roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań, typowych dla naszego regionu, nie przetrwało do naszych czasów. Mając do wyboru różnorodne(...)przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia ją groch, który po ugotowaniu dodawany jest do zalewajki razem z tłuczonymi ziemniakami. Dodatkowo zupa zagęszczona jest śmietaną z mąką i okraszona skwarkami z wędzonki. Podajemy z ciemnym chlebem. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy
Trzeci talerzobłędnie pyszne i akurat wyjechał. Złośliwa ze mnie baba, bo wysłałam mu zdjęcie obiadu. Stąd materiał do wpisu :D Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków 250 g liści szpinaku 200 g pokrojonego surowego, wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli gałka muszkatołowa, świeżo-mielony pieprz sól łyżka masła Myjemy szpinak i podsmażamy na łyżce masła aż wyparuje woda, dodajemy
Cytryna&Co.także z gotowej mieszaki przypraw zwanej Harrisa – ma w sobie wszystkie niezbędne dodatki. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta
nietylkopasta.pltradycyjna zupka świąteczna na zakwasie, z jajeczkami i białą kiełbasą jest rewelacyjna. SKŁADNIKI : 4 prędka białej kiełbasy surowej lub parzonej 2 marchewki 1-2 ziemniaki 2 cebule 1 pietruszka, kawałek selera 150 g wędzonego boczku 1 szklanka zakwasu na barszcz biały liść laurowy ziele angielskie. pieprz w ziarnkach 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane
Kulinarne Fantazje Mariolirobi się barszcz czerwony. Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych w kostkę - 1 biała część pora - 1 mała cebula
SMYKWKUCHNIjajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być koperek) sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania brytfanny plasterki tłustego, wędzonego boczku lub słoniny do wyłożenia brytfanny PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy (z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny
Moja Książka Kucharskagodzina i zamknąć pokrywę.(w zależności od jakości mięsa może zaistnieć potrzeba wydłużenia czasu o ok. 15-20 minut. Dzięki temu otrzymamy oprócz boczku bardzo aromatyczny sos, którym po zagęszczeniu zasmażką możemy polać ziemniaki. przepraszamy za jakość zdjęcia, ale fotka została zrobiona telefonem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut. Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnyWażne jednak, żeby nie piec w ten sposób całych udek, a tylko tzw. "pałki". Zdążą się porządnie upiec w środku zanim z boczku zrobi się skwarek ;) Podałam na gałązce tymianku z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz szybką sałatką :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówWitam :)Niedawno obiecałam Wam, że pojawi się tutaj przepis na sałatkę z warsztatów - oto on :) Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćcałej masy) sól pieprz olej Dodatkowo: 2 cebule wędzony boczek według uznania (ja dałam ok. 20-30 dkg) Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do ziemniaków, twarogu i jajek dodajemy cebulę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę(...)mąki). Każdy uformowany wałek kroimy pod kątem na 1-2 cm kluseczki. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się ładnie zrumienią Kluseczki wrzucamy do gotującej się wody, jak wypłyną są gotowe. Kluseczki wyjmujemy na talerz i okraszamy zrumieniana cebulą z boczkiem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna- 1 średnia cebula- 2-3 łyżki aromatycznego majeranku + 1 łyżka dodatkowo po ugotowaniu- 5 ząbków czosnku- woda- olej kokosowy bezzapachowy(...)ząbki czosnku, mieszamy.Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia.Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania, na małym palniku (u mnie
Smaczne Zdrowenazywa je kluskami "z deski" bo wrzuca się je prosto z deski do wrzątku. ja najczęściej podaję je z kiszoną kapustą i podsmażonym boczkiem. Mówię, Wam pycha!! Przepis zdradziła mi moja babcia;) Składniki:1/2 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można robotem, będzie szybciej:)). Odstawić(...)Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.Kapusta:1/2 kg kiszonej kapusty, 100 g wędzonego boczku, cebula, 250 g pieczarek, sól, pieprz, 2 liście laurowe,3 kulki ziela angielskiego.Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele, gotować ok. 1 godz
Z miłości do słodkościrzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana z mąką! :) Już w trakcie gotowania paprykarza miałam spore obawy(...)wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 papryki
Kuchnia PrezydentowejMoja Książka Kucharska KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu. Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez(...)gości na naszych stołach. Kasze nazywane były dawniej krupami. Spożywano je na terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia. Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy
Moja Książka Kucharska