ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:82/185)

Kluski śląskie idealne 193

część wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie(...)dzień, zróbcie to w mikrofali, w garnku na parze albo na patelni do której wlejecie trochę wody zamiast oleju. Świeżo ugotowane, podane tylko ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką, smakują obłędnie. SKŁADNIKI ziemniaki typu C- mączyste, rozpadające się, wysokoskrobiowe skrobia (mąka ziemniaczana) na 1- 1,5kg ziemniaków- 1 jajko rozmiar M powyżej 1,5 do 2,5kg ziemniaków koniecznie

Karo in the Kitchen
Patelnia warzyw z boczkiem i salami 198

kolorowa propozycja na urozmaicony obiad czy też inny posiłek.  Mały "bałagan" na talerzu, który znika w ekspresowym tempie.   4 ziemniaki 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 1/2 cukinii (małej) 1/2 czerwonej papryki 4 plastry boczku (pieczonego lub wędzonego) kawałek szerokiego salami (o grubości około 1 cm) Dodatkowo: olej zioła prowansalskie przyprawa do ziemniaków sól, pieprz(...)Obrane ziemniaki pokroić w szóstki (lub ósemki) i ugotować na półtwardo (w lekko osolonej wodzie). Tak samo postąpić z fasolką szparagową. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć kawałki boczku i salami. Warzywa skropić oliwą i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Smażyć pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodać kukurydzę z puszki i w razie

Di gotuje
zupa drobiowa 144

Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka  1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą(...)miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć to co nie potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki wrzucić do wywaru. Dodać także marchewkę pokrojoną w plasterki. Boczek pokroić na małe kosteczki, podsmażyć z mąką, zalać zimną wodą i zagęścić zupę. Dodać czosnek, majeranek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka ziemniaczana 207

razu widzę czyściutkie niemieckie małe miasteczka z nieodłącznymi zwisającymi pelargoniami. Co kraj, to inna sałatka ziemniaczana, ale najbardziej rozpowszechniona jest ta niemiecka, z gorącymi pokrojonymi ziemniakami zalanymi bulionem, z sosem z octu, z boczkiem. Nie mam możliwości jechać na poszukiwanie niemieckiej gospodyni, która przyrządziłaby dla mnie swoją sałatkę nauczona przez mamę i babcię. Dlatego zrobiłam swoją wersję. Można(...)zjeść na drugie śniadanie w domu , wziąć do pracy lub podać na kolację. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną :) Sałatka ziemniaczana 4 średnie ziemniaki pół pęczka rzodkiewek 3 ogórki konserwowe pół pęczka szczypiorku (grubego szczypiorku z białą częścią) 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy (użyłam Sarepskiej) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, szczypta cukru Ziemniaki ugotować

Posadzone i zjedzone
Przepis na kapuśniak Christophera. 155

mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i  gotować(...)kości, pokrajać w kostkę i dodać do kapusty. Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony i na koniec pomidor. Chwilę poddusić i dodać do gotującej się kapusty. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki i ugotowane połączyć z kapustą. Całość gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku -  pieprz świeżo zmielony i jak kto lubi odrobinę

Kulinarny karnet Christophera
FASOLOWA Z RESTAURACJI " POD KIELICHEM" 206

pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól i pieprz **************************************  Fasolę(...)bulion przecedzić przez gęste sito.Do gorącego bulionu włożyć fasolę i gotować - pod przykryciem ok.30 minut.Gdy fasola jest niemal miękka , wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przygotować zasmażkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, smażyć pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zezłoci wsypać mąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 156

warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę i soczewicę płuczemy, wsypujemy do garnka(...)myjemy, marchewkę kroimy w kostkę, a seler i pietruszkę w całości dodajemy do garnka z gotującą się ciecierzycą i soczewicą. Ziemniaki również obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i też dodajemy do garnka, gotujemy aż zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, dodajemy do gotującej się ciecierzycy z warzywami, tłuszcz zostawiamy na patelni. Kiełbasę kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
recenzje - Kamis Kulinarne Inspiracje - kurczak ze śliwką owijany boczkiem 155

bardzo i do tego pieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej? 'Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem' Składniki: - 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa - 16 suszonych śliwek (dałam mniej) - 300g wędzonego boczku w plastrach - 500g pieczarek - 375ml śmietanki UTH 30% - 700g obranych ziemniaków - 1 łyżka oleju (dodałam 2) - sól morska Kamis Specjalite Ziemniaki pokroić w 3 cm kostkę. Dodać olej(...)boczek jest słonawy), a następnie każdą pierś, na całej długości, owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełożyć na patelnię i obsmyć. Następnie zalać śmietanką, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przykryć i dusić 10-15 minut. Posolić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret. Smacznego! Przypominam o konkursie! Do wygrania blender i zestaw przypraw

CookYourself
Kluski śląskie 188

łatwe do wykonania. Ich podanie zależy tylko od nas, kto z czym lubi. Świetnie pasują podane do różnych mięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Przygotowując obiad często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze

Kuchcik gotuje
Kopytka 197

oczywiście ziemniaki.Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej.Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.   Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.   Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.   Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce

Maminek kulinarny
gołąbki z ziemniakami 215

składniki: 1 średnia kapusta 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 100 g kiełbasy lub boczku wędzonego jajko olej do smażenia sól, pieprz, majeranek 2 szklanki bulionu drobiowego 400 ml śmietany 18 % Sposób wykonania: Z kapusty wykroiłam głąb. Zanurzyłam w garnku z wrzącą, osoloną wodą na chwilę. Zdjęłam wierzchnie liście i ponownie włożyłam do garnka. (czynność tą powtarzałam kilkakrotnie). Z każdego

Darcia w kuchni
Mazowiecka polewka z przecieruchów 100

smaku . Sladniki 1kg ziemniaków 200g mąki ( mąke dodaje na wyczucie , zależy od gęstości ciasta)  2 jajka 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego ( może być surowy) sól,pieprz do smaku 1 łyżeczkę majeranku 1 ząbek czosnku Wykonanie Ziemniaki ścieram (tak jak na placki ziemniaczane) , następnie mocno je wyciskam ( chodzi o to aby pozbawić je wody ) wkładam wyciśnięte ziemniaki do miski

Eli Gotowanie
Wielkanocne placki ziemniaczane 270

serka chrzanowego 1 łyżka chrzanu 2 łyżki sosu majonezowego sól, pieprz Farsz: 50 g łopatki wp 50 g karkówki wp 50 g boczku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy, solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Olej

R'n'G Kitchen
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 201

wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy połowę

Kuchnia w czekoladzie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 148

kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała cebula (100g) kilka dużych ziemniaków (750g) garść (20g) suszonych leśnych grzybów pęczek natki pietruszki kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu(...)przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia, ale raczej nie zarumieniamy. Usmażony boczek i cebulę dodajemy do zupy pomijając jednak wytopiony tłuszcz. Doprowadzamy ponownie do spokojnego wrzenia i gotujemy kolejnych kilkanaście minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą (2-3cm) kostkę. Dodajemy do zupy, doprowadzamy do ponownego wrzenia i gotujemy do miękkości

Kulinarna Pokusa