliny, ponieważ z boczku wytopi się tłuszcz, dzięki któremu wędlina się nie przypali. KROK 6 Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, płuczemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy do miękkości. KROK 7 Po około 20 minutach gotowania się białek kiełbasy, wyjmujemy ją z naszego "wywaru(...)obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Usuwamy z wywaru seler. Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem. Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Gotujemy ok 10 minut. KROK 8 Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym gotujemy ok 15 minut. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek. Zdejmujemy z gazu. Do osobnego naczynia odlewamy
smacznieinatemat