Każdy ma ulubione przepisy na kurczaka, mam i ja. I ostatnio do moich ulubionych przepisów na kurczaka doszedł kurczak ze śliwkami po cygańsku. Jak tylko przeczytałam składniki tego przepisu to pomyślałam, że potrawa musi smakowita i oczywiście się nie zawiodłam. Już dwa razy robiłam kurczaka wg tego przepisu i na pewno jeszcze nie raz zrobię bo wszystkim bardzo smakuje(...)mnie tego kurczaka w śliwkach po cygańsku najlepiej przygotować dzień wcześniej i w dniu kiedy chcemy go serwować, odgrzać go – przykrytego folią aluminiową – w piekarniku w małej temperaturze. Smakuje jeszcze lepiej :)! Jest przepyszny:)Przepis znalazłam u Berniki: http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.co.ukKurczak ze śliwkami po cygańsku – składniki:pałki z kurczaka 12 szt.masło 1/3 kostkicebula 2 szt.śliwki suszone
UgotujmyTo.plLubię połączenie mięsa z owocami, ale najbardziej jednak lubię do mięsa dodawać śliwki… Na blogu znajdziecie takie połączenia jak https://ugotujmyto.pl/schab-pieczony-jablkowym-sosem/, https://ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet https://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka(...)cynamonu a nie cynamonowe mięso Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem po prostu dodać go więcej… Karkówka ze śliwkami i cynamonem to może dziwne połączenie, ale na pewno smaczne i warte wypróbowania Karkówka ze śliwkami i cynamonemSkładniki:1-1.5 kg karkówki10-15 suszonych śliwek1 łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżeczka soli0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonuszczypta gałki
UgotujmyTo.plKnedle ze śliwkami...Białe kule z ziemniaków i mąki.Wnętrze wypełnione soczystymi śliwkami.Polane rozpuszczonym masłem.Oprószone cukrem.Pycha!Składniki:800 g ziemniaków (waga po obraniu, przed ugotowaniem);1,5 szklanki mąki pszennej;1 łyżka mąki ziemniaczanej;1 jajo;Szczypta soli;1 kg śliwek;Około 3 łyżki białego cukru;Dodatkowo:60 g rozpusczonego masła;Cukier do posypania.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać(...)ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków) i dobrze wystudzić.Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.Przygotowane ciasto
Gospodyni MiejskaDługi czas przymierzałam się do zrobienia tego ciasta aż w końcu udało mi się namierzyć w sklepie suszone śliwki. No i stało się. Ciasto wylądowało u mnie w lodówce i muszę stwierdzić, że połączenie śliwek wymoczonych w alkoholu z czekoladą to jest to. Dawno już żadne ciasto mi nie smakowało jak to. Zdecydowanie muszę powtórzyć ten wypiek na święta(...)budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru kostka masła polewa: 0,5 kostki masła 3 łyżki kakao 4 łyżki śmietany 4 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny Dodatkowo 600 g suszonych śliwek i ćwiartkę wódki Wykonanie: Śliwki kroimy w zależności jak wolisz, ja kroiłam je połówki, możesz drobniej albo w ogóle ich nie kroić. Następnie przełóż je do miski i zalej wódka
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis na ciasto ze śliwkami mojej Mamy - proste i pyszne :) SKŁADNIKI (na blachę 25x36 cm) 600g mąki3 jajka3/4 kostki masła1/2 szklanki cukruopakowanie cukru waniliowego4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki śmietany 18%1 kg śliwekmasło, bułka tarta, dodatkowy cukier, cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIENa stolnicę wysypujemy mąkę(...)Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.Kładziemy pierwszą część ciasta i posypujemy niewielką ilością bułki tartej. Kładziemy połówki śliwek (skórką w dół). Posypujemy śliwki delikatnie cukrem.Kładziemy drugą warstwę ciasta. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez
Moje Kuchenne RewelacjeLubicie suszone owoce? bo ja tak...Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek.. 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)suszonych śliwek 1 jajko 1 żółtko 1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu 6 łyżek rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 2 łyżki cukru 2 łyżki mielonych orzechów Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre
Moje domowe kucharzenieczasy znam głównie z opowieści, wiem, że są bardziej moje niż te, obecne. Siedzę tak sobie pod śliwą, stareńką, której korzenie sięgają głębiej niż pamięć paru pokoleń, zajadam śliwki z błogością, delektuję się smakiem, który nic się nie zmienił. Teraz, u schyłku lata, smakują najlepiej. Jak zawsze. Miodowa słodycz owinięta wokół pestek, które co chwila lądują w trawie(...)Kres lata ma smak śliwek. Szkoda, że niedługo się skończy, że dobrych chwil nie można tak po prostu zatrzymać. Szkoda, że te czasy tak bardzo różnią się od tamtych, gdy Babcia zabierała mnie do sklepu, w którym honorowe miejsce na ladzie zajmowała piękna, duża kasa. Kierownik sklepu zabawiając Babcię rozmową wstukiwał ceny z wdziękiem pianisty. Muzyka klawiszy, dźwięk
KUCHARNIADzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin2(...)rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.Masa śliwkowa:40 dag śliwek bez pestek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 kostki czekolady gorzkiej200-250 ml wody5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowegolaska cynamonugwiazdka anyżulaska waniliiskórka otarta z cytryny Po przyprawy
Apetyczna babeczkaLubię śledzie o lekkim słodkawym posmaku, takie jak te po kaszubsku czy z suszonymi pomidorami. Kiedy więc zobaczyłam przepis na śledzie ze śliwkami , postanowiłam spróbować. Teraz wiem, że wersja ze śliwkami to też moje smaki. Zdecydowanie. Składniki: 5 matjasów 100 g rodzynek irańskich 20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich 1 cebula(...)godzin. Wyjąc i osuszyć. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku). Wystudzić. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić. Zimne śliwki posiekać. Ułożyć w słoiku warstwami. Na dole cebula, śledź, rodzynki
