zasmażkę - 500 przepisów (strona:29/34)

Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 296

mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję  mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu.  Do gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu

W kuchni Karmel-itki
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 168

łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam i zostawiłam w cieple, by nie przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,  ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 201

łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę, dokładnie mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń z nadzieniem 159

pieprz- gałka muszkatołowa- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej- 1 łyżka delikatu czerwonego do mięsPrzygotowanie:W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie sosu. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i tworzymy zasmażkę, którą gorącą dodajemy do zimnego mleka. Sos gotujemy około 10 minut aż zrobi się gęsty. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania sosu. Doprawiamy do smaku

Zainspirowana w kuchni
Tradycyjna fasolka po bretońsku 203

Fasolka po bretońsku na stałe weszła już do grona tradycyjnych dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne

Kulinarna Patilogia