jedyne orzechy, które mają działanie alkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane “ Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis(...)tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej, wyszorowanej i najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół
Moja Delicjasceptyczna, ale też bardzo zaintrygowana. Kiedy go przetestowałam, okazało się, że to bajecznie prosty sposób na uniknięcie ochlapanych ścian, ciągłego mieszania w garze i sprawdzania czy aby na pewno śliwki się nie przypaliły. Pokochałam ten przepis i gwarantuję, że wam również przypadnie do gustu. Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? Najlepszym materiałem na powidła są śliwki węgierki. Powinny być(...)Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się, że są naprawdę słodkie. Właśnie takie najlepiej nadają się na przetwory. W czasie pestkowania owoców, konsekwentnie odrzucaj wszystkie robaczywe i nadgnite śliwki. Czy powidła śliwkowe trzeba słodzić? To dosyć często zadawane pytanie, a odpowiedź na nie brzmi: i tak i nie. Tak, jeśli masz na to ochotę, lubisz słodkie przetwory lub jeśli
okolicepalnika.plMurzynek ze śliwkami i kruszonką to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Deser na pewno posmakuje osobom, które lubią czekoladowe, niezbyt słodkie i wilgotne ciasta z owocami. Murzynek jest bardzo smaczny sam w sobie, a z dodatkiem śliwek i kruszonki staje się jeszcze bardziej wilgotny i delikatnie chrupiący z wierzchu. Wykonanie tego ciasta jest dość proste, należy(...)starannie ubić pianę z białek. Murzynka nie należy zbyt długo piec, gdyż może stać się suchy i twardy. Po czasie pieczenia podanym w przepisie najlepiej w miejscu bez śliwek sprawdzić drewnianym patyczkiem. Patyczek może być delikatnie wilgotny, ale nie powinno być na nim przyklejonego surowego ciasta. W cieście najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale może być również inny niezbyt wodnisty
Kuchcik gotujeCzas czytania: 2 min Rustykalna tarta ze śliwkami jest bardzo dobra no i wgląda niesamowicie! Śliwki , cynamon , cukier trzcinowy i płatki migdałowe, to wspaniałe połączenie! Ciasto jest niezwykle łatwe, to po prostu kruche ciasto. Natomiast „wkład” to w tym przypadku soczyste i najsmaczniejsze śliwki węgierki , oczywiście możemy zmieniać je w zależności od pory roku i dostępnych owoców. Tarta(...)jest przesłodzona raczej wytrawna , więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypełnienie, dodajcie więcej cukru do owoców. Przygotowanie takiej tarty to żaden wysiłek, a efekt murowany! Print Rustykalna tarta ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta i piękna no i bardzo smaczna! Course Desery Cuisine Polska Keyword kruche ciasto, śliwki Prep Time 20 minutes Cook Time
SprawdzonaKuchnia.plPudding chia z bananem i suszonymi śliwkami bez cukru. Pudding chia z bananem, śliwkami, jogurtem i mlekiem to jeden z moich ulubionych puddingów z nasionami chia. Przepis jest niezwykle prosty a sam deser szybki do zrobienia. To tylko kilka składników i kilka minut szykowania! To super prosty, piękny i smaczny deser, który zachwyca każdego. Nasiona chia same pęcznieją po dodaniu(...)pudding chia Do zrobienia pulpy z banana potrzebny jest jedynie widelec . Z podanych składników wychodzą dwie porcje puddingu z chia. Do puddingu użyłam jednego, dużego banana i 5 suszonych śliwek. Pudding chia z bananem i suszonymi śliwkami bez cukru. to super pomysł na zdrowe śniadanie. Zdjęcie tego puddingu robiłam w lutym, warto robiąc sobie taki deser pomyśleć o owocach sezonowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚliwki w boczku to szybka, smaczna i prosta do zrobienia jesienna przekąska, wprost idealna na małe przyjęcie lub romantyczną kolację we dwoje. Tej dawno u nas nie było, praca, a ostatnio także praca nad stronką, zabierają nam mnóstwo czasu. Dzisiejszego wieczoru planujemy usiąść wspólnie do stołu, zapalić świece, włączyć muzykę z naszej listy, a także nalać wina do kieliszków. Śliwki(...)boczku będą wykwintnym początkiem naszego sobotniego spotkania, przygotujemy je wcześniej, a gdy stół już będzie gotowy, szybko usmażymy na patelni i rozpoczniemy wspólny wieczór. Składniki na śliwki w boczku 16 śliwek węgierek 16 cienkich plasterków boczku wędzonego 100 g śmietankowego serka kanapkowego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki umyć, odsączyć, przeciąć wzdłuż tak, aby nie rozdzielić połówek
niecodziennikparyDyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami zostało upieczone przez Bartka, któremu powiedziałam o przepisie, z którego korzystałam kilka lat temu. Wtedy to w programie kulinarnym zobaczyłam drożdżowe ciasto, łączące w sobie dynię i śliwki. Od razu je zrobiłam, wyszło wprawdzie smaczne, ale ciężkie i niewyrośnięte – problemem były niewłaściwe proporcje, na co także zwracali uwagę piszący komentarze. Bazując na naszym doświadczeniu(...)stworzyliśmy od nowa przepis, zachowując jedynie pomysł połączenia w cieście dyni i śliwek. Jak widać, upiekliśmy już wiele ciast drożdżowych, bo i to dyniowe ciasto ze śliwkami jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 3 1 / 2 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 2 / 3 szklanki cukru 2 / 3 szklanki mleka 3 żółtka
niecodziennikparyRolada z boczku ze śliwkami na święta Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja zarówno na święta, jak i na mniej uroczyste okazje. Można ją przygotować na nieskończenie wiele sposób - tradycyjnie z suszonymi śliwkami lub pieczarkami albo wzbogacić smak o dodatek kaparów albo suszonych moreli. Aromatyczna rolada(...)boczku ze śliwkami, obsypana ziołami i papryką jest tak prosta do przygotowania, że poradzą z tym sobie nawet bardzo początkujący kucharze i zajmie to zaledwie kilka minut, pozostały czas to pieczenie, które nie wymaga od nas wielkiej uwagi. Pieczony w piekarniku lub w wolnowarze rolowany boczek pokrojony na cienkie plasterki to również doskonała wędlina do kanapek. Jednym słowem rolada boczkowa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki(...)śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj i upakuj ciasno w słoiku przesypując warstwowo cukrem. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe Krok po kroku przepis śliwki w sosie własnym 1. Umyj śliwki 2. Wypestkuj śliwki rozpoławiając
KuchniaWeDwoje.plKnedle ze śliwkami Dziś polecam jeden ze smaków dzieciństwa – delikatne i rozpływające się w ustach knedle. Są to okrągłe kluski z ziemniaczanego ciasta, ze śliwką węgierką w środku, zazwyczaj polane śmietaną i obsypane cynamonem. Poza sezonem można użyć śliwek mrożonych . Palce lizać! Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 jajko 120g mąki + mąka do podsypania 350g śliwek węgierek sól(...)mąkę oraz jajko i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki do ciasta, jednak im mniej mąki dodamy tym knedle będą bardziej delikatne i miękkie *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i nakrawamy w celu usunięcia pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Do środka każdej śliwki nasypujemy pół łyżeczki cukru pudru *** *** Na oprószonym mąką blacie formujemy średniej wielkości
Blog z ApetytemJesień. Śliwki się powoli kończą… więc póki jeszcze są, trzeba z nich korzystać! Dzisiaj mam dla Was przepis na super łatwe, jogurtowe ciasto ze śliwkami. Szybko się uwiniecie i będziecie mogli delektować się kolejnym sprawdzonym przepisem na szybkie i smaczne ucierane ciasto ze śliwkami. Tym razem do ciasta użyłam zwykłego białego cukru – po pierwsze jest(...)niewiele, bo jedynie 100g na całą blaszkę – ale jeśli chcecie ortodoksyjnie się go wystrzegać, zamieńcie go na przykład na ksylitol. Ciasto jest wilgotne i dodatkowo słodkie od śliwek, które są teraz (jesienią!) najlepsze – soczyste, słodkie, sezonowe. Specjalnie wybrałam twarde śliwki odmiany Angeleno (wszędzie je dostaniecie – od bazaru przez hipermarkety po dyskonty). Są mniej mokre i mają bardziej
DietologBezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami na śniadanie? Nie jest to żadną tajemnicą, że lubię śniadania na słodko w szczególności w poniedziałki. Słodkie posiłki dają mi ogromny zastrzyk energii na pierwszą połowę dnia. Owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami to danie, które jest wystarczająco zdrowe aby cieszyć się nim na śniadanie a przy tym odpowiednio pyszne, aby stać się(...)wykwintnym deserem. W czasie kiedy lato zderza się z nieuchronnie nadchodzącą jesienią, gdy obok pięknych, kolorowych śliwek i dojrzałych brzoskwini nie można przejść obojętnie, nie sposób jest nie skusić się na taką wspaniałą słodkość. W szczególności, że w przypadku tego ciasta można sobie pozwolić na małą pobłażliwość, gdyż nie zwiera ono ani grama białego cukru. Crumble z owocami sezonowymi
Book of spellsKonfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir mielony, kardamon mielony, cynamon mielony, Owoce pokroić na mniejsze kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym(...)wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :) Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury. Taką konfiturę przygotowaliśmy podczas spotkania ze śliwką kalifornijską, na zaproszenie California Prune Board . Gotował z nami współtwórca Odette i Odette Tea Room- Krzysztof Rabek. Spotkanie prowadził, jak zwykle to ze śliwką kalifornijską bywa, Paweł Loroch. Podczas spotkania
królestwo garówmuszę zawsze zrobić kilka słoiczków. Są najlepsze na śniadanko, do świeżego chlebka czy chałki pasują idealnie a do tego kubeczek kawy zbożowej z mlekiem lub kakao. składniki: 3 kg śliwek, ja używam węgierek ok 1 szklanka cukru Śliwki dokładnie umyć i osączyć. Następnie śliwki wypestkować i przełożyć do garnka z grubym dnem. Garnek wstawić na mały ogień i gotować(...)śliwki puściły sok, mieszać aby nie przywarły do dna. Jak śliwki puszczą więcej soku można zwiększyć płomień. Gotować ok 1,5 godziny aby wyparowało jak najwięcej soku. Odstawić do wystudzenia. Następnego dnia śliwki ponownie zagotować. Dodać cukier, ja dałam ok szklanki ale oczywiście możemy dać więcej lub mniej, wszystko zależy od naszego smaku i od tego jak słodkie są śliwki
Monia miesza i gotujemojprzepisna.pl | Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane Coś dla miłośników tradycyjnych drożdżowych, ale nie do końca, bo to ciasto ma w sobie pazurek :). Aby wyszło takie pyszne, należy wcześniej upiec śliwki, ale tak aby się mocccno zarumieniły. Najlepsze do tego będą dojrzałe i słodkie Węgierki. Ciasto nie zawiera cukru, a posłodzone jest miodem. Składniki na formę(...)mąki pszennej 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 1 jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 12 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 1-1,5 kg śliwek umytych, odpestkowych 1-2 łyżki cukru do posypania śliwek (opcjonalnie) Śliwki ułożyć na blaszce od piekarnika, rozcięciem do góry, posypać cukrem, piec 30-45 min w 175 st z termoobiegiem. Mają być
moj przepis naWitam serdecznie Propozycja na proste i smaczne ciasto kruche ze śliwkami. Będziemy potrzebować: ciasto możemy upiec w foremce prostokątnej lub okrągłej. Okrągła użyłam o średnicy 24 cm Prostokątna o wymiarach 18 cm x 22 cm na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 100 g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli około(...)śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżka cukru kryształ Link do filmu z przygotowania: Ciasto kruche ze śliwkami https://www.youtube.com/watch?v=rgQySjVUebI Przygotowanie: Składniki ciasta możemy połączyć dłońmi lub posiekać nożem ewentualnie mikserem. Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i dobrze schłodzone masło. Składniki ciasta łączę ze sobą pocierając je delikatnie dłońmi. Gdy się połączą (powstaną grudki podobne do kruszonki) dodaję cukier
Uwaga Babcia GotujeEkspresowa konfitura ze śliwek, które miały być węgierkami, takimi prawdziwymi co to pestki same odchodzą, a były tylko z wyglądu podobne (może to inna odmiana węgierek). Jedzenie tych śliwek jakoś nie szło, choć były nawet słodkie i soczyste (z 1 kg zostało 70 dag), coś trzeba było z nich przygotować. Muszę przyznać, że początkowe rozczarowanie zakupionymi śliwkami ustąpiło po spróbowaniu(...)przygotowanej konfitury. Była pyszna i na pewno przygotuję więcej, aby było co zimą pałaszować. Składniki: 70 dag śliwek 100 ml wody 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Śliwki umyć, jeśli jest to możliwe to wyjąć pestki (u mnie pestki były mocno związane z miąższem) włożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę i gotować do czasu
Kuchcik gotujeDziś polecam Wam przepis na pyszną i łatwą tartę ze śliwkami i cynamonem. Śliwki o tej porze roku to absolutny 'must have'. Robi się zimno więc zaczynamy nieśmiało używać rozgrzewających przypraw. Cynamon niewątpliwie do nich należy. Tarta ze śliwkami to słodko-kwaśny deser - takie lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie. Tarta ze śliwkami i cynamonem Składniki 250 g mąki 150 g zimnego(...)masła 6 łyżek cukru szczypta soli 80 ml kefiru 1/2 kg śliwek cynamon Tarta ze śliwkami i cynamonem Wykonanie W misce umieszczamy mąkę, masło, kefir, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Krajaczem do cista kruchego wyrabiamy ciasto lub szybko wyrabiamy w rękach (tak żeby nie ogrzać masła). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki
Pyza i SurówkaKnedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza(...)domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową . Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g twarogu domowego - 1,5 szklanki mąki tortowej * - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki
mojewypiekiinietylkonich dość pilny- o tym jakimi widokami przywitał nas ogród po powrocie i jaki jest jego stan na koniec lata. Wiem, wiem- dokumentacja, archiwizacja, skrupulatność. Ale... ciasto... Ze śliwkami. Cynamonem i prawdziwą wanilią pachnące. Z kruszonką. I bezą. Prawda, że lepiej zacząć od ciasta? Tak też myślałam! A wszystko zaczęło się od Pani Profesor. W ostatnią sobotę sierpnia urządziliśmy ognisko(...)ponieważ nasi goście są najlepsi na świecie, następnego dnia w kuchni czekały na nas „dary losu.” Ogródkowe pomidory, gruszki, klasyczna domowa sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie
les mirabellesNutellinka, czyli ciasto z nutellą, śliwkami i bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :) Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :) Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już(...)przepisie :) Składniki: 400 – 500g suszonych śliwek 250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki) 500ml śmietany kremówki (30%) 2 śmietan fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 1 średni słoik nutelli 200g miękkiego masła Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Suszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy
Smakowy RajKochani, lato w pełni, owoców cała gama do wyboru. U mnie ostatnio królują śliwki. Zjadamy tyle, ile dusza zapragnie. Kuszą swoim wyglądem na straganach. Są różnego gatunku. Ja wybieram te, które już znam, słodkie, jędrne od których lekko odchodzi pestka. Jeśli chodzi o wybór śliwek do pieczenia ciasta, dla mnie nie ma znaczenia. Często mieszam śliwki, aby potem ładnie(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g gęstej śmietany (temp. pokojowa) 100 gęstego jogurtu (temp. pokojowa) ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego 1,2 – 1,3 kg różnych dużych śliwek Składniki na kruszonkę (z tego przepisu) : 40 g mąki pszennej (typ 450) 13 g mąki krupczatki 20 g cukru pudru 30 g masła Lukier: ok. 200 g cukru pudru
Kuchnia u Krysinadzieję, że dzisiejszy Wam to wynagrodzi Przychodzę do Was dzisiaj bowiem z pomysłem na ciasto, które nie tylko jest przepyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto ze śliwkami, to kolejny ze smaków dzieciństwa, który gości w moim domu bardzo często. Obok nutelli śliwkowej , jest to mój ulubiony przepis z wykorzystaniem tych pysznych owoców. Zapewniam Was, że ciasto przygotowuje się(...)naprawdę szybko, zatem bez zbędnego przedłużania, zabierzmy się za pieczenie! Proste ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: Około 70 dag śliwek węgierek bez pestek 150 g mąki gryczanej białej (ja po prostu mielę kaszę gryczaną niepaloną) 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 15 dag cukru trzcinowego 3 łyżeczki cukru waniliowego
Okiem Blondynki by McBlondizekolada i suszone śliwki to połączenie doskonałe. Dlatego postanowiłem je wykorzystać do tej prostej wegańskiej tarty bez pieczenia. Delikatny spód z amarantusa, masa z suszonych śliwek i polewa czekoladowa na mleku kokosowym. Sama natura i to bez dodatkowego cukru, nabiału czy glutenu. Z ksylitolu można również zrezygnować, dodając czekoladę o nieco mniejszej zawartości kakao. Korzystając z przepisu, koniecznie wybierzcie śliwki(...)suszone dobrej jakości (bez innych „wspomagaczy”), bo to one grają tutaj główną rolę. Zamiast suszonych śliwek do masy można również wykorzystać domowe powidła. To tak na wszelki wypadek, jakbyście mieli ich zapas w spiżarni. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego 100 g suszonych śliwek 1 łyżka oleju kokosowego Nadzienie: 250 g suszonych śliwek
Food Squareostatnie co chcemy to eksperymenty. Jednocześnie w święta robimy postanowienia. Ja zawsze obiecuje sobie, że poznam nowy smak. Ty sposobem kilka lat temu trafiłam na suskę sechlońską, genialną, wędzoną śliwkę i przepadłam. Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. To cudo powstaje we wsi Sechna. W miejscowej gwarze suska znaczy suszona. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do słodkiego, karmelowo-orzechowego smaku(...)popularnych śliwek suszonych, to pierwszy kontakt z suską sechlońską może być szokujący. Jednak jeśli lubicie dymny aromat i nie jesteście wielbicielami delikatnych rozwiązań, to pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli
ladykitchenFizoły, kolejny c omfort food rodem z gór, to połączenie fasoli, wędzonych śliwek i dodatków. Nie chwaląc się, ja pokazałam blogosferze kuchennej co to takiego i z czym się fizioły je. Pokazałam wersję z oscypkiem i jarmużem i musiało smakować, bo potem przepis trafił do książki. Moja babcia zawsze twierdziła, że najlepsze są proste rzeczy. Kocham kuchnię babci i prababci(...)cuda, jakich nie dostaniecie w żadnej restauracji. Opiszę wam wersję wypasioną, fizoły na wędzonce. Podam wam też opcję wegańską (prababka już wtedy była modna!) oraz wersję wegetariańską. Fizoły potrzebują śliwek, wędzonych śliwek. Nie tych słodkich ulepków, tylko wytrawnych i dymnych. Ze wzruszeniem wspominam moment, kiedy jeden z blogów, mianujących się na kreatora smaków, dzięki mnie odkrył różnicę między śliwką wędzoną
ladykitchenŚwięta się już skończyły, ale dostaliśmy z Piotrem mnóstwo próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony(...)śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta się już skończyły, ale dostaliśmy z Piotrem mnóstwo próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony(...)śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚliwki w czekoladzie - najprostsze pralinki, jakie bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli w ogóle lubisz śliwki w czekoladzie te domowe z pewnością Cię zachwycą. Są mięciutkie, bardzo aromatyczne i otulone Twoją ulubioną czekoladą. Miejsce po pestce możesz wypełnić migdałem lub kulką marcepana. Zostały Ci po świętach suszone śliwki? To do dzieła! Składniki: 20 suszonych śliwek kalifornijskich 100 ml ciemnego(...)rumu 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: opłukane i osuszone śliwki zalać rumem i pozostawić do macerowania na całą noc napęczniałe śliwki wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zanurzać kolejno śliwki. Do obtaczania śliwek użyłam wykałaczki. Obtoczone czekoladą śliwki układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brudzi zalotnie palce. Upojny zapach dojrzałych mirabelek, wokół których kręci się rój os, cierpka słodycz małej gruszy - tej, która rośnie przy polnej drodze "od zawsze". Aż wreszcie śliwki. Cała plejada słodkich, kwaśnych, dużych, małych fioletowych dam. Śliwka węgierka to zdecydowanie mój lider rankingu zimowych westchnień, dlatego dziś przepis na powidła śliwkowe z kardamonem i kilka pięknych jesiennych kadrów. Składniki: śliwki(...)węgierki, u mnie... skrzynka :) wybierzcie śliwki miękkie i dojrzałe, mogą być nawet lekko pomarszczone. cukier - u mnie około 2 szklanek na całą skrzynkę, śliwki były bardzo słodkie, a przy tym w domu nie przepadamy za bardzo słodkimi przetworami szklanka wody zmielony kardamon Do dzieła: Będziecie potrzebować dużego garnka lub patelni z wysokim rantem. Ja użyłam dużej elektrycznej patelni, na które
