chrupiącym boczkiem - to może być obiadowy hit w Waszych domach! :) Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach. Tym razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą tworzy cieniutki plasterek boczku(...)boczku i układamy w żaroodpornej formie. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 8 sporych roladek. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z wiatrakiem, grzałką górną i grillem Czas - 20-25 minut Podczas pieczenia roladki powinny nabrać koloru, mięso jest upieczone, a boczek chrupiący. Swoje roladki podałam z puree z batatów i surówką colesław, ale można zajadać je też z pieczonymi ziemniakami, focaccią
Cooking Monsterczego się nie robi aby zjeść dobry posiłek. Składniki: 500 gram fasoli ( namoczonej ) Ok 3 l wody Wędzone skórki z boczku ( ile mamy, możemy tez zastąpić wędzonymi elementami : kości itp. ) ok. 250 - 300 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso obgotowujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę
Smaki Ewysmaku, solą i pieprzem. Dodać mąkę. (nie za dużo, musi mieć niezbyt gęstą konsystencję). Zagotować i chwilę pogotować. Zalać ziemniaki i znowu zagotować. Posypać zieleniną. Myślę,że fajnie by to smakowało z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą razem
kulinarnajamka.blogspot.comnimi okazja do robienia grilla często dodatkiem do mięsa jest u nas ta sałatka ziemniaczana. Prosta szybka, pyszna. Wystarczy trochę ziemniaków, nowalijki, dobry sos na bazie musztardy i gotowe. Oczywiście można sałatkę modyfikować dodając np seler naciowy albo wysmażony boczek dla większych łasuchów. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka
W kuchni Katiepierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka
W kuchni Katiegrubości filetów), przewracamy delikatnie na druga stronę, smażymy kolejne 3-4 minuty. Jeśli boczek jeszcze za mało przypieczony, zwiększamy pod patelnią płomień i smażymy z obu stron kolejno po 30-50 sekund w wyższej temperaturze. Usmażone filety rozkładamy na talerze, posypujemy ziołową kruszonką. Podajemy z ziemniakami z wody, frytkami i np. ze skandynawską sałatką z ogórków . Szybko, prosto, elegancko. Jeszcze
Karo in the Kitchenzjadała… taki dobry kapuśniak… wieki nie jadłam M: to zrób No to zrobiłam : Składniki: 60 dag w miarę nietłustych żeberek wieprzowych z kostką 30 dag boczku wędzonego surowego 2 – 3 marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego sól/dodatkowa porcja(...)przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja soku z kiszonej kapusty (opcjonalnie) 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę Koperek do posypania Przygotowanie: Ponieważ na kapuśniak naszło mnie podczas pobytu na mojej „Wsi”, to postanowiłam do jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam nim dno kociołka. Dodałam żeberka
Kate's Kitchenniech nie dodaje. Ja z kolei nie dodaję cukru do wody w której kapustę gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko - i obiad gotowy! Zapraszam!Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku lub kopru2 średnie cebule ok. 300 g boczku wędzonego1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki octu balsamicznego sok z cytryny1/2 kostki rosołowej (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowanieKapustę umyć(...)minutW międzyczasie obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na sporej patelni roztopić masło i podsmażyć lekko cebulę - tak aby nieco zmiękła. Dodać boczek, nadal smażyć aż boczek się trochę wytopi i zrumieni. Posypać łyżką mąki, mieszając dokładnie.Kiedy kapusta jest miękka należy przełożyć ją przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię z boczkiem, dokładnie wszystko wymieszać
Stare Garylutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI wieku. Nadziewamy je marmoladą, dżemem, czekoladą, masą budyniową, orzechową, makową, serową, advocatem – jednym słowem – czym kto lubi. Dla tych co nie liczą kalorii… i nie tylko. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą. Składniki: - 500 g mąki luksusowej
mojewypiekiinietylkoMamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem. Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 3,5 godziny ------------------------------------------------------------------------ SKŁADNIKI: 800 g wołowiny bez kości 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek 300 g szalotek lub małych cebulek 3 duże cebule 3 marchewki(...)wszystkich stron, oprószamy mąką, smażymy około 2 minuty, patelnię zdejmujemy z ognia - mięso przekładamy do garnka z grubym dnem. Krok 6. Do garnka z wołowiną dodajemy skwarki z boczku, pokrojone cebule, marchewki oraz korzeń pietruszki (w całości), rozgniecione ząbki czosnku, pomidory oraz przetarty sok pomidorowy, liście laurowe oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Do garnka wlewamy czerwone wino, solimy - całość dusimy
Moja Książka Kucharskafarsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego wędzonego 2 cebule kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi potrzeba) Przygotowanie farszu: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie(...)Farsz studzimy. Wykonanie klusek: 1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki studzimy. 0,5 kg ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odsączamy na sitku. Sitkiem możemy przez chwilę poruszać, wykonując ruchy okrężne. Ułatwia to odsączenie nadmiaru soku. Ziemniaki łączymy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, sól
Smak mojego domuprzepis na pierogi ruskie. Ciasto pierogowe jest miękkie i elastyczne. Farsz z sera, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do farszu można dodać 1 łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej, pierogi będą wtedy jeszcze lepsze. Pierogi ruskie z czym podać. Pierogi ruskie najczęściej podajemy z roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i cebulką. Pierogi polewamy także gęstą, kwaśną śmietaną, można oprószyć świeżo zmielonym, czarnym(...)łyżeczki oliwy szczypta soli ok. 1 szklanka gorącej wody - tyle ile wchłonie ciasto mąka do posypania stolnicy farsz na pierogi ruskie: ok. 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 500g białego sera twarogowego 1 cebula 2 łyżki oleju lub masła do usmażenia cebuli sól pieprz ziołowy Pierogi ruskie przepis. PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW RUSKICH Krok
Moja Książka KucharskaBardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko
Karo in the KitchenBardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko
Karo in the Kitchen