ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:61/185)

Kulejba chrzanowa 137

Pyszny, warzywno-chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę(...)wrzenia i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler i czosnek. Smażymy około 20 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy majerankiem, wlewamy wino i przesmażamy aż płyn odparuje. 2. Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia.Usmażone warzywa przekładamy do wywaru, dodajemy chrzan i gotujemy

My Culinary Art
Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami 222

nadal często jadamy zupy-kremy lecz w takiej zupie zawsze coś pływa, coś co można zwyczajnie pogryźć. Zupa staje się bardziej atrakcyjna. W dzisiejszej zupie pływają pieczone ziemniaki. Można też dodać podsmażony boczek wędzony, który idealnie tu pasuje, jednak ja chciałam by zupa pozostała wege.   Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami składniki: 600 g selera (1 dość duży

Przysmaki Karolki
Biała polewka z ziemniakami - polewka jurajska. 124

Maślankę zagotować. Zrobić zawiesinę z  mąki i  wody, dodać do gotującej się maślanki. Po zagotowaniu wlać śmietanę z żółtkiem, posolić i okrasić boczkiem przetopionym z cebulą. Ziemniaki ugotować oddzielnie, uformowane w kulki zalać polewką lub podawać oddzielnie w „dwojaczkach”.''  Tyle mówi źródło, ja osobiście wolę bez mąki , nigdy nie byłam fanką

Dieta moja pasja
Pyzy ziemniaczane ze smażoną cebulką i boczkiem 196

ziemniaków wylewamy a skrobię, która osiądzie na jego dnie wrzucamy do startych ziemniaków (ziemniaki możemy również zetrzeć na tarce, w tym przypadku odsączamy sok ręcznie). Łączymy ugotowane ziemniaki z surowymi, wbijamy do nich jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Szybko wyrabiamy całość na jednolite ciasto. Oprószamy ręce w mące ziemniaczanej i formujemy z ciasta kulki. W dużym garnku zagotowujemy wodę(...)przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Smażymy do momentu aż skwarki będą rumiane a cebula się zeszkli. Pyzy podajemy gorące, posypane cebulką i boczkiem. Pyzy na drugi dzień można pokroić w talarki i odsmażyć

Qchnia po prostu
Kluski szare z ziemniaków 124

Składniki: 1 kg ziemniaków surowych ok.5-6 łyżek mąki pszennej 1 średnia cebula 1 jajko Smalec do smażenia lub olej Boczek wędzony lub szynka Sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ja zrobiłam to w malakserze z tarczą do ścierania. Tak samo postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę,   jajko oraz sól do smaku. Podaję(...)wszystko zależy jakiego gatunku mamy ziemniaki. Jeśli mają w sobie dużo wody musimy ją odcedzić, najlepiej na sicie Dokładnie mieszamy. W większym garnku zagotowujemy wodę lekko solimy. Gdy zacznie wrzeć nabieramy masę ziemniaczaną łyżką lub większą łyżeczką i zanurzamy w wodzie. Kluski gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju

W garach u Gosi
Kule z puree z ziemniaków 140

Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony na talerzu z tęsknoty za wiosną pobudza nasze zwysły. Polecam. Lekko, smacznie, aromatycznie(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos z kurek 400-500 g kurek 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g masła sól, pieprz Dodatkowo kapusta włoska 50 g masła 1 szkl gorącej wody 1 łyżka domowej kostki rosołowej Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką

Pieguskowa Kuchnia
szybka zupa jarzynowa "jesienna" z kurkumą... 180

Składniki: woda 2 litry, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, boczek parzony 20 dag, kucharek 1 łyżka, kurkuma Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki zagotować wodę i wsypać zupę mrożoną "bukiet jesienny", dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować z 25 minut pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Babcine cepeliny ,kartacze z mięsem 93

kuchni naszych babć, mam … Farsz w środku może być według naszych upodobań i smaków. Ja swoje zrobiłam z farszem z mięsa mielonego z okrasą z boczku i cebuli. Składniki ziemniaki mączyste – 1½ kg mąka pszenna – 2-3 łyżki mąka … Czytaj dalej Babcine cepeliny ,kartacze z mięsem

gotuj ze mną
Zupa bielucha 147

Nigdy wcześniej nie jadłam tej zupy ani o niej nie słyszałam. Dopiero będąc w tym roku na sylwestrze u znajomej szefowej kuchni miałam okazję spróbować zupy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI! 128

nasiennych w jabłkach. W otworze umieszczamy gałązkę rozmarynu i białą cienką kiełbaskę lub gałązkę cząbru i kabanosa. Możesz użyć dowolnych swoich ulubionych ziół, jeśli chcesz możesz też ziemniaki dodatkowo owinąć plastrem boczku, bądź szynki parmeńskiej, całość polewamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki masła, 4 łyżki wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w temp. 200 stopniach

SMYKWKUCHNI
Dorsz na grzance 175

Gotowany dorsz z bukietem dodatków Składniki filet z dorsza ok. 300 g ziemniaki 5-6 szt boczek wędzony 200 g jajka 4 szt chleb tostowy 4 kromki oliwa z oliwek solanka: … Czytaj dalej Dorsz na grzance

czarrna od kuchni
Biksemad - duński obiad z resztek. 144

tego warzywa. Bardzo dobry obiad, chyba nie muszę nikogo przekonywać. No może miałabym małe trudności z osobą, która liczy kalorie ;) Składniki: kilka ugotowanych w całości ziemniaków  125 g wędzonego surowego boczku 200 g mięsa wieprzowego (ja dałam indycze) cebula czosnek sól pieprz majeranek szczypiorek Wykonanie: Podsmażyć na patelni boczek i mięso (nie dodawałam tłuszczu, bo wytopił się z boczku

zadanie-gotowanie
Jak zrobić zakwas z buraków ? 213

się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto z lodówki, czasami też z dodatkiem soku z jabłek. Dlatego zakwas przygotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka ala kugel 178

lekko zmodyfikowałam bo nie miałam ochoty piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał być boczek ale nie miałam) - duża cebula - sól -pieprz -gałka muszkatołowa Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą a wędlinę lekko podsmażamy. Składniki mieszamy razem

Lubczyk i Wanilia
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 151

jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania