płynnej śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku w plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie
R'n'G Kitchenczyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Należy je dobrze odsączyć. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać do ciasta. Wsypałam wymieszane obie mąki
potrawyregionalneSkładniki: 7 niedużych ziemniaków 2 cebule kilka cienkich kiełbasek ( opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku ) pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta łyżka mąki 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach, przez czystą ściereczkę odsączyć. Kiełbaski pokroić w kółeczka, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbaski z papryką i cebulą, doprawić solą i pieprzem
Gaździnka warzymojej kuchni okres przedświąteczny. No i zbliżają się kolejne urodziny bloga, a wraz z nimi konkurs. Zapraszam. Składniki: • 2 udka kurczaka • 15 dag chudego boczku • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek pora i selera • kilka ziemniaków (5-6) • 1 średnia cebula • 1 ząbek czosnku • 1 listek laurowy • 1 ziele angielskie • 10 dag zacierki makaronowej (można zastąpić domową zacierką) • sól, pieprz(...)powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić w kostkę, cebulę tak samo, podsmażyć na patelni do zrumienienia boczku. Odcedzić z tłuszczu, boczek z cebulką dodać do zupy. Tłuszcz zostawić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 6. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. 7. Kiedy zupa się zagotuje, wsypać zacierkę makaronową. Gotować ok. 15 minut
W mojej kuchnisuszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy) lub bulionem (jeśli białej kiełbasy), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek(...)rumienić), odłożyć na talerze. Z wywaru "wyłowić" kiełbasę i boczek oraz przyprawy. Po ostygnięciu boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, dodać dwie szczypty majeranku, przesmażyć na maśle. Do wywaru wlać zakwas ( stopniowo, dolewać tak, aby żurek nie był za kwaśny), zagotować, dodać wędliny, ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wystudzone jaja
Calzonella.comczosnku, 300 g boczku wędzonego parzonego, chilli, sól, 200 g mozzarelli Kartofle umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować. Boczek pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę
królestwo garówpyszne i najważniejsze kaloryczne :) Najwięcej czasu schodzi z samym krojeniem - później gdy wszystko wyląduje w garze pozostaje czekanie aż będzie ready. No to zaczynamy. Składniki: 1kg ziemniaków 500g kiełbasy z kurczaka 300g surowego boczku 1 por 1 cebula pół główki średniej młodej kapusty 1 opakowanie pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia 2l bulionu warzywnego / mięsnego sól(...)wszystko blendujemu na gładko. Na patelni przesmażamy kolejno oddzielnie drobno pokrojone: boczek, kiełbaskę, cebulkę i pora - każdy element po przesmażeniu od razu do gara. Gdy w garze jest już mięcho, cebula i por zalewamy to wywarem i zaczynamy gotowanie. Dodajemy zmiksowane pomidory z przyprawami, drobno pokrojoną kapustę i ziemniaki skrojone w kostkę - gotujemy tak z 30-40 min aż ziemniaki
Smacznie Pysznie Kalorycznieboczek do okraszenia Przygotowanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, dokładnie wystudzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc tłuczkiem. Można je przygotować wieczorem dzień wcześniej. Cebulkę do farszu obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać do farszu. Składniki farszu dokładnie wymieszać. Farsz można przygotować wieczorem, wtedy przyprawy bardziej się połączą z mięsem. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce(...)minut i po odstaniu delikatnie zlać wodę, a skrobię osadzoną na dnie zebrać i z powrotem dodać do ziemniaków. Do suchej masy z surowych ziemniaków dodać wystudzone gotowane ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną w ilości zależnej od tego, jak wodniste były ziemniaki. Masę dokładnie wyrobić, aby miała jednolitą strukturę. Z masy formować placki grubości około 0,5 cm i wielkości
Kuchcik gotujeniezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić. Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej(...)suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso kacze jest dość suche. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce
Wanilia i Kardamonbywają nadziewane mięsem lub białym serem, ale na co dzień przygotowuje się zwykle ich najprostszą wersję, bez nadzienia, za to z okrasą z cebuli, słoniny lub boczku. Są one alternatywą dla podawanych zazwyczaj ziemniaków tłuczonych, ale też mogą być dobrym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków, które zostały po obiedzie. Kluski ziemniaczane smażone, na które dzisiaj zapraszam, przygotowałam według przepisu Pani
Trzeci talerzbiałym serkiem. Tak uwielbiam najbardziej. Jak je przygotować: Podgotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach wystarczy poprzekrawać w szerz, posypać ulubioną przyprawą (ja użyłam przyprawy do ziemniaków z pieca ), nadziać płatkami świeżego czosnku. Z wierzchu ustroić plastrami boczku. Zapiekać w temperaturze 180 stopni do momentu aż boczek się zrumieni. Z czym podawać: z białym serkiem a'la "gzik", z zasmażaną
Ale ProsteSkładniki : 20 dkg białej fasoli 20 dkg czerwonej fasoli 4-5 ziemniaki 40 dkg żeberek wieprzowych 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula marchewka, pietruszka 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka suszonego majeranku 2-3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia woda pieprz, sól Sposób wykonania : O ba rodzaje fasoli zalej wodą(...)laurowe, ziele angielskie i gotuj przez godzinę. Pietruszkę i marchewkę oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. Żeberka wyjmij, przestudź, oddziel mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kosteczkę , usmaż na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu
Przepisy i porady kulinarnejaglanej. autorka: Brzuszki Łakomczuszki | blog: Brzuszki Łakomczuszki imbirowe skrzydełka autorka: kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka(...)gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog
Kuchenna Kontrrewolucyaboczku wędzonego Wykonanie Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ziemniaki, ser, drobno posiekane liście mięty połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonym w paski/kostkę boczkiem
zadanie-gotowanienadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim Rillettes z łososia Pulled pork, długo pieczona wieprzowina
Codziennik Kuchennybiałej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska) 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży) 2 duże dojrzałe pomidory 1 duża marchewka 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku(...)ogniu około 40 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli będzie go zbyt mało, to uzupełniać go niewielką ilością gorącej wody. Marchew i ziemniaka obrać, drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli. Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć do zrumienienia się i dodać do fasoli. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu
Kuchcik gotujelecie. Gotujemy zupy gęściejsze, bardziej treściwe i rozgrzewające. Dlatego mój wybór padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku, często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej są pyszne warzywa podsmażane na oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest
Kuchnia u Krysigłóweczka czekała w lodówce. Kapusta w ten sposób przygotowana jest smaczna zarówno solo jak i jako dodatek. My jedliśmy ja po prostu w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem. Młoda kapusta z boczkiem 1 główka młodej, białej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka sosu worcestershire listek laurowy
Dzieje kuchennej Wiewiórypochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu
ClauditteMissCooking