Spektrum SmakuŚliwki są dla mnie owocami kończącym ciepłą porę roku. Jeszcze nie tak dawno w ogrodzie mojego domu rodzinnego były dwa drzewka, zrywałam ich owoce, gdy jeszcze były całkiem kwaśne i twarde nie mogąc doczekać się, kiedy dojrzeją. Mama piekła z nimi placki, smażyła tradycyjne mocno słodkie powidła. Szczególnie pasowały do przekładania piekarnika. Innym sposobem zachowania śliwek na zimę jest suszenie(...)przegryzła tacie kieszeń, w której nosił go specjalnie dla niej. Tata był czymś zajęty, a ona zbyt się niecierpliwiła, aby czekać. No ale wrócę wreszcie do suszonych śliwek, te dawne dojrzewały jeszcze latem i mama w ciągu dnia suszyła je rozłożone w blaszkach ustawionych w najbardziej słonecznych miejscach na żywopłotu. Każdego dnia było ich coraz mniej i cała
I tu będę miała takie teCzas czytania: 2 min Dziś podaję przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami , które zawsze wychodzi! Jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne, delikatnie wilgotne ze śliwkami i fantastyczną kruszonką migdałową. Ciasto drożdżowe oczywiście można upiec z innymi niż śliwki owocami, mogą to być truskawki , brzoskwinie, lub jabłka . Może być z kruszonką lub tylko posypane grubym cukrem wymieszanym z cynamonem(...)lekko pogrzane , ale nie gorące! Gorące składnik zabiją drożdże i ciasto nie uda się. Ciasto drożdżowe bardzo lub długie wyrabianie , a tym samym dobre napowietrzenie. Print Ciasto drożdżowe ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami, zawsze dobre. Course Deser Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, śliwki Servings 12 Author Anna Ingredients
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kruche ciasto ze śliwkami to obowiązkowy deser późnego lata i złotej jesieni. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie kruche z dodatkiem cukru trzcinowego i imbiru. Imbir nadaje delikatnej pikanterii ciastu, co wspaniale współgra ze śliwkami doprawionymi odrobiną cynamonu. Na wierzchu śliwek spoczywa kruszonka przygotowana z tego samego imbirowego ciasta, pyszności! Jak zawsze przy okazji kruchego ciasta przypominam(...)papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, a następnie wykleić spód startymi wiórkami ciasta. Prosty i bardzo, bardzo smaczny przepis, gorąco polecam! Print Kruche ciasto ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne kruche ciasto i wspaniałe, proste nadzienie, najlepsze ciasto! Course Desery Cuisine Polska Keyword śliwki Prep Time 15 minutes Cook
SprawdzonaKuchnia.plChleb ze śliwkami jest prostszy niż myślisz. W sam raz na śniadanie czy też kolację. Was też ogarnęła mania wypiekania chleba? W czasie kwarantanny jest to nie tylko świetny sposób na zrobienie czegoś pysznego i ograniczenie częstotliwości wychodzenia do sklepu. To także świetny sposób na zabicie czasu. W końcu każdy domowy chleb to taki mały projekt, którego trzeba doglądać(...)składników zamienia się w coś tak niesamowitego. Do tego obserwowanie, jak takie ciasto wyrasta to już dodatkowa porcja magii. Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrze nagrzany piekarnik. Osobiście uwielbiam chleby pieczone w naczyniu żaroodpornym lub garnku. Dzięki
okolicepalnika.plpieczarek , aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej na cydrze, zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych grzybów leśnych – która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz prosty, domowy placek ze śliwkami (które wiosną można zastąpić np. rabarbarem czy morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować sobie wszystko wcześniej – gulasz i zupę możemy ugotować nawet(...)szybciej Do ozdobienia warto użyć podsmażonych plasterków pieczarek, tymianku lub np. kleksa ze śmietany Krem z pieczarek, dzięki serkowi topionemu ma wyjątkowy smak A deser? Prosty ucierany placek ze śliwkami to tradycyjne, domowe ciasto jakie znamy z babcinych zeszytów. Ja uwielbiam wypieki z sezonowymi owocami – sprawdzają się zawsze. Zamiast śliwek można użyć np. moreli, rabarbaru, malin, nektarynek czy jabłek
Poezja smakuPlacek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Placek drożdżowy ze śliwkami według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich ze Świętoniowej wyróżnia się przygotowaniem owoców użytych w cieście. Umyte i pozbawione pestek śliwki najpierw piecze się w piekarniku, co sprawia, że nabierają one lekko karmelowego posmaku. Ciasto drożdżowe upieczone z takimi śliwkami i posypane kruszonką smakuje doskonale. Przepis pochodzi z publikacji(...)drożdży 500 g mąki pszennej 150 g cukru kryształu 1 szklanka mleka 5 żółtek 100 g masła ½ płaskiej łyżeczki soli 3-4 łyżki bułki tartej 2 kg śliwek węgierek Posypka (kruszonka): 100 g masła 1 szklanka mąki 1-2 żółtka ½ opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru kryształu Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki
Trzeci talerzchyba nie kojarzy mi się z jesienią jak właśnie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Można wręcz powiedzieć że nie wyobrażam sobie tej złotej pory roku bez tego wypieku. Uwielbiam kiedy pachnie nim cały dom. Zwykle używam śliwek węgierek, czyli śliwek które u nas nazywało się też „robaczywkami”. Nie muszę Wam chyba pisać dlaczego A mimo to smakiem(...)wiem, może to kwestia sentymentu, bo kilka drzewek węgierek rosło w sadzie dziadków i do końca życia będą cudownym wspomnieniem dzieciństwa i kończącego się lata. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką To klasyk sam w sobie. To które robię znika ze stołu z prędkością światła. Najbardziej smakuje nam jeszcze ciepłe, ze świeżym mlekiem. Najlepiej takim prosto od krowy, które dziś
