Dawno nie robiłam szarych klusek. Są szare bo do ich zrobienia potrzebne są starte ziemniaki a te utleniają się podczas obróbki i ciemnieją. Małe porcje masy formowane w kluseczki można wrzucać na wrzątek łyżeczką, tak ja zwykłe kluski kładzione. Można też przetrzeć ją przez sito o dużych okach tak jak galuszki. A można wylać na zmoczoną deskę i odkrawać nożem paski i zrzucać je bezpośrednio do garnka. Zrobicie jak będziecie chcieli - mnie najwygodniej było przygotować je przy pomocy łyżeczki.Szare kluski do... czytaj dalej...
Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Ojej - ale bym zjadła tak pysznie wyglądają... moja Babcia posypywała jeszcze pokruszonym twarogiem. Dziekuję za inspirację :)))
Iza, Twoje zdecydowanie ładniejsze niż te co nam pokazywali na warsztatach Blogerchefa. I tamte były pół na pół z gotowanymi. Ślinka mi leci...;-)
pewnie przepisów i sposobów przygotowania jest przynajmniej kilka - u mnie w domu Babcia robiła z samych surowych
Do języka potocznego weszło powiedzenie z kabaretowej, radiowej Trójki - "Kocham pana, panie Sułku"!Ja też - Kocham Panią, Pani "Smaczna Pyzo"!
Fajne:) Nie jadlam takich ani nie robilam ale wszystkie Twoje kluski pysznie wygladaja :)
ojej, ale wyznanie ! dziękuję :) jednak pozwolisz, że nie odpowiem tak jak Pan Sułek odpowiadał Elizie bo to byłoby trochę niegrzecznie chyba :D
I kto by pomyślał, że takie danie ( robię z maluśkimi zmianami) jest pocieszycielem mojej córci na wszelkie smutki i troski,hehe-pozdrawiam,Bożena.
Zrobiłam dzisiaj na obiad, pycha!!! No i mniej pracy niż przy pyzach ;) a smak zbliżony.
Och szare kluchy smak dzieciństwa jak ja je wtedy nie cierpiałam a gdy dorosłam zatęskniłam za nimi za moją babcią i niestety nigdy mi takie nie wyszły w smaku i kolorze.Ale teraz dzięki internetowi odkryłam prawdziwy przepis na szare kluchy, dlatego szare gdyż jeżeli starte ziemniaki trochę postoją to ciemnieją.Babcia zawsze wyciskała starte ziemniaki przez gazę odstawiała zlany sok a osad z soku dodawała do ciasta.