kostkę wielkości ziaren kukurydzy czerwoną paprykę. Wszytko gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować chips z bekonu. Bekon mocno zgrillować aż będzie mocno przypieczony, twardy i chrupiący (użyłam grilla elektrycznego, można zrobić to na patelni grillowej lub pod górną grzałką piekarnika). Przypieczony boczek połamać na mniejsze kawałki. Do zupy dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, słodka papryką
Codzienne Gotowanieśrednie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki Do dużego garnka wlewamy
My simple kitchenpieprzem - Na talerz wyłożyć ziemniaki i twarożek. Obiad nie specjalny, jednak u nas lubimy od czasu do czasu coś takiego. Ostatecznie można urozmaicić to danie i dodać jajko sadzone lub jak to moja polówka lubi, podsmażone płaty chrupiącego boczki
Eli Gotowanierosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego - garść natki pietruszki - pieprz mielony (szczypta) Do "wykończenia" dania przygotuj
Pasje Jolkizimowy, kwasiołowy, jak znalazł na jutrzejszy obiad :) Nie trzeba żadnego boczku, wędzonki ani innej kiełbasy, żeby zrobić pyszny żur, wierzcie mi! Bohaterowie tego obiadu: - wielki garnek, w którym na początek zagotowujemy wodę , ze 3 litry; - liść laurowy , który dorzucamy do wody, jak się zagotuje; - ziemniaki (ok. 10 dużych), które kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody; - pieczarki - dużo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJeden z tradycyjnych polskich obiadów, to oczywiście mielone, ziemniaki i mizeria. Będzie nie do końca tradycyjnie, bo kotlety mielone drobiowo wieprzowe - zrobiłam z papryką i serkiem topionym. Do tego mizeria oraz znane już dufinki. Składniki: - 700g mięsa drobiowego- 700g mięsa wieprzowego- 125g boczku wędzonego- 1 duża cebula- 1 główka czosnku- 1 czerstwa bułka- kawałek czerwonej papryki- 2 jajka- sól
mojewypiekiinietylkoIdealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru. W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą). Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego. W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie
MarciochaKucharzyKrem dyniowo-ziemniaczany to idealna jesienna zupa. Jest sycąca i ma delikatny aromat imbiru. Podałam ją z chipsem z boczku i kilkoma kroplami oleju z pestek
Pasja Smakujaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować
Trzeci talerzwoda z gotowania szynki, ew. wywar na wędzonce,kościach wędzonych lub wędzonym boczku - ok. 3-4 L czosnek – 1 duży ząbek 2-3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego ocet – do smaku sól pieprz w ziarnach i mielony cebula masło – 1 łyżka śmietana kwaśna – 2 duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać
Calzonella.comnakłuwamy na patyczek do szaszłyków Podgrzewamy tłuszcz, który wytopił się z boczku (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej z czterech stron. Dzięki temu, że mięso było bardzo mocno ubite - szaszłyk smaży się szybko Podałam z ziemniakami ubitymi z koperkiem i kiszoną kapustą. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszparagami z boczkiem i gorgonzolą . Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też kurczaka zapiekanego ze szparagami , kurczaka z papryką i pieczarkami w słodkim, winnym sosie , jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo , pycha! Scroll down for recipe in English Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem (2-3 porcje
karmelowydopasować do Waszych ): 300 g boczku pokrojonego w paski 2 bataty pokrojone w kostkę 500 g brukselki 10 jajek 2 duże cebule – czerwona i zwykła (pokrojone w duże płatki) ⅓ szklanki płatków drożdżowych ½ szklanki mleka sól i pieprz 1 łyżka czosnku granulowanego jajka bazylia oregano tymianek szpinak Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Boczek tniemy na odpowiadające nam paski(...)wrzucamy na około 20 minut do piekarnika. Po tym wszystkim czas na przygotowanie zapiekanki. Na spodzie naczynia układamy bataty, na nie dajemy połowę wcześniej podsmażonego boczku, do góry brukselka, cebula i znowu boczek. W misce mieszamy jajka, mleko, czosnek i płatki drożdżowe, sól oraz pieprz. Wlewamy tak przygotowane mleko do naszej zapiekanki, aby równo przykryć wszystko i zostawiamy w piekarniku
PaleoLifeKremowa zupa pachnąca lasem, z dużą ilością warzyw i tymiankiem. Żeby jednak nie było zupełnie gładko to wierzch posypałam chrupiącym boczkiem i podsmażonymi grzybami. Mówię
Smaczna PyzaDo Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskipropozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy
Kuchnia smakówtylko je moczymy przez kilka godzin, i kroimy w drobną kostkę.Boczek , obraną cebulę i ogórki drobno siekamy w kostkę i mieszamy że sledziami.Doprawiamy do smaku octem i świeżo zmielonym pieprzem.Salatkę Podajemy na posmarowanych masłem kromkach chleba i posypać posiekanym szczypiorkiem.Można także Podawać do gorących ziemniaków w mundurkach.Smacznego. Przepisy ,które mogą Wam się przydać :))).! Przepisy i zdjęcia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki