ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:119/185)

Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 165

każdą stronę, Usmażone kotlety przekładamy na talerz i dajemy im „odpocząć” przez minutę. 3. BEKON (4 min) Na suchej, rozgrzanej patelni układamy plastry boczku. Skrapiamy plastry równomiernie ok. 2 łyżkami wody (sprawi, że boczek nie będzie pryskał i stanie się chrupki) i smażymy z obu stron po ok. 2 minuty do zrumienienia i chrupkości. Przekładamy na arkusz ręcznika kuchennego(...)kotlet, smarujemy go sporą warstwą musztardy, następnie nakładamy pokaźną porcję kapusty kiszonej oraz usmażony boczek, a to wszystko zamykamy drugą połówką chrupiącej bułki i lekko dociskamy. PODANIE   Burgery z kiszoną kapustą podajemy wg wskazówek w notatce z gry – z kiszonymi ogórkami, gotowanymi ziemniakami i kuflem niemieckiego piwa!     * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz

Nerds Kitchen
ZALEWAJKA 124

grzybków.   3  dag.grzybków suszonych 75 dag.ziemniaków 20 dag.kiełbasy wędzonej lub boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 ziarnka ziela ang. 1 liść laurowy 1 szkl.zakwasu 4 łyżki śmietany sól pieprz 5 dag.słoniny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzybki suszone namaczamy dzień wcześniej.Ziemniaki,kiełbasę kroimy w kostkę.Cebule i czosnek drobno siekamy.Do garnka wlewamy 2 i 1/2 litra wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 206

każdą stronę, Usmażone kotlety przekładamy na talerz i dajemy im „odpocząć” przez minutę. 3. BEKON (4 min) Na suchej, rozgrzanej patelni układamy plastry boczku. Skrapiamy plastry równomiernie ok. 2 łyżkami wody (sprawi, że boczek nie będzie pryskał i stanie się chrupki) i smażymy z obu stron po ok. 2 minuty do zrumienienia i chrupkości. Przekładamy na arkusz ręcznika kuchennego(...)kotlet, smarujemy go sporą warstwą musztardy, następnie nakładamy pokaźną porcję kapusty kiszonej oraz usmażony boczek, a to wszystko zamykamy drugą połówką chrupiącej bułki i lekko dociskamy. PODANIE   Burgery z kiszoną kapustą podajemy wg wskazówek w notatce z gry – z kiszonymi ogórkami, gotowanymi ziemniakami i kuflem niemieckiego piwa!     * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz

Nerds Kitchen
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 176

rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę z tym, co akurat miałam w lodówce: kawałek wędliny

Obiad gotowy
Kluski śląskie z bułką tartą 160

wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis, polecam bo naprawdę warto! Składniki: około 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (o ilości użytej mąki poniżej) sól łyżka oleju do gotowania klusek

na moim stole...
Zrazy wołowe z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym 119

Ziemniaki obrane obgotować 10-12minut,następnie posolić ,popieprzyć ,doprawić ulubionymi ziołami -u mnie pomidory suszone.Zapiec w piekarniku do zarumienienia. ........................................Zrazy zawijane wołowe    ................................ Składniki: kilka plastrów rostbefu wołowego , boczek parzony , ogórki kiszone ,cebula ,olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ...................................          Wykonanie : Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem

w mojej kuchni
KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI 162

gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki. Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić...Składniki:80 dag ziemniaków2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula2 litry rosołu lub bulionuliście lauroweziele angielskie2 łyż. masła150 ml śmietany 18%3 suszone grzybkisólpieprznatka pietruszki1 wędzona metkaWykonanie:Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler

Walijskie Pichcenie
Kluski z dziurką – przepis 107

dziurką – tanie danie obiadowe. Można podać je z sosem lub okrasić skwarkami, zrumienionym boczkiem czy cebulką. Kluski z dziurką popularnie są też nazywane kluskami śląskimi czy kluskami śląskimi z dziurką. PRZEPIS NA KLUSKI Z DZIURKĄ Składniki na kluski z dziurką: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski z dziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę

Dorota Smakuje
Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 119

odcisnąć i pokroić w kostkę. • Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. • Dodać przyprawy i natkę pietruszki. • Mięso przełożyć do keksówek i piec w 200 st.C przez 40 minut. Ja podaję zawsze z  sosem pieczarkowym i ziemniakami puree

To co kocham
Kopytka z koperkiem 140

duszonych grzybów z dodatkiem lubczyku. Smakują również pysznie same z masełkiem lub odsmażone z boczkiem i cebulką. Uniwersalne ziemniaczane danie. Jedne z moich ulubionych:) Najbardziej lubimy te rumiane i chrupiące odsmażone na patelni na maśle klarowanym. Pięknie wtedy pachną masłem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka garść posiekanego drobno koperku sól Przygotowanie: ziemniaki ugotuj, przestudź, zmiel

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie 188

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone

Marta Gotuje
Kugelis to, rajbak czy babka ziemniaczana? 396

rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych.1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi)4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamyok. 150 g boczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamyWszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól

Z butelką mleczka w tle
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 168

Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo(...)dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę  http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz drobiowy z grzybami 112

Gulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności od zasobności(...)mięsnym smakowało obłędnie! Było rodzinnie, domowo, smacznie. Myślę, że tak jest dziś u mnie:) Bynajmniej staram się odtwarzać kuchnię rodzinną, w szczególności mojej Babci. ZAPRASZAM na gulasz drobiowy z boczkiem, grzybami i pomidorami. Opcjonalnie, obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu. Składniki: 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa

Zasmakuj Kuchni
Pyzy z mięsem 178

surowych ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich.Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale z gotowania np. rosolu.Zachecam do produkcji domowych pyz.Ciasto(...)farsz:300 g wolowiny gotowanej z rosolu1 mala marchewka z rosolukawalek pietruszki i selera z rosolu1 cebulasol,pieprzmajeranek-opcjonalnie1 lyzka maslaWykonanie:polowe ziemniakow ugotowac,przecisnac przez praske.Ostudzicw czasie jak ziemniaki sie gotuja  zmielic mieso z kawalkiem marchewki,pietruszki i selera.Cebule pokroic w drobna kostke i przysmazyc na rumiano na 1 lyzce masla.Zmielone mieso polaczyc z cebulka,sola i pieprzem.Dokladnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 348

boczkiem Delikatna młoda kapustka zasmażana z aromatycznym boczkiem to wspaniały dodatek do ziemniaczków czy kotleta. Jest to danie znane w kuchni polskiej od lat. Kapusta i wędzony boczek to połączenie wprost idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 150g boczku wędzonego 3/4 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka(...)doprawiamy solą, pieprzem, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut, w między czasie kilka razy mieszamy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni *** *** Do wytopionego boczku dodajemy łyżkę masła, a gdy się rozpuści dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę. Stopniowo na patelnie wlewamy wodę z kapusty

Blog z Apetytem
Babeczki ziemniaczane 149

dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również na zwykły, codzienny obiad, nie tylko w święta ;) Poza tym to bardzo fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Czas przygotowania: około 15 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 700g  ugotowanych ziemniaków 3 jajka 70g żółtego sera 2 malutkie

Kolizje Smaków
Kopytka z sosem grzybowym 130

Kopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w pysznej wersji z szybkim sosem grzybowym. Sezon na grzyby jeszcze trwa(...)grzybobrania, ale mój brat jest na tyle uprzejmy, że zawsze o mnie pamięta. (Zresztą ja o nim też!) Ewentualnie sos przygotujcie z mrożonych... Ciasto na kopytka: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Sos: 250g grzybów  1 marchewka (mała) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania