ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:141/185)

Zalewajka 155

cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się  nie rozpadła. Ja dałam tyle kiełbaski i grzybków gdyż gotowałam tylko dla dwóch osób ;) 2. Podczas(...)można - daje sobie sama taką dyspensę ;)  gdyż i tak staram się dbać o mój delikatny brzuch więc takie małe co nieco gotowego produktu nie powinno zaszkodzić. 3. Gdy ziemniaki będą już miękkie to w kubku mieszamy śmietanę z 1 dużą łyżką tego gotowego barszczu z 1 płaską łyżką mąki z kilkoma łyżkami wody z gotującej się zupy aby zahartować

Gotowanie...to proste !
Zrazy z karkówki wg Aleex 114

mnie), trzeba kilkoma przykryć płat karkówki. 4. Plaster mięsa oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Z jednej strony posmarować musztardą. 5. Na musztardzie ułożyć plastry boczku, paseczki cebuli i ogórka. Zwinąć mięso, tworząc zraz. Można zabezpieczyć zraz wykałaczkami. 6. Każdy zraz obtoczyć w mące, nadmiar otrzepać. 7. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść zrazy i zrumienić je. Przełożyć(...)zrazy na małym ogniu około 1 godziny. 10. Po tym czasie sprawdzić konsystencję sosu. Jeśli nam odpowiada, zostawić. Gdyby był zbyt rzadki, lekko zagęścić go mąką. 11. Podawać z ziemniakami lub kaszą i wyrazistą surówką. Smacznego

W mojej kuchni
SPAGHETTI BOLOGNESE , W NOWEJ, ZDROWSZEJ ODSŁONIE 211

bardzo zaskajujące doświadczenie. U nas warte kolejnego i jeszcze następnego powtórzenia. Dla niezdecydowanych polecam tym bardziej! Bardzo fajny smaczek nadało potrawie tofu wędzone, dla mnie bomba, jak dodatek wędzonego boczku... :-)Składniki:- 2 kostki tofu (u mnie jedno wędzone, drugie zwykłe)- 3 cebule- 1/2 główki czosnku- passata pomidorowa ok.700g- ketchup wg uznania- sól, pieprz do smaku- chili do smaku (nie trzeba(...)mielonym. Dolać passatę pomidorową, doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-)U mnie z makaronem orkiszowym. Można także posypać parmezanem (wegańskim). Na drugi dzień sos jest jeszcze smaczniejszy. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rolady z mięsa mielonego - wołowego. 952

przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, , papryka wędzona mielona, papryka słodka mielona bułka tarta do obtoczenia roladek Cebulę, boczek, pieczarki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Najpierw podsmażamy na odrobinie oleju boczek oraz cebulę, następnie dodajemy pieczarki i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dzielimy mięso(...)czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około 30 minut (w między czasie obracamy rolady). W razie potrzeby zagęścić sos mąką. Podajemy z kluskami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 144

małą kapustką. Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową,bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie(...)puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie

potrawyregionalne
Barszcz czerwony tradycyjny 148

jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów(...)łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 204

sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki(...)koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. W tym momencie zupę można zabielić łyżką śmietany, ja tego nie robię, wolimy czysty barszczyk. Zupę podaję posypaną natka pietruszki z osobno ugotowanymi ziemniakami. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych 207

mięsa. Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej w proszku, następnie wyrabiamy jednolite ciasto. W zależności od rodzaju ziemniaków, gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy trochę więcej mąki pszennej. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3cm, następnie tniemy na równe kawałki, z których formujemy kulki o średnicy(...)oleju. Dufinki ziemniaczane podajemy najlepiej gorące, lub jeszcze ciepłe. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Cebulowe krążki – onion rings Pulpety w sosie pomidorowym Młoda kapusta zasmażana z boczkiem   Artykuł Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Gulasz wołowy z winem i kurkami 120

Bardzo stary przepis, znalazłam go w moim zeszycie z datą marzec 1994 rok. Trochę to odległe czasy, ha ha Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wrzucić masło i rozgrzać patelnię. Obsmażyć słoninkę, aż powstaną chrupiące skwarki, wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Zdjąć wszystko z patelni i dodać pokrojone mięso w małe kawałki. Wlać(...)potrzeby dolewać wodę. Można zagęścić sos 1 łyżką mąki wymieszaną w małej ilości wody. Wlać tak rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z kaszą lub ziemniakami, kaszą kluseczkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti carbonara 407

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny

Kuchnia Pełna Pasji
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem 132

Roladki drobiowe ze śliwkami i serem Poza sezonem te pyszne roladki, można przygotować z suszonych śliwek. Roladki również dobrze smakują, otulone boczkiem. Ja podałam je z kaszą kuskus, bo bardzo ją uwielbiam. Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny śliwki węgierki - 6 szt + do dekoracji ser żółty wędzony - 4 plastry sól i pieprz przyprawa do kurczaka Panierka: jajko(...)sera, zwinąć w roladkę. Panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z kaszą lub ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Shepherd`s pie czyli zapiekanka pasterza 131

Lubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny(...)mięsa lub warzyw 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 marchewka 200 g zielonego groszku, mrożonego 1 łyżka masła Puree z kalafiora 50 g wędzonego boczku 1 duży kalafior 2 jajka 50 g utartego sera 4 plastry boczku 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego 1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej Groszek wysyp na durszlak aby się rozmroził. Pokrój cebulę

codojedzenia
Zrazy w sosie kurkowym 163

Mięso wołowe pokroić w plastry. Dokładnie rozbić, doprawić z obydwu stron solą pieprzem i papryką słodką. Boczek pokroić w paski, cebulkę w piórka. Na każdym plastrze mięsa położyć paseczek boczku, kilka piórek cebuli, kawałek ogórka kiszonego, dwa grzybki suszone. Zawinąć mięso w rulon tworząc zraza. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeśli(...)razie potrzeby podlać wodą. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Powoli wlewać rozmieszaną mąkę do mięsa i zagotować. Wymieszać. Można dodać trochę śmietany. Podawać z ziemniakami, to było pycha

Kuchnia Pokoleń
Inny Wymiar w sercu Warszawy 155

Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ).  Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki z ziemniakami, (taki możemy zjeść u kochanej Babci podczas niedzielnego obiadu) Inny wymiar proponuję nam polską wersję burgera w bułce wypiekanej na miejscu, polskimi burakami oraz świeżym chrzanem (29 zł). W karcie dań(...)Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem (17-30 zł).        Restauracja posiada odrębną bardzo rozbudowaną kartę alkoholi. Wybór win jest naprawdę spory już na wejściu „wita” nas cała ściana różnorodnych

Wylizany Rondel
Knedelki z mięsem mieszanym 143

małym ogniu. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Dolewałam partiami rosół. Masa ma być zwarta, ale nie rzadka. Odstawiłam do wystudzenia. Ziemniaki wyłożyłam na deskę. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko i dodałam żółtko, oprószyłam szczyptą soli. Zagniotłam ciasto. Oderwałam kawałeczek ciasta, lekko spłaszczyłam na dłoni i do środka włożyłam małą łyżeczkę farszu. Zlepiłam(...)zagotowaniu, wypłynęły na wierzch. Gotowałam jeszcze około 5 minut i wyjęłam łyżką cedzakową. Wszystkie knedelki włożyłam na półmisek i od razu polałam gorącym tłuszczem ze skraweczkami z topionego boczku. Teraz już można się nimi zajadać. Do knedelków można podać   ulubioną surówkę i obiad gotowy. Zachęcam Was do zrobienia takich knedelków przy okazji zrobieniu rosołu na niedzielny obiad. Życzę SMACZNEGO

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania