ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:34/469)

Śliwki w sosie własnym 66

Śliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki: 2 kg śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj(...)upakuj ciasno w słoiku przesypując warstwowo cukrem. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe Krok po kroku przepis śliwki w sosie własnym 1. Umyj śliwki 2. Wypestkuj śliwki rozpoławiając je na pół 3. Przełóż śliwki do słoików 4. Zasyp śliwki warstwowo cukrem 5. Szczelnie zakręć słoiki 6. Wyłóż garnek papierem 7. Pasteryzuj słoiki przez

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą 72

jedyne orzechy, które mają działanie alkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane “ Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis(...)tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej, wyszorowanej i najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół

Moja Delicja
Powidła z piekarnika 81

sceptyczna, ale też bardzo zaintrygowana. Kiedy go przetestowałam, okazało się, że to bajecznie prosty sposób na uniknięcie ochlapanych ścian, ciągłego mieszania w garze i sprawdzania czy aby na pewno śliwki się nie przypaliły. Pokochałam ten przepis i gwarantuję, że wam również przypadnie do gustu. Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? Najlepszym materiałem na powidła są śliwki węgierki. Powinny być(...)Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się, że są naprawdę słodkie. Właśnie takie najlepiej nadają się na przetwory. W czasie pestkowania owoców, konsekwentnie odrzucaj wszystkie robaczywe i nadgnite śliwki. Czy powidła śliwkowe trzeba słodzić? To dosyć często zadawane pytanie, a odpowiedź na nie brzmi: i tak i nie. Tak, jeśli masz na to ochotę, lubisz słodkie przetwory lub jeśli

okolicepalnika.pl
Murzynek ze sliwkami i kruszonka 148

Murzynek ze śliwkami i kruszonką to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Deser na pewno posmakuje osobom, które lubią czekoladowe, niezbyt słodkie i wilgotne ciasta z owocami. Murzynek jest bardzo smaczny sam w sobie, a z dodatkiem śliwek i kruszonki staje się jeszcze bardziej wilgotny i delikatnie chrupiący z wierzchu. Wykonanie tego ciasta jest dość proste, należy(...)starannie ubić pianę z białek. Murzynka nie należy zbyt długo piec, gdyż może stać się suchy i twardy. Po czasie pieczenia podanym w przepisie najlepiej w miejscu bez śliwek sprawdzić drewnianym patyczkiem. Patyczek może być delikatnie wilgotny, ale nie powinno być na nim przyklejonego surowego ciasta. W cieście najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale może być również inny niezbyt wodnisty

Kuchcik gotuje
Rustykalna tarta ze śliwkami 77

Czas czytania: 2 min Rustykalna tarta ze śliwkami jest bardzo dobra no i wgląda niesamowicie! Śliwki , cynamon , cukier trzcinowy i płatki migdałowe, to wspaniałe połączenie! Ciasto jest niezwykle łatwe, to po prostu kruche ciasto. Natomiast „wkład” to w tym przypadku soczyste i najsmaczniejsze śliwki węgierki , oczywiście możemy zmieniać je w zależności od pory roku i dostępnych owoców. Tarta(...)jest przesłodzona raczej wytrawna , więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypełnienie, dodajcie więcej cukru do owoców. Przygotowanie takiej tarty to żaden wysiłek, a efekt murowany! Print Rustykalna tarta ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta i piękna no i bardzo smaczna! Course Desery Cuisine Polska Keyword kruche ciasto, śliwki Prep Time 20 minutes Cook Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Pudding chia z bananem i suszonymi śliwkami bez cukru 112

Pudding chia z bananem i suszonymi śliwkami bez cukru. Pudding chia z bananem, śliwkami, jogurtem i mlekiem to jeden z moich ulubionych puddingów z nasionami chia. Przepis jest niezwykle prosty a sam deser szybki do zrobienia. To tylko kilka składników i kilka minut szykowania! To super prosty, piękny i smaczny deser, który zachwyca każdego. Nasiona chia same pęcznieją po dodaniu(...)pudding chia Do zrobienia pulpy z banana potrzebny jest jedynie widelec . Z podanych składników wychodzą dwie porcje puddingu z chia. Do puddingu użyłam jednego, dużego banana i 5 suszonych śliwek. Pudding chia z bananem i suszonymi śliwkami bez cukru. to super pomysł na zdrowe śniadanie. Zdjęcie tego puddingu robiłam w lutym, warto robiąc sobie taki deser pomyśleć o owocach sezonowych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śliwki w boczku 84

Śliwki w boczku to szybka, smaczna i prosta do zrobienia jesienna przekąska, wprost idealna na małe przyjęcie lub romantyczną kolację we dwoje. Tej dawno u nas nie było, praca, a ostatnio także praca nad stronką, zabierają nam mnóstwo czasu. Dzisiejszego wieczoru planujemy usiąść wspólnie do stołu, zapalić świece, włączyć muzykę z naszej listy, a także nalać wina do kieliszków. Śliwki(...)boczku będą wykwintnym początkiem naszego sobotniego spotkania, przygotujemy je wcześniej, a gdy stół już będzie gotowy, szybko usmażymy na patelni i rozpoczniemy wspólny wieczór. Składniki na śliwki w boczku 16 śliwek węgierek 16 cienkich plasterków boczku wędzonego 100 g śmietankowego serka kanapkowego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki umyć, odsączyć, przeciąć wzdłuż tak, aby nie rozdzielić połówek

niecodziennikpary
Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 99

Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami zostało upieczone przez Bartka, któremu powiedziałam o przepisie, z którego korzystałam kilka lat temu. Wtedy to w programie kulinarnym zobaczyłam drożdżowe ciasto, łączące w sobie dynię i śliwki. Od razu je zrobiłam, wyszło wprawdzie smaczne, ale ciężkie i niewyrośnięte – problemem były niewłaściwe proporcje, na co także zwracali uwagę piszący komentarze. Bazując na naszym doświadczeniu(...)stworzyliśmy od nowa przepis, zachowując jedynie pomysł połączenia w cieście dyni i śliwek. Jak widać, upiekliśmy już wiele ciast drożdżowych, bo i to dyniowe ciasto ze śliwkami jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 3 1 / 2 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 2 / 3 szklanki cukru 2 / 3 szklanki mleka 3 żółtka

niecodziennikpary
Rolada z boczku ze śliwkami 159

Rolada z boczku ze śliwkami na święta Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja zarówno na święta, jak i na mniej uroczyste okazje. Można ją przygotować na nieskończenie wiele sposób - tradycyjnie z suszonymi śliwkami lub pieczarkami albo wzbogacić smak o dodatek kaparów albo suszonych moreli. Aromatyczna rolada(...)boczku ze śliwkami, obsypana ziołami i papryką jest tak prosta do przygotowania, że poradzą z tym sobie nawet bardzo początkujący kucharze i zajmie to zaledwie kilka minut, pozostały czas to pieczenie, które nie wymaga od nas wielkiej uwagi. Pieczony w piekarniku lub w wolnowarze rolowany boczek pokrojony na cienkie plasterki to również doskonała wędlina do kanapek. Jednym słowem rolada boczkowa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śliwki w sosie własnym 152

Śliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki(...)śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj i upakuj ciasno w słoiku przesypując warstwowo cukrem. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe Krok po kroku przepis śliwki w sosie własnym 1. Umyj śliwki 2. Wypestkuj śliwki rozpoławiając

KuchniaWeDwoje.pl
Knedle ze śliwkami 149

Knedle ze śliwkami Dziś polecam jeden ze smaków dzieciństwa – delikatne i rozpływające się w ustach knedle. Są to okrągłe kluski z ziemniaczanego ciasta, ze śliwką węgierką w środku, zazwyczaj polane śmietaną i obsypane cynamonem. Poza sezonem można użyć śliwek mrożonych . Palce lizać!     Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 jajko 120g mąki + mąka do podsypania 350g śliwek węgierek sól(...)mąkę oraz jajko i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki do ciasta, jednak im mniej mąki dodamy tym knedle będą bardziej delikatne i miękkie *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i nakrawamy w celu usunięcia pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Do środka każdej śliwki nasypujemy pół łyżeczki cukru pudru *** *** Na oprószonym mąką blacie formujemy średniej wielkości

Blog z Apetytem
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 194

Jesień. Śliwki się powoli kończą… więc póki jeszcze są, trzeba z nich korzystać! Dzisiaj mam dla Was przepis na super łatwe, jogurtowe ciasto ze śliwkami. Szybko się uwiniecie i będziecie mogli delektować się kolejnym sprawdzonym przepisem na szybkie i smaczne ucierane ciasto ze śliwkami. Tym razem do ciasta użyłam zwykłego białego cukru – po pierwsze jest(...)niewiele, bo jedynie 100g na całą blaszkę – ale jeśli chcecie ortodoksyjnie się go wystrzegać, zamieńcie go na przykład na ksylitol. Ciasto jest wilgotne i dodatkowo słodkie od śliwek, które są teraz (jesienią!) najlepsze – soczyste, słodkie, sezonowe. Specjalnie wybrałam twarde śliwki odmiany Angeleno (wszędzie je dostaniecie – od bazaru przez hipermarkety po dyskonty). Są mniej mokre i mają bardziej

Dietolog
Wegańskie owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami 210

Bezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami na śniadanie? Nie jest to żadną tajemnicą, że lubię śniadania na słodko w szczególności w poniedziałki. Słodkie posiłki dają mi ogromny zastrzyk energii na pierwszą połowę dnia. Owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami to danie, które jest wystarczająco zdrowe aby cieszyć się nim na śniadanie a przy tym odpowiednio pyszne, aby stać się(...)wykwintnym deserem. W czasie kiedy lato zderza się z nieuchronnie nadchodzącą jesienią, gdy obok pięknych, kolorowych śliwek i dojrzałych brzoskwini nie można przejść obojętnie, nie sposób jest nie skusić się na taką wspaniałą słodkość. W szczególności, że w przypadku tego ciasta można sobie pozwolić na małą pobłażliwość, gdyż nie zwiera ono ani grama białego cukru. Crumble z owocami sezonowymi

Book of spells
Konfitura ze śliwek kalifornijskich 140

Konfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir mielony, kardamon mielony, cynamon mielony, Owoce pokroić na mniejsze kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym(...)wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :)  Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury. Taką konfiturę przygotowaliśmy podczas spotkania ze śliwką kalifornijską, na zaproszenie California Prune Board . Gotował z nami współtwórca Odette i Odette Tea Room- Krzysztof Rabek. Spotkanie prowadził, jak zwykle to ze śliwką kalifornijską bywa, Paweł Loroch. Podczas spotkania

królestwo garów
Powidła śliwkowe 166

muszę zawsze zrobić kilka słoiczków. Są najlepsze na śniadanko, do świeżego chlebka czy chałki pasują idealnie a do tego kubeczek kawy zbożowej z mlekiem lub kakao. składniki: 3 kg śliwek, ja używam węgierek ok 1 szklanka cukru Śliwki dokładnie umyć i osączyć. Następnie śliwki wypestkować i przełożyć do garnka z grubym dnem. Garnek wstawić na mały ogień i gotować(...)śliwki puściły sok, mieszać aby nie przywarły do dna. Jak śliwki puszczą więcej soku można zwiększyć płomień. Gotować ok 1,5 godziny aby wyparowało jak najwięcej soku. Odstawić do wystudzenia. Następnego dnia śliwki ponownie zagotować. Dodać cukier, ja dałam ok szklanki ale oczywiście możemy dać więcej lub mniej, wszystko zależy od naszego smaku i od tego jak słodkie są śliwki

Monia miesza i gotuje