Sto kolorów kuchnitylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej kruszonki nie zużyłam. Dałam natomiast wszystkie śliwki i było ich w sam raz. Kolejna uwaga dotyczy cukru. Dla mnie wyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast(...)kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje w lodówce i nic nie traci na smaku. Sama nie wiem, czy lepsze było ciepłe czy zimne!Oryginalny przepis tutajskładniki800 g dojrzałych śliwek , pozbawionych pestek,pokrojone na połówki50 g brązowego cukrudrobno starta skórka z 1 pomarańczy1 łyżeczka
Stare GarySernik dyniowy już na blogu prezentowałam z dodatkiem mleka kokosowego .Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki - dynia,śliwka węgierka i orzechy laskowe.Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków.Spód sernika również upiekłam samodzielnie,by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach.Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi ,zmielonymi orzechami laskowymi,które nadały całości niebywałego aromatu.Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących(...)cukru pudru1 żółtko60 g masłaszczypta soli Składniki na mase serową:1 kg sera 3- krotnie zmielonego 250 g puree z dynii Hokkaido4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy40 dkg śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę.dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wracamy do śliwek.Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek )-2-2,5 szklanki maki pszennej-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-2 jajka-cukier, sól, olej-1/3 kostki masła-bułka tarta ( 4-5 łyżek ) Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce(...)tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę. Śliwki nacinamy i usuwamy pestki. Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ). Porcje spłaszczamy
Maminek kulinarnyrazem zdecydowałam się na zrobienie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO(...)mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g)2x 100 ml mleka1 jajko3 łyżki cukru40 g masła2 łyżki olejuszczypta soli+ śliwki (800 g)KRUSZONKA:150 g mąki pszennej100 g płynnego masła100 g cukruWYKONANIE:Przygotowujemy zaczyn - podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżkę jogurtu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Serce zamknięte w formie pysznościcukier, 1/2 szklanki olej, 4 sztuki żółtka, 4 sztuki białka, 1 opakowanie biszkopty, 1 łyżeczka wanilia mielona typ bourbon madagaskar Royal Brand lub cukier wanilinowy 1 opakowanie, 3/4 kg śliwki, 1 torebka kisiel cytrynowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki płaskie masła nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz bardziej słodki to daj cukru około 1 szklankiśliwki umyte bez pestek udusić(...)masłem, cukrem - po zagotowaniu z 5 minut lekko mieszając - do śliwek wsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić ubić na sztywno pianę z 4 białek żółtka, cukier, wanilię mieloną dobrze ubić mikserem na puszystododać 2 opakowania po 440ml gęsty jogurt naturalny, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem na gładką masędodać pianę i delikatnie wymieszać z masą tortownica
W Mojej Kuchni LubięKolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.Dziś przetestowałam Tarte Migdały - Back Mit Migdałowe ze śliwkami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 6 szt mąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały(...)Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40
Kuchnia DanusiPyszne, smaczne, słodkie, leciutkie ciasteczka ze śliwkami w karmelu. Ciasteczka udały się po prostu niesamowicie, były na tyle smaczne, że zjedliśmy je z rodziną i gośćmi w kilka minut. Wszystkim bardzo smakowały. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo na pewno każdy ma zamrożony płat ciasta francuskiego, a śliwki są u każdego w ogrodzie lub można(...)kupić w każdym sklepie. Zapraszam! Składniki: Płat ciasta francuskiego 20 dużych śliwek 75 g cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu jajko Przygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na połowę. Na patelnię wsypujemy połowę cukru i układamy przekrojem do cukru śliwki. Karmelizujemy na małym ogniu przez ok. 7 min. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy mieszanką
Kuchnia Łukaszarzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 3 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 500g śliwek 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [do znalezienia TU] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób(...)zapobiegać wybrzuszaniu podczas pieczenia. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem formę i posypać obficie bułką tartą - bułka wchłonie nadmiar wilgoci ze śliwek. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wyłożyć nimi ciasno wnętrze formy - środkiem śliwki do góry.Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać je w kratkę na śliwkach - zlepiając
Grunt to przepis!Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji. Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy
Poezja smakuKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej.Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)papierem pergaminowym, posypuję cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki.Ciasto
prawdziwe jedzenieKocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 5-6 bardzo dojrzałych śliwek 2 niewielkie patisony 1 mała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku(...)cukier, sól i pieprz 2 łyżki majeranku łyżeczka kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Umyte śliwki przekroić na pół wypestkować. Pomidory pokroić na mniejsze części, umieścić razem ze śliwkami w garnku, zalać szklanką wody, delikatnie posolić i rozgotować (ok. ½ godziny). Patisony obrać, wydrążyć gniazda nasienne
Czerwień i błękit