Składniki: 2 kg śliwek węgierek cukier kryształ Przygotowanie: Śliwki umyć osuszyć. Przeciąć na pól i wyciągnąć pestkę. Wydrylowane śliwki przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 2 łyżki) i zasypać 2 łyżkami cukru. Smażyć na małym ogniu śliwki, aż puszczą sok i zaczną się rozgotowywać. Śliwki smażyć od 1 do 2 godzin, po tym czasie odstawić. Następnego dnia śliwki ponownie podgrzać i sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są mało słodkie dodawać stopniowo trochę cukru. Smażyć od 1 do 2 godzin. Powidła są ... czytaj dalej...
Mam na imię Iza i uwielbiam piec i robić różne słodkości dla rodziny i przyjaciół. Postanowiłam się podzielić z Wami tymi kilkoma słodkościami.
Wszystkie przepisy i porady, które umieszczam na stronie zostały osobiście przeze mnie wypróbowane.