orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu 500 g śliwek 100 g dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek(...)pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu
Słodkości i nie tylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe z śliwkami z dodatkiem cynamonu i kruszonki. Miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z szklanką mleka. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta.Przepis pochodzi z książki „Ewa gotuje”. Post Ciasto drożdżowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka z ciasta francuskiego z śliwką są ekspresowe i bardzo proste do wykonania. Wystarczą 2 składniki z których można wyczarować pyszny deser. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polecam. Post Francuskie ciastka z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNadszedł w końcu czas na śliwki. Zapraszam na półkruche ciasto z tymi smakowitymi owocami, przykrytymi bardzo chrupiącą kruszonką z dodatkiem musli, ziaren i orzechów. Ciasto: 200 g zimnego masła2,5 szklanki mąki1 jajko2/3 szklanki cukru pudru6 łyżki oleju3 łyżki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 800 g śliwek Kruszonka: 100 g masła 2/3 szklanki mąki
Czerwień i błękitBlacha o wymiarach 24cm x 37cm Składniki:2,5 szklanki mąki250 g masła3 jajka1 szklanka cukru1 torebeczka cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia1 słoik śliwek z kompotu / w syropie (ok. 200 g)1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej)Przepis:Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo(...)Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy stopniowo do ciasta, stale je miksując. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy połówki śliwek (można je obtoczyć w mące - zapobiegnie to ich zapadnięciu się). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie
Emcia Pichcimąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione pestki i przekrojone na pół). W osobnym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę. Następnie dodajemy mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier. Całość mieszamy do momentu powstania grudek.Na wierzch ciasta nakładamy
Emcia PichciSkładniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu 150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno jedna mała szalotka szklanka bulionu Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy na każdym plastrze po 3-4 suszone śliwki i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojono drobną papryczkę
Mango PapajaSkładniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Rozkroić, tak by powstał duży płat(...)smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody, doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz pozostawić do ostygnięcia.Na płacie mięsa układać kapustę, na środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem.Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić.Gotową marynatą smarować roladę.Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia.Piec w temperaturze
kolorowotorcikowoswoja stronę, w swój mały-wielki, dziecięcy świat !Pamiętasz ? Składniki:3 szkl. mąki pszennej5 dag świeżych drożdży1 szkl. mleka 2% lub 3,2 %1 szkl. cukru3 jaja125 g masłasólSłoik śliwek w soku własnymKruszonka:5 dag maki pszennej5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu5 dag masłaWykonanie:Mleko lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące.Przesiać mąkę.Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn(...)być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie.Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Śliwki odsączyć z soku.Przygotować kruszonkę: Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorący tłuszcz, dokładnie wymieszać. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki.Blachę do pieczenia ( dużą, taką
kolorowotorcikowoSkładniki:1 kg schabu bez kości1 opakowanie śliwek kalifornijskich przyprawy: pieprz, majeranek, sól3 ząbki czosnkuolej/oliwaZalewa:Ziele angielskieliście laurowepieprz ziarnistymajeranekowoce jałowcaczosnekWszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać do dużego garnka (jego wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez 2 dni.Przygotowanie:Po wyciągnięciu schabu z zalewy należy go umyć, osuszyć(...)Długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki.Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami lub gotową marynatą do mięs. Ja przygotowuje panierkę z majeranku, wyciśniętego przez praskę
Pasja Smakukoronach drzew. Przez okno patrzylismy jak gna sie na wszystkie strony. Nawet w domu bylo czuc to nieprzyjemne zimno.Dla poprawy humoru upieklam ciasto. Mialo byc pyszne, takie ze sliwkami. Ale nawet ono postanowilo sie nie udac. Mimo to zjedlismy je calusienkie, a ze bylo bardzo smaczne zrobilam drugie podejscie. Tym razem ciasto wyszlo jak powinno. Mieciutkie, lekko slodkie i wilgotne
Przysmaki KarolkiWęgierki to nieodłączny znak jesiennej aury. Ja najbardziej lubię je w cieście, ich soczystość, słodycz polskich sadów. Przedstawiam wam czekoladowe szybkie i pyszne ciasto z karmelizowanymi śliwkami,. Co prawda mi się lekko zapadło i śliwki zamiast na wierzchu były w środku ale nic nie ujęło to smakowi ciasta, które bardzo szybko zniknęło. Zapewniam. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKnedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo knedle serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! Przepis jest prosty i starałam się opisać wszystko bardzo
Smaczna Pyzaskładników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekanika nagrzanego do 180 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka
Monia miesza i gotujewyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut
Monia miesza i gotuje