doprawić do smaku solą i pieprzem oraz chilli. Gotować na małym ogniu, aż żołaądki będą miękkie. W razie potrzeby dolać wodę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w małe kawałki i gotować w zupie do miękkości. Na koniec wyrzucić skórę wędzonego boczku. Smacznego. To jest duża porcja zupy
Kuchnia PokoleńStarte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula
Moniki Smakołykiżaroodpornym posypanym odrobiną bułki tartej lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni kolor) Gotowe! Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą z surówkami lub ulubionymi sosami
Tagebuch po polskukiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy przez ok. 5 min na małym ogniu tłuszcz z boczku, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę i smażymy przez ok. 7 min. Bardzo drobno kroimy kapustę, a ziemniaki w dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, do miękkości kapusty. Do garnka
Kuchnia Łukaszamała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól oraz boczek na pastę. W misce wymieszaj ze wszystkimi składnikami poza winem i oliwą. Dobrze wygnieć masę
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży(...)gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie wlewamy bulion
mojewypiekiinietylkopodniebienia :) A jeśli macie ochotę, możecie dorzucić sobie zeskwierczone, cienkie i pokruszone plasterki boczku lub zwieńczyć całość kleksem śmietany. Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami Potrzebujesz: 300g selera korzeniowego 500g ziemniaków 200g pora 1l bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz
Kuchnia w Słońcu Skąpanatylko..? - tak, nałożyć? - poproszę jak nie ma nic innego - uuu Mamciu jak pyszna, taka kremowa, to serio ziemniaczna? Kochani lepszej rekomendacji nie trzeba, zróbcie :). Składniki: - ok. 1 kg dobrych ziemniaków, ja mam od Pana Miecia :) - 1 do 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku, najlepiej Polskiego intensywnego w smaku i aromacie - 1 duża marchewka(...)przyprawy dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. 1. W dużym rondlu roztapiamy smalec i smażymy pokrojony w paski boczek, skwarki wyciągamy na miseczkę i odstawiamy, a następnie na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek pokrojoną w kostkę. Często mieszając dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew, wrzucamy zioła i przyprawy, smażymy i intensywnie mieszamy żeby się nie przypaliło przez ok 10 minut
Apetyczna babeczkagotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego i......pięknej jesieni:) Składniki: 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 kolby kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe
Smakowity Blog Kulinarnyzaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Wtedy wszystkie pampuchy będą tej samej wielkości(...)pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10min. Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :) Smacznego :) RADA : jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, należy zmniejszyć ilość mąki pszennej nawet do 3 szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić
https:KKuchniaMniamtrochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskieOpcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!)*wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalnyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200'C.Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę
Kitchens Alphabetmiasteczku AGH. Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarków - 0,3 kg boczku wędzonego - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy - łyżka octu - 3 młode ziemniaki - przyprawy jakie kto chce Przygotowanie: Warzywa oprócz myjemy i kroimy w grubą kostkę/plastry wrzucamy(...)dużego naczynia (ziemniaki należy wcześniej lekko obgotować), dosypujemy umyte pieczarki, zalewamy olejem i octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, dodatkowe przyprawy jak ktoś chce (u mnie majeranek, ostra papryka, sól, pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry
Tanie przepisy studenckiepodano do stołu. ;-) Można jeść je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub po prostu z chlebem. Bardzo rozgrzewające i sycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-) 400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej czerwonej(...)minut. 2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę. 3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy do smaku. Na sam koniec dorzucamy pokrojone w kostkę korniszony. 4. Podajemy z ziemniakami i surówką
Szefowa kuchnimoich Tatr... corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych... Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy) 0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz(...)grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby oraz cebulę i czosnek zeszklone na patelni. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki gotujemy osobno i odcedzone dodajemy do wywaru
Kuchenne aromatygęsiną natomiast wersja uboższa składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, jaj, mąki,cebuli, soli i pieprzu. Najważniejsza w tym wszystkim jest skórka, która jest mocno wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek(...)większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem. Składniki: 10 ziemniaków 2 małe cebule 5 łyżek mąki z pełnego przemiału 2 duże jaja sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej i majeranku olej oraz: łosoś wędzony, sos tzatziki ( ogórek zielony, mały
pieprzny smaczek