Błyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina inwencji i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać(...)miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia w reklamówkach oraz opakowaniach
Między kuchnią a pokojemkapusty...? U nas lubią ją wszyscy, dlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku , gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili , w formie gołąbków tych lub tych , teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy nie dodaję(...)Kapustę podduszamy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dosypujemy pokrojony koperek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dosalamy. Podajemy jako dodatek do obiadu. U mnie z dodatkiem ziemniaków z koperkiem.. Pychotka... ;-) Smacznego
Smaczne ZdroweW zasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki
Buniabaje w kuchnisposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej. Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Pasjonatom wyśmienitej kuchni, poszukującym w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości polecam " Szlak(...)bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie) plastry wędzonego boczku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy. Krok 2. Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy liście, gdy ostygną odcinamy delikatnie grube nerwy
Moja Książka KucharskaSzybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia polędwiczki. Podobne robiłam na warsztatach w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć suszonych śliwek i boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny. Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :)składniki1 polędwiczka wieprzowaok(...)stron (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut. podawać z puree z ziemniaków i np fasolką szparagową. Smacznego
Stare GaryInstrukcja przyrządzenia/przygotowania pierogów ruskich Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju do momentu aż się zeszkli. Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem i mieszamy z twarogiem oraz z podsmażoną cebulką. Tak przygotowany farsz doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy szczyptę(...)wody, jednak najlepszym sposobem jest wyciągnięcie jednego i sprawdzenie czy jest dobry. Ugotowane pierogi ruskie wyciągamy przy pomocy cedzaka. Pierogi ruskie można podawać z okrasą (tłuszcz i skwarki z boczku) lub z masłem/margaryną. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania: 120 min Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLserowym, glazurowane w miodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej stosował do różnych dań, bo po prostu wymiata. Nie wiem(...)gdybyśmy zapragnęli sami przygotować jakieś kiełbasy/wędliny w domu. Tam jest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia) 1 duża cebula 250 ml słodkiej śmietanki 150 g twarożku
Marder&Marder ManufactureKurczak ze śliwką owijany boczkiem(...)wyrazistości i bardzo szybko zniknęło z talerzy . składniki na 4 porcje 8 pałek kurczaka (około 1 kg) 250 g cebuli 250 g marchewki 300g papryki zielonej 8 średnich ziemniaków 1,5 łyżki cukru lub miodu przepis Pałki z kurczaka nacieramy solą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, rozmarynu i mieszamy. Cebulkę kroimy
Smakowite Daniajutro. Zapraszamy na roladę z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką i pieczarkami. Takie rolady robiłam już z wieloma różnymi nadzieniami, np z samymi pieczarkami czy z ogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego 2 cebule 3 jajka(...)przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa...Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji.Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiłahiszpańską kiełbasą chorizo.Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustejpolewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja(...)spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy
W kuchni Karmel-itkikuchni kaszubskiej i potrawach (źródło informacji - internet) a poniżej zdjęcia "Ruchanek" :Podstawowym posiłkiem na wsi kaszubskiej były i są bulwy z mlekiem i szpyrkami - chodzi tu o ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony(...)stąd właśnie pochodzi ich nazwa.Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocnaGrucholec- baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórkaKiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninieBumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukremPrażnica – jajecznicaJarzyna z marchwi i brukwiKwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki
Czarnawisienkasztuki - 1 kilo łopatki - 0,5 kilo boczku świeżego - 2 młode kapusty - pęczek koperku - łyżka soli, pieprzu, majeranku - 2 duże cebule - 2 szklanki ryżu - 3 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki sosu pomidorowego Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj(...)szklanką wody. Piecz przez 1 godzinę w 180°C. Po tym czasie, zalej je sosem pomidorowym, przygotowanym w/g tego przepisu . Piecz jeszcze około 30 minut. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego. CMOK
Pasje Jolkiosolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki 1 małe jajko Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie dodajemy małe jajko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest klejące dodajemy odrobinę mąki (nie za dużo, bo w rezultacie otrzymamy bardzo twarde kluski). Na oprószonej mąką stolnicy dzielimy(...)pieprzem, zagotowujemy. Na talerze rozkładamy porcje klusek, podlewamy sosem, posypujemy kawałkami sera feta, podajemy jeszcze ciepłe. Gnocchi możemy również podać w tradycyjny sposób, czyli okraszone skwarkami z boczku lub podsmażoną na oleju cebulką
Rozpustne gotowaniefarszu na pierogi : Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzany maśle tak żeby ładnie się zrumieniła ( około 10 minut ) . W maszynce do mielenia mięsa mielę razem ugotowane ziemniaki i ser (zamiast mielić można przecisnąć przez praskę ) . Do zmielonej masy dodaję podsmażoną cebulę , doprawiam solą (1 dużą szczyptą ) i pierzem ( 2 duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam dłonią(...)łyżek oleju . Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi – pierogi można polać podsmażonym boczkiem , masłem z cebulką to już jest kwestia jak lubimy . Można również podać z jogurtem lub śmietaną . Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje