Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami to jeden z najbardziej kremowych serników – wprost rozpływa się w ustach! Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi przyprawy piernikowej, cynamonowi, rumowi oraz kawie zbożowej Inka, która dodatkowo podkręca smak korzennych przypraw. On po prostu pachnie Świętami! Jest idealny do czarnej kawy – wypróbowane. Ucieszą się też fani śliwek w czekoladzie – są ciekawym akcentem(...)zrobienia sernika koniecznie użyjcie produktów w temperaturze pokojowej – ser, jajka i śmietana powinny być wyjęte z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem. Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami: 1 kg mielonego sera (może być dobrej jakości z wiaderka) 300 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki rumu lub kilka kropel
Poezja smakuwspaniałe ciasto. Przekonałam się kiedy upiekłam i spróbowałam. Kiedy mój M. przyniósł do domu wielgaśne śliwki, zapytałam co z nimi zrobić, oprócz tego że będziemy jeść, jeść...? Są obłędnie pyszne, miękkie, słodkie i mają niesamowity smak. Dlatego zdecydowałam się, żeby upiec ciasto. Wprawdzie śliwek węgierek już nie ma, ale są inne, również wspaniałe śliwki, które doskonale odnajdą się w wypiekach(...)właśnie... Trochę tych śliwkowych placków i ciast napiekłam, szukałam więc inspiracji w necie i znalazłam tutaj przepis na oryginalne włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami w roli głównej. A wiec i Wy skorzystajcie z tego wspaniałego przepisu i upieczcie. A co Wam szkodzi spróbować? Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 70 g mielonych migdałów 175 ml oleju rzepakowego
Kuchnia u Krysiboli, ale to już nie ten sam ból co na początku. Teraz muszę ją dobrze trenować, aby mogła mi dalej wydajnie służyć. Aby to uczcić upiekłam ciasto piegusek ze śliwkami. O dziwo jakoś mi to sprawnie poszło. Bez gipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki , jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze. Nic dziwnego(...)blogu co i rusz pojawiają się owocowe wypieki. Piegusek ze śliwkami…dlaczego nie! Piekłam już takie ciasto i bardzo mi smakowało. Ciasto piegusek Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1,5 L 150 g masła o temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 jajka 3 łyżki maku 200 g mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
codojedzeniatrzeba czekać do jesieni, żeby upiec ciasto ze śliwkami? Nie. Śliwki są na straganach. Na moim bazarku spotkałam piękne, duże słodkie i odchodzące od pestki śliwki. Nie zastanawiałam się długo i kupiłam 1,5 kg. Co zrobię? Jakie ciasto upiekę? W domu wymyśliłam, że będzie to ciasto ucierane, orzechowe(mam ich sporo) i koniecznie z kruszonką. Do ciasta zużyłam(...)śliwek a resztę zjedliśmy zanim zabrałam się za pieczenie ciasta. Były takie smaczne, że nawet pomyślałam, że może mi tych śliwek do ciasta zabraknąć. Składniki: 1 kg dużych śliwek 300 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g orzechów włoskich 300 g masła o temperaturze pokojowej ¼ łyżeczki soli 180 g cukru
Kuchnia u Krysiwiem jakim cudem, ale sezon na śliwki nieał przeze mnie należycie wykorzystany. Dlatego teraz budzi się we mnie ogromny głód na ten jesienny owoc. Gdy śliwki tonami spadały z drzew, przechodziłam obok nich obojętnie, teraz gdy jedyne okazy jakie mogę znaleźć w ogródku, obtoczone są "panierką z mrówek", ja nagle mam na nie ochotę. Ironia losu. Na szczęście istnieje jeszcze(...)przyjemniejszego niż świadomość, że mam rano odrobinę więcej czasu i mogę sobie zafundować niecodzienne śniadanie. Choroba ma swoje plusy, jednak tęsknię już za codziennością. Ciasto przeładowane śliwkami, bo suszonymi jak i świeżymi. To mi się podoba. SKŁADNIKI: 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 1-2 garści suszonych śliwek 2 śliwki białko jajka łyżeczka cynamonu 70g jogurtu naturalnego WYKONANIE: suszone śliwki kroimy
healthy dreamsPierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym - pierogi, które można pokochać od pierwszego kęsa. Czaiłam się na te pierogi już od zeszłego roku, nie zdobyłam jednak wędzonej śliwki. Przepis pochodzi z kuchni Agaty Wojdy ( Moje Gotowanie Extra 2/2015). W tym roku przywiozłam z Polski orginalną wędzoną śliwkę - suskę sechlońską. Upolowałam śliwki na targu - luzem na wagę, tłuste, miękkie, pachnące dymem(...)drewna bukowego, błyszczące i lekko wytrawne w smaku. Te gotowe, pakowane są straszliwie suche. Nie używaj suszonej kalifornijskiej, bo to ulepek bez charakteru. Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę! Składniki: 2 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!knedle ze śliwkami Ponieważ już od dłuższego czasu mamy sezon na śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w szczególności przypadnie do gustu dzieciom. Składniki: ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia) maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka . a) ugotowane(...)ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i make i wyrabiamy. Jak to zrobić krok po kroku >>> TUTAJ 2. Śliwki najlepiej węgierki, myjemy i przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka nie jest robaczywa. Nie rozdzielamy śliwki na dwie połówki. 3. Bierzemy mały kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy z niego plaski okrągły
