dodałam resztę ziemniaków, oczywiście ten składnik można pominąć. ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 600 g białego sera, 150 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, 200 g kiełbasy, 100 g boczku wędzonego surowego*, 200 g cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo zmielony, tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi, olej), Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę(...)Boczek pokroić w kostkę. Cebule pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Dodać rozgnieciony czosnek, kiełbasę i boczek. Chwilę razem poddusić. Odstawić do ostudzenia. Ser rozgnieść, dokładnie wymieszać z cebulą z kiełbasą i ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, zagnieść. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej
królestwo garówja.Tym razem dynie wykorzystalam do zrobienia pysznego quiche z dodatkiem ziemniakow, papryki, wedzonego boczku i chili. Wszystko to na bardzo kruchym i delikatnym ciescie. Pycha!Co prawda gdy nastepny raz bede robic to danie to zamiast kroic warzywa w kostke, szczegolnie dynie i ziemniaki, zrobie z nich puree co nada mu wiekszej spojnosci.skladniki na ciasto:200g maki100g maslapol lyzeczki soli2
Przysmaki Karolkitroszkę podgotowane), ja w domowej wersji podałam bez tego owocu, wkroiłam boczek, ale następnym razem z pewnością wkroję gruszkę lub może nawet avocado. 1 kg ziemniaków 3 kostki bulionu o smaku wędzonego boczku 2 cebule świeży imbir wielkości bardzo dużego orzecha 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kawałek pora kawałek selera 3 łyżki masła
Jadło i czytadłomięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jęczmienną. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok.15-20 minut :) Boczek kroimy z kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na patelni po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy
Walijskie Pichceniedobrze zjeść. Tradycją jest,że zawsze tam jem ziemniaki pieczone z różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować(...)posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek), szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków z wędliną, ziemniaki podajemy na dużym talerzu, a dodatki na miseczkach,smacznego
Kuchnia Beatyziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Całość przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jajka i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać(...)woda będzie przezroczysta. Następnie ziarenka przełożyć o misy multicookera, zalać wodą, dodać przyprawy i całość wymieszać, a powierzchnię delikatnie wyrównać. Zamknąć misę urządzenia i ustawić program EKSPERSS. 4. Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane Gdy robiłam je po raz pierwszy - wyszły rewelacyjne i z tego powodu bardzo się cieszę, bo inaczej zraziłabym się do ich kolejnego przygotowania. Właśnie wtedy kuleczki smażyłam
Di gotujeWielkopolsce spopularyzowały się ziemniaki. Pojawiały się w książkach kucharskich, m.in. w Najnowszej kuchni Marty Norkowskiej z 1918 roku i w książce Dobra Gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu z 1933. Do dziś goszczą w niektórych domach. Podaje się je zazwyczaj wymieszane z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem(...)światowej zamiast kapusty używano brukwi. SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 jajko 10-15 dag. boczku wędzonego 1 szalotka 1 łyżka smalcu ze skwarkami szczypta soli WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki lub zemleć w maszynce do warzyw, dokładnie wycisnąć, dodać mąkę, jajko, dokładnie wymieszać, formować małe kluseczki, zagotować wodę
Kuchnia Beatyburaczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem(...)fenkuła – krem z papryki z tequilą – krem z pieczonej papryki – góralska kwaśnica Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami Przygotowanie : ok 30 minut Ilość porcji : 4-5 Składniki: – 1 mały kalafior – 1 duży ziemniak – 1 cebula – 2 łyżki masła – 4 łyżki oliwy z oliwek – 500 ml bulionu warzywnego
nietylkopasta.plziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie:Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki.W rondelku roztopić masło(...)dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano.Zupę krem podałam z chipsami z boczku
Ala piecze i gotujepietruszka - bułka tarta - olej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem do ziemniaków, by zostały widoczne różyczki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki
Kulinarne życieSkładniki: 750-800 g ziemniaków 75-80 g wędzonego boczku 2 jajka 3 cebule w tym jedna czerwona 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta tymianku ok 10 połówek suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pierw podsmażyć boczek ( na łyżce oleju), a potem dodać cebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć
Gaździnka warzyobiad, do sklepu iść się nie chciało, więc trzeba było skorzystać z tego co się nawinie i co aktualnie jest w mojej kuchni. Cukinii, ziemniaków i cebuli zawsze są u mnie zapasy, a i o boczek nie trudno, bo jak to twierdzi mój mąż, z nim można zrobić każdą potrawę. Z tego niby nic w lodówce powstała smakowita zapiekanka(...)naprawdę można użyć do niej innego sera, może wędzonego lub zrobić wersję wege i stworzyć coś równie pysznego. Składniki (na 2-3 porcje): 1kg ziemniaków 2 średnie cukinie 1 duża cebula 150g wędzonego boczku sól i pieprz do smaku pół szklanki tartego parmezanu Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek i posmażamy
Smaczna Stronawędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki(...)cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków, ale ja zawsze dodaję 2-3 - tak jestem przyzwyczajona. Jeśli lubimy możemy dorzucić jeszcze 2-3 suszone grzybki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25-30 minut. Po ugotowaniu zupy wyjmujemy boczek, kroimy w drobną kostkę i ponownie wrzucamy go do garnka
Walijskie Pichceniewchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego bulionu) - ok.500-600g obranych ziemniaków - 2 łyżki masła klarowanego lub oleju - 1 marchewka - 1 mała pietruszka (można pominąć) - 2 plastry wędzonego boczku (można pominąć) - 1 większa cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, u mnie 18% - sól, świeżo mielony pieprz - natka(...)już obgotowane ok.10-15 minut). Na małej patelni wysmażyłam na chrupko drobno pokrojone plastry boczku. Dorzuciłam je do garnka z grzybami. Gdy zależy nam na daniu wegetariańskim- boczek pomijamy. Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz marchewkę i pietruszkę -gdy dodajemy świeże, nie gotowane, (ja wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam je pod koniec gotowania). Całość zalałam bulionem jarzynowym (swój gotowałam specjalnie
Smaczne Zdrowesmaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony, domowa wegeta - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie(...)obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Na patelni, na której smażyłam boczek i kiełbasę roztapiam łyżkę masła, dodaję mąkę i trochę wywaru, robię jasną zasmażkę. Zasmażkę dodaje do zupy i całość gotuję jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogród