składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól(...)smaku. Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię
W kuchennym oknie Ewyśmietany 18, grzanki, natka pietruszki. Przygotowanie Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu(...)papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natka pietruszki. Można również dodać podsmażony boczek
Z miłości do słodkościKapuśniak w środku lata???😉 Niestety nic na to nie poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem(...)apetyczna, jasna i pysznie kwaśna. Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek Wykonanie : Pierś zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie
Walijskie Pichceniekostkę. • Czosnek obrać i drobno posiekać. • Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. • W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek. • Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek i chwilkę dalej poddusić. • Wrzucić kapustę i podlać 1/2 szklanki wody. • Dołożyć wszystkie przyprawy, dosolić do smaku. • Dusić(...)duża porcja. Młoda kapusta ma dużo wody i „znika” podczas obróbki termicznej. Ta porcja wystarczyła więc tylko dla czterech osób. Jedliśmy z młodymi ziemniakami pieczonymi z serem feta. Przepis wkrótce na blogu
To co kochamposolonej wodzie do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną drobniutko salami lub jakieś wędliny czy boczku, jajko,pieprz oraz 3 łyżki startego na drobnych otworach tarki sera. Kawalek sera pokroić w kostkę około 1 cm. Z ryżu uformować kulki wielkości dużej mandarynki i w każdą(...)przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Kulki można też upiec w piekarniku. Można je podawać ciepłe zamiast ziemniaków czy kaszy lub jako samodzielne danie np z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki. SMACZNEGO
zielonacukinkawodzie jeszcze ciepło przecisnąć przez praskę lub dokładnie tłuczkiem utłuc, przełożyć do dużej miski, wyrównać wierzch, przekoić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki, w puste miejsce do wierzchu ziemniaków wsypać mąki tortowej, dodać mąkę ziemniaczaną, sól ziołową, posiekany koperek, jajko i szybko zagnieść ciasto, robię to w dużej misce na podsypanej mąką desce z porcji ciasta rolować wałek, lekko(...)kopytka wkładać kopytka do wrzącej, osolonej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz - dokonale smakują polane masłem, z okrasą z boczku lub do gulaszu, sosu...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach na golonce przyrządzić można(...)regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba
KUCHNIA POLSKAoraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować(...)oregano i solą, jeśli trzeba. Sos pomidorowy: Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli. Przygotowanie roladek: Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzoneinne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni , oraz ze słodkimi ziemniakami . Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki czosnku 800-1 l bulionu 250 ml mleka(...)boczku Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Dynię i jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, czosnek obieramy 3. W moździerzu ucieramy ziela angielskie, tymianek, sól i pieprz 4. Kawałki dyni oprószamy przyprawami, skrapiamy oliwą i razem z czosnkiem pieczemy ok 30 min, następnie dodajemy kawałki jabłek i pieczemy kolejne 30-20 min 5. Boczek rumienimy na odrobinie
Słodki KompromisDodaj płyn z marynaty i smaż aż alkohol odparuje. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie marchewkę i seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem, dopraw solą i gotuj gulasz około godziny. Na suchej patelni(...)masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj do gulaszu, wymieszaj i zagotuj. Gotowy gulasz posyp natką pietruszki i podaj z kopytkami, ziemniakami lub kaszą. The post Gulasz mięsny z dzika appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaząbki czosnku 3-4 łyżki masła klarowanego przyprawy: vegeta, pieprz z moździerza, sól, majeranek. lubczyk. maggi. 2 liście laurowe. 6 ziaren ziela angielskiego, 10-15 ziaren czarnego pieprzu. WYKONANIE: boczek kroimy na cienkie paski, cebulę w piórka i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia, na tej samej patelni smażymy pokrojone w małą kostkę:marchewkę, pietruszkę, seler przyprawione solą, pieprzem(...)zalewamy wrzątkiem, żeby nie powstawały szumowiny, pomidory nacinamy na górze, zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem przypraw i czosnku, następnie ziemniaki kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i lubczyku wszystkie składniki łączymy, dodajemy ogórki pokrojone w cienkie słupki, wlewamy wodę z ogórków i wszystko gotujemy
Kuchnia Beatyzwykłym garnku możecie zrobić korzystając z poniższych kroków. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Do misy multicookera wlewamy wodę, wybieramy program SOUP i czas 1 godzina. Gdy boczek się usmaży wrzucamy do wody i na pozostałej na patelni oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulkę. Dodajemy ją do mięsa i gotujemy dalej. W tym czasie szatkujemy kapustę i dokładamy(...)liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat i posiekany koperek według uznania. Podajemy z pieczywem czy jak kto woli z młodymi ziemniakami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder ManufactureRoladki schabowe zawijane z boczkiem i serem to smaczne danie obiadowe. Dzisiejsze obsmażyłam i udusiłam na patelni, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na 6 roladek ) - 6 większych plastrów schabu - 6 plastrów wędzonego boczku - 6 plastrów sera żółtego - czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Wykonanie Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka(...)cienkie kotlety, na każdy z nich układam po plastrze boczku i plastrze sera, całość zwijam w roladkę, po bokach spinam wykałaczkami. Tak przygotowane roladki nacieram wszystkimi przyprawami i przekładam na rozgrzaną patelnie polaną niewielką ilością oleju. Roladki obsmażam na większym ogniu ze wszystkich stron do zrumienienia. Zmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła
Kuchnia z widokiem na ogródGrill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona(...)wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty. W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg. cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki mąka 4 łyżki jaja 2 szt. roztopione masło 1 łyżka masło do wysmarowania
Kuchnia Paulettes