ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:68/185)

Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 189

czyli zapiekanka ziemniaczana to super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo zetrzeć

Smaczne Potrawy
Eintopf ziemniaczany z dodatkami. #wege 256

misz-maszu w garnku hehe Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim

vegetanie
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 114

Babcia robiła je kilka razy do roku i za każdym razem wzbudzały one tak samo wielkie zainteresowanie. Pamiętam, jak już od progu czuć było zapach skwierczącego na patelni wędzonego boczku. Zasiadaliśmy wtedy do stołu i każdy cierpliwie czekał na swoją porcję, bo kluchy należało gotować partiami. Z widelcem w dłoni wypatrywałem jak ziemniaczane pyszności, wynurzały się z sita zanurzanego(...)porcji 2 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 duże wiejskie jajka 2 płaskie łyżeczki soli boczek wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tartce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Tę czynność można sobie ułatwić np. malakserem. Masę

Food Square
Włoska zupa Minestrone po polsku (bezglutenowa) 144

teraz co najważniejsze, moja Minestrone jest bezglutenowa . Zapraszam :-) * * *  Składniki (z podanych proporcji powstaje spory gar wystarczający dla 6-7 dorosłych osób): 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej(...)Boczek kroimy w kostkę i na oliwie smażymy chwilę do zezłocenia. 2. Kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do smażącego się boczku. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił. 4. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, mieszamy i smażymy. 5. Dorzucamy pokrojoną marchew ( u mnie w kosteczkę). 6. Dorzucamy pokrojony drobno por. 7. Dorzucamy posiekaną białą kapustę

Kawa z mlekiem
Placki ziemniaczane ze szypiorkiem i wędzonym boczkiem 154

jest przerobiona to znaczy szczypior i boczek jest tylko dodatkiem. Same placki ziemniaczane są  również  pyszne. Składniki : 2-2-5 kg ziemniaków polecam ziemniaki młode 1 szczypior pokrojony 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego. 1 cebula 3 ząbki  czosnku 2 surowe  jajka Sól i pieprz do smaku 6-8 łyżek kaszy mannej (dzięki

Viola cooks with passion
Zapiekanka ziemniaczana – śląski kartoflok 168

paleo można wyczytać, żeby zastępować ziemniaki batatami, które nie należą do psiankowatych i nie zawierają saponin (niszczą czerwone ciałka krwi). Saponiny w ziemniaku znajdują się głównie w skórce, obierając ziemniaki ze skórki obniżamy ich poziom prawie do zera. Nawet Robb Wolf autor książki Paleo Dieta napisał na swoim blogu “ Meat and potatoes is probably the most Paleo of all meals(...)Plastrami wykładamy naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią pokrojony w kostkę boczek i topimy go do uzyskania przyjemnych chrupiących skwarków. Tak przygotowany boczek wsypujemy do miski z ziemniakami. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Cała potrawa musi mieć dość zwartą konsystencję, przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli nasze ziemniaki były zbyt wodniste możemy masę zagęścić skrobią

PaleoLife
Zrazy wieprzowe z boczkiem, ogórkiem i cebulą 158

Miękkie, aromatyczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania - zrazy wieprzowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem. Idealne smakują z młodymi ziemniakami. Składniki: 1 duży kawałek karkówki (ja użyłam 700 g) kilka plasterków boczku ogórki konserwowe 1 cebula musztarda sarepska sól, pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki(...)pomocą tłuczka rozbić, a następnie posolić, popieprzyć i posmarować odrobiną musztardy. 2. Następnie dodać plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. 3. Na rozgrzanej patelni bądź w garnku rozgrzać olej

Ugotować
Żurek staropolski 134

której podsmażaliśmy por, podsmażamy boczek i kiełbasę. Nie natłuszczamy patelni przed smażeniem wędliny, ponieważ z boczku wytopi się tłuszcz, dzięki któremu wędlina się nie przypali. KROK 6 Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, płuczemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy do miękkości. KROK 7 Po około 20 minutach gotowania się białek kiełbasy, wyjmujemy ją z naszego "wywaru(...)obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Usuwamy z wywaru seler. Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem. Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Gotujemy ok 10 minut. KROK 8 Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym gotujemy ok 15 minut. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek. Zdejmujemy z gazu. Do osobnego naczynia odlewamy

smacznieinatemat
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem 174

Składniki: 3 skrzydełka 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 cebula 20 dag wędzonego boczku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa

Kuchnia domowa Ani
Kopytka z boczkiem 157

danie. Nic nam w kuchni nie może się marnować. Obrałam za dużo ziemniaków , i jest kolejne danie ;-) Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków 130 g mąki pszennej plus trochę do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Zasmażka -boczek i cebula drobno pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju Może być sama cebula Sposób: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej(...)Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Dodajemy partiami Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 1-2 minutki  musicie sami ocenić wzrokowo ponieważ ziemniaki są różne i  wyławiamy je łyżka cedzakową . Polewamy zasmażką z boczku i cebulki. Smacznego

Viola cooks with passion
Ziemniaczana zupa krem 127

Składniki - 8 ziemniaków - biała część pora - 2 opakowania ziołowego serka topionego - słodka mielona papryka - sól, pieprz - 15 dag wędzonego boczku - pieczywo czosnkowe - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać i umyć. Pora oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plastry. Wrzucić do 1 litra wody, zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać serki i śmietanę a następnie zmiksować

Świat Smaku
naleśniki po rusku 6257

cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: szczypior, boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, kefir wykonanie: Ziemniaki rozgniatamy. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Usmażone naleśniki smarujemy farszem, składamy(...)chusteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Podajemy ze szczypiorem lub podsmażonym boczkiem i kefirem. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem 181

boczkiem Składniki:200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach2 łyżki oleju200 g cebuli200 g marchwi700 g ziemniaków2 puszki kukurydzy1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu  domowej warzywnej pasty bulionowej)200 g gęstej śmietany 18%szczypta chilisólpieprzew. natka pietruszki Wykonanie:Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy(...)wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy.Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy

Kulinarne przygody Gatity
Na Festiwal Dyni kopytka. 210

szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy ją pestek i łupiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki(...)wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy.   Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem. Boczek wysmażyłam na patelni, odłożyłam na bok i po wystudzeniu pokruszyłam na skwarki. Na patelnie dodałam łyżkę masła i wrzuciłam na chwile kopytka

Przysmaki Karolki
Wiosenne ziemniaczki. 140

Składniki: 3 średnie ziemniaki 3 cieniutkie marchewki, najlepiej młode 3 małe łyżeczki Smakowita Pajda - smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi kiełki brokułu sól 2 plasterki boczku Wykonanie: Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych  wydrążyć tunel w ziemniakach  i obrać je. Marchewki ostrugać i wsunąć w tunel. Czas gotowania marchewki i ziemniaków jest podobny. Można ugotować je razem w osolonej wodzie(...)Uważać ,żeby ziemniaczków  nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na kiełkach brokułu. Na każdy ziemniak nałożyć  łyżeczkę smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi. Podać z usmażonym na patelni grillowej plastrami boczku. Tak przygotowany kartofel ,to już pommes (fr.ziemniak), który doda splendoru każdej potrawie. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania