kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy fasola będzie prawie już miękka dodajemy podsmażone boczek i kiełbasę z cebulą oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane suszonymi ziołami z ulubionym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami
Moja smaczna kuchniajest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam na chłodne dni. Składniki: 3 l wody ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. ) ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) ok. 250 kiełbasy typu śląska 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy w osolonej wodzie
Smaki Ewyminut Wrzucić na roztopione masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem. Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego
Jemy PijemyNieco mniej wegetariańska wersja klasycznych placków z kabaczka ;) Nie ma w tym przepisie ziemniaków a kabaczek jest tarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków. W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem
Milion Smakówsuszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię(...)obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego
Salonik smakówpanujący na zewnątrz upał. Na drugie danie podano nam prawdopodobnie Przysmak Radziwiłła - dziwny warkocz z mocno słonym boczkiem i ciemnym sosem. Do tego znów mrożone warzywa, które zdecydowanie nie zachęcały do jedzenia. Z całego dania najbardziej smakowały mi ziemniaki. Przykro jest widzieć coś takiego. Z tego, co czytałam w Internecie to serwowanie warzyw z mrożonki jest stosowane już
Pasja Smakumiękkości. Odcedzić. Wycisnąć gorące ziemniaki przez praskę. Dodać do ziemniaków mąkę, sól, jajko. Wymieszać i zagnieść na gładką masę. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, czas 10 sek, obroty 5 – dodać mąkę, sól, jajko, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta Nadzienie – na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i posiekany czosnek smażyć(...)napęczniała. Dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do polania – cebulkę pokroić drobno, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Zmniejszyć gaz i smażyć, aż cały tłuszcz się stopi i powstaną tzw skwarki. Pod koniec jak już boczek jest prawie gotowy wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Odstawić na bok. Wykonanie – cały
Kuchnia Pokoleńheight: 1em;" /> Składniki na placki ( około 10 szt średniej wielkości ) : 6 ziemniaków – dużych 3 cebule średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet(...)mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1/2 małej cebulki 1 ząbek czosnku Najlepiej zacząć od sosu , gdyż placki nie powinny czekać . Boczek i filet z kurczaka kroimy na równej wielkości małe kawałki , podsmażamy na patelni , dodając podczas smażenia posiekaną cebulkę i wyciśnięty praską czosnek . Dolewamy wodę , solimy , doprawiamy gałką , pozwalamy się zagotować
Ogrodnik w podróżytymiankiem ziemniaki . lub gotowane ziemniaki z koperkiem, czy kluski śląskie. Zapraszamy! A jeśli nie jadacie wieprzowiny to polecam 50 naszych przepisów na Najlepsze przepisy z kurczaka na Obiad Wielkanocny . Wieprzowina na świąteczny obiad: Boczek faszerowany mięsem mielonym 2. Schab ze śliwką 3. Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 4. Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki 5. Schab(...)pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 6. schab pieczony z tymiankiem . 7. Schab pieczony z boczkiem 8 Schab faszerowany podgrzybkami 9. Schab pieczony w niskiej temperaturze 10. Schab faszerowany jajecznicą 11. Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 12. Schab faszerowany cukinią 13. Najlepszy schab z grilla 14. Stripsy ze schabu 15. Schab duszony 16. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebuli. Do przygotowanie tej szybkiej i gładkiej zupy użyłam także ziemniaków i pietruszki. Lubczyk i gałka muszkatołowa sprawiły, że zupa delikatnie pachnie przyprawami, jest magiczna. Zupę krem z cebuli podaję najczęściej z tartym serem, grzankami, kleksem jogurtu, śmietany lub dobrej oliwy, zdarzają się także chipsy z boczku lub podsmażone talarki cebuli. Świetnie wygląda podana także na talerzu obok, którego leżą
Zasmakuj Kuchnilaurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kaszę, pokrojona kapustę kiszona, Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie. W między czasie oskrobać ziemniaki i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę, pietruszkę i pora pokrojonego w paseczki ugotować do miękkości w osobnym
Kuchnia PokoleńJeżeli nie wiecie co podać na wielkanocny obiad to mamy dla Was smakowitą zupę z chrzanem w roli głównej – chrzanówkę :) Składniki
Kuchenne Wariacjecodziennej kuchni. Kukbuk podsunął mi pomysł na wykorzystanie truflowego rarytasu. Omasta do pierogów jest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam! Składniki na farsz: 400 g półtłustego twarogu 800 g ziemniaków 1 cebula 20 g trufli (ze słoiczka) oliwa truflowa sól, pieprz Składniki na ciasto: 400 g mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kapusty kiszonej 500 g ziemniaków 2 litry zimnej wody 1 duża cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół pęczka natki pietruszki przyprawy: 1,5 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, po 1 łyżeczce: kminku i suszonego majeranku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego 100 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 1 łyżka(...)jest to konieczne) i w całości dodajemy do zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut. Wrzucamy też kawałek pora, łodyżki natki pietruszki, listki laurowe i ziele angielskie Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy
cool and mintywywarze z wędzonki, a część pokrojonego boczku wylądowała w zupie. Możesz dodać pokrojoną, dobrej jakości kiełbasę i potraktować zupę jako syte danie jednogarnkowe lub pominąć mięsne dodatki i przygotować znakomita wersję wegeteriańską. Polecam jest pyszna! Składniki: 1/2 młodej kapusty - około 1 kg 2 marchewki mała pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła 2 listki(...)kilka minut, następnie zalać bulionem. Jednego ziemniaka można zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, by się rozgotował i zagęścił zupę jeśli lubisz zawiesite zupy w międzyczasie pokroić kapustę w paski i dodać do gotującej zupy. Dodać wszystkie przyprawy oprócz koperku i gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać pokrojony boczek lub kiełbasę podawać obficie posypaną posiekanym koperkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!