ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:126/185)

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 141

folią aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić warstwę wierzchnią ziemniaków. Ziemniaki powinny być miękkie, jeśli są jeszcze chrupiące to, należy zapiekankę dłużej podpiec. W zapiekance chrupiący powinien być jedynie brokuł. Po upieczeniu odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia i składniki wchłonęły wszystkie soki. Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Kuchcik gotuje
KOPYTKA 5 SMAKÓW Z DYNIĄ 157

małych oczkach ***************************************************************************** Ugotowane i zmielone ziemniaki zagnieść  z  0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków , mąką , jajkiem ,  puree z dyni , i solą na elastyczne ciasto .Uformować w wałek i kroić nożem małe kopytka.Gotować we wrzącej wodzie z solą  od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.Odcedzič ,okrasić cebulką lub boczkiem , albo tak jak ja tylko masłem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
prawdziwki w sosie śmietanowym... 148

cebule pokrojone w kostkę dodać prawdziwki z wywarem do boczku z cebulą, gotować na mniejszym ogniu z 20 minut dodać sól, pieprz mielony, przyprawę w płynie, gęstą śmietanę i na średnim ogniu doprowadzić mieszając do zagęstnienia sosu przez odparowanie wody sos jest pysznie aromatyczny jako samodzielne danie do makaronu, kaszy, ziemniaków, do placków ziemniaczanych czy potraw różnych mięsnych............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa cukiniowo - ziemniaczana 146

ziemniaczana ). Jako mięsny dodatek do zupy polecam chipsy z boczku, jak również zupę można ugotować na mięsie, które należy wyjąć przed jej zmiksowaniem i dodać po jej ugotowaniu, a w wersji wegetariańskiej idealne będą małe chlebowe grzanki- posmarowane oliwą i podprażone na patelni. * woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny) * ziemniaki- 500 g * cukinia- 750 g * cebula- 1 duża * czosnek

Kraina Miodem Płynąca
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 221

zupy, kości wyrzucam. Wędzoną kiełbasę wyławiam i kroję w plasterki. Nigdy nie dodaję surowej białej kiełbasy do przygotowywania wywaru. Wywar zawsze szykuję na jarzynach, grzybach i wędzonce – boczku, żeberku i wędzonej kiełbasie. Białą kiełbasę dodaję do żuru już sparzoną. Gotowanie jej w wywarze zabiera smak, który jest na tyle delikatny że przy wędzące po prostu zginie, a poza(...)obiad – podaję do niego tłuczone, gotowane ziemniaki, okraszone wysmażoną na oleju na złoto cebulą. Tak, kłócimy się o ostatni talerz. W całości domowy żurek nie może nie być pyszny! SKŁADNIKI 200g kiełbasy wędzonej /tutaj dwie kiełbaski śląskie/ 6-8 białych parzonych kiełbas, najlepsze domowe – w przepisie TUTAJ 350g wędzonych żeberek 200g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g

Karo in the Kitchen
Zrazy wołowe 157

zrazowego mięsa wołowego2 łyżki musztardy sarepskiej2 ogórki kwaszone1/2 czerwonej papryki1 biała cebula 80 g boczku wędzonego w plasterkach1 łyżka mąki pszennej3 łyżki oleju roślinnego2 łyżki masła1 szklanka bulionu wołowego2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegomajeraneksólpieprzZrazy, to nic innego jak prosta potrawa z kawałków zawijanego mięsa. W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzą się z kuchni litewskiej, ale po latach z powodzeniem(...)zakorzeniły się w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Na śląsku bardzo często podawane są z kluskami śląskimi, ale również z ziemniakami smakują wyśmienicie. Nieodłącznym zaś dodatkiem do zrazów (jak dla mnie) są zasmażane buraczki. Dziś zaprezentuję przepis na zrazy wołowe.Mięso umyj i podziel na 4 plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem do mięsa na płaty

Świat Domowej Kuchni
Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką. 246

pokrojony szczypior. Zawinąć w roladę, następnie owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonymi [pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pod przykryciem przez 30 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podałam z ziemniakami i surówką

