pomysł wpadł nam od razu w oko. Powielajcie! Koniecznie! <3 Boskie połączenie smaków. Możecie do tego dodać kaszę, ryż, ziemniaki lub po prostu wystarczy świeże pieczywo <3 Składniki 1 średniej wielkości kalafior 200 g surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka słodkiej śmietany 18% 40 g startego parmezanu natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie
R'n'G Kitchensuchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaplastry, które lekko rozbijamy. Filety smarujemy miękkim masłem, na środku układamy farsz zawijamy w roladkę , a następnie owijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Kilka minut
Bon appetit mon amieSkładniki na kopytka: ok. 600 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków - można je przepuścić przez praskę ale ja rozgniotłam gęstym tłuczkiem do ziemniaków 250 ml mąki bezglutenowej jaglanej 2 jaja ciepła woda - 100-200 ml odrobina soli Okrasa: boczek, cebulka, tłuszcz - ja użyłam smalcu domowej roboty Składniki na ciasto dokładnie zagnieść na początek dodając mniejszą ilość wody. Jeśli ciasto będzie
Ze smakiem bez glutenupodkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła 2 łyżki chrzanu 150 ml śmietany 30% 1 łyżka soku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitradycyjnego gulaszu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak. Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu. 1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego
Di gotujerozgrzewkę, która jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości. Dodaję
Bea(u)ty kitchenWiosna przyszła na całego więc pora na młodą kapustkę, młode ziemniaczki, schaboszczaka i maślankę! Ojej aż nie mogłam się powstrzymać i zjadłam na balkonie. Let's
Brzuszki ŁakomczuszkiMożecie tą zapiekankę przyrządzić oczywiście w wersji wegetariańskiej, pomijając boczek. Ja zużyłam zalegający w lodówce kawałek boczku, ale możecie dodać dowolną wędlinę na zasadzie czyszczenia zawartości lodówki. Wersja zapiekanki bez mięcha też dobrze się sprawdza. Lubię zapiekanki jako danie obiadowe, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Trochę sera, resztki z lodówki i jedziemy. W przepisie występuje sos beszamelowy(...)gałki muszkatołowej do sosu, bo inaczej wyjdzie po prostu mdły. Do zapiekanki możecie poza brokułami i szparagami dodać również ziemniaki, paprykę, cukinię czy bakłażan. Co kto lubi i co kto akurat ma pod ręką. Za to zestawienie szparagi, sosik, brokuły, boczek i ser robią naprawdę dobry i szybki obiad. Ja zwykle do wszelkich zapiekanych wyrobów używam cheddara lub mozzarelli
Mieszam w Garnkuzupkę jak najbardziej polecam. Tradycyjna zupa ogórkowa przepis na duży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest(...)pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają być całe przykryte) i stawiamy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, cierpliwie zbieramy szumy. Kiedy mięso przestanie je wypuszczać, dodajemy liście laurowe, ziele
Ratunku obiadmorelami to propozycja na ciekawy niedzielny obiad. Delikatne mięso wieprzowe, zawinięte w owędzany boczek, by było wilgotne i aromatyczne, a wewnątrz wkładka w postaci musu brokułowego z dodatkiem owoców, które po ususzeniu mają szlachetny smak. Danie pyszne, miękkie, i bardzo smaczne. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (przepis tutaj i tutaj ). Myślę, że fajnie by wyszło także z młodą kapustą
Poezja Smaków - blog kulinarnymięsa wołowego, podawała go z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Pychota. Do dziś go uwielbiam. Następnego dnia, w poniedziałek, kiedy wracałam ze szkoły jadłam go właśnie z makaronem i do tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje francuskim gulaszom charakteru
W kuchni wieczoremLubicie pierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto:1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju. Mąkę(...)Następnie dobrze zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę letniego mleka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki o jednakowej średnicy. Farsz: 300 g ugotowanych solonych ziemniaków, 200 g półtłustego twarogu, sól, pieprz, 2 cebule, olej do smażenia. Ziemniaki oraz twaróg zmielić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Wymieszać z ziemniakami, doprawić
Z miłości do słodkościlodówki, braku pomysłu i czasu, na obiadowe gotowanie. Miałam do dyspozycji polędwiczkę, dwie papryki i ser. Pomyślałam że idealnie byłoby gdybym wszystko upiekła razem. Nie byłam pewna czy ziemniaki zdążą się dobrze upiec, więc na wszelki wypadek wcześniej je ugotowałam, a następnie dołożyłam do mięsa i pozostałych warzyw. Polecam. P.S. Zdjęcia może średnie, ale cyknęłam w pośpiechu(...)żółtego sera np cheddar'a, ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 2 pomidory ziemniaki sól, pieprz, oliwa przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli
Stare Garyżółtko. Za pomocą widelca zagnieść twaróg na dosyć gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być wyrazista w smaku. Przygotowanie masy ziemniaczanej – ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do wyciskania ziemniaków lub zmiksować(...)pyzy – rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się przesmaży (wytopi, powstaną skwarki). Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Jeśli boczek jest bardzo chudy to dodajcie więcej oleju. Wyłożyć pyzy na talerz i polać obsmażonym boczkiem z cebulką. Można pyzy obsmażyć dodatkowo na patelni. Smacznego
Kuchnia Pokoleńakurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule(...)część mięsa wołowego, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na mięso wyłożyć cebulę, pieczarki i marchewkę, przykryć pozostałym mięsem i boczkiem, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu położyć pokrojoną w mniejsze kawałki skórkę z boczku. Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat i zagotować, aby zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu
Kuchcik gotuje