ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:73/185)

Krupnik wiosenny 183

Pyszna sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację.   Składniki: 500g surowego chudego boczku 300g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki ¼ korzenia selera Biała część pora 4 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku Sposób(...)niego przyprawy. Do wywaru wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie w kostkę kroimy boczek i pierś kurczaka. Warzywa, mięso oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku

Pyry na Gaz
ZASMAŻANA KAPUSTA KISZONA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ 103

Dziś chciałabym Wam zaproponować smaczny dodatek do obiadu, a mianowicie zasmażana kapusta kiszona z wędzonym boczkiem i cebulą.  Idealnie pasuje do ziemniaków i każdego rodzaju mięsa, począwszy od kotletów po różnego rodzaju pieczenie i mięsa duszone. Moja rodzinka zajada zawsze z apetytem :) Składniki: * 500 g kapusty kwaszonej z marchewką (użyłam  Orzech ) * 1 nieduża cebula * 100 g boczku

Zrób to smacznie
"Himmel und Erde"- kaszanka na puree ziemniaczano-jabłkowym 188

jabłkowym.Delikatny słodko-kwaśny mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej kaszanki.Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem,która dopełnia całość smakowo.Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel"odpowiada jabłkom zerwanym z drzewa,natomiest "Erde" odnosi się do ziemniaków.Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii,Westwalii i Dolnej Saksonii,ale również w kuchni śląskiej.Bardzo polecam(...)jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij  tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem jabłkowym,dodaj majeranek i gotuj około 15 minut do miękkości.Zblenduj ,by powstał mus jabłkowy cebulę pokrój w piórka ,boczek w kostkę i podsmaż na rumiano kaszankę pokrój

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grochówka 120

żeberkach i boczku. Będzie jeszcze na blogu zupa grochowa z przepisu mojej mamy. Składniki :* kawałek żeberka z kością * 5-6 plasterków wędzonego boczku* pół torebki wcześniej namoczonego grochu - połówek * marchewka* 6 ziemniaków * sól , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek  Przygotowanie :Żeberka zagotować razem z namoczonym grochem. Zebrać powstałe szumowiny z mięsa i grochu. Dodać pokrojoną(...)kostkę marchewkę oraz przyprawy i gotować do miękkości mięsa i grochu. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek. Wrzucić do zupy. Całość przyprawić majerankiem. Podawać ze świeżym chlebem

Magiczne Życie Marty
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 200

czosnku. Możemy przygotować te bezglutenowe kotlety również w wersji wegetariańskiej, wówczas proponuję zamiast boczku dodać wędzoną paprykę oraz zamiast zwykłej cebuli-czerwoną, uzyskamy podobny efekt. W pierwszej wersji otrzymałam ok.10 sztuk, w drugiej miałam 16 kotletów (ilości podane w nawiasach z prawej strony). Składniki: - 530g ugotowanych ziemniaków(...)łyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia

Smaczne Zdrowe
Kapuśniak na żeberkach 118

żeberek wieprzowych 700 g kapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego 3 ziemniaki 1 łyżka suszonej papryki jalapenos  cebula 200 g boczku surowego wędzonego łyżka mąki sól ,pieprz Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną kapustę wraz(...)piórka, startą na dużych oczkach marchew, liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz i ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając

ClauditteMissCooking
KLUSKI ŚLĄSKIE 187

pasują do sosów,mięs,  bądź mogą być podawane z okrasą.  Składniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam ziemniaki przez praskę. Podzieliłam je na 4 części i 1/4 odłożyłam. W puste miejsce nasypałam mąki(...)ziemniaków. Zagniotłam masę i formowałam z niej małe kulki, robiąc w każdej z nich palcem wgłębienie. Wrzucałam je na osolony wrzątek. Gotowałam kluski, aż nie wypłyną na powierzchnię wody. Ugotowane, przekładałam na talerze. Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu, ale można również podsmażyć kluski na patelni. Ja zamiast sosu, podawałam je z okrasą. Podsmażyłam na patelni cebulę,wędzony boczek

potrawyregionalne
Roladki schabowe z bobem i wędzonym twarogiem 215

wędzonym twarogiem, a wszystko to otulone plasterkami boczku. Polecają się na niedzielny obiad ;) 4 kotlety schabowe 200 g bobu 50 g twarogu wędzonego 1 cebula 300 g wędzonego boczku w plasterkach 1/2 szklanki mleka sól pieprz czarny olej rzepakowy czosnkowy Plastry schabu cienko rozbić i włożyć do zimnego mleka. Odstawić do lodówki na parę godzin albo najlepiej na całą(...)mięsie i zwinąć w rulonik, najlepiej wzdłuż dłuższego boku. Mięso owinąć szczelnie cienkimi plasterkami boczku. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie gotowe. Boczek powinien mocno się przyrumienić. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Grule faszerowane jajkami 112

Danie z kuchni polskiej  Składniki 1 kg ziemniaków 500 g kiszonej kapusty 200 g boczku 1 cebula 4 jajka 2 łyżki masła 5 łyżek mleka sól pieprz     Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem(...)dużego garnka, dodałem podsmażony boczek i cebulę. Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu ok. 35 minut. Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki. Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekałem 15 minut w temperaturze 160 stopni

R'n'G Kitchen
Pierogi ruskie z fetą 204

ciepłej wody Nadzienie: ok. 1 kg ziemniaków kostka fety 1 duża cebula sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju

Czerwień i błękit
Zupa fasolowa na wędzonce 191

drobnej fasoli i jarzyn. Przyprawiona majerankiem i tymiankiem. Pyszna, domowa kuchnia!   Składniki: 300 g drobnej, białej fasoli; 400 g chudego, wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia pietruszka; 5 średnich ziemniaków; 1,5 l zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 łyżka majeranku(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wrzucić pokrojony boczek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować. Do zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę

Gospodyni Miejska
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 109

wytrawnego wina, np. bordeaux 400 ml bulionu wołowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku natka selera naciowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaki lub pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia, tłuszcz zostaw. Polędwicę wołową pokrój(...)sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej strony na wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki, pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem

Food Square
Tarta ziemniaczano serowa 281

wędzonego boczku 3 jajka 100 g żółtego sera opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę i kiełbasę (lub boczek) pokroić w drobną kostkę, po czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa  na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie

IMPRESJA SMAKU
zapiekanka ziemniaczana 116

Składniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie około

w mojej kuchni
Zupa krem z pietruszki i pora 211

zupy drobno posiekany żółty ser wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Gdy zupa się gotuje na suchej patelni układamy plasterki boczku i na niewielkim ogniu smażymy boczek, delikatnie go obracając ze dwa razy. Gdy boczek nam się dobrze zrumieni, przekładamy go na papier ręcznikowy i delikatnie osuszamy papierem. Odkładamy.  Ser kroimy w paseczki. Na patelni kładziemy papier(...)czekamy aż wystygnie. Ser po czymś takim staje się plastyczny – ja ułożyłam go na boczku.  Do miseczek nalewamy zupę, do każdej miseczki wkładamy nasz boczek z serem, posypujemy delikatnie pieprzem i podajemy.  Moje dzieci wyjadały zupę posiłkując się boczkiem :) ale polecam łyżkę ;) nabierając zupę trafiamy na kawałeczki ciągnącego się sera do tego boczek i mniam

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania