kiełbasy śląskie5 ogórków kiszonychkoncentrat pomidorowyliść laurowyziele angielskie1l bulionusłodka paprykaostra paprykaolej do smażeniaopcjonalnie łyżka kwaśnej śmietanyWykonanie:Łopatkę kroimy z dużą kostkę. Podsmażamy na oleju, przekładamy do osobnego garnka. Wędlinę i boczek podsmażamy na oleju po łopatce. Przekładamy do mięsa. Na końcu podsmażamy cebulę i tez przekładamy do garnka z mięsem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą(...)czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku.Podajemy z bagietką, ale można oczywiście z ziemniakami lub kaszą - wg upodobań smakowych
Walijskie PichcenieSól pieprz Sposób przygotowania Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka postawionego na niewielkim palniku ( temperatura nie może być zbyt wysoka) i pozwalamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku, liście laurowe i połowę majeranku przesmażając całość. Do podsmażonej cebuli dodajemy obrany seler pokrojony w słupki i marchew obraną(...)pokrojona w plastry. Całość smażymy 1-2 min, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowane wcześniej obrane ze skórki pokrojone w talarki buraki (możemy również dodać buraki surowe, pamiętając jednak ze należy je wtedy dłużej gotować), przyprawiamy cukrem, octem, pieprzem i solą. Całość gotujemy
Miód i pieprzZabiegana ostatnimi czasy miałam naprawdę mało czasu na dobry obiad. Kiedyś w kolejce nawiązałam rozmowę z panią z Rosji, która podała mi ciekawy przepis na smażoną
Przepisy Aleksandrypołówki. Przepisy na każdą z potraw znajdziecie klikając w zdjęcie poniżej lub w linki przy zdjęciach. ZUPY ZUPA KREM Z POMIDORÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CIEMNYM PIWEM ZUPA KURKOWA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ BULION Z JAJKIEM I SEREM HALLOUMI TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ(...)KREM Z PAPRYKI Z TEQUILĄ PRZYSTAWKI I SAŁATKI SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK I KURCZAKIEM BRUSCHETTA Z POMIDORAMI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ DIJON SAŁATKA Z BOCZKIEM I TRUSKAWKAMI SAŁATKA Z JEŻYNAMI SAŁATKA Z GRIILLOWANYCH WARZYW Z SEREM HALLOUMI CARPACCIO Z CUKINII SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA CEZAR SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM CARPACCIO
nietylkopasta.plsmalec) PRZYGOTOWANIE: Plastry wołowiny rozbijamy-ale żeby nie uszkodzić mięsa.. Każdy plaster smarujemy odrobiną musztardy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Na najszerszym miejscu płata układamy po kawałku chleba, cebuli, boczku i ogórka. Całość zawijamy-jeżeli trzeba spinamy wykałaczką. Do brytfanny z grubym dnem wkładamy masło klarowane, kiedy jest wystarczająco gorące wkładamy zrazy-zawsze zawinięciem do dna.Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni. Kiedy(...)godziny do piekarnika. Po 40-45 minutach sprawdzamy,czy bulionu nie należy uzupełnić.Po 1,5 godzinie sprawdzamy miękkość mięsa. Jeżeli mięso jest wystarczająco miękkie-wyłączamy piekarnik. Do podania: ziemniaki kopytka buraczki mogą być z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/buraczki-podawane-na-ciepo.html
Kopystką po garachsuchej patelni. Gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać dodajemy cebulkę i smażymy razem aż cebula się nie zarumieni. Gdy warzywa są gotowe wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy białą kiełbasę, podsmażony boczek i cebulkę. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy razem przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy połowę dobrze rozmieszanego zakwasu na żurek (bez czosnku i przypraw) i próbujemy, czy smak(...)jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu. Gotowe! Żurek doskonale smakuje z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Można też dodać do niego ugotowane ziemniaki. Żurek można zabielić śmietaną roślinną, choć nie jest to konieczne. * Kupując białą kiełbasę należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ona mleka lub jego śladowych ilości
Dieta bez mlekatwardego sera o wyrazistym smaku (użyłam gran padano) ewentualnie szczypta gałki muszkatałowej sól, pieprz do smaku 1. Mrożone warzywa blanszujemy w wodzie (podgotowujemy przez około 5-10 minut) 2. Ziemniaki jeśli są wczorajsze, przegniatamy/przeciskamy przez prasę i przekładamy na patelnie razem z masłem. Podgrzewając aby masło się rozpuściło, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz, ewent. gałkę, 2 łyżki(...)koniec posypujemy reszta sera żółtego oraz sera dojrzewającego. Pieczemy w 180 stop. przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego !!! Ps. do puree możemy dodać podsmażoną kiełbaskę, boczek lub cebulkę :) Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl
Gotowanie...to proste !kawałek jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek kiszony, papryka, ... żurek Zasada 1 - Zero pieczywa Proponuje zrezygnować z pieczywa. Ja tak robię od lat. Dzięki czemu(...)godzin gdy miesza się węglowodany z białkami. Zasada 2 - Neutralne dodatki Komponując sałatki trzeba pamiętać by nie znalazły się tam produkty węglowodanowe jak ziemniaki, ryż czy makaron lub kukurydza... Podobnie w farszu do jajek - jeśli ktoś tak praktykuje. Przygotowując śledzie pomijamy np. rodzynki - kiedyś była to moja
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy formując kulę. Układamy na blaszce wyłożonej(...)wysuszą się nadmiernie podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z pyzami i pieczemy około 40 minut. Przed pieczeniem możemy delikatnie spryskać pyzy wodą. Pyzy podajemy ze smażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą, w zależności od tego co Wam zalega w lodówce;) Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnypierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc w nim kukurydzianą podstawę z delikatnym pstrągiem i ukochanym(...)dzisiejszego, marcowego słońca :) Czas zakasać rękawy i przygotować to świetne danie! Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem Potrzebujesz: 1 puszka kukurydzy 3 ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanafarszu i też później na talerzu. No i koniecznie z pieprzem ziołowym. ser biały ziemniaki 1 duża cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy mąka ciepła woda szczypta soli olej Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem i pokrojoną usmażoną cebulką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki(...)krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną. Tyle pierożków do ugotowania A tu już ugotowane
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieselera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek * przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie(...)całość przyprawiam domową wegetą, roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Gotuję około 3 minuty i na koniec wlewam zalewę z buraczków. Mieszam i wyłączam gaz. Zupka jest gotowa. Podaję z ziemniakami,jajkiem,lub uszkami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródokoło 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę) · około 8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej) lub boczku · zioła prowansalskie · łyżka sosu sojowego jasnego · papryka czerwona · sól, pieprz(...)Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką
Mania Gotowaniaboczkiem i cebulką są rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku(...)kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. 1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię