ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:91/185)

Żur na zakwasie chlebowym 226

opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur na zakwasie chlebowym - jak zrobić? Warzywa obierz i umyj, ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę, seler i por zostaw w całości. Cebulę opal (np. nad gazem; jeśli nie masz takiej możliwości

Moje Qulinaria
Przepis na kapuśniak z prażokami 223

kiszonej zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku) majeranek (łyżeczkę) zioła prowansalskie (pół łyżeczki) pieprz Prażoki - składniki Ziemniaki gotujemy, jak już są miękkie, na wierzch wsypujemy mąkę pszenną. Czekamy 5 minut, aby się zaparowała, odcedzamy odlewamy szklankę wywaru z ziemniaków i ucieramy ziemniaki z mąką przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Jak są zbyt suche, to dolewamy(...)wody. Później ucieramy wszystko przy pomocy pałki na jednolitą masę. Prażoki możemy okrosić boczkiem wędzonym pokrojonym w kostce, przesmażyć, dodać trochę cebulki i gotowe. Przygotowanie kapuśniaku: Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę z boczku

Jak u mamy
Zupa groszkowo - fasolowa 193

wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego(...)łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił i nieco wytopił. Kiedy uzyska ładny kolor, przekładamy bez tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz listek laurowy, przykrywamy i zmniejszamy płomień do minimum.  Na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę

Kuchnia od dwojga
Grochówka z kociołka 218

kiełbasy 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5-6 średnich ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych gałązka lubczyku lub przypr. Magi kminek mielony majeranek pieprz Przygotowanie: Z boczku wędzonego odcinamy skórę, kroimy w ok. 0, 5 cm plastry a następnie w słupki Kiełbasę kroimy wzdłuż na 4 części i ścinamy(...)zajęło to ok. 30 minut. Ten czas warto wykorzystać na przygotowanie warzyw które należy obrać i skroić w kosteczkę. Gdy tylko żeberka zmiękną dodajemy skrojone warzywa …… oraz wcześniej podsmażony boczek z kiełbasą, przykrywamy i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy groch łuskany razem z wodą, w której się moczył. Ja moczyłem groch ok. 30 minut i biorąc pod uwagę efekt

Mechanik w kuchni
Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup 223

boczek i usmaż do chrupkości, przez około 10 minut. Wyjmij boczek z garnka i przełóż na ręcznik papierowy. Ponownie umieść garnek na średnim ogniu wraz z 1 łyżką oliwy, włóż cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem(...)wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami. Po tym czasie wyrzuć liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż zupę do miseczek, posyp boczkiem, serem i kapustą i podawaj. Smacznego! Recipe in English Young cabbage, beer and cheese soup (6 servings) Ingredients

karmelowy
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 209

zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek , około 10 dkg wędzonego boczku , około pół kg kiszonej kapusty , 3 średnie marchewki , 2 średnie pietruszki , ćwiartka niewielkiego selera , niewielka cebula , 3-4 ziemniaki , sól , pieprz do smaku , pół łyżeczki cukru , 3 liście laurowe , 1/3 ziaren ziela angielskiego . Żeberka opłukać, włożyć do garnka(...)niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. W osobnym garnku ugotować kapustę kiszoną w połowie wywaru. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać do nich ugotowaną kapustę. Oczywiście wraz z wywarem, w którym się gotowała. Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić go na patelni, niewielkim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w półplasterki cebulę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem 198

oczyszczone ze skrzeli. Wystarczy je doprawić i wsadzić do piekarnika. Nawet dziecko sobie poradzi! Zobacz inne, łatwe przepisy na przygotowanie pstrąga: - Pstrąg pieczony z boczkiem i miętą - Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami - Chrupiący pstrąg smażony z migdałami - Pstrąg z pieca - Roladki z pstrąga z marchewką - Pstrąg z kurkami Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem czas przygotowania

Smaczna Pyza
Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem 184

Saska Dzika Róża, która osładzała nam wieczór. Co na danie główne? Oboje postawiliśmy na wołowinę. Ja zamówiłam Sezonowanego antrykota wołowego, który podany był z opiekanymi ziemniakami, masłem Cayenne, a także z warzywami zwiniętymi w boczek. Samo mięso było doskonale wysmażone i miękkie. Drugim daniem z wołowiną był nietypowy burger, bo podany w plastrach batata zamiast bułki. Jego porcja nas nieco

Kuchnia Bazylii
FIOLETOWE PIEROGI RUSKIE 114

Wśród moich ulubionych potraw, pierogi mają bardzo silną pozycję. Ale nie byle jakie! Moim zdecydowanym faworytem są nadziane farszem z ziemniaków i twarogu, z podsmażoną cebulką (a czasem i boczkiem), mięciutkie pierogi ruskie. Ponieważ w sieci znaleźć można milion+ przepisów na nie, uznałam, że nieco odmienię ich wygląd, zachowując tradycyjny, tak bliski memu sercu smak. [...] Artykuł FIOLETOWE PIEROGI RUSKIE

SandraFrej.com
Chrzanica - kuchnia podkarpacka 195

Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Wara i został opublikowany w „Smakach Ziemi Brzozowskiej”. Chrzanica - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 l wywaru z kości lub wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 ziemniaki 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula mały słoik chrzanu (około 180 g) 1/2 l śmietany 500 g białej kiełbasy

Trzeci talerz
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 178

Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition To też może Cię zainteresować: Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem Pieczony schab z morelami i śliwkami Przepiórki w boczku Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 163

liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z  gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure z  ziemniaków z sosem tymiankowym Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty. Wraz z innymi blogerami kulinarnymi spędziłam bardzo sympatyczny dzień. Atmosfera była bardzo fajna, dania pyszne

Kulinarne przygody Gatity
21 lat, Sokołów i gotowanie 156

sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIERŚ Z KACZKI w sosie pomarańczowo-śliwkowym 157

około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ SIE FANTAZJI Dodatkiem do tego dania były pieczone ziemniaki ,karmelizowana kukurydza,i roladki z fasolki szparagowej z boczkiem

Viola cooks with passion
Zupa z gnocchi i kurczaka 163

kurczaka, bez kości 2 marchewki 250 ml śmietany sól i pieprz do smaku garść świeżej bazylii, tylko liście 1 łyżka posiekanego tymianku 100 g wędzonego boczku 300 g gnocchi Domowe gnocchi 300 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 1 łyżka utartego parmezanu 1 jajko 80 g mąki Ugotuj wywar z kurczaka z warzywami. Przecedź. Zachowaj marchewkę. Pokrój w słupki

codojedzenia