Pojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne .Czas pieczenia: około 45 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy(...)szkl. cukru1 margaryna (250 g )5 żółtek2 łyżki gęstej śmietany Na piankę:5 białekszczypta soli1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki soku z cytryny0,5 szkl. cukruOwoce:Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)Płatki migdałówWykonanie:Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTarteletki ze śliwkami Małe tarteletki mogą być eleganckim i smacznym deserem na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza(...)się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką.Składniki:1 szklanka mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwkikonfitura śliwkowaSkładniki na kruszonkę znajdziecie tu Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło
CiastkozercyBułeczki drożdżowe ze śliwką Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony .Polecam :) i zapraszam :)Składniki : 1 kg mąki10 dag drożdży1/2 kostki margaryny Kasi1 szkl cukru2 cukry waniliowe2 szkl mleka ciepłego7 żółtekduże śliwki Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masłaWykonanie(...)ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około 2 cm. 6. Foremką w kształcie kwiatka wycinać bułeczki , na każdą nałożyć po połówce śliwki i posypać kruszonką . Kruszonka : zagnieść podane składniki i pokruszyć na bułeczki . Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 10 minut aby jeszcze podrosły. 7. Piekarnik
Sama słodycz i szczypta chiliZupa z suszonych śliwek, przygotowywana i podawana była i jest do dnia dzisiejszego w wielu domach tylko na wigilijną kolację. Jest szczególnie znana w regionie, z którego pochodzę czyli na Kujawach. Większość Kujawianek nie wyobraża sobie, aby przygotowywać tę potrawę na inne okazje w ciągu roku:-)W moim domu na wigilijnym stole też królowała zupa z suszonych śliwek, jednak(...)kiedy mam wielką ochotę robię ją jeszcze raz lub dwa razy w ciągu roku, bo bardzo lubię zapach i smak śliwkowego suszu...Składniki:200g suszonych śliwek bez pestek1 budyń waniliowycukierWykonanie:Śliwki myjemy, wrzucamy do 2l wrzącej wody i gotujemy z odrobiną cukru, aż owoce lekko się rozgotują. Budyń waniliowy rozrabiamy w szklance wody - wlewamy na gotują się zupę. Całość gotujemy
Walijskie Pichceniesię idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje: 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki(...)kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na złoty kolor. Dodajemy do niej wątróbkę i podsmażamy ok. 1 min. delikatnie mieszając. Dodajemy 8 śliwek pokrojonych w plasterki, sos sojowy i sok z ½ pomarańczy (ok. 3 -4 łyżki soku). Wszystko razem podgrzewamy, tak aby sok z pomarańczy nam się zredukował. (wszystkie smaki przenikną się wzajemnie
Moniki SmakołykiSkładniki: śliwki 3 kg, woda 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 2 opakowania, cukier 30 dag umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara, wlać wodę i zagotować dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar po zagotowaniu się gotować(...)minut na średnim ogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 opakowanie biszkopty 1 opakowanie markizy kakaowe 1/2 kg śliwki 1 kubek serek waniliowy 1 opakowanie galaretka agrestowa 2 opakowania galaretka wiśniowa tortownicę 20 cm wyłożyć folią spożywczą i pędzelkiem posmarować cienko olejem - galaretka dobrze odejdzie od folii na dnie ułożyć biszkopty i wokół rantu ustawić markizy teraz rozłożyć całe śliwki bez pestek a w puste miejsca dodać połówki(...)śliwek galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić wymieszać galaretkę z zimnym z lodówki serkiem waniliowym 250 gram - szybciej stężeje w tortownicy serek wylać na śliwki i schować do lodówki do zastygnięcia dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia prawie tężejącą galaretkę wyłożyć na stężały serek i do lodówki do zastygnięcia
W Mojej Kuchni Lubięszklanki olej, 1,5 szklanki mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa Basia, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 2 saszetki czekolada gorący cynamon DecoMorreno-LaFesta, 25 sztuk śliwki, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek i 2 saszetki czekolady "gorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma(...)kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać do formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać śliwki piec w 200C około 40 - 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto polukrować nie za gęstym lukrem: puder cukier wymieszać ze śmietanąposypać od razu kolorową posypką baba-muffinkowa jest bardzo wilgotna, smacznie aromatyczna gorącym cynamonem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1 łyżeczka cukierśliwki bez pestek zalać letnią wodą na 1 godzinę, potem wodę wylać i śliwki drobniej pokroić matiasy filety zalać w misce zimną wodą i na godzinę odstawić - po tym czasie wodę wylać(...)obciekły z wody - potem pokroić je 2 cm kawałki cebulę przekroić na połowę i pokroić w cienkie plasterki, wsypać do miski i posypać cukrem, sokiem z cytryny dodać śliwki, matiasy, pieprz kolorowy mielony i dobrze wymieszać zalać olejem w ilości ile potrzeba - odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 7 sztuk, śliwki 10 sztuk, cukier puder - ile potrzeba jajka "XL", miękka palma, cukier, przyprawa do piernika mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach - masa będzie "zważona" ale to ma tak być(...)uytrzeć mikserem ze 2 minuty na dużych obrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero jak wystygnie i posypać je pudrem
W Mojej Kuchni LubięCzęsto robię to ciasto, bo moim domownikom, bardzo smakuje.Można takie ciasto przygotować z różnymi owocamiKakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI:CIASTOżółtka jaj -5 sztkakao - 3 łyżkimąka -500 gcukier kryształ -3 łyżkimargaryna -1 kostproszek do pieczenia - 2 łyżeczkitłuszcz do formyMASA BUDYNIOWAbiałka jaj -5 sztolej -0,5 szklbudynie czekoladowe - 2 opakcukier -250 gsól - szczyptaDODATKOWOśliwkiPRZYGOTOWANIE:CIASTO KRUCHE Do miski wsypać mąkę(...)zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 25 x 36 cm. i zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych otworach. Śliwki umyć, wypestkować. MASA BUDYNIOWA Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki
Kuchnia DanusiSchab ze śliwką i morelą w galarecie 1 kg schab bez kości, 150 g śliwki suszone bez pestek, 150 g morele suszone Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE: Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki. Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła. Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć
Kuchnia DanusiRoladki drobiowe ze śliwkami to strzał w dziesiątkę, gdy tylko robię te roladki to znikają z talerza w mgnieniu oka, tak smakowite roladki smażę na Oleju rzepakowym, który jest bardzo zdrowyRoladki drobiowe ze śliwką z dodatkiem Oleju Rzepakowego SKŁADNIKI:1 pierś z kurczka podwójna16 śliwek suszonychsól i pieprztłuszcz do smażeniajajko - 1 sztmąka - 2 łyżkibułka tarta - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE(...)Piersi lekko pobić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po cztery suszone śliwki i zwinąć jak krokiety w roladki. Następnie panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron, kilka minut na wolnym ogniu. Podawać z ziemniakami
Kuchnia DanusiSkładniki: 1 kg ziemniaków, 3 jajka, 250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa, ok. 15 śliwek, miód Miody Wileńskich, bułka tarta, masło. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy na placuszek(...)środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle
Aga w kuchni