Moja propozycja na dzisiejszą kolację to tortilla ziemniaczana. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Tortillę można wzbogacić kawałkami boczku lub kiełbasy. SKŁADNIKI: 7 jajek, 5 średnich ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz czarny mielony, masło, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i cebulę obieram. Ziemniaki kroję w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Razem podsmażam na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Jajka wybijam
Tradycyjna kuchnia Kasijedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę.Składniki:włoszczyzna kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasylistek laurowy ziele angielskie majeranek (sporo)1/2 szkl.soku z kiszonej kapusty sól pieprz łyżka
Walijskie Pichceniestrony na patelni. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić na 8 minut do nagrzanego 190oC piekarnika. Podawać z młodą kapusta zasmażaną i młodymi ziemniakami z koperkiem. Młoda kapusta z pomidorami i boczkiem. Składniki. 1 młoda kapusta 1,5 szt. cebula 15 dag boczek wędzony 2 pomidory 5 dag masło 1 p. koperek przyprawa do dań Kucharek pieprz
Kulinarny karnet ChristopheraWe czwartek odbył się u nas grill. Oprócz całej masy mięsnego wypełnienia grillowego menu na stole zagościły ziemniaczki Witalika. Na samo wspomnienie robi mi się błogo
Moje Pyszne Siódme NieboNatomiast poniższa propozycja wydaje się najbardziej klasyczna a przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam: KUGIEL - Babka ziemniaczana Składniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem podajemy z kapustą zasmażaną Kapustę płuczemy
kgwjanczewojajko woda 1/2 łyżki oleju przyprawy : sól, pieprz, wegeta, Omasta: 2 średniej wielkości cebule 100 gram kiełbasy np. śląska 50 gram wędzonego boczku 200 ml śmietany 12 % olej, sól pieprz, wegeta Sposób wykonania: Farsz: Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam do ziemniaków. Dokładnie wymieszałam doprawiając do smaku solą pieprzem(...)pierogi, gotowałam 2-3 minuty od wypłynięcia ( trzeba pilnować żeby się nie posklejały ). Podawałam polane omastą. Omasta : Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Kiełbaskę i boczek pokroiłam w kosteczkę dodałam do zeszklonej cebulki. Gdy składniki się podsmażyły zalałam wszystko śmietaną wymieszałam i zagotowałam, doprawiłam do smaku pieprzem i wegetą. Gorącą omastą polewałam pierożki
Darcia w kuchniposypać tōm podpiyczōnōm wyndzōnkōm. Smacznego 1 ô=ło 2 mieszam 3 bałaganu, brudu 4 kilka 5 dorzuci 6 historia, opowieść 7 marchwie 8 ziemniaki 9 garście 10 gęsiego 11 szczyptę 12 kawałek 13 boczku wędzonego 14 wlejcie 15 dajcie 16 wrzućcie 17 pokrojone 18 pogotuje 19 będą 20 miękkie 21 ostudźcie 22 wszystko 23 na górze Artykuł Baniowoł inspiracja- zupa
Chop w kuchniBardzo delikatne kotlety rybne. Z reguły robie kotlety z ryb dodając do nich zmielony boczek by nie były suche. Gdzieś wypatrzyłam pomysł na połączenie ryby z ziemniakami .Chodziło mi w zasadzie o wypróbowanie pomysłu na zrobienie kotlecików gdy zostanie nam usmażonej ryby i ziemniaków. Robi się je prosto- doprawiać można na różne sposoby. Czas: 30 minut Składniki: 2 małe filety
Buniabaje w kuchnitylko. Kto lubi ziemniaki i kiszoną kapustę powinien spróbować tego pysznego dania. -- Potrzebujemy 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 cebule, 5 z. czosnku, pół kostki smalcu, sól, pieprz, paprykę ... opcjonalnie boczek lub jakąś wędzonkę. Kapustę odciskamy i kroimy, czosnek zgniatamy i siekamy, cebulę kroimy w pióra. Na smalcu podsmażamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki ucieramy
chleba naszegoświetne, także bardzo polecam! Składniki: 1,3 kg ziemniaków 1 szklanka mąki żytniej jasnej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: zetrzeć obrane ziemniaki na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Starte ziemniaki umieścić na sitku, by odsączyć nadmiar wody. Wodę wylać, a zebraną na dnie skrobię dodać do masy ziemniaczej. Dodać jajko, sól, pieprz i porcjami dosypywać mąkę cały czas mieszając. Masa(...)łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie pociąć boczek, a cebulę pokroić w piórka i poddusić na patelni żeleźniaki podawać gorące z podsmażonym boczkiem i cebulką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypływać). sznurek bawełniany spożywczy (do obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania 4 małe jajka - ok. 60 g szt (na 1 ziemniak przypada 1 jajko) 2 plasterki dowolnej suszonej szynki lub boczku świeża szałwia lub inne zioło, drobno posiekaj 1 szalotka, pokrój na ćwiartki i upiecz jak do rosołu sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony
Szybko Szybkowarjajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku 125ml słodkiej 30% śmietanki 30 dkg wędzonego boczku (w miarę chudego) 6 jajek natka pietruszki sól, pieprz kolorowy do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Białą kiełbasę obsmażamy(...)czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. 3. Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy z każdej strony na kruche chipsy. Część kruszymy i dodajemy
Kuchnia w czekoladzieobiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym Łowicz i boczkiem wędzonym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. Składniki : Gulasz : filet z kurczaka - 400 g boczek wędzony -100 g cebula - 1 szt tłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki ugotowane -1 kg mąka ziemniaczana - 250 g sól. Przygotowanie: Gulasz : Mięso(...)wędzony, również pokroić w kostkę. Na tłuszcz wrzucić mięso i boczek posypać papryką ostrą, solą, przesmażyć . Następnie obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić. Kluski śląskie : Ziemniaki przepuścić w maszynce, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta robić
Kuchnia Danusiugotowanych ziemniaków 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Farsz 500-700 g tłustszego mięsa wieprzowego (karkówka, boczek, podgardle) 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz, majeranek Okrasa słonina cebula Ciasto ziemniaczane : surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dobrze odcisnąć nad miską. Po kilku minutach zlać wodę zostawiając wytworzony krochmal. Do miski dodać odciśnięte surowe
Pieguskowa Kuchnia