ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:55/185)

Zalewajka 199

babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 sporą cebulę 4 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku 1 pętko mocno przyprawionej kiełbasy 0,5 l zakwasu 200 ml kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego(...)półplasterki. Ziemniaki wraz z kiełbasą umieszczamy w sporym garnku i zalewamy wodą, ale tylko tyle, by wszystko przykryła, nie więcej. Gotujemy, aż ziemniaki zaczną mięknąć. W tym czasie dość mocno podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodajemy go do wywaru. Czosnek siekamy, lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do garnka. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się

Ratunku obiad
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 167

pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego.  Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ząbek czosnku czerwona cebula sól, pieprz łyżka masła Ziemniaki(...)się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem.  W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.  Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.  Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 143

Składniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzebaDODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z sałaty 123

naciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu spirytusowego Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Maggi 2 ząbki czosnku Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki obsmażamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy

Smaki Ewy
KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny 144

suchej patelni kawałek selera 1 por (biała część) 1 korzeń pietruszki kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 50g boczku pokrojonego w kostkę sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku posiekana natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy(...)kroimy w kostkę, a grzyby w paski. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego

Moja Książka Kucharska
KRUPNIK NA MAŚLANCE - wyjątkowy, staropolski przepis na krupnik 94

krupnik z kaszy jęczmiennej, gotowany na maślance. Krupnik z dodatkiem marchewki z ziemniakami, doprawiony czosnkiem i posiekanym koperkiem. Jest to klasyczny przepis na krupnik z kuchni staropolskiej. Krupnik ma nieco kwaśny, ale przyjemny i dobry smak. Dla jeszcze lepszego smaku, zupa krupnik okraszona została skwarkami z wędzonego boczku i zrumienioną cebulką. Jak zrobić prawdziwy domowy krupnik? Oto wypróbowany, tradycyjny przepis(...)plastry wędzonego boczku 1 niewielka cebula sól i pieprz do smaku śmietana (ew.) Przepis na krupnik - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. ziemniaki oraz marchew obrać, umyć i pokroić w słupki czosnek rozetrzeć z solą boczek pokroić w kostkę cebulę obrać i posiekać Krok 2. Kaszę jęczmienną sparzyć niedużą ilością wrzącej wody, zamieszać, odcedzić. Następnie kaszę włożyć do garnka, zalać

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z ziemniaków 76

płatkami migdałów z lekka pikanterią chili w proszku, w innej wersji z plastrami łososia, bagietką czosnkową lub/i szczypiorem, natką. Taka zupa idealnie komponuje się także z chrupiącym boczkiem. Zupę krem z ziemniaków wzbogacam słodką śmietanką lub mlekiem, także kokosowym. Zupa krem, gładka pachnąca warzywami i czosnkiem, idealna na szybki zdrowy obiad. Jest apetyczna, moja, najlepsza jaką się zajadamy

Zasmakuj Kuchni
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 170

pyszny przepis.   Włoska jarzynowa zupa minestrone alla Bogdan Magierski   Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie(...)opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól,   Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy

Ugotowane pozamiatane
Zagraj 161

Składniki: 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 30 dag wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób(...)przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek, obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe. 3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy

A Ty Smakuj Mnie
Kluski śląskie 179

Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć

Mama Gotuje
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 112

maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja, jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć ciasto – pierogi będą pękać.   Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze(...)gorącej wody (85-90⁰C) 1 łyżka masła lub oliwy 1 płaska łyżeczka soli NADZIENIE 1 kg ziemniaków typu B lub C (więcej o typach ziemniaków TUTAJ ) 2 średniej wielkości cebule 100g wędzonego boczku 100g dobrej wędzonej kiełbasy 50g wędzonej słoniny 2 ząbki czosnku sól pieprz – dużo! majeranek 4 łyżki oleju rzepakowego (albo smalcu) 160ml mleka

Karo in the Kitchen
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 218

maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja, jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć ciasto – pierogi będą pękać.   Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze(...)gorącej wody (85-90⁰C) 1 łyżka masła lub oliwy 1 płaska łyżeczka soli NADZIENIE 1 kg ziemniaków typu B lub C (więcej o typach ziemniaków TUTAJ ) 2 średniej wielkości cebule 100g wędzonego boczku 100g dobrej wędzonej kiełbasy 50g wędzonej słoniny 2 ząbki czosnku sól pieprz – dużo! majeranek 4 łyżki oleju rzepakowego (albo smalcu) 160ml mleka

Karo in the Kitchen
Zupa z soi 122

bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku  łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soję moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnego(...)dnia do zimnego rosołu dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem ,gotujemy jeszcze 5 min. Posypujemy posiekaną

R'n'G Kitchen
Mięso pieczone z warzywami 184

lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance.Warzywa obieramy, kroimy

Olikowa kuchnia
Kluski leniwe- z twarogiem i ziemniakami 152

wrzącej, lekko posolonej wody i gotować około minuty od wypłynięcia na wierzch. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojony boczek i podsmażyć do delikatnego zarumienienia się boczku. Kluski okrasić cebulą z boczkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania