Dawno ciasta nie piekłam. Pamiętam taki czas sprzed kilku lat, kiedy to niespodziewanie dla siebie samej odkryłam, że pieczenie to fajna rzecz i że mi wychodzi
Zdrowa Kuchnia SowyNie mogłam się powstrzymać, to niby dość prosty prezent, ale satysfakcja z własnoręcznego przygotowania tych delicji jest niesamowita. Musicie spróbować .... Czytaj więcej »
FarmażonyWiosna rozkwitła, zbliża się lato, więc i warzywa coraz smaczniejsze. Z okazji małego przyjęcia zrobiłam sałatkę, która już kilkukrotnie gościła na naszym stole. Sałatko-przystawka jest
Przepisy AleksandryW tym sezonie nie robiłam ani raz crumble, aż się sama dziwię... Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyBędzie u mnie trochę bardziej amarantusowo w najbliższym czasie, a to za sprawą paczki, którą to paczkę otrzymałam od firmy Ekoprodukt. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyZanim przejdę do dzisiejszego przepisu najpierw podsumowanie mini-konkursu o książkach, które zmieniły Wasze życie. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPlacuszki wyszły cudowne - po prostu rozpływały się w ustach. Dawno nie robiłam takich i sama byłam zachwycona ich smakiem i konsystencją. Takie placki to dobry pomysł
Smaczna PyzaTarta - cudownie kruchuteńka, z pysznym nadzieniem czyli kremowym serem i słodkimi owocami. Pyszna jak marzenie, tak orzekły Żarłoczki pochłaniając kawałek za kawałkiem w weekendowe popołudnie. A
Smaczna PyzaSerniczki czyli mini wersja sernika - od razu upieczone i przygotowane w pojedynczych porcjach. To wygodne bo już nie trzeba nic kroić a porcje są jednakowe. Ja
Smaczna PyzaDżem z rabarbaru i śliwek z dodatkiem tartego imbiru i soku z cytryny to niezwykle pyszne i proste do zrobienia smarowidło na kanapki. Idealny na jesienno-zimowe wieczory do rozgrzewającej herbaty. Słodko-kwaśny smak z dodatkiem aromatycznego i wyczuwalnego w smaku imbiru – pyszny! Domowy dżem to kilka dobrych składników i sprawdzonych dodatków. Bez konserwantów, zbędnych składników, zagęstników. Dżem(...)rabarbaru i śliwek polecam nie tylko na kanapki, także do placków, gofrów , omletów na słodko , naleśników, przekładania ciast.. Znany jest także hiram skandynawski – dżem z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru i skórki cytrynowej. Jest niezwykle pyszny, z zimowym akcentem świeżego imbiru. Poniżej sprawdzony przepis na dżem z rabarbaru i śliwek oraz opis wykonania krok po kroku. Dżem
Zasmakuj Kuchnisię oszukiwać – nadchodzi jesień, można ją więc przywitać np. piekąc ciasto z budyniem i śliwkami . Bardzo proste do zrobienia, na bazie ciasta kruchego, z dodatkiem budyniu i najlepszych polskich śliwek węgierek. Aromat podczas pieczenia ciasta ze śliwkami rozchodzi się po całym domu, tym samym wzbudzając apetyt i chęć na jak najszybsze zjedzenie choćby kawałeczka. Z talerzykiem ciasta z budyniem(...)śliwkami oraz kubkiem gorącej herbaty można zasiąść na balkonie czy tarasie i cieszyć się wrześniowymi promieniami słoneczka. Udostępnij Ciasto z budyniem i śliwkami – składniki 500 g śliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 3 / 4 szklanki cukru 2 jajka wielkości L 1 cukier wanilinowy (8g) 2 łyżki kwaśnej śmietany
niecodziennikparyKnedle ze śliwkami Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 250 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 300 g śliwek węgierek 200 g gęstej śmietany 18% cukier do śliwek i śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Ostudzone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki połącz z jajkiem, mąką pszenną i solą. Powoli(...)pokrój go na dwu centymetrowe plastry. Następnie każdy z nich spłaszcz tak aby powstał mały placuszek. Na środku placuszka ułóż połówkę śliwki, wsyp łyżeczkę cukru, zlep dokładnie brzegi i uformuj ładną kulkę. Knedle odkładaj na deskę oprószoną mąką. W garnku zagotuj dużą ilość delikatnie osolonej wody. Knedle gotuj w 2-3 turach
kuron.com.plPyszne, słodkie, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto ze śliwkami kalifornijskimi na spodzie makowym, przełożone masą budyniową i biszkoptami oraz śliwkami w czekoladzie, to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia. Dla wzbogacenia smaku śliwki można nasączyć w ulubionym alkoholu. Ciasto ze śliwkami najlepiej wykonać dzień wcześniej przed podaniem, wtedy warstwy się ze sobą przegryzą i stworzą doskonałą całość. składniki(...)proszku do pieczenia 200 g suchego maku masa 500 ml mleka 3 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru kryształu 150 g masła 20 okrągłych biszkoptów śliwki w czekoladzie 3/4 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 400 g śliwek kalifornijskich przepis ciasto Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy
Smakowite DaniaDostaliśmy śliwki :), każdy pojadł :) a tu jeszcze tyle zostało :) Nie ma wyjścia trzeba zrobić ciasto ze śliwkami :) Świeże śliwki mają krótki sezon i drugi raz może się zdarzyć dopiero za rok :) Ciasto : 1kg mąki, 1szkl. cukru, 1/2 kost. drożdży, 3 jajka, 1/2kost. masła, 1szkl. wody Jak już mamy ciasto, umyte i wypestkowane śliwki :) to do dzieła ! Wałkujemy kawałek ciasta(...)układamy śliwki...można dodać twaróg i posypać cukrem... Zawijamy... Wrzucamy do foremki... Zawijamy drugie tak samo...i wstawiamy do pieczenia na 50 min/ 180 st.C Jeżeli jeszcze mamy ciasto i śliwki to robimy małe ciastka :)... Po wycięciu kółek na ciastka... zostanie jeszcze ładny kawałek :) więc zaplatamy strucelka :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, wyjmujemy poprzednio wstawione ciasta ... i wkładamy kolejne
chleba naszegoSuper proste ciasto, nie wymagające dużego nakładu pracy to na pewno ciasto ze śliwkami i kruszonką. Baaaardzo, bardzo lubię ciasto ze śliwkami , więc kiedy jest sezon na śliwki to muszę się nimi nacieszyć. Ciasto na niedzielę jest idealne. Najlepsze są dojrzałe śliwki, z których pestka wyskakuje jak z procy. Bez problemu można je rozerwać na dwie połówki. Granatowe(...)środku żółte, słodkie i soczyste owoce. Jakby ktoś postawił przede mną kosz dojrzałych śliwek, to zjadłabym je z ochotą. No cóż te parę śliwek, których mi zostało wykorzystałam do ciasta. Ciasto na delikatnym kruchym spodzie ze słodką kruszonką. Czas na niedzielną kawę i kawałek ciasta ze śliwkami. Ciasto ze śliwkami Składniki: Forma 25 cm x 25 cm 250 g pszennej
codojedzenia