ArbuziakiPijana śliwka w wersji zdrowszej to opcja dla osób, które chcą zjeść ciasto nawet będąc na diecie. Co prawda nie jest to ciasto, które ma małą ilość kalorii, ale na pewno ma ich mniej od oryginału. Puszysty biszkopt, budyniowa masa, śliwki moczone w alkoholu i czekolada. MIŁOŚĆ. RAJ. I KALORIE. Ciasto wykonała babcia z mamą, a pomysł był mój(...)pieczenia. Delikatnie mieszamy z mokrą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy przez 30 - 40 min. Uchylamy piekarnik i studzimy. Śliwki: 400 g suszonych śliwek 1/4 szkl. erytrolu.ksylitolu/cukru Alkohol (np. rum) Śliwki przekładamy do garnka. Wsypujemy er/ksy/cuk i zalewamy wodą lekko ponad stan śliwek. Gotujemy aż będą miękkie
CzarnawisienkaWraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka ze śliwkami zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy(...)ciasteczek. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Proste ciasteczka ze śliwkami
Ciastkozercywakacjach, nad polskim morzem. Piękny ośrodek wczasowy pośrodku sosnowego lasu w małej, nadmorskiej miejscowości. Mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym. Wyżywienie mieliśmy we własnym zakresie. Pewnego dnia kupiliśmy śliwki. Dobre, ale mało słodkie. Wręcz kwaśne. Każdy z nas po zjedzeniu jednej nie miał już ochoty na kolejną. Postanowiłam, że je podgotuję, osłodzę miodem i wykorzystam jako deser na ciepło(...)nadmorskie stragany nie wchodziły w grę. Zaczęłam dumać i wtedy rzuciły mi się w oczy bardzo dojrzałe banany, których nikt nie chciał zjeść. Wymyśliłam, że podgotuję je razem ze śliwkami. Bardzo dojrzałe banany są bardzo słodkie, dlatego świetnie osłodzą kwaskowate śliwki. Wzięłam więc duży garnek, wrzuciłam do niego wypestkowane i pokrojone śliwki, dodałam kawałki banana, podlałam paroma łyżkami wody
Moja DelicjaJesienna królowa ciast i deserów.😍 A poza sezonem również chętnie spożywana np. na problemy z niestrawnością i zaparciami ze względu na dużo ilość błonnika. U mnie śliwki suszone często lądują w ciastach lub małych deserkach. Nie wspomnę już, gdy mamy sezon to kupuje je kilogramami i robię z nich przepyszne dżemy.😍 A Wy najczęściej do czego używacie te owoce(...)cukru, dlatego ostrożnie powinni je spożywać diabetycy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 👉Zapobiegają nowotworowi. To zasługa występujących w nich antyoksydantów: witaminy A i E oraz polifenoli. Według amerykańskich naukowców miąższ śliwki zapobiega rozwojowi rakowi piersi. Badania potwierdzają także jego skuteczność w terapii tej choroby. 👉Oczyszczają nerki. Śliwki są moczopędne. Warto wprowadzić je do codziennej diety, by oczyścić organizm z toksyn oraz
Zdrowie i pysznie na talerzuJego książka pt. "Pyszności z roślin", która jest już dostępna w przedsprzedaży. Jest poświęcona deserom, ale prywatnie mam nadzieję, że Paweł wyda szybko przepisy wytrawne. Składniki (na 7 dużych śliwek): 6 dużych, nieprzejrzałych śliwek 1 bardzo dojrzała śliwka 50 ml brązowego ryżu łyżka oleju sezamowego płaska łyżka pasty tahini łyżka syropu klonowego 1 cm imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki(...)oleju 12 listków szałwii Ryż ugotować do miękkości w 100 ml wody. Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki, a następnie np. łyżką do melonów wyjąć trochę miąższu, by w ten sposób zrobić wgłębienia w owocach. Połówek w dojrzałej śliwce nie wydrążać. Do ciepłego ryżu dodać olej sezamowy, pastę tahini, syrop klonowy i starty imbir. Wymieszać. W naczyniu
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyczne i pyszne Obowiązkowe ciasto w sezonie śliwkowym w moim domu. Gdy zaczęłam je opracowywać w zeszłym roku, śliwki kładłam na wierzch ciasta drożdżowego, jak to się zwykle robi. Ale mój Mąż narzekał, że mało śliwek, mało śliwek. Wymyśliłam więc, że zrobię dwie warstwy śliwek i napakuje ich ile się da Po lekkim przekalibrowaniu składu piekę więc ciasto w dużej(...)tortownicy z dużą ilością śliwek. I Mąż z ciasta zadowolony, podobnie jak reszta rodziny Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 1 łyżeczka suchych drożdży 2 łyżki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mleka roślinnego 250 g śliwek (lub więcej) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy
Lamarida.plPlacek drożdżowy ze śliwkami to dla mnie pozycja obowiązkowa późnym latem i wczesną jesienią. W tym roku, przynajmniej u nas, śliwki obrodziły wyjątkowo pięknie – duże, soczyste, właśnie teraz jest ich najwięcej i koniecznie trzeba je wykorzystać. Placek drożdżowy ze śliwkami z tego przepisu jest dość wysoki, puszysty, z obłędną chrupiącą kruszonką. Śliwki nie wpadają do środka, nie robi się(...)zakalec, ciasto jest długo świeże – po prostu – idealny placek drożdżowy ze śliwkami prosto z kuchni dzieciństwa. Składniki: 5o g drożdży świeżych (jeśli używacie suchych – dajemy połowę) 600g mąki pszennej (ja używam mąki Basia do wypieków drożdżowych) 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego!) 270g cukru 200g masła 75 ml oleju 4 jajka duże od 0.5-1 kg śliwek
Pociąg Do KuchniJuż starożytni Egipcjanie cenili śliwki. Polubili je też Rzymianie, którzy szybko zaczęli uprawiać kilka odmian. Stąd trafiły do kuchni innych europejskich krajów. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwa tysiące odmian, a dziś obchodzimy Dzień Śliwki. Można go uczcić smacznymi ciastkami ze śliwkami i nerkowcami. Składniki 10 śliwek 100 g płatków owsianych górskich 100 g otrębów gryczanych(...)orzechów nerkowca 1 jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kardamonu Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W małej misce mieszamy wodę, miód, olej kokosowy, jajko oraz przyprawy - cynamon i kardamon. Nerkowce siekamy na mniejsze kawałki. Płatki owsiane mieszamy z otrębami gryczanymi i nerkowcami. Następnie dodajemy połączone płynne składniki
My Chcemy Jeśćorzechy, które mają działanie alkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane „ Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego(...)przepis tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka
Moja Delicjawęgierki w tym roku dojrzały jakieś 2 tygodnie przed normalnym ich czasem? Mnie to bardzo zdumiało, bo zazwyczaj o tej porze roku zrywałam je z drzew, by robić śliwki w occie . Tymczasem w tym roku nadają się już na powidła bez cukru , bo przy ogonkach są pomarszczone, co oznacza ich optymalną dojrzałość. Trochę mnie zmyliły te węgierki w tym roku(...)miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie ok. pół kilograma) łyżka cukru (jeśli macie bardzo dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka otarta z połowy dużej pomarańczy wrzątek Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieLubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią smakują naprawdę wyjątkowo. Jemy je na surowo, piekę z nimi ciasta, a ostatnio przyszedł mi do głowy nowy pomysł. Byłam na zakupach i wkładałam do siatek owoce, także śliwki. W sklepie obłędnie pachniało ciasto(...)drożdżowe i doszłam do wniosku, że muszę takie upiec, oczywiście ze śliwkami. Ale wtedy pochwyciłam nową myśl. Była tak intensywna, że czym prędzej wróciłam do domu, aby pomysł wprowadzić w życie. W kuchni rozpakowałam zakupy i zaczęłam się krzątać. Dario, zaciekawiony, zajrzał przez drzwi: - Co robisz? – zapytał. - Coś dobrego – odpowiedziałam. - Jak zawsze – stwierdził mój mąż. - Niedługo będzie – dodałam. Naprawdę przygotowanie
W mojej kuchniMiał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłka zastąpić śliwkami. I wyszło pysznie :-) Placek kukurydziany ze śliwkami PLACEK KUKURYDZIANY ZE ŚLIWKAMI Blacha 40x15 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki krupczatki 4 jaja 1 szklanka cukru demerara 50 g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia ok 20 śliwek sól W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały
peggiwkuchniŚliwki w czekoladzie niezmiennie kojarzą mi się z okresem świąteczno-noworocznym. W czasach mojego dzieciństwa stanowiły prawdziwy rarytas. ( pamiętacie tamten smak i oczekiwanie na te słodkości znajdowane w paczkach słodyczy "od Mikołaja" przyniesione przez rodziców z zakładów pracy?) W tej chwili dostępne są niemal w każdym sklepie, jednak najbardziej smakuje mi wersja domowa. Najlepsza jest z marcepanem z odrobiną(...)zrobić coś słodkiego na ostatnią noc w tym roku proponuję właśnie taką słodką przekąskę. Są bardzo proste w wykonaniu, smaczne i uroczo będą wyglądały na sylwestrowym stole. ŚLIWKI w CZEKOLADZIE z MARCEPANEM Składniki: 1 opakowanie śliwek kalifornijskich suszonych 1/2 szklanki rumu 100 g marcepanu skórka otarta z 1 większej pomarańczy 2 tabliczki czekolady gorzkiej
Bon appetit mon amiemojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać
moj przepis naKnedle można przyrządzać z różnymi nadzieniami, na słono i na słodko, a pomysłów na nie jest nieskończenie wiele. Jednak najbardziej charakterystyczne i lubiane są chyba te ze śliwkami :) Można przygotować je również z mrożonych owoców, jednak nic nie dorówna tym robionym ze śliwek świeżych, słodkich i dojrzałych. Knedle są łatwe wykonaniu, na pewno mniej pracochłonne niż pierogi, a ziemniaki(...)ciasta najlepiej jest ugotować już dzień wcześniej. Jako, że bardzo lubię cynamon, który wspaniale podkreśla smak śliwek, dodaję go do środka każdego wypestkowanego owocu wraz z odrobiną cukru. Są dzięki temu bardziej aromatyczne i słodkie, a ciasto z proponowanego przez mnie przepisu wychodzi miękkie i nie rozpada się podczas gotowania. Knedle najbardziej lubię podawać z przyrumienioną na maśle bułką tartą
MyCookBook.pljesienne klimaty postanowiłam przygotować bardzo pasujące do aury muffiny ze śliwkami i cynamonem. Zapach który rozchodził się w mieszkaniu był przecudowny a smak muffinek uleczy każdą chandrę. Wykorzystałam ostatni rzut śliwek które usmażyłam na patelni z brązowym cukrem aby cieszyć się ich smakiem w takie dni. Szukając inspiracji chciałam koniecznie wykorzystać cynamon w przepisie. Ma on doskonałe właściwości przy(...)pleśni i drożdżaków Dodatkowo poprawia dopływ krwi do mózgu, co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć i poprawioną koncentrację. Przyspiesza przemianę materii co sprzyja oczyszczeniu organizmu. Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką Składniki na ciasto: 8 łyżek mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 120 gram masła pół szklanki cukru kryształu pół szklanki cukru trzcinowego 2 jaja
