ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:153/185)

Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 243

schab I właśnie znów schab jest dzisiaj na tapecie, znaczy się w kuchni Schab faszerowany grzybami to kolejna propozycja na nacinanie schabu wzdłuż i faszerowane go. Ostatnio farszem był boczek , teraz proponuję wykorzystać jako farsz grzyby, które jeszcze są w lasach- duszone podgrzybki z cebulą, świeże grzyby można zastąpić suszonymi. Polecam też dwa inne przepisy na schab pieczony w niskiej(...)wstawiamy do lodówki. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystujemy do obiadu krojąc go w dość grube plastry. Sos z pieczenia dopełnia smaku mięsa i zostanie wykorzystany jako dodatek do ziemniaków i surówki. Smacznego! The post Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 153

Kawałki mięsa przekładamy do dużej brytfanki. Wołowinę kroimy na duże kawałki o wielkości około 5 na 8 cm i osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Na patelnie z wytopionym tłuszczem po boczku dodajemy nieco oleju, aby powstała warstwa na ok. 2 mm. Włączamy średni gaz. Kiedy tłuszcz prawie zacznie dymić przyrumieniamy wołowinę. Jednorazowo umieszczamy na patelni zaledwie kilka kawałków mięsa(...)kupić małe cebulki to wówczas dodajemy je zdecydowanie w całości. Gotujemy wszystko razem około 5 minut, aby smaki się połączyły. Danie jest gotowe. Możemy podać je z gorącą bagietkę, ziemniakami, ryżem lub jak my z pyzami. Smacznego

Kolizje Smaków
Marmolada z buraków – Battlefield V – kuchnia okupacyjna 158

chwilę skupić się nad kwestią odżywiania się przez polską ludność podczas trwającej wojny. Zwłaszcza, że dzisiejsze czasy przyzwyczaiły nas do kulinarnych dylematów kalibru: zjeść na obiad ramen z boczkiem czy szakszukę ze szpinakiem? Nie owijając w bawełnę – niestety głód figurował w menu nader często. Racje wyznaczone przez okupanta były drastycznie małe, dlatego miejscowa ludność musiała wykazywać się niezwykłą(...)tłuszczu MARMOLADA Z BURAKÓW BATTLEFIELD V dżem z pieczonych buraków z dodatkiem przypraw korzennych 90 min 3 zł 4 porcje proste POTRZEBUJESZ piekarnik lub garnek blender lub tłuczek do ziemniaków patelnia Składniki Koszt burak – 2 szt. (400g) cukier – 4-6 łyżek (albo więcej) sok z ½ cytryny szczypta mielonych goździków lub cynamonu sól – szczypta Razem 3 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE

Nerds Kitchen
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 169

QUESADILLA Z JAJECZNICĄ I BOCZKIEM Składniki na 2 porcje: 4 jajka 2 pełnoziarniste tortille 1/2 małej cebuli 2 cienkie plastry boczku 40g sera żółtego (u mnie cheddar, dojrzewający 14 miesięcy) 1 łyżeczka masła klarowanego Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: Na maśle smażymy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i boczek aż się zarumienią. Wbijamy dwa jajka i mieszamy przy pomocy(...)Wydrążamy środek łyżeczką. Kroimy w kosteczkę. Mieszamy z jajkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej rzepakowy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem i ziołami. Następnie dodatkowo zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 10. PASTA JAJECZNA Z SEREM FETA Składniki: 3 jajka 1/3 kostki sera feta półtłustego 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieprz czarny Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą i obieramy

Czarnawisienka
Jak przygotować wigilijną kolację 114

Boże Narodzenie podtrzymywał ciepło domu rodzinnego i przede wszystkim pamiętał o tradycyjnych świątecznych smakach i zapachach regionu. Dlatego tez  moje święta pachną barszczem z grzybami, kapustą, pieczonym boczkiem z majerankiem, piernikiem i skórką pomarańczy, którą dodaję do sernika.   Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję(...)Mamy szansę jakoś wybrnąć z opresji? - Na za słoną zupę istnieje świetne rozwiązanie. Jeżeli po spróbowaniu okaże się, że zupa jest zbyt słona, to wystarczy dodać do niej surowego ziemniaka i gotować przez przynajmniej 10 minut. Ziemniak pochłonie nadmiar soli. Trzeba pamiętać o jego wyjęciu! Jeżeli danie jest za ostre, to zabielamy je śmietaną lub jogurtem, albo dodajemy miód