Agusiowe smakołyki
Zupa krem z dyni 207

Jeśli lubicie zupy (a my bardzo) to mamy dla Was idealną propozycję – zupa krem z dyni . Skorzystajcie z przepisu jeśli jeszcze jest czas i możemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 154

opowieściach poczęstowano wszystkich pyszną z upą marchwiową z boczkiem i serem ...a potem zagoniono "do roboty". Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Nowicki, a potrawy przygotowywane podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę

kolorowotorcikowo
Okraszona młoda kapusta 116

Młoda kapusta która polecam na obiad, z ziemniakami młodymi. Uwielbiam kapustę młodą i mogłabym ją jadać prawie codziennie na obiad w rożnej postaci. Wersja z okrasą idealna dla mężczyzn mięsożernych i nie tylko. 1/2 główki młodej kapusty 1 marchew 1 cebula 1 jabłko kwaśne 1 kiełbasa podwędzana 20 dkg boczku wędzonego 2 ziela angielskie masło klarowane sól, pieprz koper świeży

wesoła kuchnia
Szare kluski 153

Dlaczego szare? Bo przygotowywane są na bazie startych ziemniaków, które szarzeją w wyniku utleniania. W niektórych regionach nazywa się je kluskami łyżką kładzionymi z uwagi na ich sposób przygotowania - porcje ciasta nakładamy łyżką i wrzucamy do wrzątku. To dosłownie kilkuskładnikowe danie ma swoich zagorzałych wielbicieli. Tradycyjnie podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką z dodatkiem kwaszonej kapusty

Milion Smaków
Zapiekanka Ziemniaczana Z Sosem Serowym 224

ziemniaków, ponownie wykładamy paprykę i cebulę, przykrywamy pozostałymi ziemniakami, oprószamy szczypiorkiem i dymką oraz przyprawiamy, zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym serem Wstawiamy do nagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około 45 minut do godziny Serwujemy gorące, posypane świeżą kolendrą i startym serem SMACZNEGO!  P.S. Do zapiekanki możemy także dodać podsmażony boczek lub swojską kiełbasę! PYCHA

Luźna Kuchnia
7 pomysłów na tani obiad 428

burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza tym kurczak pasuje z większością dodatków. Ryż, kasza, pieczone ziemniaki czy makaron świetnie pasują do kurczaka. Oprócz kurczaka jemy dużo ryb. Ryby nie należą do najtańszych produktów ale wybierając tanie dodatki, wciąż można przyrządzić smaczny i tani obiad. Zresztą wszystko zależy(...)dzieci. Jest to na pewno tani obiad, choć dla mnie naleśniki to raczej deser lub śniadanie, a nie tani obiad. Tradycyjne placki ziemniaczane można podać z jarmużem i smażonym boczkiem. Ciekawie i pysznie. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepisy na tani obiad to na pewno smaczna zupa. Zupa rozgrzewa i syci. Zupę można ugotować dosłownie ze wszystkiego

codojedzenia
Bigos 215

namaczamy w ciepłej wodzie, a śliwki kroimy na nieduże kawałki. Od boczku oddzielamy skórę (odkładamy na bok) i kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Pieczoną szynkę lub schab, polędwicę oraz kiełbasę jałowcową kroimy na nieduże kawałki (patrz zdjęcia). Dużą głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Wrzucamy boczek wraz ze skórą i smażymy przez ok. 6-8 minut, z czasem(...)czasu i smażymy aż wytopi się większość tłuszczu. Tłuszcz zostawiamy na patelni, a boczek razem ze skórą przekładamy do średniej wielkości garnka. Na tłuszcz z boczku wrzucamy cebulę ze słodką kapustą i podsmażamy niezbyt intensywnie do zeszklenia przez 2-3 minuty. Przekładamy do garnka z boczkiem. Dodajemy na patelnię 2-3 łyżki smalcu, rozgrzewamy i wrzucamy kiszoną kapustę. Podsmażamy

Kulinarna Pokusa
Pieczone ziemniaki z cukinią 164

przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, słodka papryka Przygotowanie: ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, powstają łódeczki, umytą cukinię kroimy w nieco grubsze kawałki, kostkę, talarki, do woli, układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z masłem i przyprawami, pieczemy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu zaglądając i przewracając je na drugi boczek:) ja piekłam w temp. 190C bez termoobiegu, grzaniem

Zasmakuj Kuchni
Boeuf Bourguignon 154

koncentrat, liść laurowy, tymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym

ladykitchen
Ciszki kaszubskie babuni 449

środka masę z ziemniaków i zawiązać na końcu. Zagotować wodę, osolić i włożyć woreczki. Gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć je z wody i zanurzyć w zimnej wodzie. Przestudzić i delikatnie wyjąć masę z woreczków. Pociąć w plastry o grubości 5 mm. Na rozgrzanej patelni obsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę. Jak już boczek będzie chrupiący dodać posikaną drobno cebulkę(...)chwilkę smażyć. Zdjąć wszystko z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki cieszek na złoty kolor. Wyłożyć ciszki na talerz i polać tłuszczem z wysmażonego boczku i obsypać chrupiącym boczkiem z cebulą. To jest cudne pyszne danie, ja je uwielbiam . Dziękuję babuniu za przepis

Kuchnia Pokoleń
Grochówka 221

dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie.Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam grochu łupanego - połówki.Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy.Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania