ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:44/469)

Lody ze smażonych śliwek! 128

mnie domowe lody to przede wszystkim korzystanie z produktów sezonowych, tkaich jakich owoce, które co dwa tygodnie się zmieniają, najpierw były truskawki, potem czereśnie, teraz wiśnie, porzeczka, jagody, borówki, śliwki, morele brzoskwinie...itd. I w okresie wakacyjnym ja chce jeść takie lody! Pełne smaku, aromatu i takie, które mogę zjeść bez wyrzutów sumienia. Są przepyszne, są fit i zrobienie(...)Każdego obierz i zapakuj w osobną folióweczkę i zamroź. Masz gotowe bazy na co najmniej kilkanaście spotkań lodożerców! Zerknij na listę składników i zróbmy wreszcie te lody z pieczonych śliwek! Niebo w gębie! SKŁADNIKI: - 500 g śliwek dużych i dojrzałych - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 zamrożony dojrzały banan - 1/2 łyżeczki stewi (możesz też użyć miodu), jeśli śliwki nie są słodkie

SMYKWKUCHNI
Tarta gryczana ze śliwkami 110

ciasto na pewno przypadnie do gustu osobom uczulonym na gluten oraz diabetykom. No i miłośnikom śliwek. Pierwszy raz piekłam używając mąkę gryczaną i muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Podobne ciasto uczyniłam też z mąki żytniej-razowej (o tym już niedługo), ale to gryczane bardziej mi smakowało :-) Tarta gryczana ze śliwkami TARTA GRYCZANA ZE ŚLIWKAMI Na ciasto(...)łyżki fruktozy    150 g posiekanego masła roślinnego    1 żółtko    1-2 łyżki wody Na obłożenie:    0,5 kg wypestkowanych śliwek    2 łyżki zmielonych migdałów    1 łyżka fruktozy Mąkę gryczaną mieszamy z fruktozą, masłem i żółtkiem - wyrabiamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy wodę. Z ciasta formujemy

peggiwkuchni
Ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 125

Ciasto ze śliwkami Składniki: 1 1/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 1/2 szklanki mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 suszonych śliwek 10 daktyli bez pestek miód/agawa 3 łyżki wiórek kokosowych śliwki ( ilość w zależności od wielkości, tak by pokryły całe ciasto, ja dałam(...)blachę 24 cm) Śliwki i daktyle przełożyłam do garnka, zalałam mlekiem ryżowym i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 min. Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia i wymieszałam za pomocą łyżki. W międzyczasie umyłam śliwki i przygotowałam połówki. Podgotowane śliwki i daktyle zblendowałam na gładką masę. Do miski z mąkami dodałam zblendowane śliwki z daktylami, olej

nietadieta
Pilaw z dynią i suszoną śliwką 102

Prosty, jednogarnkowy obiad. Słodkawy i korzenny pilaw z dynią, suszoną śliwką i pestkami dyni.  Połączenie dyni i suszonej śliwki chodziło za mną od dawna... a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną . Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią(...)danie na bazie ryżu gotowanego w bulionie jest proste i jednogarnkowe - w sam raz na niekłopotliwy obiad, dlatego tak bardzo go z Mężem lubimy. Pilaw z dynią i suszoną śliwką jest w smaku korzenny i słodkawy. Według mnie właśnie taki powinien być, w końcu wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Poza dynią piżmową, suszonymi śliwkami i pięknie pachnącymi

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 186

tradycyjnie pieczony sernik.  Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej, delikatnej i rozpływającej się w ustach konsystencji. Jako, że sernik jest z dodatkiem 'pijanej(...)śliwki' przepis ten będzie w sam raz na zbliżającą noc sylwestrową czy karnawał, który zaczyna się 6 stycznia, a kończy 9 lutego. Polecam, bo serniczek smakuje naprawdę wyśmienicie :) * twaróg- 500 g (użyłam ser capresi, ale można wykorzystać również ser z wiaderka, niesłodzony) * czekolada mleczna- 300 g * kremówka- 250 ml (w wersji odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego) * słodkie czerwone wino

Kraina Miodem Płynąca
Krucha śliwka 167

mojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od tego czy śliwki macie słodkie czy kwaśne, moim zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić

moj przepis na
Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 158

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)mąki pszennej typ 650 2 jajka 100 gr masła (u mnie klarowane) 250 gr mleka (u mnie sojowe) 20 gr świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru szczypta soli 900 gr śliwek Kruszonka: 90 gr mąki pszennej 50 gr masła w temperaturze pokojowej 50 gr cukru 2 łyżeczki cynamonu W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki

moj przepis na
Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem 165

mojprzepisna.pl | Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem Ciasto, które powstało pod wpływem chwili, chciałam się przekonać, co to dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe(...)jeżeli nie ma można użyć zwykłej pszennej lub pszennej razowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce. Do średniej wielkości garnka

moj przepis na
Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami 90

Mazowszu chłodno, wietrznie i deszczowo. Wieczór postanowiłam umilić czymś smacznym, słodkim i rozgrzewającym. Zostało mi trochę śliwek kupionych w sobotę i resztka pęczaku. Reszta składników "sama się nawinęła" ;) Składniki (na 2 porcje): szklanka ugotowanego ciepłego pęczaku 10 śliwek węgierek jabłko (u mnie twarde odmiany Gala) cynamon kardamon chlust czerwonego porto Śliwki przepołowić wzdłuż. Wyjąć pestki. Ułożyć śliwki miąższem do dołu(...)rozgrzanej patelni. Smażyć śliwki po obu stronach, by brzegi śliwek się skarmelizowały. Zdjąć śliwki z patelni i wymieszać z pęczakiem, cynamonem i kardamonem (ilość przypraw według uznania). Na patelnię wrzucić pokrojone jabłka (ze skórką). Podsmażyć z dwóch stron. Wlać porto. Podgrzewać jabłka w porto, obracając je, by nabrały nowej barwy.  Pęczak ze śliwkami wyłożyć na talerzyki, dołożyć jabłka. Polać

Weekendy w domu i ogrodzie
Klasyczne knedle ze śliwkami. 157

przepisy na knedle:  Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami.  oraz  Knedle z kaszy manny z jagodami.  Obie wersje są przepyszne, ale te klasyczne, ze śliwkami, zawsze królują wśród jesiennych przysmaków, bo czy jest coś lepszego niż cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne(...)jeszcze nigdy nie zawiódł. Knedle nigdy się nie rozpadły w trakcie gotowania (choć używałam różnych odmian ziemniaków), zawsze są sprężyste i mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Co do śliwek to zawsze używam węgierek, ale tych starych odmian o niewielkich owocach, za to bardzo słodkich, dzięki temu knedle są małe i kształtne. Mam nadzieję, że macie ochotę na porcję :) Składniki

Rozpustne gotowanie
Rustykalna tarta ze śliwkami 140

Sezon na śliwki powoli się kończy. Na szczęście na bazarku nadal mogę je kupić u "pana Jabłuszko" :) I tak te Jego skrzynki skojarzyły mi się z polską tradycyjną wsią lub posiłkami zjadanymi na dworze, że postanowiłam upiec najłatwiejsze i chyba najprostsze ciasto świata, czyli tartę. W dodatku w rustykalnym wydaniu (galette), więc szybko i bez zbędnych ceregieli. Składniki(...)mąki pszennej ok. 125 g zimnej margaryny (pół kostki) zimne jajko czubata łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 75 dag śliwek łyżeczka cynamonu szczypta mielonego kardamonu cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na drobno. Dodać do mąki. Szybko zarobić gładkie ciasto. Włożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto ze śliwkami 271

Moja dzisiejsza propozycja to ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto, powidła śliwkowe i śliwki to rewelacyjne połączenie. Składniki: 400 g mąki 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika) ok. 1 kg śliwek cukier do posypania śliwek 2 łyżki galaretki cytrynowej Wykonanie(...)zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta podzielić na 2 lub 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na ten sam czas do zamrażarki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połowy i usunąć z nich pestki. Blachę do pieczenia posmarować masłem a następnie dno formy wyłożyć ciastem z lodówki. Ciasto posmarować powidłami i ułożyć

Mama Gotuje
Czekośliwka 190

śliwkowe o smaku czekoladowym. Istnieje kilka wersji tego produktu: z czekoladą, z kakao lub z dwoma tymi składnikami na raz. Niektórzy też dodają cukier, który łagodzi ewentualny cierpki smak śliwek i jest dodatkowym konserwantem w przypadku chęci pasteryzacji czekośliwki i dalszego jej przechowywania. Mój przepis nie uwzględnia czekolady, nie znajdziecie też w nim cukru. Czekośliwkę można przygotować tylko z dwóch(...)sobie tych powideł bez dodatku czekolady. Czekośliwkę przygotowaną z kakao, możecie tuż przed podaniem wzbogacić o kilka kostek ulubionej czekolady, uprzednio rozpuszczonej. Do czekośliwki najlepiej jest wykorzystać słodkie, dojrzałe śliwki węgierki, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do nich cukru. Śliwki można smażyć w kawałkach lub rozdrobnione blenderem na mus, jeśli wolicie gładką czekośliwkę. Wersja z kakao jest równie czekoladowa

Smakołyki Bereniki
Sernik z karmelizowanymi śliwkami 134

Śliwki , śliwki ,śliwki ....  Ciągle u mnie na tapecie te owoce. Dziś w połączeniu z kremowym , dość zbitym  sernikiem. A do tego lekko korzenna nuta , która tutaj doskonale mi przypasowała. Składniki : tortownica 26cm Na spód : 150 g rozdrobnionych na proszek dowolnych suchych ciastek (ja tym razem użyłam niewykorzystanych wcześniej blatów biszkoptowych) 80 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej(...)Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej  Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą korzenną  , wlać masło , wymieszać . Foremkę

Malinowa Kawiarenka
Powidła śliwkowe z rumem 156

Powidła śliwkowe z rumem to oprócz klasycznych powideł moja ukochana wersja. Rum wspaniale podkreśla smak śliwki, nie zaburza go, nie maskuje a wręcz wydobywa pełen aromat śliwki ze śliwki. Najwspanialsze powidła smażyła moja babcia. To zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa.  Żadne kupne powidła nie smakują tak jak te domowe. Tylko wtedy mamy pełen wpływ na ich smak, ilość kawałków(...)bezcenne! Powidła z rumem przydadzą się na jesienno-zimowe wieczory, wspaniale podkręcą również ciasto takie jak Pleśniak . Polecam! Składniki na 4 słoiki po 235 ml każdy: 2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 ml rumu 50 g cukru (opcjonalnie) Śliwki umyć, wypestkować wrzucić do garnka z grubym dnem lub teflonowego. Przykryć garnek, zagotować śliwki. Śliwki puszczą sporo soku. Zdjąć pokrywkę. Smażyć

maniapieczenia