suche przy krańcach mięsa, żeby całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku. Owijamy mięso szczelnie w boczek i układamy na reszcie śliwek w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą wina, wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki czerwone cebulki, czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika(...)seler, lecz ostrożnie trzeba też uważać żeby nie było zbyt rzadkie. Tak przygotowane purée może stanowić rolę dopełnienia dania lecz jak wiadomo na obiad potrzeba nam do szczęścia ziemniaków lub kaszy, tu pozostawię wam wolną rękę. Smacznego
Kuba Gotujelatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Roladki są kruche i smakują wyśmienicie. Można podać je z ziemniakami, ryżem czy kaszą w zależności od upodobań domowników. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Składniki: 1kg mięsa mielonego u mnie mięso z łopatki wieprzowej 1 jajko Kawałek strąka czerwonej papryki 2 ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie ( 3szt), liść laurowy( 2szt) Dodatkowo: mąka oraz sos sojowo-grzybowy( 2-3 łyżki), olej do smażenia Przygotowanie : Mięso mielone doprawić
W garach u Gosikiedy je przygotowuję, przypominają mi się te godziny spędzone w szpitalnej kuchni ze wspaniałą ekipą :)Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony pieprz,sól,masło(...)Podlać wodą lub bulionem, zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaużywać w kuchni, a nie do rąbania drewna. Chociaż pewnie i z drewnem by sobie poradziły (wczoraj podczas testów bez problemu radził sobie z niezbyt grubymi kośćmi w boczku). Więc wydać 111 zł na rzecz, która po pierwsze jest warta dwa razy więcej, a po drugie będzie wam służyła do końca życia chyba warto. Nie należy też zapominać o wygodzie(...)leży w dłoni. Drewniana rączka jest stylizowana na noże japońskie. Mocny, pewny uchwyt pozwala trzymać n ó ż wygodnie w dłoni i bezproblemowo nim operować. Po pokrojeniu worka cebuli, ziemniaków dla sztabu wojska, marchewki na surówkę dla połowy naszego osiedla i mięsa z co najmniej dwóch świniaków (nooo, tu może nieco przesadziłem, ale 8 kg z przedwczorajszego wędzenia na plasterki
Marder&Marder Manufacturewariacja na temat kuchni Śląskiej. Babcina interpretacja rodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a zamiast boczku – słonina. I co? I nadal jest to doskonałe danie! W Wielkopolsce to potrafią …. Składniki: 1 kg szynki bez kości 20 dag słoniny ogórki konserwowe cebula musztarda sól pieprz Przygotowanie: Najważniejszą rzeczą(...)następnie zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, dbając aby sos się nie wygotował. Jeśli jest go mało można dolać wody. Roladki możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub kasza gryczaną. czas przygotowania ok 1,5 h. Smacznego The post Roladki wieprzowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiagrzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy jaglanej , sałatki ogrodnika , tureckiej sałatki z fasoli , francuskiej sałatki z liści mlecza , Dressing jogurtowy(...)buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana. Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków i innych warzyw. Dressing z pomarańczą i octem balsamicznym Składniki: 3 łyżki octu balsamicznego Monini sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 6 łyżek
Chilli Czosnek i Oliwarozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia, odstawić na kilka minut przed krojeniem. Pokroić w poprzek włókien, podawać z talarkami ziemniaków, polane sosem czekoladowym i posypane natką pietruszki. Polecamy również inną wersję sosu czekoladowego Składniki: 1 średnia szalotka drobno posiekana 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 2 łyżki masła ½ szklanki ulubionego czerwonego(...)pieprzu ½ łyżeczki przyprawy Garam Masala w proszku ½ łyżeczki ciemnego brązowego cukru sól do smaku oliwa z oliwek do skropienia Ostry Sos czekoladowy: 100g gorzkiej czekolady 70% kakao 50 gr boczku drobno posiekanego ½ szklanki sosu Worcestershire ½ szklanki bulionu wołowego 1 średnia cebula drobno posiekana 3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 drobno posiekana szalotka 1 łyżka płatków chili 2 łyżki masła Sól
