bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :) Składniki: 2 l bulionu ok. 300 g białej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków słoiczek chrzanu (160 g) 200 ml śmietany 30 % kilka plasterków boczku surowego wędzonego majeranek sól pieprz czerwona słodka papryka olej świeży szczypiorek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy(...)papryką i gdy czosnek się zarumieni - przekładamy warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę. Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość
Taste Therapyprzypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula - 2,5-3 litry wody - sól - 2 liście laurowe(...)kulki ziele angielskie - kminek mielony - majeranek - domowa wegeta Wykonanie Kiełbasę i boczek wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaje pół łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie
Kuchnia z widokiem na ogródzrobiłam trochę inaczej i nie wiem jak smakuje oryginał..ale ta w moim wykonaniu jest pyszna.. kilka ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3 łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną(...)cebulę, paprykę, oraz boczek, dodać także pokrojoną kiełbasę .Wlać około szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem ok 10 min.W między czasie obrać i pokroić ziemniaki.Dodać ziemniaki ,przyprawy,susz,dolać także bulion i ewentualnie jeszcze wody.Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ketchup i chwilkę razem pogotować.Dodać śmietanę, doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniegrzyby kroimy w paseczki. Krok 2. Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Krok 3. Następnie boczek i kiełbasę wyjmujemy - kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w kostkę. Krok 4. Do wywaru wlewamy żur, dodajemy majeranek, zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w paseczki(...)szklanki gęstej śmietany 3 szklanki wywaru jarzynowego (np. z pierwszego przepisu lub koncentratu) 3 ząbki czosnku 50 g świeżej słoniny 100g wędzonego boczku 250g dobrej kiełbasy 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku dodatkowo: ziemniaki z wody (całe lub tłuczone) polane stopioną słoniną i podsmażoną cebulką PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wywar jarzynowy zagotowujemy, dodajemy drobniutko pokrojony czosnek, wlewamy zakwas, zagotowujemy
Moja Książka Kucharskajeden z charakterystycznych produktów kuchni Irlandii. O polskiej kuchni można powiedzieć to samo. Tu i tam warzywo to lubiane jest bardzo i często spożywane w postaci puree. Z tłuczonymi ziemniakami wiadomo jak jest - czasami zrobi się ich za mało, ale zdecydowanie częściej - sporo za dużo. Na pewno znacie różne sposoby na wykorzystanie takiego nadmiaru. Ten przepis jest sposobem kolejnym(...)pytanie daje odpowiedź :) Wersja, którą podaje jest podstawowa, ale czujcie się swobodnie w jej ulepszaniu. Do masy można dodać wiele innych składników (np. curry, boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła
zadanie-gotowanieprzypomniałam sobie o tym daniu, które ostatnio robiłam chyba z 6 lat temu. Dziś wielki powrót zapiekanych ziemniaczków na nasz stół. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, ok. 50 dag wędlin (szynki, wędzonki, boczku), 2 cebule (ok. 20 dag), 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki pszennej, szklanka bulionu, szklanka mleka, 2 łyżki ostrej musztardy, majeranek świeży lub suszony
Państwo Wojtczuk gotująbiodrówka) 1 bułka 1 jajko 3 cebule 1 kostka rosołowa sól pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 3 -4 cebule 200 g boczku surowego. Sposób wykonania ciasta na pyzy: Ziemniaki obrać, ugotować a następnie wystudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić. Przełożyć ziemniaki do miski lub innego szerszego naczynia i równomiernie rozłożyć na całości. Z całości(...)wyjąc ¼ część ziemniaków i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Do ziemniaków, mąki, dodać część ziemniaków, którą odłożyliśmy i jajko. Zagnieść szybko jednolite ciasto, przykryć ściereczką, aby czekało do momentu aż zrobimy nadzienie. Sposób wykonania nadzienia: Mięso ugotować razem z kostką rosołową ( około 1 godziny) a następnie wystudzić. Bułkę namoczyć, odcedzić wodę. 6- 7 cebul pokroić w kostkę i usmażyć
Na słodko lub wytrawnieSkładniki 1 kg ziemniaków 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej jajko ok 200 g boczku ok 150 g słoniny 1 cebula 200 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce lub zmiksujcie w blenderze. Następnie wylejcie masę na gazę i odciśnijcie nadmiar wody do osobnej miski. Na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana - dodajcie(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną (potrzebna ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, musicie ją więc regulować), sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Masę (powinna być gęsta) rozłóżcie na desce i zsuwajcie nożem do wrzącej, dobrze osolonej wody. Gotujcie przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągajcie łyżką cedzakową. Słoninę, boczek i cebulę pokrójcie w kostkę. Na rozgrzanej patelni stopcie słoninę, Kiedy
OliveandThymewieprzowego ( szynka) 300 g mięsa wołowego 100 g boczku wędzonego zmielonego 1 cebula czerwona papryka czerwona ostra pół łyżeczki 2 ząbki czosnku sos sojowy 1 łyżka sól i pieprz do smaku bułka tarta 2 łyżki ogórek małosolny młode ziemniaki Wykonanie: Mięso wieprzowe i wołowe łączymy z boczkiem mielonym.Wsypujemy bułkę tartą i dodajemy 70 ml zimnej wody(...)cebulkę.Formujemy w dłoniach ruloniki podłużne i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym by odciekło mięsko z tłuszczu .Podajemy z ziemniakami młodymi lub ogórkiem małosolnym
Różowa kuchniatwarogowego 1/2 cebulki zeszklonej 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej dwie garście zblendowanego jarmużu szczypta soli skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia 1. Cebulkę szklimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jarmuż, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się. Ugniatamy
Gotowanie...to proste !wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby? Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku -2 łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namoczyć i zostawić(...)litrów).Gotować około 15 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i kiełbasę. przesmażyć chwilę. Całość dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Kilka minut przed końcem gotowania doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać gorącą
Zielona KuchniaViolaPassion Wschodnia część Polski Kartacze-Cepeliny SKŁADNIKI; na okolo 30 sztuk w zaleznosci od naszych ziemniakow czy sa mocno wodniste i wielkosci Zadmazka:boczek, cebula i smalec Ciasto: 10kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ(...)ZIEMNIAKACH CZEKAJA AZ BEDZIE CHMIEL NA DNIE I DODAJA**** JA TAK NIE ROBIE BO KARTACZ ROBI SIE SZTYWNY I SINY wole miekkie ciasto *mieszamy ciato wycisniete z ugotowanymi ziemniakami tak by powstala nqm jednolita i gladka masa dodajac pol szklanki wrzącej wody po to by ciasto nam sie zaparzylo dzięki temu nie rozwala sie nam podczas gotowania
Viola cooks with passionSkładniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera żółtego 0,5 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy biały pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka ziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w plasterki boczek lekko podsmażamy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy 5 minut. Dodajemy mięso mielone smażymy wszystko 15 minut na koniec dodajemy pomidory mieszamy dusimy 10 minut. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na dno wykładamy połowę obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową
kgwjanczewosyropem jabłkowym. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 filety z kaczki (po ok. 250g) kilka cienkich plastrów wędzonego boczku 1 średnie słodkie jabłko 1 średnie kwaśne jabłko 2 średnie ziemniaki kilka dorodnych szalotek 750ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka imbiru 250 ml soku(...)gallery-222 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-222 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Ziemniaki i jabłka gotujemy w bulionie... ...i blendujemy z kwaśną śmietaną Z soku i miodu przygotowujemy syrop Filety z kaczki obsmażamy... ...i zapiekamy Przed podaniem podsmażamy boczek Kaczka z jabłkami inaczej Post Kaczka z jabłkami inaczej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusa