czym, kto lubi :)8 sztuk:Drożdżówki:* mąka pszenna- 300 g* drożdże suszone- 7 g (1 saszetka)* cukier- 1/2 szklanki* olej- 1/3 szklanki* woda ciepła- 2/3 szklankiDodatkowo:* jajko- 1 szt.* śliwki* masa marcepanowa- 120 gMąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik(...)stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić.Odrywać kawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny).Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki
Kraina Miodem Płynącakońcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem! Trochę czasu (pracy nie, bo robi się je bardzo łatwo) trzeba na nie poświęcić, ale warto, bo knedle są naprawdę wspaniałe, z resztą czy jest ktoś, kto nie lubi tych nadziewanych kulek?! :)Ja proponuję(...)łącznikiem').Najlepiej smakują mi polane stopionym masłem i obsypane cukrem z cynamonem- z czystym sumieniem i Wam polecam taką wersję :)26 sztuk:* ziemniaki- 600 g* kasza manna- 200 g* śliwki węgierki- 13 szt. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (te bardziej wodniste odparować).Ostudzić i przecisnąć przez praskę.Dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić ciasto.Z masy formować kulki
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka.Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego(...)kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler- mały kawałek* cebula- 1 szt.* suszona śliwka- 5 szt.* olej- do smażenia* wywar warzywny- 2 szklanki* śmietana 12%- 3-4 łyżki* ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy, sól, pieprzGrzyby w garnku zalać 750 ml wrzącej wody i odstawić
Kraina Miodem Płynącazabieganych i zapracowanych mam przepis na szybki i łatwy piernik marchewkowy. Wyśmienity, lekko wilgotny, nadziany suszoną śliwką i orzechem włoskim od www.Skworcu.com.pl. Mój pod pierzynką z kajmaku czekoladowego, ale w zupełności wystarczy jeśli go oprószycie cukrem pudrem. Składniki na jedną foremkę keksową:2 jajka1/2 szklanki oleju25 dag cukru25 dag mąki pszennej2 łyżeczki sody4 łyżki kakao1 łyżka przyprawy do piernika25(...)orzechów włoskich1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy ok 1 godziny. Ciasto polewamy
Apetyczna babeczkaNiedawno przeglądałam zdjęcia swoich wypieków i znalazłam fotkę z sernikiem ze śliwkami. Nie wiem dlaczego jeszcze nie zamieściłam tego przepisu, więc robię to teraz. Na pewno w przyszłym sezonie śliwkowym pojawi się na moim stole. Składniki:60 dag sera trzykrotnie mielonego4 jajka20 dag cukru pudru1 budyń śmietankowy10 dag masłaśliwkicukier puder do posypaniaŻółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy(...)mieszamy. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na serze układamy połówki śliwek. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Przed podaniem wystudzony sernik
Salonik smakówmleka- 3,5 łyżki kaszy manny - 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika- płaska łyżeczka cynamonu- łyżeczka gorzkiego kakao- 1,5 łyżeczki miodu lipowego- 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi)Przygotowanie: Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę mannę, tak by nie powstały grudki i gotować parę minut ciągle mieszając. Gdy kaszka(...)zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą.Porada: Śliwki można zastąpić kawałkami świeżej pomarańczy lub suszoną żurawiną i orzechami laskowymi
W poszukiwaniu inspiracjiwlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut
Codzienna kuchnia niecodziennasoli110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 lekko ubite białkoNadzienie:1 pomarańcza2 łyżki masła50 g cukru1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii6 śliwek, wydrylowanych pokrojonych w ósemki2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterkibita śmietana lub dobre lody do podaniaPrzygotowanie:Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę(...)warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, rozmarynem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć.Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy
Smakowity Blog Kulinarnyrobić na owocach wydrylowanych (wymaga to trochę dłubania), lub zalać alkoholem całe owoce razem z pestką.Z uwagi kwas pruski, który wydziela się z pestek (tak jak u wiśni, śliwek czy moreli) tak przygotowaną nalewkę powinno się zlać znad owoców max. po miesiącu. Składniki:1 kg owoców tarniny,1 l spirytusu,500 ml wody,10 goździków(...)suszonych śliwek,1/2-1 szklanka miodu gryczanego.Przygotowanie:Owoce zebrać po przymrozkach lub zmrozić w zamrażalniku (1 dzień). Umyć, osuszyć, nakłuć igłą. Śliwki umyć, jeśli mają pestki usunąć.Owoce i goździki włożyć do słoja, zalać spirytusem i 250 ml przegotowanej, zimnej wody. Szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc, codziennie potrząsać słojem.Po czterech tygodniach zlać nalewkę znad owoców do drugiego słoja, owoce wycisnąć
SzczyptaSmaQkardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź.W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony na 8 porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina(...)wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili,1 czubata łyżka musztardy diją,1 czubata łyżka musztardy francuskiej,3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia,mąka do posypania mięsa,sól i pieprz do smaku,do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili.Przygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać
SzczyptaSmaQKruche ciasto ze śliwkami zatopionymi w polewie śmietankowo - cynamonowej daje razem fajne połączenie smakowe. Ciasto:4 szklanki mąki5 żółtek3 łyżki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy1 szklanka cukru 1 kostka margarynyewentualnie 1 łyżka śmietnyPolewa śmietanowo – cynamonowa:2 jajka1,5 szkl śmietany1/2 szkl cukru1/2 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżka budyniu śmietankowegoDodatkowo:śliwkiWszystkie składniki polewy wymieszać łyżką lub mikserem(...)składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Na podpieczone ciasto wykładamy śliwki i zalewamy polewą śmietanową. Zapiekać w piekarniku przez 15- 20 minut lub do ścięcia się polewy, następnie zetrzeć na wierzch odłożone ciasto i piec do zrumienienia wierzchu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne wilgotne ciasto z kakao i śliwkami , które powstało na bazie tego ciasta. Długo zachowuje świeżość, co jest dla mnie wielką zaletą.Czas pieczenia: 50 min - 60 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki 4 żółtka3/4 szklanki(...)będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy większą część ciasta białego a resztę mieszamy z kakao i wykładamy na ciasto białe. Posypujemy delikatnie mąką i układamy śliwki węgierki rozcięciem do góry., Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 30 min, gdy będzie podpieczone wykładamy na wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKolejna przekąska. Jest to coś od czego się całkowicie uzależniłam ;). Bardzo proste i smaczne. Coś co gości u mnie na stole naprawdę często. Z idealnymi miękkimi śliwkami kupowanymi na wagę, pysznym wędzonym boczkiem.... Składniki: cienko pokrojony w plastry boczek wędzony śliwki suszone (ilość uzależniona od ilości boczku) Party Dip Barbecue Prymat małe wykałaczki Wykonanie(...)Układamy śliwkę na plastrze boczku. Zawijamy ją dokładnie i spinamy wykałaczką. Gotowe roladki smażymy na patelni do zrumieniania z każdej ze stron.Jedną z opcji jest upieczenie ich w piekarniku, ale patelnia w zupełności wystarczy;). Idealnym dodatkiem, jest Pary Dip Barbecue Prymatu, który przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy najlepiej gorące. Gorąco polecam i życzę smacznego
Malinowe PocałunkiZdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :)Składniki na 8 dużych ciastek:szklanki mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki płatków owsianychłyżeczka sodyszczypta soliłyżeczka cynamonułyżka melasy100 g masła1/2 szklanki puree z dyni1 żółtko1/2 szklanki brązowego cukruduża garść suszonych śliwek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę pokryć papierem do pieczenia(...)cukier brązowy, przemieszać. Wmieszać żółtko, a następnie puree z dyni. Tak powstałą masę dodać do miski z suchymi składnikami i delikatnie połączyć. Na końcu posiekać suszone śliwki, dodać do masy i całość wymieszać. Za pomocą gałkownicy do lodów nabierać ciasto i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Można to również zrobić łyżką, wtedy na jedno ciastko przypadają
wyzwania kuchenneSkładniki: 3 sztuki jaja, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1,3/4 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg śliwki, 4 sztuki jabłka, - ile potrzeba cukier puder jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy dobrze ubić mikserem na "kogel mogel" masa będzie zważona - ale to nie przeszkadza wsypać mąkę z proszkiem(...)gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm-dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane ciasto rozsmarować w tortownicy i poukładać połowę jabłek na jabłka poukładać połówki śliwek na śliwki resztę jabłek piec w 200C około 40-45 minut ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem smacznie nadziane ciasto..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię