obłędnie pyszne i akurat wyjechał. Złośliwa ze mnie baba, bo wysłałam mu zdjęcie obiadu. Stąd materiał do wpisu :D Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków 250 g liści szpinaku 200 g pokrojonego surowego, wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli gałka muszkatołowa, świeżo-mielony pieprz sól łyżka masła Myjemy szpinak i podsmażamy na łyżce masła aż wyparuje woda, dodajemy
Cytryna&Co.także z gotowej mieszaki przypraw zwanej Harrisa – ma w sobie wszystkie niezbędne dodatki. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta
nietylkopasta.pltradycyjna zupka świąteczna na zakwasie, z jajeczkami i białą kiełbasą jest rewelacyjna. SKŁADNIKI : 4 prędka białej kiełbasy surowej lub parzonej 2 marchewki 1-2 ziemniaki 2 cebule 1 pietruszka, kawałek selera 150 g wędzonego boczku 1 szklanka zakwasu na barszcz biały liść laurowy ziele angielskie. pieprz w ziarnkach 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane
Kulinarne Fantazje Mariolirobi się barszcz czerwony. Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych w kostkę - 1 biała część pora - 1 mała cebula
SMYKWKUCHNIjajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być koperek) sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania brytfanny plasterki tłustego, wędzonego boczku lub słoniny do wyłożenia brytfanny PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy (z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny
Moja Książka Kucharskagodzina i zamknąć pokrywę.(w zależności od jakości mięsa może zaistnieć potrzeba wydłużenia czasu o ok. 15-20 minut. Dzięki temu otrzymamy oprócz boczku bardzo aromatyczny sos, którym po zagęszczeniu zasmażką możemy polać ziemniaki. przepraszamy za jakość zdjęcia, ale fotka została zrobiona telefonem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut. Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnyWażne jednak, żeby nie piec w ten sposób całych udek, a tylko tzw. "pałki". Zdążą się porządnie upiec w środku zanim z boczku zrobi się skwarek ;) Podałam na gałązce tymianku z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz szybką sałatką :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówWitam :)Niedawno obiecałam Wam, że pojawi się tutaj przepis na sałatkę z warsztatów - oto on :) Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćcałej masy) sól pieprz olej Dodatkowo: 2 cebule wędzony boczek według uznania (ja dałam ok. 20-30 dkg) Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do ziemniaków, twarogu i jajek dodajemy cebulę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę(...)mąki). Każdy uformowany wałek kroimy pod kątem na 1-2 cm kluseczki. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się ładnie zrumienią Kluseczki wrzucamy do gotującej się wody, jak wypłyną są gotowe. Kluseczki wyjmujemy na talerz i okraszamy zrumieniana cebulą z boczkiem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna- 1 średnia cebula- 2-3 łyżki aromatycznego majeranku + 1 łyżka dodatkowo po ugotowaniu- 5 ząbków czosnku- woda- olej kokosowy bezzapachowy(...)ząbki czosnku, mieszamy.Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia.Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania, na małym palniku (u mnie
Smaczne Zdrowenazywa je kluskami "z deski" bo wrzuca się je prosto z deski do wrzątku. ja najczęściej podaję je z kiszoną kapustą i podsmażonym boczkiem. Mówię, Wam pycha!! Przepis zdradziła mi moja babcia;) Składniki:1/2 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można robotem, będzie szybciej:)). Odstawić(...)Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.Kapusta:1/2 kg kiszonej kapusty, 100 g wędzonego boczku, cebula, 250 g pieczarek, sól, pieprz, 2 liście laurowe,3 kulki ziela angielskiego.Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele, gotować ok. 1 godz
Z miłości do słodkościrzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana z mąką! :) Już w trakcie gotowania paprykarza miałam spore obawy(...)wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 papryki
Kuchnia PrezydentowejMoja Książka Kucharska KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu. Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez(...)gości na naszych stołach. Kasze nazywane były dawniej krupami. Spożywano je na terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia. Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy
Moja Książka KucharskaZupa krem z porów i ziemniaków to dobry pomysł na szybki i pyszny obiad. Taka zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami czosnkowymi, chipsami z boczku i parmezanem, tak jak ja to zrobiłam. Zupa jest wyśmienita, a przyrządzenie jej nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, ponieważ, przepis jest dziecinnie prosty. Spróbujcie Składniki: – 3 duże pory – 400g(...)wodę lub bulion, dodać ziemniaki, wymieszać dokładnie, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjąć liście laurowe i zmiksować na gładki krem. Dodać pieprz, śmietankę, w razie potrzeby dosolić, wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Przed podaniem udekorować zupę grzankami, chipsami z boczku lub startym na drobnych
Smaki ArmineSmażona kapusta 4 plastry boczku 300 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól i czarny pieprz do smaku Brązowy sos 1 mała cebula 2 łyżki masła 250 ml wywaru z mięsa 2-3 łyżki soi japońskiej 150 ml śmietanki pieprz do smaku 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Dodatkowo ziemniaczane puree z 800 g ziemniaków Cebulę obierz i zmiksuj(...)około 100 g. Rozgrzej masło i smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor około 6 minut po każdej stronie. Umaż boczek w całości, wyjmij na bok . Na wytopionym tłuszczu usmaż kapustę. Dopraw kapustę majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj na puszyste puree. Pora na sos. Cebulę pokrój drobniutko i zeszklij
codojedzeniaoleju "Kujawski ze Smakiem" z czosnkiem i bazylią 1 cebula pieprz, sól, gałka muszkatołowa Farsz: 200 g boczku 200 g dobrej wędliny 1 cebula 2-3 łyżki oleju "Kujawski ze Samkiem" z czosnkiem i bazylią 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotować masę ziemniaczaną: Ziemniaki rozgotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę. Cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a następnie
Jadło i czytadłowytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) 1 duża cebula olej sól, pieprz Opcjonalnie: boczek + cebula lub masło i bułka tarta Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą. Masę doprawić solą(...)widelcem, a następnie partiami wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut (na wolnym ogniu). Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą, ewentualnie z bułką tartą zarumienioną na maśle. (Pierogi dodatkowo podsmażyłam na patelni
Di gotujeziemniaków2 duże cebule2 jajka1 szkl mąki2 szkl. mlekasól, pieprz do smakuśmietana0,7 kg boczku surowegoWykonanie:Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy.Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno , na chrupko gdyż tak lubią u mnie dzieciaki. Można podsmażyc delikatniej. Ziemniaki tarkuje, starkowujemy również cebule. Po skończeniu tarkowania odstawiamy na pare minut, krochmal osiądzie sie na dnie, pomału zlewamy wodę. Można też
Z Majeczką w kuchni