Pyza i Surówkaśliwki w czekoladzie Ten niezwykle prosty przepis, niesie ze sobą zawsze wiele radości. Czyż jest bowiem wśród nas osoba, która nie dała by się skusić na taki przysmak ?. A jeżeli latem, udało nam się ususzyć własne śliwki i teraz właśnie ich użyjemy, do wykonania naszego deseru, to radość i satysfakcja będzie podwójna. składniki tabliczka dobrej gorzkiej czekolady 14-15 suszonych(...)śliwek (u mnie podwędzanych wg tego przepisu ) 50 ml koniaku sposób przygotowania Suszone śliwki zalewamy koniakiem i odstawiamy je na pół godziny ( lepiej nie trzymać dłużej owoców w alkoholu bowiem trudno będzie je później pokryć czekoladową polewą), następnie zlewamy alkohol, a śliwki układamy na ręczniku, aby nieco obeschły. W niewielkim naczyniu, w kąpieli wodnej, roztapiamy tabliczkę gorzkiej
Miód i pieprzżółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Składniki: 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki) 3 żółtka 6 łyżek mąki 8 - 10 śliwek (zależnie od wielkości) do polania: 2 łyżki masła z 1 łyżką(...)bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki i formujemy ponownie kulkę
Pyza i SurówkaNalewka śliwkowa, śliwkówka Mam przemiłą sąsiadkę, która co 2 lata, jak tylko śliwy owocują, uracza mnie przeogromną ilością śliwek. Przez to, brak mi już czasem pomysłów na ich wykorzystanie, a odmawiać przecież nie można, więc ciągle przerabiam śliwki:) Najprościej więc było zapakować śliwki do słoja, zsypać cukrem, zalać spirytusem i wsypać garść aromatycznych przypraw i przepyszna nalewka śliwkowa gotowa(...)zimowe wieczory będzie jak znalazł. Nalewka wychodzi baaardzo rozgrzewająca, nie tylko ze względu na swoje procenty, ale również na pachnące goździki, cynamon i wanilię, które świetnie się komponują ze śliwkami. Z zeszłego roku ostała mi się jedna butelczyna, będzie w sam raz na pierwsze zapowiadające się jesienne wieczory:) Składniki: 2 kg śliwek(niekoniecznie węgierki, ja użyłam odmiany średniowczesnej i też
na moim stole...cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na nadzienie śliwkowe, nasączenie i krem: 1,5 kg śliwek 500 g serka mascarpone 1 kg śmietany 36% 2 opakowania cukru waniliowego + 1 kopiasta łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 120 g gorzkiej czekolady 2 małe kieliszki wódki (jeżeli robicie(...)nieco ciasta odlać do niej i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika również można ciasto zrzucić na ziemię (dzięki czemu się odpowietrzy i wyrówna). Śliwki umyć i przekroić na połówki wyciągając pestki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry i posypać cukrem. Włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C, po czym odlać z blaszki
Passions hobbies lifePłatki (musli) z jogurtem jadam prawie codziennie na kolację. Dlatego też, aby mi się to danie nie znudziło, potrzebuję je urozmaicać. Na targu kupiłam śliwki i nie byliśmy ich w stanie przejeść zanim się zepsują. Zawsze w takiej sytuacji smażę owoce na patelni z cukrem brązowym i wtedy mogą postać dłużej. Można je potem zamrozić i w odpowiednim momencie wyjąć(...)zamrażalnika. Musli przygotowuję sama. Kupuje płatki owsiane błyskawiczne, crunchy orzechowe lub inne oraz suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki) i mieszam według własnego uznania. Zawsze dodaje do tego dużą ilość siemienia lnianego. Siemię lniane jest bardzo zdrowe i ma lecznicze właściwości: przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 oraz błonnik, witaminę E (tzw. witamina młodości), cynk (wzmacniający
Pyza i SurówkaPyszna przekąska - nie wymaga za dużo pracy a na dodatek jest bardzo efektowna. Małe szaszłyczki z suszonymi śliwkami, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką podane z sosem z suszonych śliwek. Składniki: (na około 20 szaszłyków) 3 duże opakowania suszonych śliwek z Biedronki 2 opakowania szynki szwardzwaldzkiej z Lidla długie patyczki do szaszłyków szklanka coli szklanka piwa Śliwki namaczamy przez(...)minut w miksturze coli i piwa. Następnie nakładamy śliwki na patyczki do szaszłyków - po około 4 śliwki, następnie zawijamy je w szynkę. Pozostałą miksturę - śliwki - piwo- cola, rozcieńczamy wodą. Do osobnej, małej blaszki wlewamy resztę śliwek i miksturę :) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - przez około 30 minut. Po wyjęciu naszych śliwek - w piecyku, na kratce
dlaSmaQłatwiejszych przepisów jakie wykonałam w ostatnim czasie. W związku z tym, że w tym roku mam postanowienie by nie kupować gotowych słodyczy w sklepie postanowiłam wykonać swoje domowe śliwki z czekoladzie i to jeszcze z marcepanem. Przy okazji ich tworzenia powstała także wersja bez marcepanu oraz marcepan w czekoladzie :). Wszystkie wersje są super, bo są domowe! Spróbujcie koniecznie! Dla kogo(...)kochających suszone śliwki dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :)) dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem Składniki: 150g śliwek suszonych 200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa) 50-60g marcepanu 50ml wódki 25ml rumu Wykonanie: Śliwki wkładamy do miski lub garnka i zalewamy mieszanką rumu i wódki. Odkładamy
Mania Wypiekania