naRuszciesamej rodziny co kabaczek/cukinia. Jak zwał, tak zwał. To tak jak z ziemniakami. Różnie wyglądają, różną mają barwę i wielkość i różnie są nazywane, ale to wciąż będą ziemniaki. Ktoś inny może powiedzieć kartofle lub pyry. Wiem, że wiele osób może mieć inne zdanie, ale nie o to tu teraz chodzi. Wróćmy do Leczo. Jako, że kabaczek kupiłam z ciemno(...)ząbki czosnku 1/2 litra przetartych pomidorów np. firmy Heinz (karton), można zastąpić pomidorami z puszki 1/2 l bulionu na kościach (opcjonalnie-inaczej zastąpić 1/2 l wody 300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę lub paseczki 100 g smalcu ze skwarkami 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion gorczycy 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe Wykonanie
Sztuka gotowania w/g Samiryniemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które dojrzewają wszystkie na raz. To przechowywanie smaków lata na długą zimę, kiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca(...)słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem. W słoiku Autorka: Kasia Marciniewicz Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “W słoiku” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanemłodej kapusty. Bo któż nie lubi młodej, zielonej kapusty wiosną? My uwielbiamy! Moje pozostałe przepisy z młodą kapustą w roli głównej: młoda kapusta z kurkami młoda kapusta z wędzonym boczkiem gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami surówka z młodej kapusty Przepis na żeberka z młodą kapustą jest prosty, ale efekt końcowy jest doskonały w smaku, polecam! Składniki(...)minut aż kapusta będzie miękka. Na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy posiekany koperek. Uwielbiamy jeść tak przygotowane żeberka z młodą kapustą z ziemniakami i koperkiem, do tego szklanka kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Smacznego! The post Żeberka z młodą kapustą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dlatego właśnie ludność tych terenów nauczyła się przygotowywania wielu różnych odmian tradycyjnych potraw z tego co dała im natura. Na piaszczystych i dość kamienistych glebach pierwsze miejsce zajmowały zawsze ziemniaki, gryka oraz brukiew . Ze zwierząt najpowszechniejszą była gęś , której sposoby przygotowywania oraz podawania w tamtych rejonach doprowadzono do perfekcji. Tamtejszymi specjałami jest gęś wędzona, nadziewana oraz faszerowana. Bardzo znana jest(...)Jest to super połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy. Pomorski pasztet z wędzonej makreli Składniki : 250g wędzonej makreli, szklanka mleka, duża cebula drobno posiekana
Życie ze smakiemTwoim królestwie. Zatem co zrobić aby mężczyzna zaczął z nami gotować? Jak go zwabić do tej kuchni? Czym zachęcić? No przecież nie hasłem: "No dobra to Ty najwyżej obierz ziemniaki a ja zrobię resztę (tu ewentualnie może paść zamiennie: marchewkę, pietruszkę, albo :"Jak Ty to robisz, daj ja zrobię już sama"). Strzał w kolano gotowy! Gdyby mnie ktoś zaprosił(...)trzeciej diecie już w tym miesiącu i chcesz wybrzydzać? Nic z tego! Zjedz ze smakiem, pochwal i powiedz, że o takich porankach marzyłaś! Następnym razem podpowiedz, że zamiast boczku, może i tu słowo klucz bardziej smakowałaby NAM, a nie MI, szyneczka, albo pomidory suszone itd. Ja mojego Lubego, za każdym razem gdy przygotowuję obiad, angażuję w wykonanie sałaty lub sałatki
SMYKWKUCHNImoże się to skończyć przypaleniem mięsa, na które zadziała bezpośrednio ogień, ale wiąże się również z powstawaniem wielu szkodliwych dla zdrowia substancji. Dlatego zapomnijcie o grillowaniu bezpośrednio na ruszcie boczku, a już nawet z kiełbaskami czy karkówką też może być różnie. W takich przypadkach z pomocą przychodzą różnego rodzaju aluminiowe tacki. Zawierają one zarówno liczne otworki umożliwiające przepływ gorącego powietrza(...)aluminiową. Tak postępujemy np. z żeberkami wieprzowymi, które zwykle kładziemy na tacce owiniętej dodatkowo od góry folią aluminiową i dopiero wtedy umieszczamy na ruszcie. Co więcej, takie produkty jak ziemniaki czy nawet pomidory potrzebują wysokiej temperatury. Dlatego zwykle owijamy je szczelnie samą folią i umieszczamy nie na ruszcie, ale bezpośrednio na rozgrzanym węglu (najlepszy będzie brykiet). Ponieważ takie produkty
Kulinarna Pokusa