twarogowego 1/2 cebulki zeszklonej 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej dwie garście zblendowanego jarmużu szczypta soli skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia 1. Cebulkę szklimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jarmuż, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się. Ugniatamy
Gotowanie...to proste !wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby? Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku -2 łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namoczyć i zostawić(...)litrów).Gotować około 15 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i kiełbasę. przesmażyć chwilę. Całość dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Kilka minut przed końcem gotowania doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać gorącą
Zielona KuchniaViolaPassion Wschodnia część Polski Kartacze-Cepeliny SKŁADNIKI; na okolo 30 sztuk w zaleznosci od naszych ziemniakow czy sa mocno wodniste i wielkosci Zadmazka:boczek, cebula i smalec Ciasto: 10kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ(...)ZIEMNIAKACH CZEKAJA AZ BEDZIE CHMIEL NA DNIE I DODAJA**** JA TAK NIE ROBIE BO KARTACZ ROBI SIE SZTYWNY I SINY wole miekkie ciasto *mieszamy ciato wycisniete z ugotowanymi ziemniakami tak by powstala nqm jednolita i gladka masa dodajac pol szklanki wrzącej wody po to by ciasto nam sie zaparzylo dzięki temu nie rozwala sie nam podczas gotowania
Viola cooks with passionSkładniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera żółtego 0,5 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy biały pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka ziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w plasterki boczek lekko podsmażamy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy 5 minut. Dodajemy mięso mielone smażymy wszystko 15 minut na koniec dodajemy pomidory mieszamy dusimy 10 minut. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na dno wykładamy połowę obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową
kgwjanczewosyropem jabłkowym. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 filety z kaczki (po ok. 250g) kilka cienkich plastrów wędzonego boczku 1 średnie słodkie jabłko 1 średnie kwaśne jabłko 2 średnie ziemniaki kilka dorodnych szalotek 750ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka imbiru 250 ml soku(...)gallery-222 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-222 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Ziemniaki i jabłka gotujemy w bulionie... ...i blendujemy z kwaśną śmietaną Z soku i miodu przygotowujemy syrop Filety z kaczki obsmażamy... ...i zapiekamy Przed podaniem podsmażamy boczek Kaczka z jabłkami inaczej Post Kaczka z jabłkami inaczej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusapłynnej śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku w plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie
R'n'G Kitchenczyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Należy je dobrze odsączyć. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać do ciasta. Wsypałam wymieszane obie mąki
potrawyregionalneSkładniki: 7 niedużych ziemniaków 2 cebule kilka cienkich kiełbasek ( opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku ) pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta łyżka mąki 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach, przez czystą ściereczkę odsączyć. Kiełbaski pokroić w kółeczka, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbaski z papryką i cebulą, doprawić solą i pieprzem
Gaździnka warzymojej kuchni okres przedświąteczny. No i zbliżają się kolejne urodziny bloga, a wraz z nimi konkurs. Zapraszam. Składniki: • 2 udka kurczaka • 15 dag chudego boczku • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek pora i selera • kilka ziemniaków (5-6) • 1 średnia cebula • 1 ząbek czosnku • 1 listek laurowy • 1 ziele angielskie • 10 dag zacierki makaronowej (można zastąpić domową zacierką) • sól, pieprz(...)powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić w kostkę, cebulę tak samo, podsmażyć na patelni do zrumienienia boczku. Odcedzić z tłuszczu, boczek z cebulką dodać do zupy. Tłuszcz zostawić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 6. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. 7. Kiedy zupa się zagotuje, wsypać zacierkę makaronową. Gotować ok. 15 minut
W mojej kuchnisuszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy) lub bulionem (jeśli białej kiełbasy), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek(...)rumienić), odłożyć na talerze. Z wywaru "wyłowić" kiełbasę i boczek oraz przyprawy. Po ostygnięciu boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, dodać dwie szczypty majeranku, przesmażyć na maśle. Do wywaru wlać zakwas ( stopniowo, dolewać tak, aby żurek nie był za kwaśny), zagotować, dodać wędliny, ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wystudzone jaja
Calzonella.comczosnku, 300 g boczku wędzonego parzonego, chilli, sól, 200 g mozzarelli Kartofle umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować. Boczek pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę
królestwo garówpyszne i najważniejsze kaloryczne :) Najwięcej czasu schodzi z samym krojeniem - później gdy wszystko wyląduje w garze pozostaje czekanie aż będzie ready. No to zaczynamy. Składniki: 1kg ziemniaków 500g kiełbasy z kurczaka 300g surowego boczku 1 por 1 cebula pół główki średniej młodej kapusty 1 opakowanie pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia 2l bulionu warzywnego / mięsnego sól(...)wszystko blendujemu na gładko. Na patelni przesmażamy kolejno oddzielnie drobno pokrojone: boczek, kiełbaskę, cebulkę i pora - każdy element po przesmażeniu od razu do gara. Gdy w garze jest już mięcho, cebula i por zalewamy to wywarem i zaczynamy gotowanie. Dodajemy zmiksowane pomidory z przyprawami, drobno pokrojoną kapustę i ziemniaki skrojone w kostkę - gotujemy tak z 30-40 min aż ziemniaki
Smacznie Pysznie Kalorycznieboczek do okraszenia Przygotowanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, dokładnie wystudzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc tłuczkiem. Można je przygotować wieczorem dzień wcześniej. Cebulkę do farszu obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać do farszu. Składniki farszu dokładnie wymieszać. Farsz można przygotować wieczorem, wtedy przyprawy bardziej się połączą z mięsem. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce(...)minut i po odstaniu delikatnie zlać wodę, a skrobię osadzoną na dnie zebrać i z powrotem dodać do ziemniaków. Do suchej masy z surowych ziemniaków dodać wystudzone gotowane ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną w ilości zależnej od tego, jak wodniste były ziemniaki. Masę dokładnie wyrobić, aby miała jednolitą strukturę. Z masy formować placki grubości około 0,5 cm i wielkości
Kuchcik gotujeniezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić. Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej(...)suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso kacze jest dość suche. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce
Wanilia i Kardamonbywają nadziewane mięsem lub białym serem, ale na co dzień przygotowuje się zwykle ich najprostszą wersję, bez nadzienia, za to z okrasą z cebuli, słoniny lub boczku. Są one alternatywą dla podawanych zazwyczaj ziemniaków tłuczonych, ale też mogą być dobrym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków, które zostały po obiedzie. Kluski ziemniaczane smażone, na które dzisiaj zapraszam, przygotowałam według przepisu Pani
Trzeci talerz