ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:106/185)

Najlepszy przepis na pierogi ruskie 735

ruskie : Składniki: 400 g twarogu półtłustego 400 g ugotowanych ziemniaków  (objętościowo mniej więcej ma być tyle samo ziemniaków, co twarogu - pół na pół) 2 duże cebule 3-4 lyżki oleju sól pieprz cukier Ciasto przygotowuję z tego  przepisu (z dwóch porcji ciasta, wychodzi wtedy około 40 pierogów) Przygotowanie: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie - jak do zwykłego(...)efekcie miała złoty kolor. Można od czasu do czasu podlać ją 1 łyżką wody. Po ugotowaniu i odparowaniu ziemniaków przeciskam je przez praskę (jeśli ktoś nie posiada praski można użyć tłuczka do ziemniaków lub zwykłego widelca). Po rozdrobnieniu ziemniaków łączę je z twarogiem oraz cebulą i mieszam. Następnie doprawiam farsz solą i pieprzem. Ja doprawiam bardzo mocno, tak, że jest

Anielska Kuchnia Ani
Zupa krem z cukinii 196

wszystkie, każdą przetestowałam. Zupa skradnie Wasze serca jeszcze z jednego powodu, jest pięknie wiosennie zielona! Składniki: 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego 2 duże cukinie 1 duży młody ziemniak 1 duża cebula lub 5 młodych cebulek 2-3 średnie ząbki czosnku około 2 małych łyżeczek suszonego tymianku świeżo zmielona sól i pieprz czarny śmietana (w wersji fit śmietanę zastąpić(...)świeżym koperkiem, ulubionymi orzechami i świeżym tymiankiem (jak u mnie), szczypiorkiem, plastrami awokado, podsmażonymi wcześniej na patelni skwarkami z boczku (ulubiona wersja mojego męża!). Jeden przepis a tyle możliwości, prawda? Wykonanie: Podsmaż krótko na patelni pokrojoną w plastry cukinię, ziemniaka, czosnek oraz cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i tymiankiem, następnie zalej całość bulionem. Gotuj całość około

Garniec Magalie
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 163

Makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem, który dziś królował u mnie na obiad, to przyjemne danie, które nie przysporzy Wam zbyt dużo pracy, a efekt będzie bardzo zadawalajacy.  Składniki:  Ilość poszczególnych składników dostosujcie do swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około(...)parmezan W szerokim naczyniu podgotowujemy szparagi w lekko osolonej wodzie. Około 7-8 min. Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone  szparagi  i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy. Gotujemy makaron według przepisu z opakowania.  Kiedy makaron będzie

Rusty Fork
Babka ziemniaczana 193

potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze słoniny.  Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.  Kiedyś przygotowanie babki zajmowało mi sporo czasu, bo ziemniaki i cebulę ucierałam ręcznie na tarce. Teraz wykorzystuję do tego robota kuchennego i babka powstaje w kilkanaście

Codziennik Kuchenny
z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... 153

olej rzepakowy 5 łyżek, gorąca woda 1 litr DODATKI: woda - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, boczek wędzony 15 dag, cebula 5 sztuk, gęsi smalec 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule(...)pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem robota mieszać składniki, w trakcie mieszania dolewać gorącej wody, tyle, aby ciasto było sprężyste, dałam około 3/4 litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki

W Mojej Kuchni Lubię
Kartacze najlepszy przepis 174

Kartacze z mięsem nie są trudne, ale mega pracochłonne, więc raczej nie wystąpią w charakterze obiadu w 15 minut. Nie są dietetyczne – w środku jest mięso, okrasza się boczkiem ze słoniną i cebulą. Można do środka wpakować ser doprawiony cebulą, znane są wersje z rybami i móżdżkiem. Co dom to inaczej. Ula robi tylko z mięsem i koniec(...)leniwą bułą, to niech sobie kupi gotowe kartacze od kogoś, kto umie je robić, a nie profanuje. Dowcipkowaliśmy sobie, że pewnie do tego przepisu, to trzeba będzie obrać wiadro ziemniaków i ogólnie to huehuue. Ula się nie zaśmiała. Faktycznie, najbardziej pracochłonne jest obieranie ziemniaków. Dużej ilości ziemniaków. Kartacze to zajęcie na wolny dzień, ale są warte każdej minuty. Obżarliśmy się

ladykitchen
Szparagi zapiekane z boczkiem, parmezanem i tymiankiem 243

Kolejny, szybki, prosty i pyszny pomysł na szparagi. Wystarczy owinąć je plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce stanowią świetną propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie

DefinicjaSmaku
CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA 173

sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia.   Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: udka kurczaka z piekarnika, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka>> >    udka kurczaka z piekarnika, kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką i surówka z kapusty>> > udka kurczaka z piekarnika z sosem chrzanowym

Moja Książka Kucharska
Kalafior zapiekany z boczkiem 116

pomysł wpadł nam od razu w oko. Powielajcie! Koniecznie! <3 Boskie połączenie smaków. Możecie do tego dodać kaszę, ryż, ziemniaki lub po prostu wystarczy świeże pieczywo <3   Składniki 1 średniej wielkości kalafior 200 g surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka słodkiej śmietany 18% 40 g startego parmezanu natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie

R'n'G Kitchen
Kremowa zupa ziemniaczano-porowa 128

suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków   Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem   Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem   Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z kurczaka w boczku 464

plastry, które lekko rozbijamy. Filety smarujemy miękkim masłem, na środku układamy farsz zawijamy w roladkę , a następnie owijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu,przykrywamy folią aluminiową  i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Kilka minut

Bon appetit mon amie
Kopytka bezglutenowe 177

Składniki na kopytka: ok. 600 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków - można je przepuścić przez praskę ale ja rozgniotłam gęstym tłuczkiem do ziemniaków 250 ml mąki bezglutenowej jaglanej 2 jaja  ciepła woda - 100-200 ml odrobina soli Okrasa: boczek, cebulka, tłuszcz - ja użyłam smalcu domowej roboty Składniki na ciasto dokładnie zagnieść na początek dodając mniejszą ilość wody. Jeśli ciasto będzie

Ze smakiem bez glutenu
Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą 177

podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem.  Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła  2 łyżki chrzanu 150 ml śmietany 30% 1 łyżka soku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 171

tradycyjnego gulaszu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak. Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu. 1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego

Di gotuje
Grochówka 153

rozgrzewkę, która jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości. Dodaję

Bea(u)ty kitchen