ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:128/185)

Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 206

Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak(...)jednak wierzyć, że ugotowana al dente w osolonej wodzie brukselka z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale smakuje. W szczególności należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia

Kulinarna Pokusa
Szaszłykowe zawijańce z patelni 150

mięsa z drobiu. Zawinąć mięso w plastry boczku a następnie nadziewać na wykałaczki oddzielając każdy kawałek listkiem laurowym w ten sposób powstaną szaszłykowe zawijańce :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyć na rumiano z obydwu stron, podlać winem po chwili dodać wrzątku do szaszłyków i dusić pod przykryciem aż do wyparowania wody. Podawać z ryżem , ziemniakami, dowolnymi warzywami według  własnych upodobań. SMACZNEGO

zielonacukinka
Jestem na ketozie, idę do restauracji - pomocy! 94

patrzą gdy zajadam się smażonym boczkiem (bo przecież to takie niezdrowe). ;-) Mam jedną ulubiona restaurację. Jest to restauracja z włoską kuchnią. :-) Zawsze zamawiam tam "zupę śródziemnomorską". Jest to zupa z owocami morza przygotowywana na rosole. Na drugie danie zawsze biorę kaczkę z czerwoną kapustą lub stek z polędwicy polskiej. Zamiast ziemniaków czy ryżu, proszę o grillowane warzywa

Keto Przepisy
PIEROGI RUSKIE 102

przez praskę biały ser. Gdy ziemniaki wystygły, obrałam je ze skórki  i przecisnęłam je tak jak ser przez praskę. Dodałam cebulkę, sól,sporo pieprzu i wszystko razem wymieszałam. Pozostało teraz lepienie 42 pierożków...i ugotowanie ich w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wykładałam je na talerze. Podsmażyłam cebulkę z wędzonym boczkiem na patelni. Pierożki podsmażyłam i okrasiłam

potrawyregionalne
Groch z kapustą- czyli wigilijna potrawa na zasmażce 124

laurowym i zielem angielskim. Ugotować też ziemniaki, odcedzić, utłuc i połączyć z grochem i kapustą. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę i wodę- sporządzić zasmażkę. Połączyć wszystkie składniki wraz z zasmażką i doprawić do smaku z solą, cukrem i pieprzem. Podawać na wigilię a w dzień powszedni okrasić smażonym boczkiem

Tradycyjna Kuchnia
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ 124

Bardzo lubię purre ziemniaczane z cebulką... boczkiem czy innymi dodatkami. Jego gładka, aksamitna konsystencja to istne niebo w gębie! A... że idzie w bioderka powiecie? Eeee... od czasu do czasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)Składniki:ugotowane ziemniakikilka plasterków szynki1 cebula1 marchewkasłodka śmietankasklarowane(...)masłosól, pieprzkoperekWykonanie:Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną

Walijskie Pichcenie
JAJECZNICA Z KIEŁBASĄ - delikatna i puszysta, przepis 139

dodać na patelnię z podsmażonym boczkiem i podgrzewać mieszając . Następnie na patelnię wylać masę jajeczną i powoli smażyć. Gdy dolna warstwa zetnie się, oddzielić ją od dna łyżką w  kilku pulchnych kawałkach. Zdjąć z ognia. Przed podaniem jajecznicę oprószyć mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Jajecznicę na kiełbasie podawać z pieczywem lub ziemniakami i sezonową surówką np. sałatą zieloną

Moja Książka Kucharska
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 121

sałatek? ➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym ➤Sałatka Cobb - nazywana także eat cobb   ➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki  ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką  ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem ➤Sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Młoda kapusta 179

maśle, - kapusta z boczkiem i cebulką, - kapusta z tartą marchewką, - kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową, przecierem, koncentratem, - kapusta ze świeżymi pomidorami, - kapusta z tartymi grzybami, najczęściej pieczarkami i cebulą. Zawsze towarzyszy jej spora ilość świeżo skrojonego kopru. Nigdy nie zagęszczam młodej kapusty zasmażką z mąki. Kapustę podaję z ziemniakami, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem. Składniki: 1 główka

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z sarniny 119

Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny 2 średnie marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g boczku surowego 2 szklanki ciepłej wody

O kuchni z uczuciem
Kartacze 119

kleiło do rąk - może złe ziemniaki?). Zmielone mięso wymieszać z jajkami wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska. Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem i gotowe.. Kartacze zrobiłam według

Gaździnka warzy
Pieczone ziemniaki Hasselback. 352

kolei z każdym ziemniakiemZiemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.200stop.,60min.20 min. przed końcem pieczenia polewamy masłem. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione.Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb.Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu

Kulinarny karnet Christophera
Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms 168

garnek na średnim ogniu, dodaj boczek i cebulę i podsmaż mieszając, do ładnego zarumienienia Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy, passatę, czosnek i 1/2 szklanki wody, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj bigos z pajdą chleba lub ziemniakami. Smacznego! *taką piękną zastawę możecie zakupić

karmelowy
Zupa z kurkami i warzywami 112

Zupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Polecam również inne

Moja Delicja
Zupy kremy - zestawienie najlepszych 180

ziemniaczano-porowa Krem z fioletowych ziemniaków z wędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa

Codzienna kuchnia niecodzienna