się niezwykle smaczne! :) Składniki: 250 g mini pieczarek 1 mała cebula 6 plastrów boczku 250 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki mąki listki otarte z 1 gałązki rozmarynu (posiekane) listki otarte z 1 gałązki tymianku (posiekane) oliwa i masło do smażenia sól i pieprz Wykonanie: Plastry boczku pokroić w 1 cm paseczki. Podsmażyć na małym ogniu do momentu, gdy zaczną robić(...)osolonej wodzie. Odsączyć i przełożyć na patelnię po boczku i cebuli. Dodać trochę oliwy i smażyć na większym ogniu do delikatnego zrumienienia. Zmniejszyć ogień, dodać śmietankę i mąkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i dusić 5 - 8 minut. Dodać cebulę, boczek i zioła. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem, z dodatkiem zielonej sałaty
zadanie-gotowaniebędą jaja w koszulkach! zupa się warzy jajka się hartują... ... i szparagi też :) szparagi na masełku... i na talerzu... szparagi na maśle, z boczkiem, jajkiem w koszulce i sosem berneńskim zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka z puree z soczewicy, z warzywami pęczak z ziołami i warzywami ze schabem deser... pierożek z ciasta filo, z musem
Dzieje kuchennej Wiewióryoknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI 1 szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę
Czary - gary w kuchniDziś zaprezentuje bardzo szybką wersję duszaków, wręcz idealna na obiad. Wersja jest trochę uboga bo nie ma boczku można powiedzieć że wariant light. Składniki: cebule pokrojone w piórka ziemniaki pokrojone w plastry marchewki pokrojone w plastry kapusta pokrojona w paseczki 2 laski kiełbasy pokrojone w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie czerwona papryka ostra 5 łyżek oleju do podlania Wykonanie: Wszystkie
Pychotkaaapodobnie jak ja zauważył dobrą jakość składników i ich ciekawe zestawienie. Domowe frytki były za grube i chyba bardziej przypominały ugotowane i następnie opieczone ziemniaki. BBQ Burger (wołowina, sałata rzymska, czerwona cebula, papryczka jalapeno, chrupiący boczek, sos barbecue) Lokal, który przejął Lub Burger miał wcześniej swoich poprzedników wśród których pamiętam przede wszystkim Kwadrans i Bar Pospieszny. Z tego ostatniego obecni
Pasja Smakupuszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”. Polecam bardzo) Składniki na 20 sztuk
Mia Cucina SofietaWracamy do Julii i jej przepisu z ziemniakami w roli głównej. Tym razem popularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i pietruszki, dzięki czemu danie było bardziej wyraziste. Przepis z książki "Francuski szef kuchni". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpół kieliszka białego półwytrawnego wina 2 pudełka śmietanki olej kokosowy Przygotowanie Mięso pokroić na kawałki, przyprawić estragonem, lubczykiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, owinąć cienkimi plasterkami boczku. Podsmażyć na 3-4 łyżkach oleju kokosowego. Pod koniec wlać ok pół kieliszka białego półwytrawnego wina. Dusić ok 5 min. Kurczaka zdjąć z patelni. Wino jeszcze troszkę zredukować i wlać(...)razie potrzeby posolić do smaku.. Do gotowego sosu włożyć mięso posypać zielonym groszkiem i gotowe.. Ja podałam z glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.. Smacznego
Gaździnka warzygulaszu już nic więcej nie trzeba – wszystko dobre znajdziemy w środku. Składniki (na 3 porcje): 500g wołowiny – użyłam antrykotu 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 duża cebula szklanka mrożonego groszku 100g wędzonego boczku 500ml bulionu wołowego 500ml ciemnego piwa – użyłam Książęce Ciemne Łagodne sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki olej do smażenia Mięso(...)centymetrową kostkę. Boczek kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Przygotowujemy patelnię oraz garnek, w którym wszystko będziemy dusić. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy boczek – obsmażamy, aż stanie się złocisty – około 4 minuty na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy go do garnka, zostawiając tłuszcz na patelni. Następnie, wrzucamy na patelnię cebulę
Smaczna Stronazwane białymi lub guminowymi kluskami. Poniższe kluski będą idealnie smakować z sosem pieczeniowym lub podsmażoną cebulką wraz z boczkiem. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was zależy, ile chcecie przygotować klusek. Mniej więcej z 1 kg obranych ziemniaków przygotujecie porcję dla 4 osobowej rodziny. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana sól do smaku Ziemniaki obrać
Ugotowaćząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku30 dag szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze(...)sparzyć gorącą wodą na sitku na rozgrzany olej wsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś czas na mniejszym ogniu do mięsa wsypać cebulę, kurki, czosnek, papryczkę i wymieszać, dolać 1 szklankę wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni Lubięłyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać(...)dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem. Artykuł Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mełyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać(...)dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem
Fitsweet.meproszku. Nadała zupie ciekawy smak. Ponadto soczewica sprawiła, że zupa była bardzo pożywna. Polecam! Składniki: ok. 250 g wędzonego boczku 2 łodygi selera naciowego lub pół korzeniowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku niewielka cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1,5-2 puszki białej perłowej fasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej) 1 listek laurowy(...)kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 2 łyżki wędzonej papryki olej do smażenia Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować. Po 15 minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić
Czerwień i błękitpoświęcić tyle czasu. Odkąd pamiętam, odświętnie na naszym stole pojawiały się półmiski zrazów wołowych zawijanych z ogórkiem i boczkiem. W domu zazwyczaj podawane były z kaszą i takie właśnie wszystkim polecam. Oczywiście podawać możemy je również z ziemniakami czy innymi dodatkami wedle upodobań. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Jednak najlepszym mięsem jest oczywiście mięso wołowe. Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne