pierwszy zrobiłam te śledzie ze śliwkami jakieś dwa tygodnie temu. Od tego czasu przygotowałam je jeszcze dwukrotnie. Dla mnie w tej chwili to numer jeden na mojej liście śledziowej! Czy jeszcze bardziej muszę je rekomendować :)? Bardzo mi zasmakowało takie połączenie śledzi ze śliwkami. Dopełnieniem do tego połączenia jest lekko ostra nuta chili i korzenny smak przyprawy do piernika, połączone olejem(...)jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego tak chętnie i często używam go w mojej kuchni. Mam nadzieję, że dacie się namówić na te pyszne, korzenne śledzie ze śliwkami bo naprawdę smakują wyjątkowo Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowymSkładniki:10 płatów śledziowych (u mnie z oleju)1-2 cebuleok. 25 śliwek suszonych1 szklanka oleju rzepakowegopłatki chili1 łyżka
UgotujmyTo.plDziś trochę klasyki kuchni polskiej, czyli knedle ze śliwkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić !Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;)Składniki:* 750 g ziemniaków * 2 jajka* około 300 g mąki pszennej* około 500 g śliwek* 3 łyżki cukru pudru* sól(...)łyżki bułki tartej* 1 łyżka masła* 1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Śliwki umyć, usunąć pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone. Do wnętrza każdej śliwki włożyć troszkę cukru pudru, zamknąć owoc.Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Można użyć ziemniaków pozostałych
kolorowotorcikowoDzisiejszy post to prosty przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką z waniliową nutą - przepis ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :)Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami SKŁADNIKI(...)tortownicyna kruszonkę1 szklanka mąki1/2 szklanki cukru pudru100g zimnego masła2 łyżeczki olejku waniliowegoPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy jajka z cukrem.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto. Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki.Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy 1/2 ciasta. Układamy połowę śliwekZalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki.Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy
Moje Kuchenne RewelacjeKońcówka wakacji to czas na śliwki. Dla mnie śliwki to oznaka kończących się wakacji, to czas drylowania, smażenia powideł, ale także zapach drożdżowego ciasta pieczonego w sobotnie popołudnie. Śliwki od zawsze kojarzyły mi się również ze spokojem, wyciszeniem i dobrym nastrojem. Mamy to szczęście, że u nas śliwki występują w wielu odmianach. Mirabelki, renklody, śliwka brzoskwiniowa, czy też japońska. Wyliczać(...)można by w nieskończoność. Każda z odmian posiada jeden wspólny mianownik – cenne właściwości zdrowotne, w których bardzo mało się mówi. Dlaczego warto jeść śliwki? to bogactwo witaminy C, źródło witaminy A, E oraz witamin z grupy B, to także źródło potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu, śliwki posiadają działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe, mają silne działanie antyoksydacyjne, wpływają korzystnie
365 dni dookoła kuchniDziewczyny przed konsumpcją dzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś(...)Uwierzcie mi, będzie pysznie. Składniki:4 serki camembert1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru odrobina soli pieprz Sposób przyrządzenia:Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przeciśnięty przez praskę
pieprzny smaczekWczoraj udało mi się dostać trochę tak zwanych ekologicznych śliwek - z ekologicznego drzewa rodziców znajomych (na marginesie jeszcze raz dziękuję), więc trzeba było je zagospodarować. Nie przepadam za bardzo za biszkoptem ze śliwkami, więc postanowiłem zrobić z nimi uwielbianą przeze mnie tartę. Efekt bardzo ciekawy - słodkie ciasto i słodki farsz świetnie kontrastował z lekko kwaśnymi śliwkami. Polecam wypróbować - naprawdę banalne(...)przygotowaniu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 3 opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 15 śliwek węgierek, 250 ml śmietany 30%, 4 jajek, 3 łyżeczek mielonego cynamonu. Przygotowanie kruchego cista cynamonowego różni się od przygotowania zwykłego ciasta kruchego tylko dodatkiem cynamonu. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej
Wyprawy kulinarneMirabelki (czerwone i żółte) to śliwki, które u nas rosną wszędzie, nawet nad jeziorem widziałam kilka drzew. Znów mirabelki wracają do łask. Piotrek mówi na nie chwasty. Ale na moją prośbę przyniósł ich cały koszyk. One są takie ładne, słodkie. Można z nich zrobić dżemy, kompoty, ja dzisiaj upiekłam z nimi tartę. My nie wyobrażamy sobie aby przynajmniej(...)sezonie letnim nie zjeść knedli ze śliwkami, czy też klusek ziemniaczanych ze śliwkami. Tym razem postanowiłam dodać do środka przeciętej mirabelki słupki migdałów. Doskonale wzbogaciły smak knedla. Najbardziej lubimy knedle, które są oblane masłem, posypane cukrem lub zrumienioną bułka tartą, można też dodać odrobinę cynamonu, lub posypać mieszanką karmelu z wanilią. Można też do knedli ze śliwkami podać gęstą słodką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić, gdy dostaniesz wielką reklamówkę śliwek ? Ciasto zrobić - obowiązkowo. A reszta do przetworów i do zamrażarki.Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz ciasta kryje się winny budyń i śliwki, a na wierzchu chrupiąca kruszonka.Polecam w ten jesienny dzień wziąć porcję ciasta, kubek dobrej kawy, usiać w ogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym(...)mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce.NADZIENIE:* 1 kg śliwek* 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone )* 1/2 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe* 1/3 szklanki wody Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować
kolorowotorcikowoJuż raz publikowałam na swoim blogu przepis na to ciasto. Wtedy robiłam z borówkami, teraz zrobiłam ze śliwkami i oceniam, że jest lepsze :) Cały sekret w tym przepisie, że składniki na ciasto układa się warstwowo w misce i nie miesza ich tylko odstawia się na 3 h do wyrośnięcia. Przepis jest na dużą blachę.Składniki na ciasto:10 dag drożdży(...)świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiPonadto:miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)łyżeczka cukruDo miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego domowego pasztetu jest zawsze wyjątkowy. Ja przygotowując pasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać(...)zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook
UgotujmyTo.plpewność, że nie dorzuciłam ścięgien, zbędnego tłuszczu czy błon... Namawiam Was przy okazji, abyście sami mielili mięso - tylko takie daje gwarancję najwyższej jakości.Dzisiejsze mielone przygotowałam z suszonymi śliwkami i sproszkowaną papryką piri-piri, którą dostałam jakiś czas temu od Naczelnej. Ostrzegła mnie, że to prawdziwe piekło w gębie i miała rację, bo pierwsze użycie tego zmielonego ognia było kulinarną(...)zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie. Śliwki Kresto
Codzienna kuchnia niecodziennaSchab ze śliwkami i morelami...Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu.Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami.Pachnące czosnkiem i majerankiem.Oblepione rozpuszonym miodem.Idealne na ciepło i do kanapek!Składniki:1 kg schabu bez kości;10 suszonych śliwek bez pestek;10 suszonych moreli bez pestek;2 średnie marchewki;4 szalotki;2 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;2 łyżki płynnego miodu;Majeranek;Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić, aby otwór w schabie się powiększył.Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.).Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części.Szalotki obrać.Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem
Gospodyni Miejskaktórej wypieki nie przywierają. W tak cudnych foremeczkach od razu trzeba było coś upiec.Tym razem nie ja wybierałem, co upiekę. Wybrano za mnie chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki(...)cukru10 g soli8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwekodrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta. Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników.Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć, a wodę z nich zużyć potem do robienia chleba. Pokrój śliwki
Grahamka, weka i kajzerkaSezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i cytrynowa pianką więc nadszedł czas na najzwyklejsze kruche z pysznymi owocami. Kruche ciasto połączone z winnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha. Czas pieczenia(...)Wielkość formy : Ciasto:3,5 szkl mąki2 jajka3 żółtka200g margaryny 1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenieszczypta soliDodatkowo:2 łyżki kaszy manny do posypania plackaok 700g śliwek węgierekpłatki migdałówWykonanie:Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%.Schłodzić w lodówce.Śliwki umyć i pozbawić pestek, pokroić na połówki , duże można
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :) Składniki:Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Krem 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 250 g masła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal
Ala piecze i gotuje