ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:78/185)

Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana 142

płynnej śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku w plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie

R'n'G Kitchen
ŁĄCKIE HALUSZKI Z BRYNDZĄ czyli inaczej KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW 111

czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Należy je dobrze odsączyć. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać do ciasta. Wsypałam wymieszane obie mąki

potrawyregionalne
Placki z papryką 98

Składniki: 7 niedużych ziemniaków 2 cebule kilka cienkich kiełbasek ( opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku ) pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta łyżka mąki 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach, przez czystą ściereczkę odsączyć. Kiełbaski pokroić w kółeczka, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbaski z papryką i cebulą, doprawić solą i pieprzem

Gaździnka warzy
Zupa zapalanka z boczkiem wg Aleex 110

mojej kuchni okres przedświąteczny. No i zbliżają się kolejne urodziny bloga, a wraz z nimi konkurs. Zapraszam. Składniki: • 2 udka kurczaka • 15 dag chudego boczku • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek pora i selera • kilka ziemniaków (5-6) • 1 średnia cebula • 1 ząbek czosnku • 1 listek laurowy • 1 ziele angielskie • 10 dag zacierki makaronowej (można zastąpić domową zacierką) • sól, pieprz(...)powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić w kostkę, cebulę tak samo, podsmażyć na patelni do zrumienienia boczku. Odcedzić z tłuszczu, boczek z cebulką dodać do zupy. Tłuszcz zostawić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 6. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. 7. Kiedy zupa się zagotuje, wsypać zacierkę makaronową. Gotować ok. 15 minut

W mojej kuchni
TRADYCYJNY ŻUREK Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM 232

suszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku  przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy) lub bulionem (jeśli białej kiełbasy), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek(...)rumienić), odłożyć na talerze. Z wywaru "wyłowić" kiełbasę i boczek oraz przyprawy. Po ostygnięciu boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, dodać dwie szczypty majeranku, przesmażyć na maśle. Do wywaru wlać zakwas ( stopniowo, dolewać tak, aby żurek nie był za kwaśny), zagotować, dodać wędliny, ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wystudzone jaja

Calzonella.com
Zapiekanka kartoflana z koprem włoskim 86

czosnku, 300 g boczku wędzonego parzonego, chilli, sól, 200 g mozzarelli Kartofle umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować. Boczek pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę

królestwo garów
Kocioł drwala 197

pyszne i najważniejsze kaloryczne :) Najwięcej czasu schodzi z samym krojeniem - później gdy wszystko wyląduje w garze pozostaje czekanie aż będzie ready. No to zaczynamy. Składniki: 1kg ziemniaków 500g kiełbasy z kurczaka 300g surowego boczku 1 por 1 cebula pół główki średniej młodej kapusty 1 opakowanie pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia 2l bulionu warzywnego / mięsnego sól(...)wszystko blendujemu na gładko. Na patelni przesmażamy kolejno oddzielnie drobno pokrojone: boczek, kiełbaskę, cebulkę i pora - każdy element po przesmażeniu od razu do gara. Gdy w garze jest już mięcho, cebula i por zalewamy to wywarem i zaczynamy gotowanie. Dodajemy zmiksowane pomidory z przyprawami, drobno pokrojoną kapustę i ziemniaki skrojone w kostkę - gotujemy tak z 30-40 min aż ziemniaki

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Kartacze 203

boczek do okraszenia Przygotowanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, dokładnie wystudzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc tłuczkiem. Można je przygotować wieczorem dzień wcześniej. Cebulkę do farszu obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać do farszu. Składniki farszu dokładnie wymieszać. Farsz można przygotować wieczorem, wtedy przyprawy bardziej się połączą z mięsem. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce(...)minut i po odstaniu delikatnie zlać wodę, a skrobię osadzoną na dnie zebrać i z powrotem dodać do ziemniaków. Do suchej masy z surowych ziemniaków dodać wystudzone gotowane ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną w ilości zależnej od tego, jak wodniste były ziemniaki. Masę dokładnie wyrobić, aby miała jednolitą strukturę. Z masy formować placki grubości około 0,5 cm i wielkości

Kuchcik gotuje
Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem 157

niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić.  Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej(...)suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso kacze jest dość suche.  Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce

Wanilia i Kardamon
Kluski ziemniaczane smażone – kuchnia podkarpacka 158

bywają nadziewane mięsem lub białym serem, ale na co dzień przygotowuje się zwykle ich najprostszą wersję, bez nadzienia, za to z okrasą z cebuli, słoniny lub boczku. Są one alternatywą dla podawanych zazwyczaj ziemniaków tłuczonych, ale też mogą być dobrym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków, które zostały po obiedzie. Kluski ziemniaczane smażone, na które dzisiaj zapraszam, przygotowałam według przepisu Pani

Trzeci talerz
Ziemniaczki zapiekane z boczkiem 396

białym serkiem. Tak uwielbiam najbardziej. Jak je przygotować: Podgotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach wystarczy poprzekrawać w szerz, posypać ulubioną przyprawą (ja użyłam przyprawy do ziemniaków z pieca ), nadziać płatkami świeżego czosnku. Z wierzchu ustroić plastrami boczku.  Zapiekać w temperaturze 180 stopni do momentu aż boczek się zrumieni.  Z czym podawać: z białym serkiem a'la "gzik", z zasmażaną

Ale Proste
Zupa fasolowa na wędzonym boczku. 113

Składniki : 20 dkg białej fasoli 20 dkg czerwonej fasoli 4-5 ziemniaki 40 dkg żeberek wieprzowych 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula marchewka, pietruszka 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka suszonego majeranku 2-3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki tłuszcz  do smażenia woda pieprz, sól Sposób wykonania :   O ba rodzaje fasoli zalej wodą(...)laurowe, ziele angielskie i gotuj przez godzinę. Pietruszkę i marchewkę oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. Żeberka wyjmij, przestudź, oddziel mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kosteczkę , usmaż na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu

Przepisy i porady kulinarne
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 241

jaglanej. autorka: Brzuszki Łakomczuszki | blog: Brzuszki Łakomczuszki imbirowe skrzydełka autorka: kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka(...)gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi z bryndzą i miętą. 187

boczku wędzonego Wykonanie  Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Ziemniaki, ser, drobno posiekane liście mięty połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonym w paski/kostkę boczkiem

zadanie-gotowanie
21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra 288

nadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim Rillettes z łososia Pulled pork, długo pieczona wieprzowina

Codziennik Kuchenny