Dodaj ziemniaki z talerza. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąkami wyrabiając ciasto. Z ciasta zrób wałeczki i pokrój ukośnie . Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kopytka i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Polej przesmażoną na maśle tartą bułką . Kopytka można podawać z sosem, ze skwarkami ze słoniny i boczku
Przepisy kulinarne babci Antoninycykorię, ziemniaki, paprykę i czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem. Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatyowinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu można podać na obiad z ziemniakami
W Mojej Kuchni Lubięnatomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest - quiche nigdy(...)Ciasto 25 g świeżych drożdży lub 7 instant 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 4 łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody 125 g mąki orkiszowej Farsz 2 duże ziemniaki 6 cebul 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 30% 3 łyżki maślanki sól, pieprz 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy
Słodki Kompromisziemniaków formowałam małe kulki. Zgniatałam je na płaskie placuszki i układałam na gorącej patelni. Smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony na chrupiąco. Układałam je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odciekł z nich nadmiar oleju. Pozostało już tylko nałożyć pastę serową na placuszki. Można na wierzch każdego z nich ułożyć podsmażony i pokrojony wędzony boczek. Polecam chrupiąco
potrawyregionalnepoćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać ulubionych smaków :)Wszelkie propozycje farszów traktujcie jako bazę, którą można dowolnie zmieniać i ulepszać. Nie trzymajcie(...)sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)Składniki farszu:200 gramów kaszy gryczanej,1 większa cebula,3 ząbki czosnku,pół szklanki suszonych grzybów,100 gramów wędzonego boczku,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.Boczek pokroić w kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennaziemniakami jako pyszny obiad. Kąski mięsne śmiało możecie zabrać ze sobą na urlop nawet wtedy, gdy nie macie dostępu do lodówki. Po odpowiednim pasteryzowaniu nic się z nimi nie stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego
W mojej kuchnikawałek boczku, ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. 2. Na oliwie obsmażam zrazy. Mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami
Tradycyjna kuchnia KasiZiemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z ciasta formować okrągłe placki, na każdy placek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać końce i formować kulki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Ugotowane kluski podawać z podsmażoną cebulką lub boczkiem
Prosto i Smacznie z Anetąminut. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż ładnie się zarumieni, dodajemy do kapusty. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, podgrzewamy i dodajemy zimne masło (w takiej kolejności). Mieszamy, lekko zarumieniając mąkę. Podlewamy zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mieszamy, żeby nie było grudek. Łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami. Smacznego
bistro mamaZiemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i miażdżymy. Dodajemy żółtka, obie mąki, solimy do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulki (Madzi wyszły 22 kulki) i palcem w każdej kulce robimy małe wgłębienie. Kluski śląskie bez wgłębienia się nie liczą :) Kulki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Podajemy koniecznie ze skwarkami lub przysmażonym w kostkę boczkiem. Smacznego
Marder&Marder Manufactureziemniaków, jednak są smaczne, dlatego mogą być szybką alternatywą. Mam jedno wybrane purée w proszku, chyba niezbyt znanej firmy, które polecił mi pewien pożeracz puree i tej firmy się trzymam. Kopytka kopytkami, ale ten prosty sos pomidorowy bardzo Wam polecam - nawet ze zwykłym makaronem jest po prostu rewelacyjny. Dla mięsożerców można dodać do niego podsmażoną kiełbasę lub boczek. Ja preferuję
Kraina Tysiąca Smakówboczku dla wegetarian. Dziś zapraszam Was na trochę inną wersję jajek gotowanych w sosie pomidorowym wzbogaconą o ciecierzycę i szpinak. Oczywiście nie jest to wersja tradycyjna, tylko moja wariacja na temat. Ale to jest właśnie piękne w tym daniu, że sos pomidorowy możecie dowolnie wzbogacać o rożne warzywa (dosłownie pozbywając się resztek z lodówki) - paprykę, cukinię, bakłażana, grzyby, ziemniaki
Chilli Czosnek i Oliwaboczek przesmażony z cebulką. Gotować około ½ godziny. 12. Po tym czasie dodać klopsiki. Gotować przez kilka minut. 13. Zakwas rozmieszać. Dodawać do żurku, próbując, czy odpowiada nam kwaśność. 14. Żurek z zakwasem gotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku, także majerankiem. Wyłączyć gaz. 15. Na koniec dodać pokrojone jajka. 16. Żurek podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego
W mojej kuchniboczkiem aż cebulka zmięknie. Teraz dodać kapustę kiszoną, kminek, marchew pokrojoną w kostkę, seler pokrojony drobno. Smażyć aż kapusta zmieni kolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ostrożnie z solą, doprawić dopiero po chwili gotowania. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować 30 minut, dodać ziemniaki
Kuchnia PokoleńBoczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem. W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos gotować jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podawać z pieczywem lub ziemniakami
Przepisy kulinarne babci Antoninyboczek itp. Zrazy obsmaża się na patelni, a następnie długo dusi na wolnym ogniu, aż zmiękną. Ja przygotowałam zrazy z „farszem” z kiszonych ogórków oraz cebuli. Część z nich uprzednio posmarowałam niewielka ilością ostrej musztardy. Zrazy wyszły zwarte, miękkie i soczyste. Podczas serwowania można polać je wytworzonym podczas gotowania pysznym sosem oraz podać z dodatkami w postaci gotowanych ziemniaków
MyCookBook.pl