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 151

Żeberka grillujemy w niskiej temperaturze, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla. Czas pieczenia bezpośrednio na ruszcie, w zależności od grubości porcji, to około 10 do 20 minut z każdej strony. Boczek na grilla kroimy w plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając(...)około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut. Ziemniaki , które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową przez około 30 -50 minut

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 176

Żeberka grillujemy w niskiej temperaturze, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla. Czas pieczenia bezpośrednio na ruszcie, w zależności od grubości porcji, to około 10 do 20 minut z każdej strony. Boczek na grilla kroimy w plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając(...)około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut. Ziemniaki , które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową przez około 30 -50 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny 131

czego podaje się taki zdrowy wiosenny sos? Do absolutnie wszystkiego. Dostaniemy go nawet do sznycla czy sztuki mięsa, ale tradycyjne połączenie to albo wegetariańska wersja z jajkiem i pieczonymi ziemniakami, albo z mięsem zamiast jajek. Gdzie można spróbować takiego przysmaku? Absolutnie w każdej tradycyjnej knajpie a jest ich w mieście bardzo wiele, bo mieszkańcy naprawdę się tam stołują. Nazywa się(...)logiem Café Wacker. Moje ulubione danie, to rodzaj wielkiej pyzy nadziewanej mięsem ( Kartoffelklöße ), którą u Solzera podają z kapuchą, nadziewają wątróbką i polewają ciemnym sosem pieczeniowym na bazie boczku. W innych miejscach nazywa się to często nesterhebbes. Nie wiem czy dacie radę zjeść to z przystawką np. serkiem handkäse, ale na pewno dobrze pasuje do niej wino jabłkowe. Nie zapomnijcie

Ugotowane pozamiatane
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 148

jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru(...)dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę.  Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż by nie? Porwać w rękach chrupiąca bagietkę i wytarzać

Right Behind The Kitchen
Pierogi z kaszą gryczaną 201

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 187

dodawać do panierki. dostępne raczej w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w zwykłych marketach wegański parmezan z migdałów i płatków drożdżowych – np. do posypania makaronu ser z…ziemniaka. Nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco i dość intrygująco DO SERNIKA – tofu (powstanie słynny tofurnik do złudzenia przypominający klasyczny sernik   Twarożek z nerkowców Twarożek z tofu Szczypiorek Olej rzepakowy(...)kuchni jeśli stosujemy dietę wykluczającą produkty zwierzęce: płatki drożdżowe – nadają serowy posmak czarna sól – imituje smak jajka wędzona papryka – nadaje potrawom dymny aromat, trochę przypomina boczek. nasiona strączkowe (fasola, ciecierzyca, soja) – dzięki wysokiej zawartości białka zastępują mięso, ponadto są sycące i mają dość wszechstronne zastosowanie – nadają się zarówno do słodkości, jak i do dań obiadowych

Powiedz dietom nie
Wiosenne porządki - czyli sprzątamy samochód na wiosnę (wnętrze auta) 153

głoszą co kto i po jakim czasie znalazł w aucie - a to zużyte chusteczki pod siedzeniem, a to niedojedzona kilkumiesięczna kanapka w kieszeni drzwi, a nawet znalezione wiosną kiełkujące ziemniaki przywiezione jesienią ze wsi... Takich "skarbów" jest wiele, a w szczególności znajdują je celnicy na granicy drogowej podczas rutynowej kontroli. Wiemy, co mówimy - w końcu wielu już było zaskoczonych(...)fotelik. Więc pierzemy tapicerkę, nawet tę ciemną, która wydaje się być czysta. W naszym aucie dzieci nie jeżdżą, zresztą z tyłu bardzo rzadko ktoś jeździ, a siedzisko i boczki w drzwiach wyglądają strasznie. Na zdjęciach poniżej widać przed i po. tylna kanapa przed praniem tylna kanapa po praniu i wyschnięciu Jak dobrze wyczyścić tapicerkę by nie zostały ślady? Możemy użyć

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Grillowany łosoś – szybko i smacznie 181

Wiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 203

oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście(...)naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę w Polsce, nie tylko dziką W Polsce też możemy zbierać

Chilli Czosnek i Oliwa
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 154

kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle.  Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu(...)takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka     Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek

Cooking Monster