składniki: 500 g fasoli jaś 1pietruszka 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki ok. 200 g kiełbasy lub boczku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego tłuszcz sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Fasole zalewamy wodą, odstawiamy na min. 12 godz. a następnie gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy
Domowy Smak Jedzeniaząbki sól, pieprz majeranek boczek i cebulka podsmażona do okrasy (wg uznania) Jak robimy : 5 ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i maksymalnie rozdrabniamy (praska lub maszynką. choć ręcznie też się da) surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - na najmniejszych oczekach. dokładnie - każde niedociągnięcie będzie widoczne na kartaczach :) starte ziemniaki odciskamy aby pozbyć się wody. ale wody nie wylewamy(...)zbieramy ją w miseczce i odstawiamy na 15-20 minut. powinien wytrącić się na dnie krochmal - dodajemy go startych ziemniaków. pozostałą wodę można wylać starte ziemniaki i gotowane łączymy, doprawiamy lekko solą i wyrabiamy na masę teraz farsz - mięso doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i majerankiem. wg uznania - jak ktoś lubi można użyć innych przypraw ale nie przekombinujmy z ciasta
Snejkusiowe Przepisyprzedszkolaki uwielbiają takie domowe prace. Kluski śląskie - łatwy przepis SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków około 250 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko sół lyżka oleju 100g boczku i cebuli do okrasy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich są"sypkie" odmiany ziemniaków Ziemniaki wyłożyć na talerz(...)odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, aby zajęła miejsce wyjętych ziemniaków. Dodać odłożone uprzednio ziemniaki, pół łyżeczki soli, żółtko i wyrobić ciasto. (aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe, ale takie,aby nie parzyły w dłonie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nabierać łyżką porcję ciasta i uformować z niej kulkę. Trzymając w dłoni , placem wskazującym zrobić wgłębienie mniej więcej
zielonacukinkawersję wegeteriańską. Jak perfekcyjnie ugotować ciecierzycę przeczytaj : tutaj . W tym poście znajdziesz przepis na specjalną pastę do namaczania ciecierzycy. Składniki : 250 g ciecierzycy 200 g boczku - opcjonalnie 2 kiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody 2 listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dekoracji 2 ziemniaki kawałek pora (ok. 10 cm) ok. 6 cm chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości(...)zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki. W czasie gotowania warzyw usmażyć główki szparagów z chorizo (lub boczkiem) pokrojoną na talarki. Tuż przed wyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli. Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Do gorącego kremu dodać posiekaną natkę
Weekendy w domu i ogrodziepokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka(...)wyjmij z patelni i odstaw. Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka i przykryj. Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa będą
karmelowyprzegląd i pomysł był gotowy. Oto przed Wami: ziemniaczano-dyniowe gołąbki z pikantnymi pomidorami. Składniki: kapusta 1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) 0,5 kg surowych ziemniaków 150-200 g wędzonego boczku 10-15 cm środkowej części pora 1 szklanka obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni sól do smaku dodatkowo: 1 ostra papryczka 2-3 dymki ze szczypiorem(...)liście kapusty będę gotowe, przygotowujemy farsz. Pora kroimy w cienkie plasterki (pierścionki właściwie). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy - wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz. Dodajemy pora i przesmażamy krótko. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając. Powinna tylko się zeszklić. Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej
Codzienna kuchnia niecodziennawtorkowe popołudnie polecam przepis na pyszne buraczkowe kopytka z boczkiem. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1 średni burak ćwikłowy, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 jajko, 200g boczku surowego, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraka gotuję do miękkości we wodzie. Obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję(...)przeciskam przez praskę. 2. Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz. 3. Boczek kroję w cienkie paski. Podsmażam na rumiano. Boczkiem okraszam kopytka na talerzu
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, boczek wędzony 10 dag, masło do smażenia 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, panierka do kurczaka prymat - ile potrzeba, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka sadzone 2 sztuki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, natka pietruszki - ile potrzeba ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić szpinak świeży(...)sparzyć na sitku, boczek wędzony zrumienić na maśle i dodać szpinak, doprawić sola czosnkową do smaku piersi lekko rozbić na dwa kotlety, zanurzyć je w roztrzepanych dwóch jajkach, obtoczyć w panierce i na gorącym oleju usmażyć kotlety na osobnej patelni usmażyć jajka sadzone i na tym tłuszczyku podsmażyć ziemniaki podać kotlet z sadzonym jajkiem posypanym pieprzem, natką pietruszki z ziemniakami
W Mojej Kuchni Lubiędelikatnie smak. Dodatek boczku i tymianku również świetnie się komponuje. Składniki na 3-4 porcje 1 litr wody 150 g włoszczyzny świeżej/mrożonej 3 duże ziemniaki 1 średnia główka czosnku 200 g boczku 3-4 jajka 50-60 ml śmietanki słodkiej 3 gałązki świeżego tymianku (1 do posypania na wierzch) 2 łyżki oleju/oliwy sól i pieprz wedle uznania Sposób(...)łyżkami oleju/oliwy, podsmażamy na patelni na małym ogniu. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dorzucamy do zupy razem z zawartością patelni. Gotujemy całość na małym ogniu, przez ok. 15-20 minut. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy do zupy podsmażony uprzednio boczek pokrojony w kostkę. Dolewamy śmietanki. Doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut
Pyszny DuetDziś u mnie atmosfera karczmiana. Skwierczące skwarki z boczku z kurkami i placki ziemniaczana. Z podanej ilości wyszło 6 placków. Składniki Placki: ziemniaki mączyste 500 gram 2 jaja cebula 2 łyżki mąki orkiszowej sól i pieprz 250 gram kurek 100 gram boczku surowego wędzonego pokrojonego w kostkę cebula czosnek olej rzepakowy sól koperek natka z pietruszki kwaśna śmietana Obrane ziemniaki(...)odsączonych ziemniaków dodaj krochmal, który utworzył się na dnie garnka do którego odsączała się woda z ziemniaków. Wbij jaja, dodaj mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż rumiane placki na dobrze rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni zrumień boczek z łyżką oleju, posiekaj cebulę w kostkę razem z czosnkiem, podsmaż chwilkę aż się zeszkli. Na koniec dodaj umyte kurki. Duś
AZgotuj!pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i przekładamy do garnka z wodą(...)garnka. 2. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą kostkę, dodać do zupy. 5. Boczek podsmażyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać do zupy. 6. Gdy ziemniaki będę miękkie, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Całość zaciągnąć zasmażką z oleju i mąki
A Ty Smakuj Mniegrochu łuskanego 1 kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić
kgwjanczewoSzybki i prosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny. Składniki: 5-6 ziemniaków ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku itp duża cebula marchew fasola czerwona konserwowa sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano Przygotowanie Ziemniaki, cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Marchew w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy wędliny z cebulą
e-PrzepisyKulinarnesię i połączy ze śmietaną. Doprawcie do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciepłym jeszcze sosem polejcie ziemniaki z cukinią, lekko wymieszajcie, aby sos pokrył warzywa. Dodajcie połowę boczku, dymki i pomidorków. Wymieszajcie. Pozostałymi składnikami (boczkiem, dymką i pomidorkami) posypcie sałatkę z góry. Idealna na ciepło i na zimno. Do grilla albo jako samodzielne danie
OliveandThyme