ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:73/185)

Sznycle w płatkach owsianych 145

szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 2 jajka pół pęczka natki pietruszki S&P 1 woreczek śniadaniowy Sałatka: 6 ziemniaków 1/2 cebuli 2-3 ogórki kiszone 7 plastrów boczku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję(...)rozgotowane, lepiej jak będą lekko twarde. Studzimy. Ogórek kiszony kroimy w większą kostkę. Cebulę w piórka. Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy ogórka, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Upieczony boczek osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki. Do głębokiego talerza wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą i posiekaną

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 198

smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy:- 500 g kiszonej kapusty- 300 g wędzonego boczku lub bekonu- 2 duże marchewki- 2 duże ziemniaki- 5 kostek warzywnych- małą cebulę- 3 ziarna ziela angielskiego- po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu- 2 liście laurowe- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz(...)maggi Przygotowanie:Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu. Gotowy dodać do zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić

W poszukiwaniu inspiracji
Ziemniaki faszerowane 129

średnich ziemniaków (u mnie na tę ilość farszu 6 sporych, po 2 "na głowę") 150g świeżych pieczarek mieszcząca się w dłoni kostka wędzonego boczku 1 duża cebula pieprz, sól olej do smażenia masło folia aluminiowa Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy ostygną obieramy je ze skórki i kroimy delikatnie na połowę i drążymy spore otworki. Boczek kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi ruskie 186

smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę wraz z tłuszczem(...)miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła

Czerwień i błękit
Grochówka na boczku 157

Jest pożywna, smaczna i tania. Rozgrzewa, syci i cieszy. Idealna na zimowe dni. Dziś zaprezentuję ją w wersji z boczkiem. Składniki: 400 gram grochu 250 gram boczku wędzonego włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) czosnek cebula majeranek mąka sól 2 ziemniaki(opcjonalnie) Przygotowanie: Groch należy zamoczyć na całą noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Następnego dnia, w tej samej wodzie, należy(...)zupę. Jeżeli wyjdzie wam za żadka możecie zagęścić ją zasmażką Jeżeli lubicie można dodać ziemnaki pokrojone w kostkę i gotować aż ziemniaki zmiękną. Gotując grochówke musicie pamietać o czestym mieszaniu bo lubi sie przypalać. The post Grochówka na boczku appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Pierogi ruskie 299

mojego dzieciństwa. Pyszne domowe, ruskie pierogi. Przepis podpatrzony od babci. Podobno moje wyszły tak samo dobrze;) Serdecznie polecam;) Składniki:*  Farsz: 1,2 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg białego sera 8-10 cebul skwarki z boczku (2-3 łyżki) wegeta pieprz masło klarowane Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić(...)ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli szklanka ciepłej wody łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto

Krakowskie smaki Ani
Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem 183

zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :)Składniki:około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości)2 duże cebule2 średnie marchwie1 pietruszka15 dag wędzonego boczku20 dag żółtego sera (można pominąć)sól, pieprzsuszony tymianek, zioła prowansalskieZiemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także(...)dodajemy do zupy.  Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy.  Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.kartoflanka z serem

Bon Appetit Małgorzaty
Krupnik wiosenny 173

Pyszna sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację.   Składniki: 500g surowego chudego boczku 300g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki ¼ korzenia selera Biała część pora 4 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku Sposób(...)niego przyprawy. Do wywaru wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie w kostkę kroimy boczek i pierś kurczaka. Warzywa, mięso oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku

Pyry na Gaz
ZASMAŻANA KAPUSTA KISZONA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ 90

Dziś chciałabym Wam zaproponować smaczny dodatek do obiadu, a mianowicie zasmażana kapusta kiszona z wędzonym boczkiem i cebulą.  Idealnie pasuje do ziemniaków i każdego rodzaju mięsa, począwszy od kotletów po różnego rodzaju pieczenie i mięsa duszone. Moja rodzinka zajada zawsze z apetytem :) Składniki: * 500 g kapusty kwaszonej z marchewką (użyłam  Orzech ) * 1 nieduża cebula * 100 g boczku

