ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:116/185)

Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym 137

włóż po 1 plasterku sera i po łyżce kurek. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Bataty wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu. Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około

Food Square
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 152

plasterków oliwek. Następnie dokładnie zrolować. Boki roladki wcisnąć do wewnątrz, lub "zakleić" boczkiem. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami, jednak sam boczek powinien dobrze skleić roladki. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Podawać z surówką i ziemniakami. Smacznego! * Przepis na te surówkę pochodzi z książki "Jamie - 15 minut

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z cukinii 232

Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym  lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków   30 dag zielonych szparagów  masło klarowane przyprawy, ilość wg gustu: pieprz bałkański zioła prowansalskie pieprz cytrynowy

Takie tam pichcenie
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 126

będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :) 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 250 g boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego z indyka 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików 2 ząbki(...)czosnku pieprz, sól i papryka ostra mielona Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy mięso mielone wraz z pokrojonym w drobne kosteczki boczkiem. Grzyby zalewamy wrzatkiem i trzymamy pod przykryciem około 15 minut. Następnie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy

ClauditteMissCooking
Kluski z mięsem 170

miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić podsmażonym boczkiem i posiekaną natką..... Smacznego

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane 160

ilością dodawanej mąki i placki wychodziły jak skała, ani chrupiące, ani smaczne. Teraz już wiem, najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z minimalną ilością mąki. Jeśli trafią nam się bardzo wodniste ziemniaki, gdy je zetrzemy na tarce, lepiej zlać z wierzchu nadmiar wody, niż dodawać mąkę. Chrupkości plackom ziemniaczanym nadaje, usmażenie ich na dobrze rozgrzanym smalcu (olej też da radę, aby tylko(...)dodanym do środka pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem. Po usmażeniu placki podaję zazwyczaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub białym serem (z serem lubię najbardziej). Jestem ciekawa  –  z czym u Was są podawane placki ziemniaczane i czy je lubicie?   Składniki: (na 2 porcje) 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków  1 jajko  1 średnia cebula

Kuchcik gotuje
Tradycyjne kluski śląskie 436

smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- proste do zapamiętania ;) Jeżeli akurat zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to już wiesz co dziś

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 197

Szybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ruskie 114

zaraz po ugotowaniu, ale po odsmażeniu z przyrumienionym boczkiem również są rewelacyjne. Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 500 g sera twarogowego • 1 kg ziemniaków • 1 cebula • 3 łyżki oleju • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Pieczony kurczak Jamiego Olivera 386

rewolucji. Kurczaka tego robiłam w ramach obiadu w 30 minut z książki Jamiego Olivera. Trzymałam się ściśle przedstawionego tam zestawu, więc jako dodatki podałam szpinak ze śmietaną i smażone ziemniaki z rozmarynem, a na deser napój z truskawek. Myślę, że jest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad.Składniki:4 piersi z kurczaka1(...)oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu  obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni.Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu

W kuchni wieczorem
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 268

zupę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby warzywa jeszcze bardziej się rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą oraz pieprzem. Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta, dodajcie jeszcze nieco bulionu, wody lub płynnej śmietany i chwilkę podgotujcie. PODANIEZupę podajemy z pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynką lub boczkiem, co świetnie kontrastuje z jej warzywnym(...)idealna motywacja do ratowania świata!OM NOM NOM! * zdjęcie zupy z gry pochodzi ze strony elderscrolls.wikia.comczcionka ze zdjęcia pochodzi ze strony http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/482/ Świeżutki post ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 154

obiad pyszne faszerowane zrazy z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. W necie widziałam nazwę na tak przygotowane mięso – oszukane zrazy, które do złudzenia wyglądają jak wołowe zrazy zawijane , ja nawet farsz robię do nich taki sam jak do nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały(...)Dodajemy posiekaną natkę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy masę mięsną na 4 części, każdą część przekładamy na folię spożywczą, masę dokładnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz z siekanego ogórka kiszonego, cebuli i boczku lub kiełbasy. Zrazy można zrobić mniejsze, wtedy będzie ich więcej. Zwijamy każdą roladę, dokładnie sklejamy aby farsz nie wychodził i każdą obtaczamy dokładnie w mące. Obsmażamy rolady z każdej strony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wciąż mam wyrzuty sumienia. 189

sałata ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy(...)jajkiem, bułką tartą  i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy ziemniaki w grube słupki (wcześniej myjemy - zostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy na zimny olej (oleju nie żałujemy). Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu smażymy 15 min (bez mieszania!). Dopiero po 15 min delikatnie przewracamy frytki, dorzucamy nieobrane ząbki czosnku. Smażymy jeszcze

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekany Camembert z ziemniakami i boczkiem 175

Ziemniaczki w takim wydaniu z dodatkiem zapiekanego sera Camembert to strzał w dziesiątkę. Są tak pyszne, że nikogo do nich nie trzeba namawiać. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Przepis: Zapiekanka - obiad lub kolacja białkowa 245

węglowodanów.  A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... "   Mariusz Woyda Składniki: 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół selera 2 ząbki czosnku  1 szkl. śmietany 2 jajka 250 g boczku 250 g sera żółtego natka pietruszki łyżka tłuszczu sól pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler gotujemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Boczek z cebulą i pieczarkami 134

digotuje.blogspot.com    Potrawa jest prosta, smaczna, choć niekoniecznie zdrowa (tłuszcz). Idealnie komponuje się z ziemniakami, czy świeżym pieczywem. Co prawda mój organizm niekoniecznie dobrze toleruje takie potrawy, ale od czasu do czasu uwielbiam zjeść taką pyszną, niewielką porcyjkę.   300g świeżego boczku   250g pieczarek 1 cebula (duża) Dodatkowo: olej sól, pieprz (użyłam czarnuszki)   Cebulę pokroić

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania