pieprz mąka pszenna do podsypywania Okrasa: masło cebula Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Rozcieramy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Studzimy. 1/4 ziemniaków zrzucamy na pozostałe, a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, przyprawiamy pieprzem i całość zagniatamy na jednolitą masę. Masę dzielimy na porcje i na podsypanej dość grubo mąką(...)wierzch. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 1-2 minuty. Cebulkę obieramy, siekamy, złocimy na rozgrzanym maśle. Polewamy kopytka okrasą. To jest wersja bezmięsna, a można również podsmażyć pokrojony boczek lub słoninę. Ja choć nie lubię boczku, to w takiej postaci zjadam
Kolorowy Przepisownikbobu - 3-4 ziemniaki - sól i pieprz do smaku Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, zwykle około 10 minut, przestudź i obierz ze skórki. Będą łatwiej strawne. Ziemniaki obierz i ugotuj , dodaj do bobu, wszystko razem wygnieć widelcem lub czystą dłonią, dopraw czarnym pieprzem i solą tak jak lubisz. Możesz również zmielić. Ciasto: - pół kilo mąki pszennej - szklanka(...)które rozwałkuj na cienkie krążki. Na każdym kawałku układaj farsz i ciasno zalep pierogi. Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie, aż do wypłynięcia, około 3-4 minut. PODAWAJ OKRASZONE BOCZKIEM WĘDZONYM I POSYPANE SEREM PARMEZAN ORAZ ODROBINĄ CZARNEGO PIEPRZU. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiTrybunalskiej na kolację składającą się aż z 5 potraw... Hmmm, bo ja wiem... czy warto? Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | recenzja Sałatka grenadierska świeca wołowa / ziemniak / kiszony pomidor / jajko / majonez jabłkowy / cebula / chleb | 26,90 Na uwagę zasługuje tutaj w szczególności świeca wołowa - usmażona w punkt. Dla mnie to był stopień wysmażenia blue. Cieplutkie mięsko, które rozpływało(...)boczek wędzony / ser Bursztyn dojrzewający 15 m-cy | 16,90 To co zapadło mi w pamięć po pierwszych łyżkach - 200% smaku cebuli z cebuli . I zapomnijcie tutaj o cebularzu lubelskim. Ten smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Smak cebuli przełamany niefiltrowanym Cydrem Lubelskim - dzięki czemu zupa nie była mdła. Ale to nie wszystko - chrupki chlebek w stylu flatbread z boczkiem
Right Behind The Kitchensztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku foliowym, każdy kotlet posmarować musztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wlaćwodę, dodać pozostałe składniki(...)wsypać resztę mąki, dodać śmietanę i pozostały pieprz mielony, wszystko blenderem zmiksować i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia schabowe zrazy są kruche, soczyste, najlepiej smakują z kaszą lub ziemniakami i surówką jaką się lubi............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfotorelację z moich zeszłorocznych wojaży kulinarnych po Gdańsku . Weekend za pół ceny w Gdańsku 18-19 kwiecień 2015 - oglądaj poniżej : ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Pyra Bar - ul.Garbary 6/7, Gdańsk W skrócie - Królestwo Ziemniaka! W menu wszystko co z tego warzywka można tylko wymyślić: z apiekanki, placki, kluchy, pyry, frytasy itp. itd. Porcje solidne za optymalną kasę, nie bije zbyt mocno po kieszeni. Miejsce(...)zachwycające słowem. Ten Kurczak Cukinsyn czy Kurak na lazurowym brzmi dumnie! :) Przede mną talerz zapiekankowej dobroci. Nazwa wiele mówiąca: zBoczek! Ziemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym
Grunt to przepis!ziemniaki są zbyt sypkie to najlepiej w trakcie tłuczenia dolać do nich nieco zimnej przegotowanej wody.Wystudzone ziemniaki lekko ubić w garnku, a następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę.Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć(...)posolić, wrzucić kluski, zamieszać i gotować, od momentu wypłynięcia gotować na średnim ogniu ok. 5 min.Wyjąć kluski na cedzak lub bezpośrednio na talerze.Podawać ze skwarkami z chudego boczku lub z sosem
Mix smakuzmienia to w żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy(...)jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Sos można podać nie tylko z kaszą gryczaną, ale również z ryżem lub ziemniakami. Polecam
Czerwona Porzeczkamożna tez zrobić z ziemniaków zimnych z dnia poprzedniego. Kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu(...)wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek . Kopytka Gotowe podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy. Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie
Pomysłowa kuchniajeść ją znacznie częściej niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo fajna zupa, bardzo pożywna, która daje spore pole manewru, z uwagi na to, że można dodać do niej wiele różnych komponentów(...)twardo jajkiem :) Zapraszam! Składniki (na ok. 6-7 porcji): ok. 2,5 l wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego 300 ml zakwasu na żurek 300 g białej kiełbasy 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka majeranku 3-4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1-2 czubate łyżeczki mąki 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól
MyCookBook.plmięsa z piersi indyka 100 g surowego boczku 150 g kiełków brokuła 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: farsz: Mięso z filetu z indyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak, kiełki brokuła i mieszamy delikatnie. Filet piersi z indyka kroimy na płaskie kotlety. Mięso dodatkowo cienko rozbijamy. Posypujemy delikatnie(...)patelnię z obsmażonymi roladami. Dodajemy startą drobno marchewkę i drobno pokrojonego brokuła. Dusimy pod przykryciem 30-40 minut (w zależności od grubości i wielkości rolad) Podajemy z pieczonymi ziemniakami przekrojone na pół. Można polać powstałym podczas suszenia sosem. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Bon appetit mon amieparmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę pietruszki dokładnie siekamy. Mięso doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy z posiekaną natką. Z mięsa formujemy prostokąt ok. 30×15 cm. Na środku(...)minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem należy odczekać kilka minut. Klopsa możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, warzywami lub pokroić na kanapki. Smacznego
KucharzycaDzisiaj domowe ruskie pierogi, o niebo lepsze od kupnych… Jeśli znajdziecie trochę czasu, naprawdę warto je zrobić.Składniki:Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40
Oryginalny smakłyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy ostrą musztardą, układamy przy jednym brzegu słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany bardzo dokładnie i spinamy wykałaczką. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, mięso przekładamy do garnka(...)uzupełniamy wodą. Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos. Jest pyszny. Tym sposobem właśnie przygotowałam zrazy wołowe zawijane na nasz świąteczny stół, do nich podałam kulki z ziemniaków z koperkiem i buraczki. Tym zrazom wołowym zawijanym nikt się nie oprze. The post Przepis na zrazy wołowe zawijane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 2. Przygotowujemy farsz: do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki(...)minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnie (na bardzo małym ogniu). Ugotowane pierożki wyjmujemy z wody, podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietanką. Wyśmienite ze skwareczkami ze świeżej słoniny, boczku i zrumienioną cebulą. Smacznego :) Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaPrzygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 2. Przygotowujemy farsz: do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki(...)minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnie (na bardzo małym ogniu). Ugotowane pierożki wyjmujemy z wody, podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietanką. Wyśmienite ze skwareczkami ze świeżej słoniny, boczku i zrumienioną cebulą. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska fot. Moja Książka Kucharska fot. Moja Książka Kucharska fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska