ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:107/185)

Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 158

tradycyjnego gulaszu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak. Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu. 1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego

Di gotuje
Grochówka 142

rozgrzewkę, która jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości. Dodaję

Bea(u)ty kitchen
Pierwszy wiosenny obiad w tym roku. 155

Wiosna przyszła na całego więc pora na młodą kapustkę, młode ziemniaczki, schaboszczaka i maślankę! Ojej aż nie mogłam się powstrzymać i zjadłam na balkonie. Let's

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami 286

Możecie tą zapiekankę przyrządzić oczywiście w wersji wegetariańskiej, pomijając boczek. Ja zużyłam zalegający w lodówce kawałek boczku, ale możecie dodać dowolną wędlinę na zasadzie czyszczenia zawartości lodówki. Wersja zapiekanki bez mięcha też dobrze się sprawdza. Lubię zapiekanki jako danie obiadowe, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Trochę sera, resztki z lodówki i jedziemy. W przepisie występuje sos beszamelowy(...)gałki muszkatołowej do sosu, bo inaczej wyjdzie po prostu mdły. Do zapiekanki możecie poza brokułami i szparagami dodać również ziemniaki, paprykę, cukinię czy bakłażan. Co kto lubi i co kto akurat ma pod ręką. Za to zestawienie szparagi, sosik, brokuły, boczek i ser robią naprawdę dobry i szybki obiad. Ja zwykle do wszelkich zapiekanych wyrobów używam cheddara lub mozzarelli

Mieszam w Garnku
Wiosenna zupa ogórkowa 214

zupkę jak najbardziej polecam. Tradycyjna zupa ogórkowa przepis na duży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest(...)pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają być całe przykryte) i stawiamy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, cierpliwie zbieramy szumy. Kiedy mięso przestanie je wypuszczać, dodajemy liście laurowe, ziele

Ratunku obiad
Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami 264

morelami to propozycja na ciekawy niedzielny obiad. Delikatne mięso wieprzowe, zawinięte w owędzany boczek, by było wilgotne i aromatyczne, a wewnątrz wkładka w postaci musu brokułowego z dodatkiem owoców, które po ususzeniu mają szlachetny smak. Danie pyszne, miękkie, i bardzo smaczne. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (przepis tutaj i tutaj ). Myślę, że fajnie by wyszło także z młodą kapustą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 161

mięsa wołowego, podawała go z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Pychota. Do dziś go uwielbiam. Następnego dnia, w poniedziałek, kiedy wracałam ze szkoły jadłam go właśnie z makaronem i do tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje francuskim gulaszom charakteru

W kuchni wieczorem
Pierogi ruskie 164

Lubicie pierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto:1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju.     Mąkę(...)Następnie dobrze zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę letniego mleka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki o jednakowej średnicy.     Farsz: 300 g ugotowanych solonych ziemniaków, 200 g półtłustego twarogu, sól, pieprz, 2 cebule, olej do smażenia.     Ziemniaki oraz twaróg zmielić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Wymieszać z ziemniakami, doprawić

Z miłości do słodkości
Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 121

lodówki, braku pomysłu i czasu, na obiadowe gotowanie. Miałam do dyspozycji polędwiczkę, dwie papryki  i ser. Pomyślałam że idealnie byłoby gdybym wszystko upiekła razem. Nie byłam pewna czy ziemniaki zdążą się dobrze upiec, więc na wszelki wypadek wcześniej je ugotowałam, a następnie dołożyłam do mięsa i pozostałych warzyw. Polecam. P.S. Zdjęcia może średnie, ale cyknęłam w pośpiechu(...)żółtego sera np cheddar'a, ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 2 pomidory ziemniaki sól, pieprz, oliwa przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli

Stare Gary
Ziemniaczane knedle z twarogowym farszem 153

żółtko. Za pomocą widelca zagnieść twaróg na dosyć gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być wyrazista w smaku. Przygotowanie masy ziemniaczanej – ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do wyciskania ziemniaków lub zmiksować(...)pyzy – rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się przesmaży (wytopi, powstaną skwarki). Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Jeśli boczek jest bardzo chudy to dodajcie więcej oleju. Wyłożyć pyzy na talerz i polać obsmażonym boczkiem z cebulką. Można pyzy obsmażyć dodatkowo na patelni. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Wołowina po burgundzku 164

akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule(...)część mięsa wołowego, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na mięso wyłożyć cebulę, pieczarki i marchewkę, przykryć pozostałym mięsem i boczkiem, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu położyć pokrojoną w mniejsze kawałki skórkę z boczku. Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat i zagotować, aby zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu

Kuchcik gotuje
Kapuśniak z wkładką ze słodkiej kapusty 152

SKŁADNIKI -600 g słodkiej kapusty -100 g kalafiora -2 marchewki -1 pietruszka -2 czubate łyżki prażonej cebulki -5 średnich ziemniaków -kostka rosołowa wołowa -woda nie całe 2 litry -4 gałki wieprzowe -kawałek wędzonej skóry wieprzowej (można dać wędzoną kiełbaskę lub boczek albo żeberka ) -koperek PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny -pieprz ziołowy białowieski -przyprawa podlaska świeżynka -bazylia -oregano -tymianek -majeranek(...)Następnie dodajemy posiekaną kapustę,marchew,pietruszkę. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy aż wszystko będzie w miarę miękkie.Teraz dodajemy resztę składników i przyprawy oprócz koperku i prażonej cebulki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koperek i prażoną cebulkę. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 187

łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok 350 g  czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówkiok 350 g ziaren  kukurydzy1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 liść laurowyprzygotowanieJeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić(...)dobrze wymieszać  aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać  około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut  do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane

Stare Gary
Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 147

Puree z musztardą francuską: 3 ziemniaki  1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka masła  sól  koperek  Marynowana cukinia w Martini: marynata; szklanka wody, szklanka Martini, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli  cukinia  koperek do dekoracji całego dania  Polędwiczkę oczyszczam z błon, doprawiam solą i pieprzem i owijam boczkiem. Na patelni rozgrzewam tłuszcz(...)Dodaję namoczone grzyby oraz Martini i gotuję składniki przez 5 minut na dużym ogniu. Wlewam śmietanę i redukuję sos do zgęstnienia. Dopiero na koniec doprawiam solą i pieprzem. Gotuję ziemniaki, odcedzam, rozgniatam i dodaję masło, musztardę i sól. Można dodać posiekany koperek. Cukinię kroję w plastry za pomocą obieraczki do jarzyn. Wodę gotuję z Martini, cukrem i solą. Studzę płyn

Mango Papaja
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 121

Zupa:* bulion- 2 litry** groch cały- 1 szklanka* marchewka- 1 duża szt.* pietruszka- 1 duża szt.* ziemniaki- 3 duże* por- 1/2* przyprawy- liść laurowy (2 szt.), ziele (6 szt.), papryczka chili (1 łyżeczka), pieprz, sól, majeranek, cząberDodatkowo:* cebula- 1 duża* czosnek- 2 ząbki* boczek wędzony- około 300 gBulion wraz z listkiem, zielem angielskim i wypłukanym grochem zagotować**Po 10 minutach

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania