piękności nie mogłam się oprzeć. Mowa o batatach (znanych również jako słodkie ziemniaki), które przywiozłam wbrew wszystkim szydercom. Powstało fajne, ale niezbyt dietetyczne danie, ale za to walory smakowe pozwoliły mi choć na chwilę zapomnieć o zbliżającym się lecie. Składniki: 2-3 dorodne bataty Boczek Ser sałatkowy kozi sól pieprz młotkowany z kolendrą oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Bataty
Wielki apetytDobrej Wołowiny . Bardzo kruche i delikatne, pełne smaku. U nas z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Zrazy wołowe ze śliwką na ok 20 zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków (słupków) wędzonego boczki 20 łyżeczek musztardy Dijon sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy
Dzieje kuchennej WiewióryThe post Zapiekanka z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojea dokładnie pasta z czarnej fasoli z boczkiem i ryżem czyli jeszcze jedno danie kuchni koreańskiej. Teraz uwaga podajemy nazwę: jjajangbap. Tak, tak… nikt
slodkokwasnaplsurowych ziemniaków lub gotowanych, tzw. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną i coś co tylko moja babcia potrafi zrobić tzw. "ciulim", nie wiem czy ta nazwa Wam coś mówi, bo pewnie co rejon to inne nazewnictwo, była to swojego rodzaju babka ziemniaczana, tyle że, robiona w garnku i ciągle mieszana łyżką, z dużą ilością tłustego boczku. Istna bomba kaloryczna, ale w tamtym(...)pieczonej dyni piżmowej a dla aromatu tofu wędzone. Efekt mnie miło zaskoczył. Całość skropiłam znacznie masłem klarowanym i posypałam świeżym rozmarynem. Zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: - 10 średnich ziemniaków - 300 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 3 ząbki czosnku - 1/2 małej cebuli - świeży rozmaryn - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany - 2 jaja (jeśli nie jadasz jaj, dodaj 2 czubate łyżki
SMYKWKUCHNIwersja z omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu
Pichceniomaniaszumowiny. Dodać posiekane warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jestem leniwcem. Gotowałam w jednym. 4.Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną i pieprz. 5. W wersji na bogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz i podziel się ze znajomymi,którym gadałaś/łeś o zupie
U Fiolkirozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka 1 żółtko śmietana jajka gotowane Do gotujących się , prawie
Moje domowe kucharzeniepotrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek i pieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami. Smacznego
Stare Garygotować aż wszystkie składniki będą miękkie.Włoszczyznę usunąć,a mięso i boczek podzielić na małe kawałki i znów wrzucamy do garnka.Z masła i mąki robimy zasmażkę.Rozprowadzamy ją odrobiną wywaru i wlewamy do garnka.Kwaśnicę przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszumowiny. Dodać posiekane warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jestem leniwcem. Gotowałam w jednym. 4.Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną i pieprz. 5. W wersji na bogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz i podziel się ze znajomymi,którym gadałaś/łeś o zupie
Fiolka w kuchnistraconego... Do takiego barszczu można dodać łyżkę lub dwie zwykłych tłuczonych ziemniaków, takich jak do drugiego dania.Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny Jaś, ani poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem.I obowiązkowo musi być zabielany.A
bistro mamainnym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta ) i trzeba dodać trochę tłuszczu - słoniny lub chudego boczku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni