ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:148/185)

GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 219

połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu. Zazwyczaj grzyby jadamy właśnie z makaronem, rzadziej z ziemniakami (choć też bywają). Ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to by podawać je z kaszą. A, że była akurat w lodówce od poprzedniego dnia, to znalazła swoje zastosowanie(...)wszystkie brudy same odpadają, wypróbowane u mnie już kilkakrotnie. Piach odpada również. Składniki:- grzyby leśne (u mnie siniaczki ale moga być dowolne) ilość wedle uznania- kawałek wędzonego boczku, ogonówki lub szynki- 1-2 cebule- jogurt naturalny- szczypior do posypania (nie trzeba)- sól i pieprz do smaku- 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (tylko gdy mamy zbyt chudą

Smaczne Zdrowe
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 135

PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka(...)smak dzieciństwa autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Sałatka z kapusty na zimę autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Śląski galert autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Kasza gryczana z cebulą i boczkiem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wątróbką wieprzowa z cebulą autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Makaron z serem i cukrem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 151

wyłączamy. Próbujemy sosu czy nie za gorzki, ewentualnie dosładzamy go jeszcze do smaku.     KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze. Mielimy wszystko ze sobą na drobno. Dodajemy masę bułkową do mięsa, wbijamy jajko, dokładamy(...)piekarnika na środkową półkę i pieczemy klopsy w sosie przez 20-25 minut. Co jakiś czas warto je zamieszać. Klopsy po upieczeniu podajemy na podkładce z ubitych z masłem ziemniaków, z dodatkiem glazurowanej marchewki.   MŁODA MARCHEW GLAZUROWANA Młodym marchewkom odcinamy nać, zostawiając jej około centymetr do dekoracji. Marchewki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nie obieram ich ze skórki – niewiele

Karo in the Kitchen
KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE + FILMIK 130

Karczek tym razem przygotowałam nadziewany wędzonym boczkiem i cebulą. Duszony w szybkowarze z kiszoną kapustą. Jest to danie jednogarnkowe z którego wychodzą tak na prawdę dwa dania, pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek. Wszystko bardzo smaczne. Polecam. SKŁADNIKI :  1 kg karczku 300 g wędzonego boczku lub podgardla 3 - 4 cebule  sól, pieprz i papryka słodka do smaku(...)mocno kwaśna to kilkakrotnie. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca.  Dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Cebulę i boczek kroimy w plastry, w przecięcia mięsa wkładamy po dwa plastry boczku i 3 plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą.  Składam mięso w całość i lekko dociskamy.  Do kapusty dodajemy starte na tarce

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi ruskie z wędzonym serem 267

ziemniaków 0,5 kg twarogu wędzonego 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka mielona ostra Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy  cebulę tak aby się zeszkliła. Ostudzona cebulkę(...)powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy pierogi  je jeszcze przez około 2 minut.  Pierogi wykładamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem lub jak ktoś lubi smażoną cebulką z boczkiem. Smacznego

kgwjanczewo
Co zrobić z mięsa z rosołu? 348

smak. Ale tego mięsa jest sporo, trzeba by je jakoś spożytkować. Pół biedy jeśli robimy rosół na kurczakowych udkach. Można je po prostu zapiec w piekarniku i razem z ziemniakami będą idealnym drugim daniem. Ale jeśli robimy rosół na innych częściach? Wtedy nie bardzo jest co z tym mięsem zrobić. Można oczywiście dać psom czy kotom, one się bardzo ucieszą(...)jeść zdrowiej i smaczniej. Bo jeśli zaglądacie na blogi kulinarne to znaczy, że lubicie jeść zdrowo i smacznie. 1200 g obskubanego od kości mięsa z rosołu 250 g surowego boczku (lub podgardla) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 bułka (najlepiej sucha) 5 łyżek bułki tartej 1 jajko ok. 230 ml wody po gotowaniu boczku 55 g przyprawy "Pasztet domowy

Marder&Marder Manufacture
Bigos z młodej kapusty 304

liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie kroimy w drobną kostkę(...)składników. Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze pół godziny. Gotowe. Bigos z młodej kapusty można jeść z chlebem lub ziemniakami jako główne danie ale może on też być świetnym dodatkiem np do potraw z grilla. Smacznego. The post Bigos z młodej kapusty appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Kopytka 170

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie *** *** Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je i dusimy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko *** *** Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki, należy jednak uważać aby nie przesadzić, gdyż im mniej mąki(...)ciepło posmarować masłem lub olejem aby się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Wiejska kartoflanka z kiełbasą 262

plasterki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Czosnek obrać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, 1 posiekaną cebulę, całe ząbki czosnku oraz pokrojoną kiełbasę. Dodać liście laurowe, ziarna ziela nagielskiego oraz 1 płaską łyżkę soli i zalać(...)zupy. Gałązkę lubczyku można zastąpić nacią selera, a natkę pietruszki - koperkiem. Świeży lubczyk w doniczce można kupić w więkości marketów. Zupę można dodatkowo przyprawić majerankiem, kminkiem i/lub dodać wędzonego boczku. Można również kiełbasę z jedną cebulą podsmażyć na smalcu. W razie zrobienia się grudek w zasmażce, nie należy się tym martwić. Rozpuszczą się one w zupie w trakcie gotowania

Gospodyni Miejska
ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 178

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Najlepsze zrazy wołowe robiła moja babcia... z boczkiem, papryką i ogórkiem kiszonym - zawsze przygotowywała je na święta lub różne uroczystości jak, np. moja Pierwsza Komunia. Jak byłam dzieckiem, danie to zawsze kojarzyło mi się z wykwintnością i ekskluzywnością - może dlatego, że jadłam je tylko od wielkiego święta.  Zapraszam Was dziś(...)czym podajecie zrazy?   Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich plasterków boczku ok. 6 łyżeczek musztardy ze smażoną cebulką Octim 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 suszone grzyby 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu) 500 ml bulionu sól

Kuchnia MagdaLeny
Lekko pikantne żeberka w miodzie i ketchupie oraz pieczone ziemniaczki 152

się w ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej i ostrej CZAS(...)żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano, papryka ostra, sól, majeranek kilka łyżek oleju Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przekładamy do miski, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

My Culinary Art
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 1152

kanapek.  Tym razem do marynowania szynki użyłam musztardy z wędzoną papryką.  Musztarda ta to unikalna  kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno(...)pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz z ziemniaki, gdy szynkę pokroimy w cienkie plastry, możemy ją podać jako dodatek  np. kanapki. The post Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 179

miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać(...)miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia w reklamówkach oraz opakowaniach

Między kuchnią a pokojem