Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne- jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe(...)śliwkami należy do kategorii codziennych placków. Jest smaczne i proste. Smak śliwek świetnie komponuje się z aromatem migdałowym, a całość ciasta wykańczają płatki migdałowe. Migdałowy placek ze śliwkami jest banalnie prosty. Kilka składników, garść owoców i mamy rewelacyjne ciasto do kawy. Co najważniejsze, jego wykonanie jest ekspresowe. Przepis można modyfikować dodając do ciasta różne owoce. Wydrukuj przepis;) Szybkie ciasto
Rusty ForkJesienią u mnie w kuchni zdecydowanie królują śliwki. To właśnie wtedy śliwki są najlepsze- najsłodsze i najsmaczniejsze. Można z nimi zrobić dosłownie wszystko. Najczęściej oczywiście robię ze śliwkami ciasto . W zanadrzu mam dla Was jeszcze przepis na pyszną zapiekankę, ale to wkrótce. Knedle ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu(...)niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka sól nadzienie: ok. 15 śliwek węgierek cukier waniliowy cynamon do podania: masło cukier płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka
Pobite gary BarbaryPavlova w wersji mini napełniona obłędnym kremem piernikowym podana z pieczonymi śliwkami. To moja druga propozycja na konkurs "Przepis na Kopernika" . Chrupiące białe bezy skrywające w sobie tyle pyszności! Pamiętajcie, by napełniać je tuż przed podaniem, nie wcześniej! Ktoś powie: "Zapachniało mi świętami!". Nic dziwnego! Taki deser może królować na bożonarodzeniowym stole. Polecam! Składniki: (na 7 sztuk) Bezy(...)łyżeczki przyprawy do piernika Krem piernikowy: 100 g śmietanki kremówki 30% 30 g masła 15 g miodu 100 g lukrowanych pierniczków Uszatki Kopernik 150 g waniliowego serka homogenizowanego Pieczone śliwki: 300 g śliwek węgierek 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowan ie: Bezy: Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 130 st.C. Białka jaj powinny
Nastoletnie Wypiekanierobi najpyszniejsze wypieki? oczywiście że babcia. Zawsze w weekend zbieraliśmy śliwki węgierki w sadzie, wielkie prawie jak jabłka Większość była przerabiana na przetwory, dżemy, kompoty, knedle, ale pewna część zawsze zostawała. I tutaj zaczynała się magia… Babcia robi najlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet(...)Placek pachnie cudownie cynamonem i pieczonymi owocami. Zapach z piekarnika będzie unosić się w całym domu. Do tego kruszonka z orzechami i nasionami. A pozostałą część roboty zrobią dojrzałe śliwki. Przepis specjalnie przygotowany na mące gryczanej – o taki prosiliście, ale akurat tutaj możecie ją zamienić na inną (kasztanową, migdałową, jaglaną, pewnie nawet ryżową). Ale smak też będzie inny
PaleoLiferobi najpyszniejsze wypieki? oczywiście że babcia. Zawsze w weekend zbieraliśmy śliwki węgierki w sadzie, wielkie prawie jak jabłka Większość była przerabiana na przetwory, dżemy, kompoty, knedle, ale pewna część zawsze zostawała. I tutaj zaczynała się magia… Babcia robi najlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet(...)Placek pachnie cudownie cynamonem i pieczonymi owocami. Zapach z piekarnika będzie unosić się w całym domu. Do tego kruszonka z orzechami i nasionami. A pozostałą część roboty zrobią dojrzałe śliwki. Przepis specjalnie przygotowany na mące gryczanej – o taki prosiliście, ale akurat tutaj możecie ją zamienić na inną (kasztanową, migdałową, jaglaną, pewnie nawet ryżową). Ale smak też będzie inny
PaleoLifeUwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką Gdybym miała ocenić, co moim zdaniem charakteryzuje sałatki zza naszej wschodniej granicy, to powiedziałabym, że przede wszystkim majonez, warstwowy układ, fantazyjne nazwy i składniki – jedne typowe również i dla naszej kuchni, inne bardziej popularne na wschodzie. Do składników tych należy mięso drobiowe, najczęściej gotowane, żółty ser, a także rzadko u nas spotykane w sałatkach(...)orzechy włoskie oraz wędzone śliwki. Oczywiście opinia ta jest subiektywna i oparta na tym, co widziałam i czytałam w sieci, jednak sądzę, że jest bliska prawdzie. Sałatka Uwertura posiada wszystkie opisane przeze mnie typowe elementy wschodnich sałatek, choć typowa w smaku na pewno nie jest. Być może ta zagadkowa nazwa jest efektem bardzo ciekawego połączenia smaków. Dominuje w nim wędzona
Trzeci talerzPyszne knedle ze śliwkami z posypką o smaku cynamonu Dzień dobry kochani, dzisiaj mam dla was propozycję na smaczne knedle ze śliwkami. To był mój pierwszy raz kiedy je robiłam, ale wyszły tak dobre, że postanowiłam się z wami podzielić przepisem. Jedni jedzą je ze śmietaną i cukrem, drudzy z bułką tartą, a jeszcze inni z masełkiem i cukrem(...)Pozdrawiam i zapraszam.... Przepis: Składniki: (20 sztuk knedli) 1,3 kg surowych ziemniaków (około 1 kg ziemniaków po ugotowaniu) 300 g mąki 2 jajka 2 szczypty soli 10 dużych śliwek lub 20 małych na posypkę: 200 g bułki tartej 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego 40 g masła 125 ml cukru brązowego Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy
Mój pomysł naWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo że z olejem a nie z roztopionym masłem jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka(...)oleju 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 80 g cukru kryształ 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli około 200 g śliwek na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego 2 łyżki cukru kryształ 1 roztrzepane białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki ze śliwkami Przygotowanie: Dokładnie umyte śliwki, przekrawam na pół
Uwaga Babcia Piecze Chlebsię z tym nie zgadzam, mięso samo w sobie smaczne, delikatne, chude z masą białka. A dzięki swojej delikatności, ma ogromny potencjał. Dziś postanowiłam zrobić roladki ze suszonymi śliwkami. Jednak to nie są byle jakie śliwki, HELIO ma w swojej ofercie suszone owoce bez konserwantów. Czasem sięgamy po coś z przekonaniem, że to dobry wybór, a jednak(...)jest tak do końca. Siarka i jej pochodne są szczególnie niebezpieczne dla osób z astmą. Te śliwki możemy śmiało sami zajadać i serwować bliskim . Ponieważ są pozbawione takich specjałów. Roladka: 2 piersi kurczaka kilka śliwek bez konserwantów kawałek sera feta 1/3 łyżeczki ostrej papryki Oraz: łyżka oleju kokosowego 2 łyżki pestek granatu ugotowany ryż
Dieta moja pasjaCzekoladowych inspiracji ciąg dalszy! Dzisiaj prezentuję Wam jeden z moich weekendowych wypieków - tartę ze śliwkami. Zaskakująco smaczna, intensywnie czekoladowo-śliwka, a na dodatek zdrowa. Bez mleka, bez jajek, bez nabiału, bez glutenu. Nie żebym na siłę starała się ją ,,ulepszać" i ,,uzdrawiać". Byłam po prostu ciekawa, czy taka kombinacja składników da jakiś smaczny efekt. Nie zawiodłam się. ;) Tylko spód(...)odrobinkę za twardy wyszedł. Natomiast wypełnienie - niebo!.. oj, nie sądziłam, że połączenie kakao z suszonymi śliwkami aż tak mi zasmakuje. :D W końcu znalazłam swoją ulubioną wersję zdrowej czekolady. I wierzcie lub nie - jest o wiele, wieeele lepsza od tradycyjnej! Składniki : na ryżowy spód: 250 płatków ryżowych 50 g oleju kokoswego banan Płatki ryżowe drobno mielimy na mąkę
Kuchnia EllieKnedle ze śliwkami zna chyba każdy, knedle ze śliwkami chyba każdy lubi. Brzmi jak tandetny slogan reklamowy, ale umówmy się, knedle są wyświechtane do bólu. Jak brazylijskie seriale, pyszne kiedy jesteś dzieckiem i pryszczatą nastolatką, ale nudzą się za którymś razem. Nie jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kluch. Kocham tylko mocno pieprzne pierogi ruskie. Nie wpadam w ekstazę, jak słyszę słowo(...)knedle”, denerwuje mnie ten moment, kiedy przekrawasz ciasto i wypada cała, gorąca śliwka i parzy cię w usta albo spada z widelca. To nie nastraja miłośnie. Jednak są takie dni, kiedy wychodzi z człowieka pryszczaty nastolatek i zaczynają mu się podobać seriale, które już grano. Nie robiłam knedli, zawsze robiły to mama albo babcia, nie odczuwałam potrzeby. Pojawienie się Najcierpliwszego
ladykitchenkażdym dniem na straganach ubywa śliwek, trzeba się spieszyć, aby zdążyć jeszcze upiec ciasto ze śliwkami. Niedługo też skończą się jeżyny, maliny i grzyby. Coraz więcej z kolei orzechów, brukselki, dyń - tych malutkich Hokkaido i tych o gabarytach dużej piłki lekarskiej. Pojawiają się już pomarańcze, lecz na te najsłodsze trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Październik, to taki miesiąc, kiedy gdzieś(...)podzielę się z Wami przepisami (pewnie jakoś w połowie listopada, po urodzinach mojego syna) :) A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku? - aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami , póki jeszcze są na straganach - zamrozić 5 pęczków koperku na zimę - zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :) Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny na buty
Posadzone i zjedzonewiśnię, ale kiedy pojawiły się liście, a później kwiaty, już nie mieliśmy wątpliwości. Ta niepozorna śliwa obrodziła tak, że miałam wrażenie, że na drzewie jest więcej fioletowego niż zielonego. Śliwki dojrzały wyjątkowo wcześnie i jakoś tak w jeden weekend. I to nie żadne węgierki, moja mama powiedziałaby, że zwykłe "sraluchy" ;) Ale wiedziałam, że jak ich nie zerwę, to następnym razem(...)marzyłam o takiej porządnej brytfannie i jestem jej posiadaczką od zeszłego roku, dzięki sklepowi egustus.pl . Pisałam o tym prawie rok temu w tym poście. Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek) 3 łyżki gorzkiego kakao (lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 200g) cukier - w zależności od potrzeb Przygotowanie: Śliwki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą chłodną wodą, a następnie usuwamy z nich
bistro mamaŚliwki, które odziedziczyłam na działce po Panu Henryku wyjątkowo wcześnie zaowocowały. Taka odmiana. W ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;) Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip(...)powidłach? - Nie..... - Po widłach są dziury w plecach! - yyyy (pełna konsternacja) - Nie rozumiesz? - No nie.... bo robaki są w śliwkach i robią dziury w plecach???? Tu ja nie wytrzymałam i zaniosłam się śmiechem :) Nastąpiło tłumaczenie, że gra słów, że chodzi o widły w drugim zdaniu, na co Hania, dalej nie wiedząc o co chodzi, zapytała: - Tato
bistro mamamnie domowe lody to przede wszystkim korzystanie z produktów sezonowych, tkaich jakich owoce, które co dwa tygodnie się zmieniają, najpierw były truskawki, potem czereśnie, teraz wiśnie, porzeczka, jagody, borówki, śliwki, morele brzoskwinie...itd. I w okresie wakacyjnym ja chce jeść takie lody! Pełne smaku, aromatu i takie, które mogę zjeść bez wyrzutów sumienia. Są przepyszne, są fit i zrobienie(...)Każdego obierz i zapakuj w osobną folióweczkę i zamroź. Masz gotowe bazy na co najmniej kilkanaście spotkań lodożerców! Zerknij na listę składników i zróbmy wreszcie te lody z pieczonych śliwek! Niebo w gębie! SKŁADNIKI: - 500 g śliwek dużych i dojrzałych - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 zamrożony dojrzały banan - 1/2 łyżeczki stewi (możesz też użyć miodu), jeśli śliwki nie są słodkie
SMYKWKUCHNI