Zrób to smacznie
"Himmel und Erde"- kaszanka na puree ziemniaczano-jabłkowym 176

jabłkowym.Delikatny słodko-kwaśny mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej kaszanki.Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem,która dopełnia całość smakowo.Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel"odpowiada jabłkom zerwanym z drzewa,natomiest "Erde" odnosi się do ziemniaków.Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii,Westwalii i Dolnej Saksonii,ale również w kuchni śląskiej.Bardzo polecam(...)jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij  tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem jabłkowym,dodaj majeranek i gotuj około 15 minut do miękkości.Zblenduj ,by powstał mus jabłkowy cebulę pokrój w piórka ,boczek w kostkę i podsmaż na rumiano kaszankę pokrój

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grochówka 111

żeberkach i boczku. Będzie jeszcze na blogu zupa grochowa z przepisu mojej mamy. Składniki :* kawałek żeberka z kością * 5-6 plasterków wędzonego boczku* pół torebki wcześniej namoczonego grochu - połówek * marchewka* 6 ziemniaków * sól , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek  Przygotowanie :Żeberka zagotować razem z namoczonym grochem. Zebrać powstałe szumowiny z mięsa i grochu. Dodać pokrojoną(...)kostkę marchewkę oraz przyprawy i gotować do miękkości mięsa i grochu. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek. Wrzucić do zupy. Całość przyprawić majerankiem. Podawać ze świeżym chlebem

Magiczne Życie Marty
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 186

czosnku. Możemy przygotować te bezglutenowe kotlety również w wersji wegetariańskiej, wówczas proponuję zamiast boczku dodać wędzoną paprykę oraz zamiast zwykłej cebuli-czerwoną, uzyskamy podobny efekt. W pierwszej wersji otrzymałam ok.10 sztuk, w drugiej miałam 16 kotletów (ilości podane w nawiasach z prawej strony). Składniki: - 530g ugotowanych ziemniaków(...)łyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia

Smaczne Zdrowe
Kapuśniak na żeberkach 110

żeberek wieprzowych 700 g kapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego 3 ziemniaki 1 łyżka suszonej papryki jalapenos  cebula 200 g boczku surowego wędzonego łyżka mąki sól ,pieprz Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną kapustę wraz(...)piórka, startą na dużych oczkach marchew, liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz i ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając

ClauditteMissCooking
KLUSKI ŚLĄSKIE 177

pasują do sosów,mięs,  bądź mogą być podawane z okrasą.  Składniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam ziemniaki przez praskę. Podzieliłam je na 4 części i 1/4 odłożyłam. W puste miejsce nasypałam mąki(...)ziemniaków. Zagniotłam masę i formowałam z niej małe kulki, robiąc w każdej z nich palcem wgłębienie. Wrzucałam je na osolony wrzątek. Gotowałam kluski, aż nie wypłyną na powierzchnię wody. Ugotowane, przekładałam na talerze. Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu, ale można również podsmażyć kluski na patelni. Ja zamiast sosu, podawałam je z okrasą. Podsmażyłam na patelni cebulę,wędzony boczek

potrawyregionalne
Roladki schabowe z bobem i wędzonym twarogiem 186

wędzonym twarogiem, a wszystko to otulone plasterkami boczku. Polecają się na niedzielny obiad ;) 4 kotlety schabowe 200 g bobu 50 g twarogu wędzonego 1 cebula 300 g wędzonego boczku w plasterkach 1/2 szklanki mleka sól pieprz czarny olej rzepakowy czosnkowy Plastry schabu cienko rozbić i włożyć do zimnego mleka. Odstawić do lodówki na parę godzin albo najlepiej na całą(...)mięsie i zwinąć w rulonik, najlepiej wzdłuż dłuższego boku. Mięso owinąć szczelnie cienkimi plasterkami boczku. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie gotowe. Boczek powinien mocno się przyrumienić. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania