Szare kluski - kluski ziemniaczane

Szare kluski - kluski ziemniaczane

Szare kluski - kluski ziemniaczane

Dawno nie robiłam szarych klusek. Są szare bo do ich zrobienia potrzebne są starte ziemniaki a te utleniają się podczas obróbki i ciemnieją. Małe porcje masy formowane w kluseczki można wrzucać na wrzątek łyżeczką, tak ja zwykłe kluski kładzione. Można też przetrzeć ją przez sito o dużych okach tak jak galuszki. A można wylać na zmoczoną deskę i odkrawać nożem paski i zrzucać je bezpośrednio do garnka. Zrobicie jak będziecie chcieli - mnie najwygodniej było przygotować je przy pomocy łyżeczki.Szare kluski do... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kluski, sosy, boczek, pieczenie, ziemniak, ziemniaki, przepisy z ziemniakami, boczek w sosie, pieczony boczek, pieczone ziemniaki

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
wojkam5, 19 lutego 2014 11:28:13

Ojej - ale bym zjadła tak pysznie wyglądają... moja Babcia posypywała jeszcze pokruszonym twarogiem. Dziekuję za inspirację :)))

30-ileś, 19 lutego 2014 11:37:45

o rany! uwielbiam takie :)

Ewa Szczepińska, 19 lutego 2014 13:21:54

Oj zjadłabym, pycha.

Justyna Żak, 19 lutego 2014 14:00:40

dawno takich nie jadłam, smacznie wygląda:)

Marzena, 19 lutego 2014 14:15:07

Iza, Twoje zdecydowanie ładniejsze niż te co nam pokazywali na warsztatach Blogerchefa. I tamte były pół na pół z gotowanymi. Ślinka mi leci...;-)

Iza Kulińska, 19 lutego 2014 14:18:55

pewnie przepisów i sposobów przygotowania jest przynajmniej kilka - u mnie w domu Babcia robiła z samych surowych

Iza Kulińska, 19 lutego 2014 14:19:56

można podać na wiele sposobów - jak kto woli i lubi :)

Anonymous, 19 lutego 2014 19:37:34

Do języka potocznego weszło powiedzenie z kabaretowej, radiowej Trójki - "Kocham pana, panie Sułku"!Ja też - Kocham Panią, Pani "Smaczna Pyzo"!

Marzena, 19 lutego 2014 19:39:16

Fajne:) Nie jadlam takich ani nie robilam ale wszystkie Twoje kluski pysznie wygladaja :)

Iza Kulińska, 19 lutego 2014 21:10:54

ojej, ale wyznanie ! dziękuję :) jednak pozwolisz, że nie odpowiem tak jak Pan Sułek odpowiadał Elizie bo to byłoby trochę niegrzecznie chyba :D

Anonymous, 21 lutego 2014 15:37:25

I kto by pomyślał, że takie danie ( robię z maluśkimi zmianami) jest pocieszycielem mojej córci na wszelkie smutki i troski,hehe-pozdrawiam,Bożena.

Bon appetit mon amie, 1 marca 2014 20:49:51

Zrobiłam dzisiaj na obiad, pycha!!! No i mniej pracy niż przy pyzach ;) a smak zbliżony.

hanah30, 2 marca 2014 18:31:57

Och szare kluchy smak dzieciństwa jak ja je wtedy nie cierpiałam a gdy dorosłam zatęskniłam za nimi za moją babcią i niestety nigdy mi takie nie wyszły w smaku i kolorze.Ale teraz dzięki internetowi odkryłam prawdziwy przepis na szare kluchy, dlatego szare gdyż jeżeli starte ziemniaki trochę postoją to ciemnieją.Babcia zawsze wyciskała starte ziemniaki przez gazę odstawiała zlany sok a osad z soku dodawała do ciasta.

Anonymous, 28 maja 2014 22:31:06

Ja je kocham, a zawsze je spieprze ; (((