suchej patelni. Gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać dodajemy cebulkę i smażymy razem aż cebula się nie zarumieni. Gdy warzywa są gotowe wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy białą kiełbasę, podsmażony boczek i cebulkę. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy razem przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy połowę dobrze rozmieszanego zakwasu na żurek (bez czosnku i przypraw) i próbujemy, czy smak(...)jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu. Gotowe! Żurek doskonale smakuje z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Można też dodać do niego ugotowane ziemniaki. Żurek można zabielić śmietaną roślinną, choć nie jest to konieczne. * Kupując białą kiełbasę należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ona mleka lub jego śladowych ilości
Dieta bez mlekatwardego sera o wyrazistym smaku (użyłam gran padano) ewentualnie szczypta gałki muszkatałowej sól, pieprz do smaku 1. Mrożone warzywa blanszujemy w wodzie (podgotowujemy przez około 5-10 minut) 2. Ziemniaki jeśli są wczorajsze, przegniatamy/przeciskamy przez prasę i przekładamy na patelnie razem z masłem. Podgrzewając aby masło się rozpuściło, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz, ewent. gałkę, 2 łyżki(...)koniec posypujemy reszta sera żółtego oraz sera dojrzewającego. Pieczemy w 180 stop. przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego !!! Ps. do puree możemy dodać podsmażoną kiełbaskę, boczek lub cebulkę :) Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl
Gotowanie...to proste !kawałek jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek kiszony, papryka, ... żurek Zasada 1 - Zero pieczywa Proponuje zrezygnować z pieczywa. Ja tak robię od lat. Dzięki czemu(...)godzin gdy miesza się węglowodany z białkami. Zasada 2 - Neutralne dodatki Komponując sałatki trzeba pamiętać by nie znalazły się tam produkty węglowodanowe jak ziemniaki, ryż czy makaron lub kukurydza... Podobnie w farszu do jajek - jeśli ktoś tak praktykuje. Przygotowując śledzie pomijamy np. rodzynki - kiedyś była to moja
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy formując kulę. Układamy na blaszce wyłożonej(...)wysuszą się nadmiernie podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z pyzami i pieczemy około 40 minut. Przed pieczeniem możemy delikatnie spryskać pyzy wodą. Pyzy podajemy ze smażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą, w zależności od tego co Wam zalega w lodówce;) Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnypierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc w nim kukurydzianą podstawę z delikatnym pstrągiem i ukochanym(...)dzisiejszego, marcowego słońca :) Czas zakasać rękawy i przygotować to świetne danie! Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem Potrzebujesz: 1 puszka kukurydzy 3 ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanafarszu i też później na talerzu. No i koniecznie z pieprzem ziołowym. ser biały ziemniaki 1 duża cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy mąka ciepła woda szczypta soli olej Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem i pokrojoną usmażoną cebulką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki(...)krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną. Tyle pierożków do ugotowania A tu już ugotowane
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieselera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek * przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie(...)całość przyprawiam domową wegetą, roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Gotuję około 3 minuty i na koniec wlewam zalewę z buraczków. Mieszam i wyłączam gaz. Zupka jest gotowa. Podaję z ziemniakami,jajkiem,lub uszkami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródokoło 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę) · około 8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej) lub boczku · zioła prowansalskie · łyżka sosu sojowego jasnego · papryka czerwona · sól, pieprz(...)Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką
Mania Gotowaniaboczkiem i cebulką są rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku(...)kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. 1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna zupa na mroźne zimowe dni, zachęcam do gotowania. Użyłam tutaj czerwonej fasoli z puszki, można samemu ją ugotować tylko dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolę na
Moje Małe Czarowanieczosnku- sól i pieprz do smaku- mąka pszenna Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu(...)liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula. Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym, np. grzybowym lub pieczarkowym. Jednym słowem, jak kto lubi. I na koniec pytanie. Czy „te gołąbki”, to naprawdę gołąbki? Dla mnie - tradycyjne
mojewypiekiinietylkookoło 30 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się szklista, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję(...)misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja high - 3-4 godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip_mini { display
Cztery Fajeryokoło 30 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się szklista, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję(...)misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja high - 3-4 godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip_mini { display
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoleju sól 5-7 dkg roztopionego masła mielona czerwona słodka papryka - do dekoracji Sposób wykonania : Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia o średnim sitku. Zmielone ziemniaki wsypać do miski, dodać pozostałe składniki ( jajko, olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną ), doprawić solą do smaku i wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Następnie formować z ciasta wałeczki o średnicy(...)gotującej osolonej wody. Gotować kilka minut. Odcedzić, polać roztopionym masłem, wymieszać. Gorące rozłożyć na talerze i posypać mieloną czerwoną słodką papryką. Można je też polać stopionym świeżym boczkiem, pokrojonym na małe kawałki. Jeśli ktoś nie lubi masła, można je polać olejem roślinnym, będzie zdrowiej i równie smacznie
Przepisy i porady kulinarne