Kulinarnie z Polką na KresachKnedle pierogowe ze śliwkami- to pyszna odmiana knedli lepionych jak pierogi. Do ciasta dodałam przyprawę z imbirem i skórką pomarańczową, nadała ona daniu super smaczku, polecam:) Przyprawę kupicie w tym sklepie KLIK Nie zapomnijcie o konkursie, sosy Folwark zapraszają :)KLIK Knedle pierogowe ze śliwkami 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej + na podsypanie ½ łyżeczki(...)przyprawy z przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową po szczypcie soli i cukru 2 jajka śliwki cukier trzcinowy Knedle pierogowe ze śliwkami Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, przekładam do miski, wbijam jajka, dodaję resztę składników. Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką. Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje
Takie tam pichceniemojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich :) Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od tego czy śliwki macie słodkie czy kwaśne, moim zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić
moj przepis naJesień w pełni, dlatego śliwki wysuwają się na prowadzenie. Miałem wielką ochotę upiec kolejne ciacho, ale skusiłem na błyskawiczne rozwiązanie. Zawsze staram się, aby robione przeze mnie dania były proste, szybkie i co najważniejsze smaczne. Śliwki pod maślaną kruszonką to już chyba klasyka, ale takie słodkości najbardziej mi smakują. Mam nadzieję, że Wam również. Możecie zaszaleć i podać śliwki(...)Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE Składniki na formę 26x16 cm SKŁADNIKI na kruszonkę: 150g mąki pszennej typ 450 50g cukru 100g rozpuszczonego masła SKŁADNIKI na nadzienie: 15 świeżych śliwek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżeczki cukru trzcinowego (w zależności od kwasowości śliwek) PRZYGOTOWANIE śliwek pod kruszonką: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. W rondelku roztapiamy masło
kulinarnyJaCzas czytania: 2 min Tarta ze śliwką i z gruszką . Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić(...)tego dwa lub trzy nadzienia i gotowe. Każdy ma to, na co miał ochotę! Śliwki z cynamonem podduszone w czerwonym winie , gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele. Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta „na czarną godzinę”, wystarczy, że wyjmę
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Smażone powidła ze śliwek z niewielką ilością cukru, prawie klasyczny przepis, choć nie do końca. Powidła smażyłam dwa dni na wolnym ogniu dzięki temu pięknie zgęstniały i zmieniły kolor. Do powideł dodałam sporą ilość świeżego imbiru i cynamonu, to połączenie jest bajeczne. Słodycz śliwek węgierek przeplata się z ostrością imbiru i cudowną nutą cynamonu niewiele jest(...)jest, po prostu pracę trzeba rozłożyć na dwa dni. Zapewniam Was, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie domowej wersji. Smak wynagrodzi Wam całą pracę! Print Powidła ze śliwek z imbirem i cynamonem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe domowe powidła. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword imbir, śliwki Author Anna Ingredients 2 kg śliwek węgierek
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Muffinki czekoladowe ze śliwkami! Jest to ciasto, o którym śmiało, można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe, że nawet małe dziecko sobie z nimi poradzi! Tutaj nie trzeba specjalnych umiejętności cukierniczych, żeby przygotować piękny i co ważne bardzo smaczny deser. Przygotowanie ciasta na muffiny sprowadza się do wymieszania składników sypkich(...)jednolite ciasto. To cała praca, jaką trzeba wykonać, aby przygotować ciasto. Teraz pozostaje pieczenie, a po około 35 minutach można rozkoszować się ich smakiem! Dzisiejsze muffinki z czekoladą i śliwkami są właściwie podwójnie czekoladowe, bo oprócz kakaa w środku znajdują się tam też kosteczki pysznej czekolady, która podczas pieczenia delikatnie rozpływają się, nadając im wspaniałej konsystencji i wybornego smaku. Śliwki
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich :) Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od tego czy śliwki macie słodkie czy kwaśne, moim zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić
moj przepis na